Šta je novo?

Cene nekretnina

Šta će ti sušilica u Srbiji gde imaš sunce 280+ dana! Osuši se prirodno za pola dana? Bacanje para bespotrebno.
Pa kao i kad zivis u EU zemlji, komfor prvo, usteda vremena, nezavisnost od spoljnih atmosferskih prilika.

Zaboravio si da ovde u Beogradu kad zimi susis ves napolju da se nadimi i usmrdi od cadji.

Jedino ako ne susis na radijatoru u stanu a to, kao sto sigurno znas, nije zdravo.

Leti ako je ves direktno na suncu brze propada, bledi.

Jel vidiš da je sada na Black Friday akciji? Treba požuriti 😉
hahaha ... da :) nesto sam tanak skoro to milionce za onih 400K bih se skrpio

Cak i da imam taj novac (ili realno 10x vise) pitanje je da li bih uopste razmisljao o takvoj nekretnini. Vise me privlaci neka ne preterano velika kuca na bezobrazno velikom placu :)

Evo ga chatgpt napravio malu tabelicu za par random gradova koja upoređuje prosečnu cenu kvadrata u (širem) centru grada sa brojem neto plata potrebnih za kvadrat. Jedino Beč i Amsterdam imaju sličan odnos kao Beograd (~3,3–3,4 plate/m²), ali su realno to gradovi sa potpuno drugim nivoom infrastrukture, uređenosti, pravne sigurnosti, kvaliteta usluge itd. I onda se guraju priče kako su cene u Bg skroz realne... objektivno, podaci pokazuju drugačije.
GradCena m² stana (≈€)Izvor za ceneProsečna NET plata / mesec (≈€)Koliko NET plata za 1 m²
Beograd≈3.371 €/m²Global Property Guide≈915 € (107.500 RSD net, 2025)3,7 plate/m²
Bukurešt≈1.937 €/m²GPG≈1.100 € net (5.500 RON)≈1,8 plate/m²
Zagreb≈2.958 €/m²GPG≈1.450 € net (maj 2025)≈2,0 plate/m²
Atina≈2.400 €/m²GPG / market reports≈1.000 € net (prosek 1.300–1.400 € bruto)≈2,4 plate/m²
Beč≈7.700 €/m²GPG≈2.300 € net (3.400 € bruto) (Wage Centre)≈3,3 plate/m²
Amsterdam≈8.575 €/m² (GPG), Numbeo ~9.000 €/m² u centruGPG≈4.150 € net (Numbeo)≈3,4 plate/m²
Barselona≈4.600–5.000 €/m²lnvestropa≈1.750–1.800 € net (Španija prosek) (iWorld)≈2,7 plate/m²

Prvo, ne bih mu verovao dok ne proverim svaku cifru ponaosob, jer ako ništa, LLM-ovi lažu poprilično liberalno samo da bi dali neki odgovor.

Drugo, to da li su cene realne ne određuje nikakva matematika, već koliko je neko spreman da plati. Ako se u Beogradu stanovi prodaju po cenama koje vidimo, onda da - cene jesu realne.

A ti komentari oko infrastrukture, da živimo u nekom pravednijem svetu, cene stanova bi se određivale prema infrastrukturi, ali avaj, živimo u ovom svetu u kom živimo i tražnja u Beogradu je jaka i konstantna bez obzira na loćikavu infrastrukturu koju ima.

Proverila sam, jesu tačne cifre, u par % možda razlika. Jedino što je čak snizio cenu za Bg, jer u realnosti oko šireg centra nema ispod 4k, znači 4 neto plate. Rekao bi čovek da je ovo najbolji grad za život na ovom kontinentu, gledajući pomamu za stanovima koji koštaju 300k+ u ovoj raspalini od grada. Ovde po forumu izgleda svi milioneri kad je to ok cena, svaka čast 🙌

Cene stanova su precenjene i realne u isto vreme.

Precenjene imajuci u vidu infrastrukturu, lokalnu kupovnu moc stanovnistva, uredjenost trzista, kvalitet i standarde gradnje… a realne jer se po tim cenama desavaju kupopordaje.

Proverila sam, jesu tačne cifre, u par % možda razlika. Jedino što je čak snizio cenu za Bg, jer u realnosti oko šireg centra nema ispod 4k, znači 4 neto plate. Rekao bi čovek da je ovo najbolji grad za život na ovom kontinentu, gledajući pomamu za stanovima koji koštaju 300k+ u ovoj raspalini od grada. Ovde po forumu izgleda svi milioneri kad je to ok cena, svaka čast 🙌

Ima Beograda i van šireg centra.

Nisam rekao da mi se sviđaju cene, samo da su realne. Cene mogu biti realne bez da mi pozitivno emocionalno reagujemo na njih.

Najbolji način da cene padnu je da ljudi prestanu da kupuju, ali eto, vidite i sami da se to ne dešava.

A i evo možda jedno eureka pitanje za Natašu i sve buduće članove u enigmi oko cena, @natasa3791 ako kažete da je ovo raspalina od grada, zašto i dalje želite da kupite stan ovde? Kad budete iskreno odgovorili na to, biće vam jasno zašto su cene visoke.

Lose si proverila, s obzirom da je u Beogradu plata veca jedno 20% od navedene, 135k rsd, 1150e. https://beostat.beograd.gov.rs/index.php/области?task=download.send&id=80:zarade-2024-09&catid=18

A i evo možda jedno eureka pitanje za Natašu i sve buduće članove u enigmi oko cena, @natasa3791 ako kažete da je ovo raspalina od grada, zašto i dalje želite da kupite stan ovde? Kad budete iskreno odgovorili na to, biće vam jasno zašto su cene visoke.
Ne želim :) Na ovom forumu sam da posmatram ovaj socijalni eksperiment dok gaslight-ujete jedini druge

Ne želim :) Na ovom forumu sam da posmatram ovaj socijalni eksperiment dok gaslight-ujete jedini druge

3496 strana ova tema ima. Prva poruka od 2010. gde je konstatovano da su cene u BG precenjene. Otad su nekretnine skočile 150% i ljudi i dalje kupuju.

Možda mi gaslightujemo, a možda je vera u balon zasnovana na pogrešnim premisama.

ovaj em je više od 4k, a čak nije ni centar grada nego nbg 😉
Šta ovom fali?
I bez terase je ispod 4k 😆
Evo terasa je poklon, a na Vračaru je.
Welcome Nataša 🤗
EDIT: Ispravka ovaj sam hteo da postavim
EDIT2:
Novogradnja

Poslednja izmena:
Dobro @sutraw, ako govorimo o stanu za zivot, jasno je zasto ljudi hoce da kupe svoj stan. Beograd ima ubedljivo najvece mogucnosti zaposlenja, prilika, konekcija, sadrzaja u celoj Srbiji. Podstanari gledaju da se skuće, i onda kukaju na cene i sam Beograd kao ovakav ili onakav. To mogu da razumem kao ljudsku reakciju iz besa, frustracije ili cega vec. Ali tako je kako je.

Ono sto ne razumem su ljudi koji hoce da kupuju investiciono, pa onda mrace kako je sve sranje, a kada bi kupili taj stan, sve bi im bilo potaman.

šta je sad gas lajt, to neka fora na račun nisa?

Hoće da kaže da mi ložimo ljude ovde da je situacija redovna, dok je zapravo na delu tržišni presedan. Zapravo kad se pogleda BG tržište 10 godina unazad, pre se može izvesti zaključak da su cene bile preniske nego što se sad može reći da su previsoke.

Prihvatam ipak da starogradnja ne bi trebalo da košta ovoliko, ali ponuda je jako slaba godinama, i onda to stvara pritisak i na stare stanove.

Dobro @sutraw, ako govorimo o stanu za zivot, jasno je zasto ljudi hoce da kupe svoj stan. Beograd ima ubedljivo najvece mogucnosti zaposlenja, prilika, konekcija, sadrzaja u celoj Srbiji. Podstanari gledaju da se skuće, i onda kukaju na cene i sam Beograd kao ovakav ili onakav. To mogu da razumem kao ljudsku reakciju iz besa, frustracije ili cega vec. Ali tako je kako je.

Ono sto ne razumem su ljudi koji hoce da kupuju investiciono, pa onda mrace kako je sve sranje, a kada bi kupili taj stan, sve bi im bilo potaman.

To sve što si opisao je koren razloga zašto su cene visoke, koliko god da je grad "raspalina". Samo sam hteo ipak to da čujemo od @natasa3791, ali ona neće sebi da skače u usta pa je izostalo.

Vrh