Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam taj most prelazio godinama, da si ti meni živ i zdrav, problematično je u špicu. Van špica prozujiš preko njega za minut i po.
E nek si mi reko, nisam znao da može da se prođe za minut i po. Koliko onda treba od Borče do centra van špica, jel 15 minuta ili manje? Možda van špica može za 5 i po minuta?

E nek si mi reko, nisam znao da može da se prođe za minut i po. Koliko onda treba od Borče do centra van špica, jel 15 minuta ili manje? Možda van špica može za 5 i po minuta?
Ja ne razumem sta se zalis, odes u Borcu, napravis kucu sa bazenom i heliodromom (obavezno bez gradjevinske dozvole), i onda si helikopterom za manje od 5 minuta na poslu.

Evo i koliko treba u samom spicu jutarnjem, 08:30, 08:50, 9:05

U svakom slucaju pola sata.

Prilozi

• Screenshot_20251203_090336_Maps.jpg
    Screenshot_20251203_090336_Maps.jpg
    67,1 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20251203_084933_Maps.jpg
    Screenshot_20251203_084933_Maps.jpg
    71,1 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20251203_083259_Maps.jpg
    Screenshot_20251203_083259_Maps.jpg
    68,9 KB · Pregleda: 22
Pa idi zivi tamo, sto si pobegao...
Veoma mi je cudno da ti kao inzenjer ne prepoznajes koncept efikasnosti (ili sta se dobija za koje pare).

To sto neka lokacija je bolja ne znaci da je druga lokacija losa.
NBGD je lokacijski i urbanisticki bolji od Batajnice, ali to ne smanjuje cinjenicu da je Batajnica OK mesto za zivot.

To sto Rolex postoji ne znaci da je Hamilton ili Tisot sat krs, niti postojanje Mercedesa znaci da je Tojota ili Golf los auto.

Centralne opstine su preplacene je moja poenta, nista puno ti ne stedis vremena ziveci u njima gledajuci samo posao, niti ista bolji vazduh udises nego neko u Bataji:

1000012181.jpg

Ja na tvom mestu ništa osim blokova oko arene i tamo prema Džona Kenedija ne bih razmatrao. Jes da košta 4500 kvadrat, ali vredi svaki dinar.

Idem ja stalno tamo, imam veliku ekipu skucili se svi tamo i po Pazovama i Beškama, ali mi nekako cudan vajb kod Indjije, previse sivo nekako, nema reka, lepse su mi Pazove nekako iako su manje. Stekao sam utisak da su ljudi iz Indjije vise vezani za NS nego za BG. Mislim da je Indjija neka granica gde jaca uticaj NS-a. Sve ovo je naravno moj subjektivni osecaj. Cene nekretnina u Indjiji svakako rastu.
Ja licno imam jaka dvoumljenja da spucam sledece pare u kucu u Banovcima ili okolini, samo da su blizu negativni joni, treba mi oporavak od grada, ali bez zavisnosti od poljoprivrede.
Slankamen me privlaci, ali sam cuo da ekipa koja tamo obitava po vikendicama nije bas prijateljski nastrojena i zgodna za komsiluk, pa bih taj deo preskocio. Krcedin je blizu isto, ali koliko vidim nema vode taj deo uopste, svuda su neke cisterne gde god se nesto prodaje.
Ok i jeste logičnije da si u Pazovi, ako radiš u BG-u, a u Indjiji baš dosta ljudi radi u NS-u. Ja bih isto rekao da je jači uticaj NS u Indjiji.
I ja imam odatle dosta kolega i svi su ok ljudi, većina je došla u NS da živi i kupili su stanove čim su mogli.
E sada, ja imam razmišljanje da ukoliko u porodici dvoje rade i menjaju poslove, napredovanje itd... Indjija, Pazova mi je ok, jer mogu i u BG i u NS, jedan za BG dok drugi za NS.
Vidim da se gradi i stambeno tamo i da imaju potražnju.
U tom potezu se mnogo fabrika igradilo, a i mnoge će se tek izgraditi- proširiti, tako da je veoma aktivno područje, što je veoma važno i ogleda se u cenama nekretnina koje će tu da rastu.

Mislim da bi red konačno bio da se Beograd isparceliše prema tipu kupaca. Nema više da svako kupuje gde hoće, nego se lepo naprave kriterijumi:
  • Novi Beograd ostaje rezervisan za magistre i više. Minimum master, poželjno doktorat. Ako imaš samo osnovne studije, možeš da eventualno prošetaš Ušćem, ali nemaš prava na kupovinu.
  • Sa osnovnim studijama možeš da konkurišeš za Voždovac, Zvezdaru, Banovo brdo itd.
  • Borča ide za niskoškolovane, i to pod uslovom da znaju barem tri linije gradskog prevoza napamet.
  • Tamo prema Crvenki prijemni je samo da potvrdiš da si završio osnovnu školu, ali mora dokaz da si imao bar jednu peticu godišnje.
  • Batajnica je za srednju školu, eventualno i za one sa fakulteta, ali samo ako si bio baš loš student (prosek ispod 7, iznad toga moraš u Zemun).

Ovo je otprilike ideja, razradićemo dalje šta i kako. Za Vračar, recimo, osim što moraš da budeš doktor nauka, moraš da dokažeš da znaš par stranih jezika, poslednjih 12 meseci primanja itd. Ima da se radi dosta.

U celoj ovo temi, ja vidim samo jednu smislenu tezu, a to je ona da imamo razne BlackRock-ove i domaće batice koje kupuju stotine, pa i hiljade stanova, i da su zato cene visoke.
Ne znam da li je to tako ili nije, ne znam ni za jedan konkretna primer (ali tu vidim jedini smisleni pravac rasprave, da li kao društvo to želimo da dozvolimo ili ne).

Naravno, i ja tu i tamo čujem one priče "Od komišijinog brata šurnjaje zet je investirot, gradio kompleks. Hteo da stavi 'realnu' cenu, ali mu Oni došli i rekli da se ne igra i da je podgne". Onda pogledaš kompleks, sve prodato. Dakle Oni mu dođu neki biznis savetnici.

Ako nekog zanima globalni bubble Risk nekretnina... Amsterdam u top 10!! Na šestom mestu da budem precizan. Nikog iz CEE nema na listi barem u prvih 20. Tako da smo daleko od balona i pucanja barem s globalnog stanovišta!
S globalnog stanovista, a s lokalnog su i dalje stanovi u Amsterdamu pristupacniji lokalnom stanovnistvu nego u Bg:
2025-12-03 10_04_40-Cost of Living in Amsterdam. Dec 2025. Prices in Amsterdam — Mozilla Firefox.png

Oko dve plate i nesto u centru, i oko plata ipo po kvadratu na periferiji. Plus, koliko je periferija u Amsterdamu skocila u prosle tri god, koliko u Bg? Koliko u Amsterdamu moze da se zaradi od izdavanja stana na dan, koliko u Beogradu?

Po beogradskim kriterijumima, Amsterdam bi trebalo da kosta oko 18k centar, oko 9k periferija. U ovoj situaciji bi neki holandski vradovic na njihovom forumu predvidjao Zwanenburg za 20k :)

U celoj ovo temi, ja vidim samo jednu smislenu tezu, a to je ona da imamo razne BlackRock-ove i domaće batice koje kupuju stotine, pa i hiljade stanova, i da su zato cene visoke.
Ne znam da li je to tako ili nije, ne znam ni za jedan konkretna primer (ali tu vidim jedini smisleni pravac rasprave, da li kao društvo to želimo da dozvolimo ili ne).

Naravno, i ja tu i tamo čujem one priče "Od komišijinog brata šurnjaje zet je investirot, gradio kompleks. Hteo da stavi 'realnu' cenu, ali mu Oni došli i rekli da se ne igra i da je podgne". Onda pogledaš kompleks, sve prodato. Dakle Oni mu dođu neki biznis savetnici.
Problem sa tom tezom je sto ne objasnjava zasto su cene visoke u Beogradu od kad postoji trziste nekretnina. Jedino ako su Blek Rokovi i batice umesali prste od samog nastanka trzista.

Ja bih rekao da je problem sto je trziste neuredjeno a institucije su slabe, pa nemamo dobar pregled desavanja, te je dosta toga podlozno licnoj interpretaciji, a onda svako gleda da uklopi skromne podatke koje imamo u svoje misljenje.

Moje misljenje je da se ne bi trebalo dozvoliti da nekretnine postanu iskljucivo trzisna roba. Tome bi se tezilo poreskom politikom, uredjivanjem dugorocnog zakupa, subvencionisanjem planske gradnje na periferiji gde bi se gradila i dobra prateca infrastruktura…

Znam licno osobu koja putuje sa Mirjeva na Cerak na posao ... pakao!
I šta sad? A da putuje sa Mirijeva na posao u Mirijevu? Što joj ne kažeš da se preseli u Čačak?

Kupila je zenina rodjaka penthouse, 180 (i kusur) kvadrata na Aveniji.
Pa kupi i ti, nemoj da se zlopatiš po Beogradu vidiš i sam da su sve zgrade krš :) Pomogni decentralizaciji.

Ajmo malo ozbiljnosti. Prognoziramo cenu kvadrata pred uslovima pred nama. Idemo prvo: cena nafte, cena hrane, kurs eura? Dakle ako gorivo ode na 250+, hrana poskupi, i dinar ka euru ode na 180, logično je da kvadrat na mirijevu ode na 6.500 eura, jer će tada svi stojati u redu da kupe stan ili dva, kako ne bi još poskupelo, a banke će deliti na ulici kredite i tući će ko neće duzme.

I šta sad? A da putuje sa Mirijeva na posao u Mirijevu? Što joj ne kažeš da se preseli u Čačak?
Realno koliko ti treba od Cacka do Ceraka toliko ti treba sa Mirjeva do Ceraka :D

Pa kupi i ti, nemoj da se zlopatiš po Beogradu vidiš i sam da su sve zgrade krš :) Pomogni decentralizaciji.
Kupio plac ...
...
Najbolje ce da se pomogne decentalizaciji kad se Vojvodina odcepi jer im je pun kufer Beograda, a zatim i ostatak zemlje.

Problem sa tom tezom je sto ne objasnjava zasto su cene visoke u Beogradu od kad postoji trziste nekretnina. Jedino ako su Blek Rokovi i batice umesali prste od samog nastanka trzista.

Ja bih rekao da je problem sto je trziste neuredjeno a institucije su slabe, pa nemamo dobar pregled desavanja, te je dosta toga podlozno licnoj interpretaciji, a onda svako gleda da uklopi skromne podatke koje imamo u svoje misljenje.

Moje misljenje je da se ne bi trebalo dozvoliti da nekretnine postanu iskljucivo trzisna roba. Tome bi se tezilo poreskom politikom, uredjivanjem dugorocnog zakupa, subvencionisanjem planske gradnje na periferiji gde bi se gradila i dobra prateca infrastruktura…

Sve te priče se svode na kraju na ponudu i tražnju. U BG je tražnja uvek jaka, a broj dobrih stanova smešan. Zadnjih 5 godina se gradi 10-15k stanova novogradnje u BG godišnje i opet nije dovoljno da spreči rast cena. Mi se ovde godinama kao šokiramo cenama u kompleksima, a sve se rasproda. Evo čujem sad da u Sanivilu cene idu oko 3k i prodaje se bez problema.

Država bi morala da gradi još 10k stanova godišnje sama da bi se tržište zasitilo.

Realno koliko ti treba od Cacka do Ceraka toliko ti treba sa Mirjeva do Ceraka :D

Kupio plac ...
...
Najbolje ce da se pomogne decentalizaciji kad se Vojvodina odcepi jer im je pun kufer Beograda, a zatim i ostatak zemlje.
Aham, od Čačka do Ceraka, vremenski isto, računam, negde grešim, možda u troškovima prevoza? Elem da li si savetovao tu osobu da se preseli u Čačak jer joj treba isto vremena nego da se zlopati u Mirijevu?

E nek ti je plac na zdravlje, da sagradiš kuću i da pobegneš iz ovog sivila i pomogneš decentralizaciji :) (razumem i ako nećeš jer je sve to nehumano za život)

3 kila prasetine kod Brana, prosli vikend :D
...
Kupila je zenina rodjaka penthouse, 180 (i kusur) kvadrata na Aveniji.
Za te pare je mogla da kupi 3.0 stan plus garažno mesto u (skoro) svakoj novogradnji na NBG/BNV/krugu dvojke. Ne znam ko bi izabrao 180 i kusur kvadrata u Čačku u datoj situaciji, tim pre što penthouse nije kuća sa dvorištem.

Vrh