Šta je novo?

Cene nekretnina

Na Novom Beogradu je sve manje slobodnih i kvalitetnih parcela, pa investitori kupuju prvo slobodno "mesto".
Ovde imamo toplanu i dalekovode.
 
Ovo ne sme iznad 1600-1700 evra za stanove koji gledaju na kej i toplanu.
 
Eh ne sme... sve će se rasprodati lagano po toj ceni (2200-2400+PDV), iako i ja lično mislim da je previsoka, ali opet mnogi bi rekli i da je u skladu sa lokacijom (Belvil). Dalekovodi šatro ne zrače (bila neka lažna studija), ali to svi znamo da nije tačno, a što se toplane tiče, to ne znam, ali i pored svih drugih beogradskih toplana su zgrade tik uz njih, pa ovo svakako nije izuzetak.
 
Ne znam štavBelvil znači za lokaciju, ali se i on prodavao godinama.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
Druga vremena druže, a i druge okolnosti (u smislu Belvil je prilično veliko naselje) u odnosu na ovih 228 stanova.

Savada 1 & 2, A Blok, onaj Sun City... sve je to rasprodato izuzetno brzo, ne vidim razlog da u ovom slučaju bude drugačije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=592116#p592116:xrmttwmf je napisao(la):
dzigz » Sub Dec 29, 2018 3:51 pm[/url]":xrmttwmf]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=591960#p591960:xrmttwmf je napisao(la):
glasumasi » Pet Dec 28, 2018 10:07 pm[/url]":xrmttwmf]
Na njihovoj mapi samo park je veci 2 puta od celog placa koji zaista imaju.

To je sve sugavi lazljivi CBRE koji radi i marketing. Dosta je veliki problem trenutno u Beogradu za ljude koji hoce da kupe bolji stan u novogradnji - sa jedne strane dosta se gradi, sa druge skoro sve radi CBRE, tako da covek ne moze da dobije nijednu tacnu informaciju o bilo cemu sto ga interesuje, tj. dosta je veliki rulet sta cete dobiti na kraju. Verovatno je najbolje kupovati u preprodaji, ali je to dosta skuplje, nemam pojma...
Dosta se gradi ali malo je izgrađenog u ponudi.

Takoreći nema useljivog stana koji se na atraktivnoj lokaciji može kupiti od investitora.

Konkretna lokacija Sakura park je "fensi" u širem smislu jer je na NBgd preko puta Belvila?, ali u užem smislu nije ni malo fensi, bar za sada.

Dok ne izniknu japanske trešnje...

Nisu ljudi glupi, uglavnom, pa da nasedaju na nebuloze i marketinške prevare, već po pravilu nemaju mnogo opcija ako kupuju novogradnju.

Vlada sistem uzmi ili ostavi, ako nećeš ti ima ko hoće.

Da je drugačije i da ima konkurencije i ozbiljne ponude a manje tražnje, neki posrednici svojim marketingom i umećima ne bi prodali ništa...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=592239#p592239:32zt4a99 je napisao(la):
ccc » 30 Dec 2018 12:52 am[/url]":32zt4a99]Eh ne sme... sve će se rasprodati lagano po toj ceni (2200-2400+PDV), iako i ja lično mislim da je previsoka,
Naravno da ce se prodati u to ni ja ne sumnjam, nego da smo narod umesto klimavaca glavom nebi im palo na pamet da pored toplane traze ovaku cenu za kvadrat. Cak sta vise ni malo nesumnjam da bi prodali i da traze 2600.
 
Oni zapravo i traze cenu koja je preko 2600e, nema svako pravo na povracaj pdv a. :shock:
 
Cena nekretnine u Srbiji je nerealna tj. raznim faktorima napumpana do ludila.
Beograd je sada evropska perionica novca.
Drzava (UDBA) kontrolise izgradnju i cenu.
Profesori, nastavnici, medicinski radnici(koji rade posteno), vaspitaci , radnici u kulturi, i dr. nema sanse da kupe stan.
Policija, vojska politicari dobijaju stanove kao u komunizmu i socijalizmu, kako to?
2019 a jos nismo ni blizu ulaska u EU. Govorili su samo Milosevica da skinu ali izgleda da on nije sporan bio.
Gradi se etapno. Kontrolisano, tacno onoliko koliko mogu da prodaju. BW prodaje oko 250/280 stanova (polovinu su prodali posto je AV uselio prvu zgradu) . Godisnje tacno toliko i izgrade. Bilo je price da ce to biti projekat od znacaja, verovatno za njih. Od silnih milijardi uslo je 200miliona. Koliko nas je kostao BW(infrastruktura, raseljavanje, mogucnost prodaje zemljista,...)?
Nema jos nikakve racunice.
Zasto je bitan samo BW a mi gradjani posteno sto radimo za platu nemamo sansu da kupimo stan?
Zaigrali se a posle racune mi placamo. Dokle vise?
Sto do sada nijedan politicar nije odgovarao za otimacinu drzavne i drustvene NASE imovine?
Cena nekretnine je jos jedna od otimacina od gradjana. Belvil je kostao 1950€. Malo posle nije mogao da se proda ni za 1550€. Sad je 2450€. Jel ima logike?
A sada neki novi belvil kosta 3000€. Neko ce oprati pare ali neko ce svoje posteno zaradjene novce baciti kroz prozor. To je cena koja ni u EU (slovenija,...) nepije vodu.
Kupis sad za 3000 za godinu vredi 2500 € a za dve 2000€.
Kome se to isplati sem prevarenim marketingom i praznim pricama.
Da Srbiji nije starleta ne bi ni vikend turizma bilo. Sad je u silaznoj putanji biznis stan na dan. Jos kad im se zakace poreznici od tog posla nema nista.
Umesto da gradimo nove prostore sa kvalitetnom infrastrukturom inovativne i stedljiva naselja ekoloska savremena mesta za zivot mi Srbiju raseljavamo sve sto valja i vredi ode u EU.
Pa ko ce da placa toliku cenu kvadrata i rente. Nemamo ni more ni privredu niti industriju.
Ovaj balon kad pukne stradace naivan posten svet kao onaj sto je uzeo kredit u svajcarcima.
Investitori su osetili moguci slom pa su pozurili sa realizacijama zapocetih projekata ali novih nema.
U oglasima su oglaseni stanovi sa nenormalnim cenama. Pokusavaju da prikazu kako su cene otisle gore. Ko ce da plati u soliteru blok45 gde su gsp radnici dobijali za dz stanove sada 2000€ koliko je jedan vlasnik oglasio. Dunavski kej oglasavaju 2500€ po kvadratu a BW je 2500€ ...
Opet je na sceni prevara kao pri izgradnji Belvila.
Novinari su pisali razne budalastine da ce kvadrat u bg biti 5000€ i vise, da Beogradu fali 200000stanova... to je sve bilo spinovano kako bi Miskovic prodao Belvil po 1950 sa pdv. Prodavao ga je 10godina 2100 stanova. Ne vidim da sada kapacitet moze biti mnogo veci pogotovo sto su cenu duplirali.
Novine Politika posto je Miskovic prodao belvil ugasile su rubriku nekretnine. Do tada su svasta prisali i mastali. Tako i druga stampa. Nesto tipa "sprema se drzavni udar' ,... ali ima naivnih pa poveruju.
2014 godine cene su skliznule 40posto dole. A sada odose 50posto gore. To je ocigledno da se na cene prodajne deluje.
BW je projelat koji unistava stanogradnju stopira moguci razvoj gradjevinske industrije koja pokrece razvoj a kod nas sve se vrti oko BW. A ko od toga ima korist?
Moj savet ko ima za prodaju nekretninu nek proda jer sad koliko god da uzme uzece vise od realne cene a vi koji kupujte strpite se da kriza koja dolazi potera cene nadole najkasnije 2020godine.
Takodje dobro se raspitajte koliko nekretnina vredi je su oglasene cene ponegde pusta zelja a u veliki broj oglasa osmisljen nacin pumpanja cena.
Nekretnina se racuna cena izdavanja puta 12 meseci puta 20godina. Sve ispod te cene je povoljno a preko preplaceno stim sto nekada imate interes i da pretplatite ali ne vise od 25g rente.
Na zapadu racunaju da je do 15godinapita renta isplativa nekretnina.
Naravno postoje extremi kao sto je BW. Zgodno mesto za okupljanje starleta, pranje novca ali dal ce to imati vrednost za 10godina ili ce zavrsiti kao istocna kapija, genexova kula i druge solitercine. Zgrada od 260 ne sluti na dobro.
Moje misljenje je da ako bi se na placu gde je nekada bio IMT gradilo ukusno kvalitetno naselje spratnosti do 6ili7 spratova da bi cena oko 1700€ bila korektna sve preko toga skupo a ispod je povoljno. Ali oni ce i u tom projektu cediti sto vecu cenu po kvadratu da postignu. Naravno to ce placati oni koji mogu a plasim se da ce mnogi otici u duznicko ropstvo. To je cilj svake vlade jer se tako lakse vlada.
Cinjenica je da je € obezvredjen i da je to bio cilj sa stampanjem evra. Ali ako plate neodu gore nema rezona da cena nekretnine ide gore. Razni mocnici imaju razne ideje kako da uglavnom naprave stetu po standard gradjana.
Sta ce se dogadjati videcemo vrlo brzo a u najavi su veliki dogadjaji.
 
Prvo, dobrodošao na forum. Prvi post pa tako "bombastičan" :)

Drugo, iako tu ima nekih raznih dobrih ideja, čini mi se da ti je izlaganje previše obojeno jednostranom težnjom da stanovi moraju biti socijalno dostupniji i jeftiniji - možda nisi toga svestan, ali bar meni tako izgleda. Neke stvari su previše pojednostavljene, pa tako i glavna teza da je sve to nečija "detaljno osmišljena prevara" - to podrazumeva savršenu sinhronizaciju raznih igrača, tačnije interesnih grupa, što je veoma teško ostvarivo; oni nisu jedan entintitet, a samim tim ne mogu imati skroz iste ciljeve.

Dalje, veoma zanemaruješ neke druge stvari, poput uticaja bankarskih trendova, kao i brojnosti i snazi domaćeg IT sektora, čiji zaposleni guraju dobar deo trenutne tražnje. Na tržište kod nas utiču:


  • svetski trendovi (recesije i sl.)
  • lokalne banke (kamatne stope, količina dostupnog novca za plasiranje)
  • država (porezi svih vrsta, legalizacija i sl.)
  • veliki investitori (tu je uloga države dvojaka jer je i ona jedan od njih)
  • nelegalni tokovi (pranje novca, reketiranje i sl.)
  • gastarbajteri (hoće, pa to ti je :) )
  • domaći IT-jevci i ostali dobro plaćeni poslovi
  • dostupnost zaista kvalitetnih novogradnja (što nije bio slučaj pre 5 godina), a koje kupuju i stranci
  • razni drugi činioci koji nemaju toliko izražen uticaj
 
Cene nekretnina osim onih luksuznih koji su premijum roba kao Iphone, Mercedes ili Armani - se moraju ravnati prema prosečnoj plati.

Razlog - u stanogradnji je većina inputa domaćeg porekla. Srbija proizvodi većinu građevinskih materijala, radnici su u najvećoj meri domaći, investitori i kapital takođe.

U Nemačkoj je cena kvadrata na nivou neto plate. 3000 evra i jedno i drugo. U Srbiji je kvadrat jeftinog stana triput veći od prosečne plate. Realna cena kvadrata za široke narodne mase bi trebala da bude u rasponu od 700 do 900. Tašto je cena duplo veća od toga? postoji talas tražnje koji ne može potrajati jer ovi naši skupi stanovi niti imaju komunalnu infrastrukturu niti je Beograf poželjno mesto za život - raste nasilje, kriminal i korupcija, zagađenje...IT stručnjaci mogu da rade odasvud, sve više se i oni sele jer je kvalitet života u Srbiji sve teži i novac koga oni imaju to ne može značajnije nadomestiti. Dtan na dan takođe opada, sve je više jeftinih hotela a rast turizma neće ići u nedogled. Kamatne stope imaju trend rasta...
 
@Mivuma
nažalost, moram da kažem da se slažem sa tim da su nekretnine preskupe, ali ne vidim trend da bi u narednih nekoliko godina pojeftinili. Možeš ti da dižeš cene koliko hoćeš, ako nema potražnje nećeš ništa prodati.
Ali potražnje ima!
Nije ni jasno zašto je tako velika ali jeste. Tražim stan već nekoliko meseci i znam situaciju "naterenu".
Isto tako, ne slažem se sa tim da je izdavanje stanova na jedan dan u padu, naprotiv još uvek raste i ponuda i potražnja. Kažu dosta se mladih iseljava, ali baš oni posle par godina kupuje stan u Beogradu. To im je neka sigurnost. Ne izdaju se svi stanovi, većina zvrji prazno, ali imaju vlasnika. Ovaj blog je iz 2016, ali stanje se nije promenilo.
velika je navala iz drugih gradova, gasterbajtera, krediti su još uvek povoljni, tako da će cene ostati.
I zaboravite Beograd na vodi, ti stanovi se ne prave za stanovnike Srbije
 
Možda je jedno objašnjenje za navalu na stanove i šuškanje o primeni zakona o poreklu novca, pa je ovo možda poslednja prilika da se novac uvede u legalne tokove.

Takođe, kamate na deviznu štednju više praktično ne postoje.

U ovoj zemlji je najsigurnije imati nekretninu za većinu ljudi, pa eto par mogućih objašnjenja
 
A ti si veliki ekspert za nekretnine pa mi u poslovnom prostoru A klase imamo dogovor velikih kako cjena zakupa ne bi pala tako se izradnja stanova isto regulise ako hoce neko jeftinije da proda mojne se sad pravimo naivni
 
Sad je najbolje iskoristiti navalu pa prodati nekretninu i novac uložiti u nešto što bi donosilo prihode na duži period.

Cene kirija u Beogradu su smehotresne i ne odgovaraju realnosti. 650-700e za stančić od 50 m2 na NBG. Pa nije Frankfurt gde je minimalac 1500e nego Beograd gde je prosek 500.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kod mene u u kraju stan od 36 mkv izdat za 320€ pa prodat kasnije za 2100€ po kvadratu ... kod vuka zgrada odrzavana sve top
 
Mislim na te moderne novogranje na NBG od 3000e po m2 oko kojih se ljudi otimaju.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ljudi beže u Pančevo i Banovce, jer su tamo cene "samo" 950 po kvadratu...Ludilu nigde kraja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598145#p598145:33doo28v je napisao(la):
tragac » 19 minutes ago[/url]":33doo28v]Ljudi beže u Pančevo i Banovce, jer su tamo cene "samo" 950 po kvadratu...Ludilu nigde kraja.

Bolje tamo nego u Obrenovac ili Mladenovac ili Sopot ako radiš u Beogradu.
 
Problem je da ljudi shvate da se i bez Beograda može živeti. Svi samo gledaju da se natrpaju što bliže "konju", a dođoši su preuzeli grad. Pa i njime upravlja nesposobni i prekorumpirani imigrant iz Čarapanije...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598146#p598146:r0jazzh7 je napisao(la):
cloud041 » Ned Jan 27, 2019 2:01 pm[/url]":r0jazzh7]Analize i predviđanja...

Nekoliko članaka na tu temu...

2008.

Na Vračaru kvadrat stana 4.000 €

2011.

Cene stanova padaju, niko ne kupuje

Promotivna cena kvadrata u "Belvilu" od 1.600 evra


Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa samo si opisao ciklično kretanje na tržištu, koje opet ima svoje razloge (brojne, kao što sam naveo iznad).

Problem je da ljudi shvate da se i bez Beograda može živeti. Problem je da ljudi shvate da se i bez Beograda može živeti. Svi samo gledaju da se natrpaju što bliže "konju", a dođoši su preuzeli grad. Pa i njime upravlja nesposobni i prekorumpirani imigrant iz Čarapanije...

Pa? OK, shvataju možda i? Šta ako neko svejedno želi da živi ovde, treba da mu zabranimo? Beograd je glavni grad Srbije, tako da je svačija prestonica. A da uopšte ne ulazimo u to koliko ima prilika za posao i normalan život u BG-u i van njega.
 
Vrh