Šta je novo?

Cene nekretnina

Pre ce biti da ce vam komsije u tim skupim kvartovima biti razni mufljuzi, krimosi, pripadnici stranke, estradni umetnici i poneki IT-evac. Npr. stanaru jedne skupe zgrade u mom kraju je pre nekog vremena zapaljen dzip dok je bio parkiran ispred zgrade (nije slucajnost i zna se ciji je to dzip bio). Tako da bih ja pre takve neke komsije ocekivao ako bih se useljavao u neki skuplji stan u Bg.

Upravo o tome i ja govorim od pocetka. Ova zemlja je propast i to bespovratna, u svakom smislu. Znamo jos od kada je to sve sto ne treba isplivalo i podavilo nas sve koji imamo malo nekih normalnih vrednosti, kulture i postenja. Ovo je sada njihova zemlja vise nego ikada, zemlja svega najgoreg. Zato sam se svaki put pitao odakle to branite bilo sta ovde, o kakvom napretku sem o sunovratu mozemo da pricamo u ovoj ovoliko bolesnoj sredini? Neka i bude kvadrat 5000, neka im ostane i da su samo sto dalje tj ja od njih i to zelim svakom normalnom gradjaninu koji je neke vrednosti stekao na drugaciji nacin, jer ne vidim da moze da se promeni ovaj kriminalno prostitucijski sund rijaliti od zemlje.

Sto se tice lux krajeva novih i novijih zgrada i njihovog odrzavanja... Zivim u zgradi iz 2008 godine na Vracaru, uselili smo se 2018 u nju, kupili stan od prethodnog vlasnika. Zgrada se u tom trenutku doslovno raspadala na sve strane posebno uzasan ulaz i unutrasnjost, osteceni umazani zidovi, uvek prljavo, lift kao svinjac. Posle samo 10 godina! Na prvi pogled je zgrada kvazi skupe arhitekture... U stvari je krs kakvog nema i kakav je u 90% primera u okolini. Bukvalno sam na svu svoju i samo svoju muku uspeo da sredim mnogo stvari u zgradi i oko nje, uz polovicnu inicijativu jos dvoje komsija. SVI SU ME GLEDALI KAO CRNU OVCU JER STA IH BRIGA NJIMA JE JOS UVEK JUCE TO KAD SU SE USELILI, sta ima da odrzavaju i ulazu kad je novo... Sklop ljudi u zgradi ni danas sebi ne mogu da objasnim. Sve sto nije islo preko mene, a radjeno je u medjuvremenu je blagi uzas neznanja i toga kako je to ispalo sto je radjeno.

E sad drugi primer je zgrada u kojoj sam ziveo pre ove, iz 90ih od fasadne cigle... Zgrada je bila kao hotel! Fasada svi delovi, ulaz i sve ostalo je bilo toliki utegnuto, sredjeno, odrzavano i menjano bolje mnogo nego kad je useljena. Sklop ljudi potpuno druga prica, daleko imucniji ljudi su bili nego ovde sada, daleko veci i stanovi... Druga kultura, zalaganje svest i svest o vrednosti stanova i svega... ne postoji pravilo i mnogo cesce ovaj tip zgrada koji sam opisao iz 90ih bude mnogo sredjeniji i bolje odrzavan i ima uvek paprenu vrednost prilikom prodaje u odnosu na novije novogradnje ili ove fus nove zgrade, kvazi elitna naselja itd...

Garantujem da najprimitivniji ljudi kupuju upravo Bnv i slicno i da mnogo obrazovaniji i kulturniji sloj ljudi nazalost mora da kupi stan na nekim zestokim periferijama, jer su im ovi prvi digli toliko cene.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869496#p869496 je napisao(la):
Garantujem da najprimitivniji ljudi kupuju upravo Bnv i slicno i da mnogo obrazovaniji i kulturniji sloj ljudi nazalost mora da kupi stan na nekim zestokim periferijama, jer su im ovi prvi digli toliko cene.

Ja bi pre rekao obrnuto. Sa najvecim obrazovanjem ili primenjivim znanjem ti imas najvece mogucnosti. Sto manje obrazovanje losiji kraj. Naravno ima i izuzetaka jer smo jos uvek u tranziciji ali pre ili kasnije ovi sto imaju primenjivo znanje ce se preseliti u bolje delove i na taj nacin ce doci do podele u drustvu.

Radovicu stvarno nista licno i verujem da si ti iz tih krugova znanja i postenog sticanja, svaka cast na tome. Ali upravo u tim krajevima i naseljima je najveci broj kriminalaca, prostitutki i svega ostalog najgoreg sto sad svetla obraz ovoj propasti od zemlje. Evo reci jel gresim? Pricam nesto sto odlicno znam nazalost. Tako da koje su to njihove vestine znanja i vrednosti da zive i odrze se tu? Posto sam vec zanimanja pomenuo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869503#p869503:wbyih9fh je napisao(la):
realnostt » 04 Aug 2021 06:47 pm[/url]":wbyih9fh]Radovicu stvarno nista licno i verujem da si ti iz tih krugova znanja i postenog sticanja, svaka cast na tome. Ali upravo u tim krajevima i naseljima je najveci broj kriminalaca, prostitutki i svega ostalog najgoreg sto sad svetla obraz ovoj propasti od zemlje. Evo reci jel gresim? Pricam nesto sto odlicno znam nazalost. Tako da koje su to njihove vestine znanja i vrednosti da zive i odrze se tu? Posto sam vec zanimanja pomenuo...

Ja iskreno ne mogu da znam da li je neka devojka/zena u mom BNV komsiluku prositutka ili da li je neko kriminalac. Stvarno nisam stekao neki takav utisak ni za koga do sada. Mislim ne mogu znati zaista a da imam saznanja prijavio bi policiji. Ono sto ti iz mog iskustva iskreno mogu reci jeste da su svi srdacni, jako prijatni (cak mnogo vise nego na zapadu npr), veoma uvidjajni, korektni, moderni i vise prilagodjeni zapadu nego Srbiji. Vecinom porodicni ljudi i sasvim normalni.

Jedino sto kad razgovaras sa njima shvatis da nisi tako daleko odmakao (ako si na primer dotle imao visoko misljenje o sebi) jer i oni znaju jako puno stvari pa se smoris da tako kazem posto uvidis da zapravo vecina ljudi su sa iskustvom ili veoma obrazovani i da "ti" nisi nista posebno. Kada odem u neki ruralniji deo Srbije razlika je nebo i zemlja. To ti je moje najiskrenije zapazanje.

Vradoviću, da li ti je stigao porez na nepokretnosti za stan i ako jeste koliki je? Koliko procenjuješ da će biti godišnji porez za stan od 100m2 u kuli?

Smesna cifra blam da okacim. 42.724 dinara. Strasno kako je mali porez u Srbiji. Treba da se digne minimum na x10.
Drzava da bi imala novac mora da nauci da treba da naplati.

Mislim da ce biti recimo (ako je stan gde si prijavljen) izmedju 70.000 - 110.000 dinara zavisi koliko je placen.

vradovic":pn8d23xa je napisao(la):
Mislim da ce biti recimo (ako je stan gde si prijavljen) izmedju 70.000 - 110.000 dinara zavisi koliko je placen.

Ti bas volis revolucije, suzavac i oklopna vozila na ulicama :laugh: :laugh: to su otprilike dve plate u Srbiji, dva meseca radis samo da bi imao da platis porez za stan, jedan mesec radis da bi mogao da platis prevoz do posla... :lool: Ja ne znam koja bi vlast smela to da predlozi cak i u sali.

p.s. je l mislis da bi to trebalo da bude porez u bg na h2o ili inace.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869556#p869556:awsqjxew je napisao(la):
vradovic » Čet Avg 05, 2021 4:46 am[/url]":awsqjxew]Smesna cifra blam da okacim. 42.724 dinara. Strasno kako je mali porez u Srbiji. Treba da se digne minimum na x10.
Drzava da bi imala novac mora da nauci da treba da naplati.

Na stan od 100km2 u kuli po mojoj računici porez je preko 10 000 eura.

Na poresku osnovicu----------Plaća se na ime poreza

(1) do 10.000.000 dinaraDo 0,40%

(2) od 10.000.000 do 25.000.000 dinara
porez iz podtačke (1) + do 0,6% na iznos preko 10.000.000 dinara

(3) od 25.000.000 do 50.000.000 dinara
porez iz podtačke (2) + do 1,0% na iznos preko 25.000.000 dinara

(4) preko 50.000.000 dinara
porez iz podtačke (3) + do 2,0% na iznos preko 50.000.000 dinara

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869496#p869496:2zrzwh1r je napisao(la):
realnostt » Sre Avg 04, 2021 7:17 pm[/url]":2zrzwh1r]Upravo o tome i ja govorim od pocetka. Ova zemlja je propast i to bespovratna, u svakom smislu. Znamo jos od kada je to sve sto ne treba isplivalo i podavilo nas sve koji imamo malo nekih normalnih vrednosti, kulture i postenja. Ovo je sada njihova zemlja vise nego ikada, zemlja svega najgoreg. Zato sam se svaki put pitao odakle to branite bilo sta ovde, o kakvom napretku sem o sunovratu mozemo da pricamo u ovoj ovoliko bolesnoj sredini? Neka i bude kvadrat 5000, neka im ostane i da su samo sto dalje tj ja od njih i to zelim svakom normalnom gradjaninu koji je neke vrednosti stekao na drugaciji nacin, jer ne vidim da moze da se promeni ovaj kriminalno prostitucijski sund rijaliti od zemlje.

Sto se tice lux krajeva novih i novijih zgrada i njihovog odrzavanja... Zivim u zgradi iz 2008 godine na Vracaru, uselili smo se 2018 u nju, kupili stan od prethodnog vlasnika. Zgrada se u tom trenutku doslovno raspadala na sve strane posebno uzasan ulaz i unutrasnjost, osteceni umazani zidovi, uvek prljavo, lift kao svinjac. Posle samo 10 godina! Na prvi pogled je zgrada kvazi skupe arhitekture... U stvari je krs kakvog nema i kakav je u 90% primera u okolini. Bukvalno sam na svu svoju i samo svoju muku uspeo da sredim mnogo stvari u zgradi i oko nje, uz polovicnu inicijativu jos dvoje komsija. SVI SU ME GLEDALI KAO CRNU OVCU JER STA IH BRIGA NJIMA JE JOS UVEK JUCE TO KAD SU SE USELILI, sta ima da odrzavaju i ulazu kad je novo... Sklop ljudi u zgradi ni danas sebi ne mogu da objasnim. Sve sto nije islo preko mene, a radjeno je u medjuvremenu je blagi uzas neznanja i toga kako je to ispalo sto je radjeno.

E sad drugi primer je zgrada u kojoj sam ziveo pre ove, iz 90ih od fasadne cigle... Zgrada je bila kao hotel! Fasada svi delovi, ulaz i sve ostalo je bilo toliki utegnuto, sredjeno, odrzavano i menjano bolje mnogo nego kad je useljena. Sklop ljudi potpuno druga prica, daleko imucniji ljudi su bili nego ovde sada, daleko veci i stanovi... Druga kultura, zalaganje svest i svest o vrednosti stanova i svega... ne postoji pravilo i mnogo cesce ovaj tip zgrada koji sam opisao iz 90ih bude mnogo sredjeniji i bolje odrzavan i ima uvek paprenu vrednost prilikom prodaje u odnosu na novije novogradnje ili ove fus nove zgrade, kvazi elitna naselja itd...

Što si samo potvrdio ono što se pisalo. Da bogatiji komšiluk više brine o svojim stanovima i okruženju. A takodje se postavlja pitanje zašto si baš na Vračaru, a ne na Mirijevu ako ti smetaju ti snobovi i raslojavanje?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869556#p869556:33x3xdr4 je napisao(la):
vradovic » Čet Avg 05, 2021 4:46 am[/url]":33x3xdr4]Smesna cifra blam da okacim. 42.724 dinara. Strasno kako je mali porez u Srbiji. Treba da se digne minimum na x10.

Slažem se da treba da ti se digne porez x10 :) Ako nije tajna zašto ti je tako mali porez? Meni je porez veći, a nisam u extra zoni i živim u stanu pa još imam i 50% popusta na porez.

:?: Zanima me da li će vrednost poreza na stan u kuli obračunavati po ceni od 9000 eura za kvadrat ili po ceni 2000 eura koliko je prosečna cena za taj deo grada.Da li u dve susedne zgrade može osnovica za porez na nepokretnost da bude različita? :dil:

PS. Verovatno su tebi Vradoviću osnovicu za obračun poreza na nepokretnost računali cenu kvadrata od 2000 eura :sesir: a ne 4000eura koliko je ralna trzišna vredost...

Ako se digne porez 10x odoše glasovi udovica JNA pukovnika+ iz blokova iz skromnih stanova od 150m2. A tek siromašni Šumadinci koji su generaciju po generaciju dograđivali kuće pa imaju po hiljadu kvadrata..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869635#p869635:2lrpac37 je napisao(la):
mariks » Čet Avg 05, 2021 4:31 pm[/url]":2lrpac37]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869496#p869496:2lrpac37 je napisao(la):
realnostt » Sre Avg 04, 2021 7:17 pm[/url]":2lrpac37]Upravo o tome i ja govorim od pocetka. Ova zemlja je propast i to bespovratna, u svakom smislu. Znamo jos od kada je to sve sto ne treba isplivalo i podavilo nas sve koji imamo malo nekih normalnih vrednosti, kulture i postenja. Ovo je sada njihova zemlja vise nego ikada, zemlja svega najgoreg. Zato sam se svaki put pitao odakle to branite bilo sta ovde, o kakvom napretku sem o sunovratu mozemo da pricamo u ovoj ovoliko bolesnoj sredini? Neka i bude kvadrat 5000, neka im ostane i da su samo sto dalje tj ja od njih i to zelim svakom normalnom gradjaninu koji je neke vrednosti stekao na drugaciji nacin, jer ne vidim da moze da se promeni ovaj kriminalno prostitucijski sund rijaliti od zemlje.

Što si samo potvrdio ono što se pisalo. Da bogatiji komšiluk više brine o svojim stanovima i okruženju. A takodje se postavlja pitanje zašto si baš na Vračaru, a ne na Mirijevu ako ti smetaju ti snobovi i raslojavanje?

Pricao sam o tipovima zgrada i naselja i da novo ne mora da znaci da ce biti zagarantovano bolje i da ce svest ljudi biti da se to odrzava kao apoteka. ( I u ovoj zgradi su valjda morali da daju i tada 2008. po 2000 i nesto evra za kvadrat, znaci da ne zivi sirotinja, ali da, jesu ljudi sa recimo manjim mesecnim primanjima nego u prethodnoj zgradi koja nije novogradnja. Sto eto opet nekom moze da bude cudno. ) Vec opet kazem potrefila se takva ekipa ljudi koja ne obraca paznju na odrzavanje i vrednost svega kao ja recimo ili ljudi sa ovog foruma. Pogresno si zakljucio.

A sto se tice Vracara, pa i prosla zgrada koju sam opisivao je bila tu, jbg iz tog sam kraja inace i koliko ga volim zbog svih prednosti lokacije, toliko i ne zbog svega drugog novonastalog.. ali tako je svuda u Bg, kao sto smo svi pisali u prehodnim postovima. Mesavina svega i nigde nije garant elitnog komsiluka u pravom smislu necega sto moze da se smatra elitom.

Cena kvadrata se racuna po zonama, ocigledno je da je bg na vodi svrstan u drugu zonu kad je tako nizak porez.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869666#p869666:1e3eh2w3 je napisao(la):
ftj » Čet Avg 05, 2021 7:10 pm[/url]":1e3eh2w3]Cena kvadrata se racuna po zonama, ocigledno je da je bg na vodi svrstan u drugu zonu kad je tako nizak porez.

Pa do juce je taj kraj bio bara venecija, tako se zvao taj deo koliko znam sa guglovih mapa... tako da dobro je sto je ta mocvara i bila druga zona, a ne peta... :lol:

I to sto kazes. Mozda da stanari potpisu peticiju da ih pomere u ekstra zonu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869687#p869687:1uz5isuw je napisao(la):
mariks » Čet Avg 05, 2021 8:28 pm[/url]":1uz5isuw]Onda se isplati kupiti tamo stan samo zbog poreza.
Jedan od glavnih razloga što mi se nije kupovao tamo stan je što kada sam izračunao godišnji porez na nepokretnosti (na kupovnu vednost većeg stana u kuli) je on izlazio oko 10 000 eura.Ali izgleda da država obračunava porez na vrednost kvadrata od 2000 eura (a ne na 9000 eura).

Ne bi ja racunao na to jer to ce 1.) da se ispegla a 2.) povecace se kad tad i docice da kazes tako u neke normalne trzisne okvire.
10k eura za stan u kuli 2/2 ili 3/2 je realno ocekivan. Takodje imas tu jos i odrzavanje zgrade 12k eura godisnje.

To su te cifre.

Iskreno ne verjem da će troškovi održavanja u kuli biti 1000 eura mesečno.Pa valjda bi stanari trebali birati ko će im održavati zgradu.Pa tu ima preko 200 stanova, šta će to koštati 200 000 eura mesečno?Da li stanarima to može biti nametnuto od strane trećeg lica?
Da li su tebe pismeno obavestili o tolikim troškovima održavanja?Ako jesu čudi me da si to prihvatio.I koji je status dela zgrade u kom stanuju stanari?Da li je taj deo zgrade njihovo vlasništvo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869755#p869755:2w9nrjd3 je napisao(la):
PetarPetrovic » 06 Aug 2021 04:10 am[/url]":2w9nrjd3]Iskreno ne verjem da će troškovi održavanja u kuli biti 1000 eura mesečno.Pa valjda bi stanari trebali birati ko će im održavati zgradu.Pa tu ima preko 200 stanova, šta će to koštati 200 000 eura mesečno?

10 eura po kvadratu. Prihvatio sam. Svesno, svojevoljno i pod zdravim razumom :mrgreen:
Imaju 3 nivoa odrzavanja i 10e po m2 je najosnovniji. Za neki al carte i to nisu imali cene.
Nije njihovo vlasnistvo vec ima specifikacija stanova. Svako je vlasnik svog stana.

Evo ga slican primer zgrade u San Franciscku (isto je St Regis)
https://www.zillow.com/homedetails/188- ... 9146_zpid/

$2,889 mesecno HOA (odrzavanje zgrade)
$40,525 godisnje porez na imovinu.

(Odrzavanje godisnje $34,668 + (porez na imovinu) $40,525 = $75,193 + razni drugi troskovi
koje ni ne prikazuju = oko $85,000 godisnje ako je naravno kupljen za kes bez kredita).

Treba jos da imas na umu da u USA na primer skoro SVE zgrade imaju "special assessment" i onda ti zveknu i kazu moras da platis $50,000 (ali daju ti opciju i na rate sa kamatom). Ako ne platis ide na prinudnu naplatu.
Za special assessment su skoro sve starije gradnje u Beogradu. To nas ceka jednog dana kada dodje vlast koja radi u interesu drzave a ne gradjana. Na primer BW Vista bi takodje trebala VEC da ima special assessment al to objasniti nasim ljudima u Srb je toliko tesko da je bolje da skocis sa Brankovog :) Jer bi postavili 1000 i jedno pitanje a zasto ja to sad da platim.

Evo ga jedan primer - Special assesmenta.
https://www.youtube.com/watch?v=MhhuyKlMNy0

Na sve ovog gore ti nisam u opste uracunao osiguranje koje je dosta skupo.

Pa, ne znam bas koliko bi jos i dizanje poreza i cene odrzavanja islo u prilog tezi o 5000 evra kvadrat.

I sad za stan u Beogradu mozes da izvuces oko 300 evra mesecno za 100k ulozenih, e zamisli sad da ti tu na muku stane i ogroman godisnji porez koji ti pojede bar tri meseca rente. Plus odrzavanje, plus ako pocne stvarno da se strogo naplacuje porez na izdavanje. Ko bi i tad zeleo da kupi preskup stan u Bg? Izdavanje stanova se jos nije oporavilo, a pitanje je i u kojoj ce meri... rad od kuce, online studijski programi, nije vise obavezno ziveti u bg...itd,itd.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=869776#p869776:1eivk2c0 je napisao(la):
gamblerNBG » 06 Aug 2021 08:25 am[/url]":1eivk2c0]Pa, ne znam bas koliko bi jos i dizanje poreza i cene odrzavanja islo u prilog tezi o 5000 evra kvadrat.

I sad za stan u Beogradu mozes da izvuces oko 300 evra mesecno za 100k ulozenih, e zamisli sad da ti tu na muku stane i ogroman godisnji porez koji ti pojede bar tri meseca rente. Plus odrzavanje, plus ako pocne stvarno da se strogo naplacuje porez na izdavanje. Ko bi i tad zeleo da kupi preskup stan u Bg? Izdavanje stanova se jos nije oporavilo, a pitanje je i u kojoj ce meri... rad od kuce, online studijski programi, nije vise obavezno ziveti u bg...itd,itd.

Ja bas zato i mislim da nece uvesti. Zato kazem 5k eura prosek po m2 u Bg. Da uvedu bas kao sto si ti naveo to bi bila druga prica.
To je zapravo jedini nacin da se zaustavi ovo ludacko povecanje vrednosti koje nam sleduje.

Ok onda, ako mozemo da se slozimo da su stanovi i sad na oko 2000 po kvardatu jedva rentabilni kao investicija, kao i da je odnos renta cena bitan faktor. Na osnovu cega mozemo da ocekujemo da ce neko zeleti da ih kupuje kada budu kostali 5000 evra. Onda bi renta prosecnog stana u bg trebalo da skoci na oko 700 eur, da bi ispratila sadasnji ROI... Da li stvarno mislis da ce cena izdavanja skociti toliko, pricamo o prosecnim beogradskim stanovima koje sam opisao u proslom postu (300 eur renta/100k cena)?

Iskreno ja ne ocekujem najezdu turista, voleo bih da gresim, ali mislim da nikada necemo biti Budimpesta ili Bec.

Vrh