Šta je novo?

Cene nekretnina

Sada imam 78 kila, ali projektujem da ću imati tu između 45 i 35 ako budem uspeo da živim na vodi i komadu hleba nekoliko meseci.
Padne to na 45 kila za mesec dana. Nego nemoj da se sekiras, ima nas ovde sa ozbiljnim zalihama hrane i parketom u stanovima, ce prezivimo nekako, a i da pomognemo kolegama sa foruma pa makar se ne slagali sa njima (sad ako nekog pojedemo sta da se radi) :D

Ne mozes tako da generalizujes. Pisao sam o tome kako Lekino brdo ne lici ni na sta (i pre bih ziveo negde gde je urbanisticki izglednije) ali opet ne bih menjao ni neke delove grada za periferiju. Generalizacija ne prolazi, mozeo da pricamo o proseku, a prosek je da centralne opstine jos uvek lice na nesto dok je periferija pod totalno neplanskom gradnjom unistena. Pisao sam ranije o tome da treba da se uradi par planskih naselja pa ce onda i sves o periferiji da sepromeni za sada, bez saobracaja, bez prilaznih puteva ostaje to sto jeste - periferija.
Znači kada pričamo o centralnim delovima ne možemo da generalizujemo jer postoje delovi (koji su u debeloj manjini) koji još uvek liče na nešto ali zato kada pričamo o periferiji e tu nema šta, generalizacija na max, bogalji, gubavci, močvara, blato, mordor, orci bukvalno svuda... Samo potvrdjuješ ono što pričam, a to je da je pojedine ljude sramota da žive negde drugde pa bi platili i 10k kvadrat samo da ih ne gledaju kao gubavce. Ostaje ono što je rečeno, imaš para kupi, nemaš para nadji još para(umesto da pojedini vise po forumu) i to je to. Problem rešen.

Znaci nisi mogao da prezivis u Palanci, dosao u Beograd, namlatio se para, kupio stan, sad prosipas teorije da se van Beograda zivi ekstra. Jasna prica skroz.
Ja napisah da nećeš da ukapiraš i ti opet, em izvlačiš neke svoje zaključke, em pišeš nešto što niko nije rekao em si totalno omašio kontekst. Svaka čast toj firmi koja te plaća toliko ali si ti samo jedan običan robot. Daj mu inpute da radi i da ne misli jer ako misli povrediće se. Bukvalno ne znam kako 10 ljudi ukapira, a samo ti ne i da misliš da je problem u drugima. Sedi tu, pokrij se ušima i uživaj.

Ja jeste da imam lose njive 7. klase, ali zato kad dodje kriza moji hektari šume će biti prva klasa!
Dobio sam zahtev od bliskih rodjaka pre koju godinu, da im nadjem veliki stan i šume u okolini NS-a.
Ok, stan ćemo lako, ali šume, parcelu koje nije gradjevinska i koja neće postati gradjevinska, nego veću parcelu sa šumom?!
Nisam još taj nivo Investitora, to jest takvog razmišljanja i u tim ozbiljnijim krugovima, gledajte oglase, ne mogu pomoći 😉
Evo sada sam se podsetio na to i malo mi je odlutao mozak na razmišljanje da ne gledaju svi samo investicione stanove/berzu/zlato, pa čak ni poljoprivredno zemljište i zemljište koje će postati gradjevinsko.
Ima investicija koje nećeš ni doživeti ti lično i videti njihov rast.

Znači kada pričamo o centralnim delovima ne možemo da generalizujemo jer postoje delovi (koji su u debeloj manjini) koji još uvek liče na nešto ali zato kada pričamo o periferiji e tu nema šta, generalizacija na max, bogalji, gubavci, močvara, blato, mordor, orci bukvalno svuda... Samo potvrdjuješ ono što pričam, a to je da je pojedine ljude sramota da žive negde drugde pa bi platili i 10k kvadrat samo da ih ne gledaju kao gubavce. Ostaje ono što je rečeno, imaš para kupi, nemaš para nadji još para(umesto da pojedini vise po forumu) i to je to. Problem rešen.
U bre sto padas u vatru, kakvi gubavci kakav Mordor. Pricamo o tome da su neki delovi uredjeni infrastrukturno bolje od drugih i to je to. Periferija infrastrukturno kaska, ima i solidne periferije ali u vecini je infrastrukturno i sadrzajno inferiorna. Pricali smo i o tome da je Lekino brdo tesko urbanisticko njesra, ali i takvo je bolje od Altine (recimo). Kad cena dotakne cenu u Austriji onda kupujemo tamo, tada ceo Beograd postaje pariitetno inferioran.

Ok, stan ćemo lako, ali šume, parcelu koje nije gradjevinska i koja neće postati gradjevinska, nego veću parcelu sa šumom?!
Dobro ti nisu trazili Grifonovo pero, Meduzinu glavu i Exalibur :D

Pa gde da nadjes sumu oko Novog Sada osim na Fruskoj Gori onaj deo oko Kovilova. Za te parcele se sigurno otimaju mnogo jaci igraci, ali zato Golija sumetina na prodaju koliko hoces.

Poslednja izmena:
U bre sto padas u vatru, kakvi gubavci kakav Mordor. Pricamo o tome da su neki delovi uredjeni infrastrukturno bolje od drugih i to je to. Periferija infrastrukturno kaska, ima i solidne periferije ali u vecini je infrastrukturno i sadrzajno inferiorna. Pricali smo i o tome da je Lekino brdo tesko urbanisticko njesra, ali i takvo je bolje od Altine (recimo). Kad cena dotakne cenu u Austriji onda kupujemo tamo, tada ceo Beograd postaje pariitetno inferioran.
Svaka periferija na svetu, u svakoj zemlji, je infrastrukturno i sadržajno inferiorna u odnosu na centar prestonice. Neko hoće urbanistički haos, neko mirnije naselje. Ako je situacija takva da se centar kupuje zbog pozorišta i umetničkog klizanja bez kojih se ne može jer su esencijalni sadržaji, iako mogu da se kladim da 99% učesnika teme ne posećuje iste, onda ok. U svakom slučaju diskusija je nebitna i ponavljana više puta, centar - skup, periferija - jeftinija, ko ima para nek kupuje šta hoće samo da se ne žali što je centar skup kad je sve ostalo nehumano. Ni cene u Austriji nisu daleko pa je možda bolje štekati parice i kupovati tamo :) samo tamo jbg nema izdavanje na crno bez ugovora i neplaćanje poreza.

• Sviđa mi se
Reagovanja: X3m
Svaka periferija na svetu, u svakoj zemlji, je infrastrukturno i sadržajno inferiorna u odnosu na centar prestonice. Neko hoće urbanistički haos, neko mirnije naselje.
Nije bas tako. Imas gradove gde na periferiji imas naselja koja su sredjenja, lepe zgradice ili porodicne kuce, lep prilaz, pristup nekoj vecoj saobracajnici, cesto metro liniju, osnovnu skolu, srednju skolu, veci dom zdravlja, neke terene za sport ili tako nesto. Gde to sve ima u kompletu u Beogradu mozda u 2-3 rubna naselja.

U svakom slučaju diskusija je nebitna i ponavljana više puta, centar - skup, periferija - jeftinija, ko ima para nek kupuje šta hoće samo da se ne žali što je centar skup kad je sve ostalo nehumano.
Sto se stalno provlaci teza da je neka lokacija nehumana. Nehumana je nasa drzava koja o urbanizmu ne vodi racuna i svako gradi kako mui se svidja gledajuci da maksimizira profit. ,Oni komunisti su barem imali neke standarde.

Ni cene u Austriji nisu daleko pa je možda bolje štekati parice i kupovati tamo :) samo tamo jbg nema izdavanje na crno bez ugovora i neplaćanje poreza.
Jbg, nije moja prica, nisam investicioni kupac, mogu samo da odem da zivim tamo :D

EDIT: Inace, centralna opstina :)

1764795867153.png

Nije bas tako. Imas gradove gde na periferiji imas naselja koja su sredjenja, lepe zgradice ili porodicne kuce, lep prilaz, pristup nekoj vecoj saobracajnici, cesto metro liniju, osnovnu skolu, srednju skolu, veci dom zdravlja, neke terene za sport ili tako nesto. Gde to sve ima u kompletu u Beogradu mozda u 2-3 rubna naselja.

Sto se stalno provlaci teza da je neka lokacija nehumana. Nehumana je nasa drzava koja o urbanizmu ne vodi racuna i svako gradi kako mui se svidja gledajuci da maksimizira profit. ,Oni komunisti su barem imali neke standarde.
Za nehumano to se priča odavno čim se spomene bilo šta van centra. Za ovo iznad "imaš gradove"... pa imaš i u Beogradu... nije svaka periferija ista kao što nije ni tamo negde. Nije baš sve tako kako se zamišlja ili gleda na filmovima. Da bi bilo sadržajnije mora da bude i ljudi i opet je sve to inferiornije u odnosu na centar. Što se veće saobraćajnice tiče možeš li da pojasniš na šta tačno misliš, da nema nijedna periferija?

Evo malo zanimljivosti za NBG (sa sve LEDINAMAA):

Starogradnja NBG:
  • 2018: 1.336 €/m²
  • 2024: 2.561 €/m².
  • Rast: 91.7%
Prosečna neto zarada Novi Beograd (opština prebivališta):
  • 2018: 645 €
  • 2024: 1.359 €
  • Rast: 110.7%

Prosečna neto zarada BG:

• 2018: 519 €
  • 2024: 1.060 €
  • Rast: 104.2%
E jbt, da sam sa današnjom platom kupovao pre 6 godina gde bi mi kraj bio!

Za nehumano to se priča odavno čim se spomene bilo šta van centra.
Valjda to zavisi od percepcije centra. Nekome je centar bas bas centar nekome je centar malo siri pojam.

Za ovo iznad "imaš gradove"... pa imaš i u Beogradu... nije svaka periferija ista kao što nije ni tamo negde. Nije baš sve tako kako se zamišlja ili gleda na filmovima. Da bi bilo sadržajnije mora da bude i ljudi i opet je sve to inferiornije u odnosu na centar. Što se veće saobraćajnice tiče možeš li da pojasniš na šta tačno misliš, da nema nijedna periferija?
Pa nadji mi periferiju koja ima bulevare kao Novi Beograd ili barem nekoliko kvalitetno spojenih sirokih ulica koje mogu da prme sva vozila u spicu. Pri tome izostavi tranzitne pravce koji tu postoje od vajkada. Evo recimo Mirjevo, objasni mi magiju odlaska sa Mirjeva na recimo Adu u vreme pojacane guzve (znaci 18h dnevno). Dok izbijes na Bulevar dobijes ospice a ako ides dole na Karaburmu ili Rospi cupriju treba dobro da se naoruzas zivcima.

Premium Signature apartman.
Cenu ne znam, što se mene tiče idealan, sve što sam i hteo, da živim u hotelu i to još u ovakvom stanu.
Lepo mi je barem videti da neko i projektuje ovako nešto i da se setio ovoga. Kao iz onih filmova ili serija sa Wall Streeta, koje sam voleo da gledam.

Valjda to zavisi od percepcije centra. Nekome je centar bas bas centar nekome je centar malo siri pojam.

Pa nadji mi periferiju koja ima bulevare kao Novi Beograd ili barem nekoliko kvalitetno spojenih sirokih ulica koje mogu da prme sva vozila u spicu. Pri tome izostavi tranzitne pravce koji tu postoje od vajkada. Evo recimo Mirjevo, objasni mi magiju odlaska sa Mirjeva na recimo Adu u vreme pojacane guzve (znaci 18h dnevno). Dok izbijes na Bulevar dobijes ospice a ako ides dole na Karaburmu ili Rospi cupriju treba dobro da se naoruzas zivcima.
Objasni mi odlazak sa Vračara na Adu u vreme pojačane gužve. Pre ću stići sa Žarkova. (mirijevo ima adu huju) Gde to postoje kvalitetno široke ulice koje mogu da prime sva vozila u špicu? Evo uzmi današnji dan na primer, ako si vozio video si da je ceo centar kolaps pa me zanima gde je to bilo ok.

Objasni mi odlazak sa Vračara na Adu u vreme pojačane gužve. Pre ću stići sa Žarkova. (mirijevo ima adu huju)
Hm, interesantan zadatak ... ako je kolaps oko Mostara onda bih birao Autokomandu, pa Ljutice Bogdana, pa Drajzerova, pa na onaj bulevar prema mostu na Adi kako god da se zove ...
Gde to postoje kvalitetno široke ulice koje mogu da prime sva vozila u špicu? Evo uzmi današnji dan na primer, ako si vozio video si da je ceo centar kolaps pa me zanima gde je to bilo ok.
Na Novom Beogradu, spic boli ali manje boli nego u ostatku grada. Ako si u BVN mozes gde hoces bajsom ili peske, Vracar je vec sranjce za saobracaj, sa Dorcola se ne ide nigde oni su posebna sorta, gore Lion i Djeram, opet se sjuris niz Bulevar pesaka (ako ides kolima obrao si bostan), Medak je vez zeznut ako je guzva na autoputu ali zna da bude prohodno u V.Ilica, ...

Sa Zarkova ne moras nigde :)

Trenutno je najbolja situacija ka Karaburmi/Višnjici jer BDS ima više alternativa. Svi ostali delovi grada su gori u špicu.

Ovima što rade u centru, a žive na NBG je isto ok zasad, ali obrnuto je loše.

Na Novom Beogradu, spic boli ali manje boli nego u ostatku grada. Ako si u BVN mozes gde hoces bajsom ili peske, Vracar je vec sranjce za saobracaj, sa Dorcola se ne ide nigde oni su posebna sorta, gore Lion i Djeram, opet se sjuris niz Bulevar pesaka (ako ides kolima obrao si bostan), Medak je vez zeznut ako je guzva na autoputu ali zna da bude prohodno u V.Ilica, ...

Sa Zarkova ne moras nigde :)
NIje ni NBG više kao što je bio, evo danas od Genexa sve stoji u 18:57.

Hm, interesantan zadatak ... ako je kolaps oko Mostara onda bih birao Autokomandu, pa Ljutice Bogdana, pa Drajzerova, pa na onaj bulevar prema mostu na Adi kako god da se zove ...
Tamo, ovamo, ode sat vremena samo na planiranje ;) Sve u svemu napisao si ako ne možeš peške tamo gde si krenuo, bolje da i ne krećeš. Eto sa Mirijeva čaš na autoput, pa na Sajam i eto na Adi si :) Znači razlika izmedju centra i periferije saobraćajno je to ako kreneš peške u centru možeš da završiš u više mesta, a da ne stigneš na odredište. Sve u svemu po meni nikakva enormna prednost. Npr pre ću stići Vrčin sa Mirijeva nego sa Vračara. Sve zavisi kuda se krećeš.

Svaka periferija na svetu, u svakoj zemlji, je infrastrukturno i sadržajno inferiorna u odnosu na centar prestonice. Neko hoće urbanistički haos, neko mirnije naselje. Ako je situacija takva da se centar kupuje zbog pozorišta i umetničkog klizanja bez kojih se ne može jer su esencijalni sadržaji, iako mogu da se kladim da 99% učesnika teme ne posećuje iste, onda ok. U svakom slučaju diskusija je nebitna i ponavljana više puta, centar - skup, periferija - jeftinija, ko ima para nek kupuje šta hoće samo da se ne žali što je centar skup kad je sve ostalo nehumano. Ni cene u Austriji nisu daleko pa je možda bolje štekati parice i kupovati tamo :) samo tamo jbg nema izdavanje na crno bez ugovora i neplaćanje poreza.
NIje baš tako. Pogledaj Švajcarsku, Nemačku i Austriju vezano za infrastrukturu. Za za sadržaj jeste tako ali samo za neke elemente. Često imaš univerzitete u manjim mestima ...

Vrh