Šta je novo?

Cene nekretnina

Verovatno idu slicno kao i drugi projekti:
3550 + PDV za 100+ kvadrata
3650+PDV za 80-100 m2
3750+PDV za 70-80 m2
3850+PDV za 60-70 m2
3950+PDV za 50-60 m2
4050+PDV za 40-50 m2
4150+PDV za 30-40 m2

I na to dodaj +20-30 eur/m2 po spratu

Ovako laicki kada bih morao da pogadjam cene
Znaci mogao bih da racunam na 3750-3900 + PDV za 80-100 kvadrata na nekom pristojnom spratu. Tako sam nesto i predpostavio, pa ok ...

Verovatno idu slicno kao i drugi projekti:
3550 + PDV za 100+ kvadrata
3650+PDV za 80-100 m2
3750+PDV za 70-80 m2
3850+PDV za 60-70 m2
3950+PDV za 50-60 m2
4050+PDV za 40-50 m2
4150+PDV za 30-40 m2

I na to dodaj +20-30 eur/m2 po spratu

Ovako laicki kada bih morao da pogadjam cene
Tačno u dinar pogodio.

Znaci mogao bih da racunam na 3750-3900 + PDV za 80-100 kvadrata na nekom pristojnom spratu. Tako sam nesto i predpostavio, pa ok ...
Mogao bi i za 3600 plus PDV na prvom ili drugom spratu u standard zgradi oko 75 do 80 kvm. To j ebila baš zgrada kad sam išao u avgustu na prodajni dan. I imali su tu cenu i ja sam pitao da li taj stan postoji i jel dostupan. On mi je rekao da i pokazao mi stan i sve. Ako je prvi bio znam da sam pitao da li je dole kockarnica ili poslovni prostor ali nije, na prizemlju je bio običan stan. Znači ništa neobično. To je bila zgrada u Teslinom kvartu i čak je stan okrenut ka parku a ne ka ulici. Za porodična život sad možeš dosta lepo da izabereš u BW ako ćeš iskreno i to te veće stanove. Uzmi bez garaže a veću kvadraturu a posle rentiraj za početak parking pa onda kupi...

Ma to su priče, a BW ima mnogo stanova koje treba da proda pa ne može ni da mlati cenu. BW residence je bio u proseku oko 2000+pdv, vista i ona druga posle njih je bila 2200+pdv ali si za tu cenu imao stanove da biraš, garažna mesta su obavezna pa tu malo pravi pometnju, cenim da je sada tamo garažno mesto 30-40k. Ako gledamo danas sa PDVom cena je 4k+ plus garažno mesto (ako je i dalje obavezno) tako da nije ni nešto jeftinije od ostalih.

Mogao bi i za 3600 plus PDV na prvom ili drugom spratu u standard zgradi oko 75 do 80 kvm. To j ebila baš zgrada kad sam išao u avgustu na prodajni dan. I imali su tu cenu i ja sam pitao da li taj stan postoji i jel dostupan. On mi je rekao da i pokazao mi stan i sve. Ako je prvi bio znam da sam pitao da li je dole kockarnica ili poslovni prostor ali nije, na prizemlju je bio običan stan. Znači ništa neobično. To je bila zgrada u Teslinom kvartu i čak je stan okrenut ka parku a ne ka ulici. Za porodična život sad možeš dosta lepo da izabereš u BW ako ćeš iskreno i to te veće stanove. Uzmi bez garaže a veću kvadraturu a posle rentiraj za početak parking pa onda kupi...
Nizi spratovi mi nisu u fokusu, barem ne ispod 3. sprata kaoi pogled na ulicu, zato gledam i da procenim kolika bi bila cena. Ovo gledam sa aspekta da li uopste da trosim vreme da idem da gledam i da li mogu da zatvorim finansisku konstrukciju.

FED krece u stampanje 40 milijardi $ mesecno od ovog petka
Sigurno ce cene stanova u svetu da krenu da padaju

Gde ovo pise u clanku?
@iv4n el se kaze stamparija go brrrr?
Cak i da jeste tako, novcana masa u SAD iznosi oko 20 biliona USD, tako da 40 milijardi mesecno = 500 milijardi godisnje je samo 2.5% ukupne novcane mase. Toliko iznosi i idealna inflacija. ja mislim da oni toliko i stampaju u proseku. Znaci u proseku moze da digne cene nekretnina za 2.5%. A prosecena cena kuce u SAD opada jos od 2022, tako da to ne mora nista da znaci https://fred.stlouisfed.org/series/MSPUS
1765468375403.png

Gde ovo pise u clanku?

Cak i da jeste tako, novcana masa u SAD iznosi oko 20 biliona USD, tako da 40 milijardi mesecno = 500 milijardi godisnje je samo 2.5% ukupne novcane mase. Toliko iznosi i idealna inflacija. ja mislim da oni toliko i stampaju u proseku. Znaci u proseku moze da digne cene nekretnina za 2.5%. A prosecena cena kuce u SAD opada jos od 2022, tako da to ne mora nista da znaci https://fred.stlouisfed.org/series/MSPUS
Pogledajte prilog 260897
Ovo je uvertira pre ponovnog pravog QE tretmana.
Referentne kamate se spustaju, ovo kao "nije QE" vec je samo buyback securities koja ce da poveca monetarnu masu FED-a (nije silja nego vrat :))

Stampac se polako pusta u promet, a to nikad nije uzrokovalo jeftinijim assetima

Oslepo sam
Uvek mi je neverovatno kako prevelika ekscentricnost i visak para i "svetski brendovi i marke" mogu da se toliko izvitopere da stan izgleda kao da ga je opremao lokalni ganci koji je na bausteli u Nemackoj zaradio neke pare pa svuda stavlja mermer i plocice (odsustvo ukusa u obe stranke ali ova druga placa 1/10 cene)

Realno osim ako ne nadje podjednako ekscentricno / ludog kupca ovde je sve za dobos

Vala, deluje kao da vlasnik ne izbija iz salona za masažu ili tako nečeg pa je tu pokupio ukus. Skupo jeste ali brate...

Ja koliko se sećam cena kvadrata u prvoj zgradi koja se gradila, BW Residence je bila 2500-3000 pre deset godina. Sad je 3500 u ovoj. Za to vreme cena svuda drugde je skočila makar duplo. A ovde priča kako je BW diže cenu u celom gradu.
Ja sam pisao vec jednom pre par meseci, komsija je uzeo 2 stana u BW pre nego sto je krenulo da se gradi i izaslo ga je 1150+PDV ili 1250+PDV

Ja sam pisao vec jednom pre par meseci, komsija je uzeo 2 stana u BW pre nego sto je krenulo da se gradi i izaslo ga je 1150+PDV ili 1250+PDV
BNM je poceo da se gradi u oktobru '15. Nikada cena po kojoj je nudjen nije bila 1250+PDV, makar ne zvanicnim kanalima prodaje. Siguran da ima stotine, verovatno i hilajde ljudi koji su dobili stan tamo preko nekakve kompenzacije ili na slican nacin. Zato ne mislim da je merodavno da neko kaze "moj komsija uzeo penthouse za 100k", sto iako mozda tacno, dovodi do pogresne interpretacije onoga sto je realno i ostvarivo.

BNM je poceo da se gradi u oktobru '15. Nikada cena po kojoj je nudjen nije bila 1250+PDV, makar ne zvanicnim kanalima prodaje. Siguran da ima stotine, verovatno i hilajde ljudi koji su dobili stan tamo preko nekakve kompenzacije ili na slican nacin. Zato ne mislim da je merodavno da neko kaze "moj komsija uzeo penthouse za 100k", sto iako mozda tacno, dovodi do pogresne interpretacije onoga sto je realno i ostvarivo.
Ja ti kazem kako je bilo, covek dosao iz Nemacke kao i svaki put sto dodje na leto, pohvalio nam se kako je uzeo 2 stana za tolko i tolko, od kad je napravljen stan izdavao ga je sve do prosle godine kada ga je prodao, a drugi ostavio da izdaje i dalje.

A za ovo drugo se slazem, nije realno ako je on uzeo za tolko a zvanice cene su bile 2200+pdv ili kolko vec

I komšije milioneri :)
Komsija ima firmu za ciscenje, zaradio je sigurno par miliona eura, prodao je i stan u mojoj zgradi pre 4 meseca, potkrovlje 95 kvadrata otislo za 155 000 eura, evo ga i oglas, sacuvao sam ga cim je okacio

Ako te zanima sta vozi, obicno mu je parkiran Q7 u garazi blizu moje zgrade, a iz Nemacke dolazi GT 63S-om, 2022. godiste, oces jos neku informaciju?

Vrh