Šta je novo?

Cene nekretnina

Upravo, znam da je teško razumeti iz ugla Beogradjana ali postoje ljudi koje ne zanima Beograd i ne zavise od njega, a pogotovo ne da zamene 180m2 sa 70m2. E sad kompleksi su čudo, kako da objasniš rodbini da si uspeo ako nemaš stan u Beogradu (poželjno da se kaže centar).

Aham, od Čačka do Ceraka, vremenski isto, računam, negde grešim, možda u troškovima prevoza? Elem da li si savetovao tu osobu da se preseli u Čačak jer joj treba isto vremena nego da se zlopati u Mirijevu?
Masis poentu, prica o Cacku nema veze sa putovanjem, odnosilo se na nesto drugo, moras da se vratis na tu diskusiju. Ako dobije posao u Cacku preselice se u Cacak, ali realnije je da dobije posao u Kragujevcu mada to sad nije ni toliko bitno.

Ovo hvatanje za marginu diskusije i onda klasicno trolovanje, jel to stos iz Minhena?

E nek ti je plac na zdravlje, da sagradiš kuću i da pobegneš iz ovog sivila i pomogneš decentralizaciji :) (razumem i ako nećeš jer je sve to nehumano za život)
Bice i to, prvo da namirim decu i cao (ne nuzno u Cacak, gledacu da to zamenim za neku planinu/banju)

kada bih ubedio zenu da se preselim
Ne znam kako ćeš je ti ubediti, ali poveriću ti kako je mene žena ubedila na selidbu: deca polegaju, ja konačno otvorim pivo i uzmem nešto da čitam, a ona sedne pored i pilji u mene ozbiljno.
- Šta je?
- Ništa...
- Što me onda gledaš tako.
- Kako! ?

I eto. Sad pijem pivo na miru.

Za te pare je mogla da kupi 3.0 stan plus garažno mesto u (skoro) svakoj novogradnji na NBG/BNV/krugu dvojke. Ne znam ko bi izabrao 180 i kusur kvadrata u Čačku u datoj situaciji, tim pre što penthouse nije kuća sa dvorištem.
Ijao .. ne pricaj mi nista, luda zena. Bolje kucu da je kupila. Ma ... Stvar je u tome da nije sve placeno nego doplaceno, neka kompezacija je u pitanju jer je radnjeno na njihovom placu (i jos par pored).

Upravo, znam da je teško razumeti iz ugla Beogradjana ali postoje ljudi koje ne zanima Beograd i ne zavise od njega, a pogotovo ne da zamene 180m2 sa 70m2. E sad kompleksi su čudo, kako da objasniš rodbini da si uspeo ako nemaš stan u Beogradu (poželjno da se kaže centar).
Kao sto rekose na onom bilbordu pre 20 godina "A što je djetić bez stana na Vračar?"

Masis poentu, prica o Cacku nema veze sa putovanjem, odnosilo se na nesto drugo, moras da se vratis na tu diskusiju. Ako dobije posao u Cacku preselice se u Cacak, ali realnije je da dobije posao u Kragujevcu mada to sad nije ni toliko bitno.

Ovo hvatanje za marginu diskusije i onda klasicno trolovanje, jel to stos iz Minhena?
Ne znam, spuštam nivo diskusije na onaj kome se odgovara. Npr mogao sam da pokrenem diskusiju da znam ljude koji svaki dan putuju 80km do Beograda na posao i još toliko nazad, neki čak i autobusom. Zamisli ti tek taj pakao. Trebaju lepo ko ljudi da kupe stan u centra Beograda i da nadju posao na 10 do 15min max pešice i Bog da ih vidi.

Vidim bile priče o '70im godinama.
Tad se stanovi uglavnom nisu kupovali, uglavnom su se dobiljali (na korišćenje).

Mnogo je bilo do toga ko se kako snađe i kome se kako zalomi.
Eto, moj otac je tek na poziciji direktora (inače mašinski inženjer sa uspešnom karijerom) u jednom od poznatijih preduzeća sa velikim projektima
dobio 55 kvadrata na široj periferiji grada (izvan ove zone koja se smatra adekvatnom za život).
To je bilo dobarno posle njegove 40. godine.
(ustvari, nije ni on sam to dobio, dobio je zajedno sa majkom, takođe visoko obrazovanom na solidnoj poziciji, iako ne direktorskoj)

Pre toga je dva puta menjao posao, jednom i išao iz Beograda, obećaju stan, posle nema.

Ne znam, spuštam nivo diskusije na onaj kome se odgovara. Npr mogao sam da pokrenem diskusiju da znam ljude koji svaki dan putuju 80km do Beograda na posao i još toliko nazad, neki čak i autobusom. Zamisli ti tek taj pakao. Trebaju lepo ko ljudi da kupe stan u centra Beograda i da nadju posao na 10 do 15min max pešice i Bog da ih vidi.

pa ako mogu, i treba. mislim ja sam to uradio. ziveo sam kod vuka i isao na posao na nbg. mnogo izgubljenog vremena

Ne znam, spuštam nivo diskusije na onaj kome se odgovara.
Zato sto nije bilo price o putovanju nego o tome kako se svi nabijamo u Beograd po svaku cenu pristajuci na sve moguce i nemoguce kompromise jer realno posao mozes da dobijes u 10x10km. Nema to veze mnogo sa Cackom, Kragujevcom, Zrenjaninom ... Poenta je da je ovaj model postao veoma los na duze staze a za ljude vise negho naporan (pa ipak pristaju na to, znas kako se kaze - "covek je grdna zivotinja na svakakavu se muku navikne")

Npr mogao sam da pokrenem diskusiju da znam ljude koji svaki dan putuju 80km do Beograda na posao i još toliko nazad, neki čak i autobusom. Zamisli ti tek taj pakao.
To je tek ludilo mada dovoljno je da se vidi guzva na autoputu (ups .. magistrali) u jutarnjem spicu koja krece od skretanja za Lastu pa prema NBGD

Trebaju lepo ko ljudi da kupe stan u centra Beograda i da nadju posao na 10 do 15min max pešice i Bog da ih vidi.
Ko moze treba tako da uradi, ko ne moze ili ce da preispita neke svoje odluke ili ce da se zlopati i dalje. Ovaj narod ima poprilican fetis ka mazohizmu, dokazano kroz istoriju, pa mu ni malo patnje oko posla tesko ne pada, samo da je u Beogradu

Ajmo malo ozbiljnosti. Prognoziramo cenu kvadrata pred uslovima pred nama. Idemo prvo: cena nafte, cena hrane, kurs eura? Dakle ako gorivo ode na 250+, hrana poskupi, i dinar ka euru ode na 180, logično je da kvadrat na mirijevu ode na 6.500 eura, jer će tada svi stojati u redu da kupe stan ili dva, kako ne bi još poskupelo, a banke će deliti na ulici kredite i tući će ko neće duzme.
Slazem se, malo da se ozbiljno vratimo temi. Imajuci u vidu da se rafinerija zatvara, Pančevo i okolina ce postati dolina gladnih i realno je da u kratkom roku ocekujemo tu tvoju prognozu kursa od oko 180 din. Jedino sto mislim da sa tim kursom nije realno da gorivo bude 250, jer sa uticajem kursa i poskupljenjem nije realno da bude ispod 320-330 din. Uticaj na cene hrane i ostalog ce biti ogroman, tako da ce biti puno gladnih. Cene stanova mislim da nece biti 6500 u Mirijevu kao sto kazes, mislim da nece biti kupaca, da ce se svesti na daj sta das, jer ce trziste nekretnina jednostavno prestati da funkcioniše. Ne mogu se sloziti sa ovim sto kazes za banke, kredita nece biti ili drugim recima nece imati ko da ih uzme, svi su vec prezaduzeni i bice banke u ozbiljnom problemu jer ce se prestati vracati krediti i pojavice se na trzistu jako puno stanova koje ce banke prodavati.

Vidim bile priče o '70im godinama.
Tad se stanovi uglavnom nisu kupovali, uglavnom su se dobiljali (na korišćenje).

Mnogo je bilo do toga ko se kako snađe i kome se kako zalomi.
Eto, moj otac je tek na poziciji direktora (inače mašinski inženjer sa uspešnom karijerom) u jednom od poznatijih preduzeća sa velikim projektima
dobio 55 kvadrata na široj periferiji grada (izvan ove zone koja se smatra adekvatnom za život).
To je bilo dobarno posle njegove 40. godine.
(ustvari, nije ni on sam to dobio, dobio je zajedno sa majkom, takođe visoko obrazovanom na solidnoj poziciji, iako ne direktorskoj)

Pre toga je dva puta menjao posao, jednom i išao iz Beograda, obećaju stan, posle nema.
To ti je kao ona priča kako su nekad ljudi lako gradili kuće, a ono zadužili se i kod živih i kod neživih, gradili sami i uz pomoć komšija i napravili kuću u 40oj godini.

pa ako mogu, i treba. mislim ja sam to uradio. ziveo sam kod vuka i isao na posao na nbg. mnogo izgubljenog vremena
Slažem se, no sve zavisi kako to vreme iskoristiš. Onaj ko ne zna, njemu je i minut putovanja do posla izgubljeno vreme ali zato mu nije problem da pola sata pešači da kupi pivo ali i tvoj primer je dobar primer da iako živiš u centru možeš dugo da putuješ na posao.

Poenta je da je ovaj model postao veoma los na duze staze a za ljude vise negho naporan
A kad je to ovaj model postao takav? Takav model je već više decenija, ljudi putuju jer moraju, ne zato što hoće. Doduše slažem se da ima onih koji ne moraju ali hoće kao što si napisao u poslednjem redu. Kompleksi su čudo ali kada na to dodaš još i društvo koje mu priča da život bez života u centru Beograda nije život i da je nehumano, močvara, blato, konji, beli luk... onda jbg ko više pomaže trenutnoj situaciji? Ako uzmem neutralno i ovlaš da pročitam ovu temu shvatio bih da živim nehumano u blatu, da su ljudi van centra neobrazovani bogalji, da ne smem da kažem da živim van centra Beograda, da ne smem da putujem na posao duže od 15min i da moram po svaku cenu da kupim stan u centru Beograda ali ne toliko da kupim koliko država duradi nešto da bih kupio u centru. I to se odnosi na celu Srbiju, gde god da živiš. Doduše ajde ove mlade i donekle razumem, svi bi sve odmah i na tacni ali ima i starijih.

Slažem se, no sve zavisi kako to vreme iskoristiš. Onaj ko ne zna, njemu je i minut putovanja do posla izgubljeno vreme ali zato mu nije problem da pola sata pešači da kupi pivo ali i tvoj primer je dobar primer da iako živiš u centru možeš dugo da putuješ na posao.

naravno. mislim tada kada sam bio mladji, da je to ono voznja fina, pa ti pustis neku knjigu, neko zanimljivo stivo. nego je bila, prva, druga bem ti lebac, kada se setim sve me znoj oblije

A kad je to ovaj model postao takav? Takav model je već više decenija, ljudi putuju jer moraju, ne zato što hoće.
Mislim da je sve krenulo u sunovrat kasnih 80ih, i ranije je bilo izrazeno ali je opet i razvoj nekako bio ravnomerniji.

Doduše slažem se da ima onih koji ne moraju ali hoće kao što si napisao u poslednjem redu. Kompleksi su čudo ali kada na to dodaš još i društvo koje mu priča da život bez života u centru Beograda nije život i da je nehumano, močvara, blato, konji, beli luk... onda jbg ko više pomaže trenutnoj situaciji? Ako uzmem neutralno i ovlaš da pročitam ovu temu shvatio bih da živim nehumano u blatu, da su ljudi van centra neobrazovani bogalji, da ne smem da kažem da živim van centra Beograda, da ne smem da putujem na posao duže od 15min i da moram po svaku cenu da kupim stan u centru Beograda ali ne toliko da kupim koliko država duradi nešto da bih kupio u centru. I to se odnosi na celu Srbiju, gde god da živiš. Doduše ajde ove mlade i donekle razumem, svi bi sve odmah i na tacni ali ima i starijih.
Opet se vrtimo oko iste price. Neka bude placenog i raznovrsnog posla i po drugim gradovima osim Beograda i resice se problem sam po sebi. Ali svi znamo da od tog posla trenutno i u bliskoj buducnosti nema nista, a zasto nema nista i zasto se nesto ne radi po tom pitanju je za mnogo siru diskusiju. Prvo svi treba da se zapitamo sta u stvari hocemo, danas, za vikend, do kraja godine, od zivota, od drzave pa onda da sednemo da se nesto dogovorimo. Ovako kako stvari stoje ne pise nam se dobro ...

Opet se vrtimo oko iste price. Neka bude placenog i raznovrsnog posla i po drugim gradovima osim Beograda i resice se problem sam po sebi. Ali svi znamo da od tog posla trenutno i u bliskoj buducnosti nema nista, a zasto nema nista i zasto se nesto ne radi po tom pitanju je za mnogo siru diskusiju. Prvo svi treba da se zapitamo sta u stvari hocemo, danas, za vikend, do kraja godine, od zivota, od drzave pa onda da sednemo da se nesto dogovorimo. Ovako kako stvari stoje ne pise nam se dobro ...
Pa ne možeš samo tako da gledaš. Evo izuzmimo Srbiju i ostavimo samo Beograd, najplaćeniji poslovi većinom su koncetrisani centar/nbg gde su i najskuplje nekretnine. Onda možemo postaviti pitanje zašto nema tih poslova na periferiji, zašto ms,ncr... nisu na ledinama npr ili Borči? Jednostavno tako je i mi nismo izuzetak već su svuda u svetu plaćeni poslovi/skupe nekretnine koncentrisani u centrima glavnih gradova (mada je i nbg bio periferija). Kod nas je prisutan drugi fenomen npr, a to je da iako nadješ dobro plaćen posao van centra(ili van beograda npr perica) opet zbog statusa moraš da kupiš stan u centru prestonice iako duže putuješ na posao i to nema nikakve veze sa "sve ostalo je nehumano i blato" (znam osobu, dodjoš, koji rade na arodromu i ima oko 10k platu pa je opet kupio u centru umesto u Surčinu/NBG i putuje sat vremena na posao), sada i van centra imaš neke sadržaje (što je direktna posledica naseljavanja većeg broja ljudi, što se ljudi budu više naseljavali u ta "nehumana mesta" to će biti veći pritisak na uredjenost) već nam je ostalo usadjeno ono što sam pričao oko trocifrenih autobusa i belog luka. Pre samo 10-20god dosta toga se smatralo periferijom, zemun je bio velika selendra, tamo je kupovao samo onaj ko je bio vezan za isti, banovo brdo, lekino brdo, voždovac, nbg, zvezdara... sve se smatralo periferijom, tako će i za koju deceniju verovatno periferija biti sremčica, obrenovac... a poželjne ledine, mirijevo, žarkovo, rakovica, borča, altina... Tako i ranije nisi imao ni sadržaje ni posao u Čačku, Kragujevcu, Nišu... sada je bar malo bolje. Nigde u svetu nekretnine u centru prestonice nisu priuštive prosečnom čoveku niti svako putuje max 15min do posla, razlika je "samo" što je periferija bolje uredjena no jbg tamo nije mogao da gradi ko kako hoće i gde hoće, nisu imali 10 procesa legalizacije već se znao neki red, a ovde ako pokušaš da uvede neki red dobiješ "kome duzme prase!". Napisao sam da si jednom porukom opisao 90% Beograda gde si napisao da nije tako i da postoje delovi gde se gradilo po nekom planu pa je moje pitanje koliko je tih delova u odnosu na ceo Beograd? Evo uzmi Vračar, Stari grad... (mislim na cele delove) to nije urbanistički uništeno, imaš trotoare, dva automobila mogu komotno da se mimoidju...?

Ovde je izgleda samo @sutraw rodjeni centralni Beogradjanin koji je živeo u skoro svim delovima grada i gleda da se skući bilo gde, ne blati nijedno mesto, nije mu problem putovanje duže od 15min na posao, a radi u centru. Svi ostali (dodjoši sa nadprosečnim primanjima pogotovo i rasni Beogradjani koji misle da im nekretnina sleduje po rodjenju) gledaju samo centar i sve ostalo je nehumano. Što kažeš, treba svako da sedne i da odredi prioritete i šta u stvari hoće, da li da zadovolji sebe ili mu je bitnije šta drugi misle.

Nisam nikad živeo na NBG, možda da jesam, bih sad pričao istu priču kao oni :)

Ali jesam živeo na periferiji (pravoj), i na levoj obali, i sad živim na Karaburmi, to su sve ovde nepoželjne lokacije. Mogu da kažem da se ovde to sve predstavlja mnogo gore nego što u praksi jeste. Ima problema naravno. Da je tragično, nije.

A prvih 11 godina života sam živeo u onome što se danas zove širi centar (Palilula).

@mariks Jel' mozes da nas podsetis sto ti nisi ostao u Palanci nego si dosao u Beograd i tu kupio stan? A sad palamudis da treba da se ide iz Beograda. Sto nisi otisao u KG npr?

Pa ne možeš samo tako da gledaš. Evo izuzmimo Srbiju i ostavimo samo Beograd, najplaćeniji poslovi većinom su koncetrisani centar/nbg gde su i najskuplje nekretnine. Onda možemo postaviti pitanje zašto nema tih poslova na periferiji, zašto ms,ncr... nisu na ledinama npr ili Borči?
Ali ne mozemo da iuzmemo Srbiju i da gledamo samo Beograd. Cak i to da uradimo opet je koncentracija poslova mahom vezana za NBGD koji nije centar grada. Beograd ima svoje posebne osobenosti i svoj model neravnomernog razvoja koji takodje moze da se resi i unapredi da ima volje.

Jednostavno tako je i mi nismo izuzetak već su svuda u svetu plaćeni poslovi/skupe nekretnine koncentrisani u centrima glavnih gradova (mada je i nbg bio periferija). Kod nas je prisutan drugi fenomen npr, a to je da iako nadješ dobro plaćen posao van centra(ili van beograda npr perica) opet zbog statusa moraš da kupiš stan u centru prestonice iako duže putuješ na posao i to nema nikakve veze sa "sve ostalo je nehumano i blato" (znam osobu, dodjoš, koji rade na arodromu i ima oko 10k platu pa je opet kupio u centru umesto u Surčinu/NBG i putuje sat vremena na posao),
To je generalno problem sam po sebi. Tu imas dva efekta, onaj klasicni malogradjanski mentalitet da nisi uspeo ako nemas stan u A zoni i drugi da u tom Surcinu realno nemas nista (dobro de malo se menja situacija sada ali to je sve na kasicicu i daleko od toga da bi moglo da zadovolji ljude koji imaju 10K mesecno).

Tako i ranije nisi imao ni sadržaje ni posao u Čačku, Kragujevcu, Nišu... sada je bar malo bolje.
Nisi imao 90ih za vreme sankcija ali ranije je bilo. Ti manji gradovi su bili odlicni jedno vreme jer je bila relativno jaka industrija razvijena po njima, skolstvo je bilo na nivou a svi su imali solidne kulturne i sportske sadrzaje. Tamo negde od kraja 80ih i pocetkom 90ih pocinje naglo urusavanje, sa industrijom povlaci se i sve ostalo.

Nigde u svetu nekretnine u centru prestonice nisu priuštive prosečnom čoveku niti svako putuje max 15min do posla, razlika je "samo" što je periferija bolje uredjena no jbg tamo nije mogao da gradi ko kako hoće i gde hoće, nisu imali 10 procesa legalizacije već se znao neki red, a ovde ako pokušaš da uvede neki red dobiješ "kome duzme prase!".
Bas to, nikome ovde ne bi smetala periferija da postoji dobra veza ka ostalim delovima grada i da je koliko toliko uredjeno a ne da lici somaliju ali to nam je tekovina raznih patriota od 90ih pa na ovamo preko onih "demokrata" pa ona ovih "demokrata". Ravnomerni razvoj, povezanost, sadrzaji, sve je to ukinuto zarad investitorskog urbanizma koji se zasniva na burazer gradnji. Sa ovime kako se sad siluje urbanizam i guraju zgrade na svaku slobodnu parcelu vise licimo na neku maloazisku kasabu nego na nekoga ko pretenduje u evropu.

Napisao sam da si jednom porukom opisao 90% Beograda gde si napisao da nije tako i da postoje delovi gde se gradilo po nekom planu pa je moje pitanje koliko je tih delova u odnosu na ceo Beograd? Evo uzmi Vračar, Stari grad... (mislim na cele delove) to nije urbanistički uništeno, imaš trotoare, dva automobila mogu komotno da se mimoidju...?
Jesa, pisao sam o Lekinom brdu koje je raskomadano od strane malih investitora koji su zidali kako se kome svidelo i koliko se moglo. Takodje sam pisao da je unisteno sve gde su bile male kuce sa malim parcelama jer ne postoje ili se ne postuju urbanisticki planovi, neki standardi sto se tice visuelnog indetiteta niti ima ko to da sprovodi i kontrolise pa se zida onako divljacki. Takodje sam poredio sa nekim drugim delovima grada, recimo kad pogledas kako su komunisti organizovali blokove, ili kako recimo je zamisljen Medak 3, ili delovi Bezanije ili ... Jeste to sad staro i oronulo, zahteva i sminkanje i rekonstrukciju ali barem lici na nesto ima neki smisao urbanisticki.
A za Vracar si potpuno u pravu, tamo od celog dela Vracara je ostalo mozda 5-6 ulica koje valjaju koliko toliko a ostalo je unisteno samo tako. Poslednje mega silovanje koje sam video pre neki dan je onaj potez ispod Vojislava Ilica i Juznog Bulevara. Napravili su od Metohijske, Grocanske i Tome Maksimovica kanjonje sa ruznim jeftinim zgradama koje se prodaju po 4K+

Ovde je izgleda samo @sutraw rodjeni centralni Beogradjanin koji je živeo u skoro svim delovima grada i gleda da se skući bilo gde, ne blati nijedno mesto, nije mu problem putovanje duže od 15min na posao, a radi u centru. Svi ostali (dodjoši sa nadprosečnim primanjima pogotovo i rasni Beogradjani koji misle da im nekretnina sleduje po rodjenju) gledaju samo centar i sve ostalo je nehumano. Što kažeš, treba svako da sedne i da odredi prioritete i šta u stvari hoće, da li da zadovolji sebe ili mu je bitnije šta drugi misle.
To je nametnuta drustvena norma, da se samovrednujes i da te vrednuju prema tome koliko para imas i gde zivis. Mi smo kao drustvo tesko oboleli od snobizma i malogradjanstine (usput i jos od nekih tezih dijagnoza).

Vrh