Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako uplacujes preko 15K evra, moras da popunis njihov neki izvestaj o poreklu novca. Za sume ispod toga mogu a nemaju obavezu da te pitaju.
Bar je tako bilo pre nekoliko godina.
@super.operater da nisi imao potvrdu te prve banke da si podigao novac, itekako bi morao da objasnjavas okle ti.

• Sviđa mi se
Reagovanja: X3m
Bilo je nekih informacija da ce kao zabraniti to, tipa da se banke solidarisu da bi uzimale % na prebacaje novca iz banke u banku.
Mbankingom bi trebalo da je to jednostavnije.
Ja sam npr kaparu za stan od 2000 eura uplatio mbankingom i za to provizija je bila 20din, naravno dobio i potvrdu od prodavca da su legle pare dok kolega je isao redovnim putem odlaskom u banku i naravno kopiranje ugovora pregledavanje "svih" sluzbenika i platio tipa oko 1000-2000 dinara. Cisto delim iskustvo

Ako uplacujes preko 15K evra, moras da popunis njihov neki izvestaj o poreklu novca. Za sume ispod toga mogu a nemaju obavezu da te pitaju.
Bar je tako bilo pre nekoliko godina.
@super.operater da nisi imao potvrdu te prve banke da si podigao novac, itekako bi morao da objasnjavas okle ti.
I ta prica je meni onako polu smesna a polu stresna . Ide polunjavanje porekla, navedes dugogodisnja stednja cele porodice. Opet sem ako ne dodjes sa pola milke eura ali to ne znam :)

Najbolje je da skoro nikad nemaš para na računu, nego da živiš od plate do plate, tako nećeš mučiti muku da dokažeš poreklo novca.

Sve najbolje.

Biće toga sve više, kako dolaze novije generacije.
Letovi su dostupniji i jeftiniji, internet konekcija, online poslovi, elektronsko bankarstvo, snalažanje u zemljama zbog interneta i chatgtpa -
foruma, zajednica koje se umreže online itd...
Već sada neki (trenutno jeste promil) seli se po državama i putuje dok radi online.
Ograničiće i to u budućnosti, ali svakako će se ljudi mnogo lakše na to upuštati svojevoljno.
Upravo to, generacijska promena menja pravila igre.
Za naše roditelje je selidba u drugi grad već bila drama, a kamoli u drugu državu.
Za mlađe generacije to postaje logističko pitanje, ne egzistencijalno.
Letovi su jeftiniji, sve je digitalizovano, posao se sve manje vezuje za lokaciju, a informacije su dostupne u sekundi. Kad ti je dovoljno da imaš laptop i internet, mapa sveta ti postaje realna opcija, ne turistički katalog.
I neće to biti masovna pojava u smislu da većina seli, ali će biti dovoljno rasprostranjeno da menja tržišta i nekretnina, i rada, i turizma.
Poenta i jeste da ne pravimo prognozu za mase, već za trend koji se već vidi u malom, a raste iz generacije u generaciju.

hehe .. ziva istina

1764541714291.png

Upravo to, generacijska promena menja pravila igre.
Za naše roditelje je selidba u drugi grad već bila drama, a kamoli u drugu državu.
Za mlađe generacije to postaje logističko pitanje, ne egzistencijalno.
Letovi su jeftiniji, sve je digitalizovano, posao se sve manje vezuje za lokaciju, a informacije su dostupne u sekundi. Kad ti je dovoljno da imaš laptop i internet, mapa sveta ti postaje realna opcija, ne turistički katalog.
I neće to biti masovna pojava u smislu da većina seli, ali će biti dovoljno rasprostranjeno da menja tržišta i nekretnina, i rada, i turizma.
Poenta i jeste da ne pravimo prognozu za mase, već za trend koji se već vidi u malom, a raste iz generacije u generaciju.
Drugar kada je osnivao IT firmu i zapošljavao, imao online razgovor sa potencijalnim kandidatom za zaposlenje.
Kaže mu, ok senior si, ali treba jednom nedeljno da se dolazi u firmu.
Lik mu okrene telefon i pokaže Maldive, ja radim samo online.
Raspričali se oni iako su znali da nema ništa od trenutne saradnje, ovaj putuje i menja mesta na svakih nekoliko meseci.
Kada sam bio na Baliju upoznao sam naše digitalne nomade, rade i žive na Baliju, nisu planirali, ali eto desilo se, čak im i deca idu tamo u školu namenjenu za njih.
E sada, šta mi je bilo isto zanimljivo kod svih tih digitalnih nomada, niko ni ne razmišlja o kupovini nekretnine. Ulažu u berzu i neki se igraju sa kriptom.
NIKO od njih neće da kupi nekretninu, uopšte ih to ne interesuje.

Penthouse, ulazak iz podzemne garaže.
Veliku terasu na krovu da mogu da pravim roštilj i da nikome ne smeta. I da imam u stanu ili na terasi osunčanost koju mogu da iskoristim.
U sklopu kompleksa/zgrade teretanu, wellness(sauna, masaža) i bazen.
Restoran, vrtić u sklopu kompleksa.
Blizina reke/parka i osnovne škole.
Ok, da nije vazduh tu zagadjen i da nije prevelika buka.
Mislim da je to to 😉
Ok hteo bih i more, ali to ne mora, skroman sam trenutno 🤣

I ta prica je meni onako polu smesna a polu stresna . Ide polunjavanje porekla, navedes dugogodisnja stednja cele porodice. Opet sem ako ne dodjes sa pola milke eura ali to ne znam :)
To je samo jedan mali od vise koraka u sprecavanju pranja novca koji (bi trebalo da) funkcionisu. Hipoteticki, ako dodjes na radar, lako bi drzava ako ima volje mogla kao pojednica da te uhvati da peres pare.

• Sviđa mi se
Reagovanja: X3m
Vrh