Šta je novo?

Cene nekretnina

Bas sam skoro gledao neki projekat za novi stan, uzeto 30 E po kvm.
Ja ovako laik sam video brzinski nedopustive greske, npr orman ispred klime, da ne moze da duva, orman na zidu iznad ves masine u kupatilu, da ne mozes da stavis susilicu iznad.
To videh za 1 minut, a nisam se ni udubljivao.

Ja ovako laik sam video brzinski nedopustive greske, npr orman ispred klime, da ne moze da duva, orman na zidu iznad ves masine u kupatilu, da ne mozes da stavis susilicu iznad.

Možda su to zahtevi klijenta koji više ceni prostor za odlaganje.

Da se nadovezem, isto je bitno sta sve obuhvata arhitekta.

Devojka gde rade oni rade komplet izvedbu od mood board-a, idejnog resenja, rendera, tehnickih crteza, dogovori sa majstorima, kontrola majstora i izlazak na teren. Cak i ako klijent hoce radi se nabavka za njih. Projekti ovde se npr pravi sve po stavkama gde se kupuje i koliko kosta, koliko se ceka iz uvoza itd.

Uracunaj da se oni tim stanom bave nekoliko meseci i da je cena arhitekte isto amortizovana (placa se avans i ostatak po gotovom resenju).
Tako da je velika razlika izmedju 20eur dobijas crteze i rendere naspram 40eur kljuc u ruke oni sve rade i angazuju - ti imas ideju u glavi a oni sve realizuju.
Čekaj, da li sam dobro razumeo? Klijent kupi stan. Nakon toga angažuje arhitektu koji se bavi celokupnom operativom- sourcingom nameštaja, nadgledanjem radova, koordinacije sa majstorima, itd. Nekoliko meseci I 500k eur kasnije stan je završen I trenutak je da isplatiš arhitektu koji je sve to osmislio, projektovao I ispratio 40 eur po m2?! Pa ko je ovde lud?

Ima svakakvih prohteva kod klijenata... verujte mi 🤣

Ima i osrednjih arhitekti doduse, kao i majstora, bitne reference i preporuke

Čekaj, da li sam dobro razumeo? Klijent kupi stan. Nakon toga angažuje arhitektu koji se bavi celokupnom operativom- sourcingom nameštaja, nadgledanjem radova, koordinacije sa majstorima, itd. Nekoliko meseci I 500k eur kasnije stan je završen I trenutak je da isplatiš arhitektu koji je sve to osmislio, projektovao I ispratio 40 eur po m2?! Pa ko je ovde lud?
Ne, nisam rekao da oni rade za 40 eur po kvadratu, ali da treba razumeti razliku u ceni na osnovu sta se nudi.
Kod ovih ekstra luks projekata cena po projektu se krece od 15-50k EUR.

Da se nadovezem, isto je bitno sta sve obuhvata arhitekta.

Devojka gde rade oni rade komplet izvedbu od mood board-a, idejnog resenja, rendera, tehnickih crteza, dogovori sa majstorima, kontrola majstora i izlazak na teren. Cak i ako klijent hoce radi se nabavka za njih. Projekti ovde se npr pravi sve po stavkama gde se kupuje i koliko kosta, koliko se ceka iz uvoza itd.

Uracunaj da se oni tim stanom bave nekoliko meseci i da je cena arhitekte isto amortizovana (placa se avans i ostatak po gotovom resenju).
Tako da je velika razlika izmedju 20eur dobijas crteze i rendere naspram 40eur kljuc u ruke oni sve rade i angazuju - ti imas ideju u glavi a oni sve realizuju.
Ovo pretpostavljam da se odnosi na novogradnju, ne verujem da se akaju za kompletno sredjivanje ruiniranih starogradnji za 40 E.

Ovo pretpostavljam da se odnosi na novogradnju, ne verujem da se akaju za kompletno sredjivanje ruiniranih starogradnji za 40 E.
Sve je od slucaja do slucaja, novogradnja je laksa generalno da.
Zato se ne moze generalizovati da li je 20 eur / m2 fer cena ili je 30 eur / m2 skupa cena.

Zavisi od stana do stana, od projekta do projekta i sta se radi. Ali ljudi cesto samo hoce da cuju sto nizu cifru.

Kako si izracunao 500k eur ?
Ako je stan 80 kvm x 40 E = 3200 E.

Sto tako Filipe, pa meni je bitno da mi je cerka zbrinuta i imace sve sto hoce, to sto ja nemam neke ambicije jbg
Pričaćemo kad se vidimo.
Imaš potencijal, vidi se po ovim diskusijama, nikad nisi burno reagovao.
Okružen si realno lošim okruženjem, a ipak na forumu se interesuješ i ponašaš itekako pristojno i učesnik si u dobrim raspravama.
Naravno da ćeš se ti kao ti snaći i biti dobar muž/otac za jednu generaciju.
Eto kao što kaže @Extroniks dosadno, a ipak želiš akcije samo ti okruženje ne daje prave.
Pri tome imaš i ozbiljno svoje okruženje samo kada je ok neko se ušuška pa ne želi više, a to nije dobro za razvoj 😉
Kao ekonomija gde imaš sveopštu inflaciju da bi se ljudi pokrenuli i da bude sve u napredovanju brže i eksponencijalno.

Kako si izracunao 500k eur ?
Ako je stan 80 kvm x 40 E = 3200 E.
Nadovezuje se na moj prethodni neki komentar gde su radili ljudi projekat od 500k EUR renoviranja / opremanja.
Naravno da cena za takve projekte nije 40 EUR / m2

@Extroniks je pisao da klijenti njegove zene nekad trose I 500k samo za opremanje
Nije mi zena, devojka, i nisu njeni klijenti ona je radnik samo :ROFLMAO:
Mislim ne znam sta da ti kazem, ne smem da delim konkretne informacije jer necu njoj da pravim problem, ali stavljaju se besne stvari i po Beogradu za opremanje.

Ima firma rabat i po stvarima ili dogovore. Nije samo cena projektovanja to jest nadgledanja u pitanju sa tim ozbiljnim opremanjem.

Nisi ti laik 😉

Šta će ti sušilica u Srbiji gde imaš sunce 280+ dana! Osuši se prirodno za pola dana? Bacanje para bespotrebno.

Pričaćemo kad se vidimo.
Imaš potencijal, vidi se po ovim diskusijama, nikad nisi burno reagovao.
Okružen si realno lošim okruženjem, a ipak na forumu se interesuješ i ponašaš itekako pristojno i učesnik si u dobrim raspravama.
Naravno da ćeš se ti kao ti snaći i biti dobar muž/otac za jednu generaciju.
Eto kao što kaže @Extroniks dosadno, a ipak želiš akcije samo ti okruženje ne daje prave.
Pri tome imaš i ozbiljno svoje okruženje samo kada je ok neko se ušuška pa ne želi više, a to nije dobro za razvoj 😉
Kao ekonomija gde imaš sveopštu inflaciju da bi se ljudi pokrenuli i da bude sve u napredovanju brže i eksponencijalno.
... ili je samo mlad decko, nije se nagledao dovoljno gluposti, a opet fino dete ne neki ulicar :)

Šta će ti sušilica u Srbiji gde imaš sunce 280+ dana! Osuši se prirodno za pola dana? Bacanje para bespotrebno.
Ambrozija, zagadjenje, ugovor u kome pise da ne moze da se susi ves na terasi ...

Kakva su to low profile pitanja, kada se zna da svaki Beo Domacin na terasi ima: kacu sa kupusom, tegle sa tursijom, tri bicikle, pola table slanine, par skija model '81 (Elanove), isto godiste pancerice (malo vugnu ali su jos dobre), motornu testeru, pola balona mesavine ... i tri cigle za one sto se prave da ne znaju cije je parking mesto!

Vrh