Bar bi mogao da se vidi odnos kes / kreditnih kupaca.
Da stanovi planu, moraju da se nude veci iznosi - jednostavno nije tacno. Odnosno, da se ogradim - mozda vazi za odredjene delove grada ili cak mikrolokacije unutar delova grada, ali uopsteno je preterivanje.
Moja oblast interesovanja su Novi Beograd i Zemun. Primetno je recimo da je Novi Beograd u porastu. Opravdanje da ljudi prelaze na NBG zbog posla (da ne prelaze most), meni licno ima smisla - moze se donekle izvuci zakljucak da privreda gura rast cena tu. Nova gradnja na NBG zaista planjava, ali to generalno nisu zaista veliki brojevi stanova - nekoliko hiljada u vrh glave. Ali, za novu gradnju za NBG, nasuprot recimo vecini nove gradnje po Zemunu, papiri su uredni - moze se kupiti na kredit bez problema. Isto tako, u pitanju su kondomijumi koji su novi, tako da su veoma pogodni za izdavanje, strancima narocito. Relativno mala ponuda, velika potrazanja - cena raste. Sto se stare gradnje tice - tu je problem naci dobar stan - da nije prizemlje, potkrovlje, da ima iole funkcionalan raspored - i stara gradnja se mnogo vise kupuje za zivot, a mnogo manje za izdavanje i druge poslovne poduhvate. U savskim blokovima, npr dvosobni stanovi prolaze veoma brzo (cena oko 100 000, +- 15ak hiljada u zavisnosti od lokacije, sprtanosti, stanja), ali se veci stanovi (cene 130+ 000), kao i stanovi u cetvorospratnicama bez lifta uz Savu vrte mesecima. Stara gradnja mi vec deluje napregnuto sa cenama, i ne verujem da moze drasticno da raste. Medju kupcima te stare gradnje ima i dalje dosta ljudi koji bi inace otisli u neku novogradnju, ali finansijski to ne mogu da isprate. Tu su, osim starih zgrada, na neki srednji i duzi rok, takodje veliki problem i praking mesta. U Zemunu je takodje doslo do skoka, ali prosek su podigli naselja Zemunske Kapije, Gornji Grad i Zelena Avenija - novi kompleksi sa urednim papirima. Mislim da odredjeni delovi Zemuna imaju potencijal za dalji rast cenovno.