Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj stan je 50m2 plus 2 vrlo nepraktične terase od ukupno 14m2, tako da to ruši svaku matematiku oko ovog stana...
A zašto nepraktične terase? Pa terasa se plaća kao i stan. Plus BW je mislim onu zgradu Bonaca ili kako se već zvala baš i reklamirao sa izuzetno velikim terasama. Pa u BGu zbog super klime možeš min 6 meseci ako ne i 9 da koristiš terase za ručak i večeru za sve. Praktično stalno da si napolju kad je lepo.

A zašto nepraktične terase? Pa terasa se plaća kao i stan. Plus BW je mislim onu zgradu Bonaca ili kako se već zvala baš i reklamirao sa izuzetno velikim terasama. Pa u BGu zbog super klime možeš min 6 meseci ako ne i 9 da koristiš terase za ručak i večeru za sve. Praktično stalno da si napolju kad je lepo.
Po meni, na ovu kvadraturu, ekstremno nepraktično da toliko otpada na terase. Pa neka se knjiže sto puta, ne bih to platio ni u ludilu. A takođe nepraktično zbog samog oblika. Koga zanima detaljno, i dalje može da se vidi ta tipska vertikala na sajtu elixira, lamela A.

Ja voilm velike terase, ali 20% stana da je u terasi je ipak mnogo.
A i terase na ovom mestu, uz Heroja sa Košara nisu baš da se sedi, i buka i ugušiš se od izduvnih gasova.

Hocu ozbiljno da te pitam, sta mislis realno da ce da se desi sa ekonomijom, kursom, cenama, spoljnim dugom, bdp-om, nekretninama... u naredne 0-2 godine, u tom negativnom scenariju u kom kazes da se nalazimo?
Kada sam to ja propagirao negativni scenario? :)

Moje misljenje je da se ekonomija nekako drzi ali da je lose struktuirana. Takodje da fiksni kurs nije dobar ali da sam sad upali u vrzino kolo i tesko da moze nesto da se uradi po tom pitanju bez vecih lomova pa onda je cak i dobro da ostane gde jeste. Nisam ekonomista a ni vracara pa ne mogu da dajem prognoze, ali mogu da napisem sta mislim a mislim da ce da bude stagnacija, dodatno zaduzivanje i poresko/akzizno zahvatanje. Takodje mislim i da nekredibilni nesposobni ljudi vode ekonomiju (tj. ne vode nego reaguju na dogadjaje ali im se zbingao OODA loop)

Ja voilm velike terase, ali 20% stana da je u terasi je ipak mnogo.
A i terase na ovom mestu, uz Heroja sa Košara nisu baš da se sedi, i buka i ugušiš se od izduvnih gasova.
Pa eto, ta mikrolokacija stana nije možda idealna, ali viši je sprat.
Meni korektna cena, a na neki način imaš pogled na 3 strane zbog tih terasa, koje mogu da posluže svrsi i da se lepo urede. Ipak je ovo dvosoban stan.
U svakom slučaju mi je korektna cena za ovaj stan.

Ako Vam je korektno kupitte :) Meni 5k po m2 ne deluje nešto extra povoljno. Ko hoće na terasama da se guši u dimu i izduvnim gasovima na 0 ili 40c slobodno.

Newport je u samoj izgradnji oko 4400eur/m2 ista lokacija.
Pa čekaš da se izgradi i useljenje + opremanje.
Ok možeš da biraš stan u početku.
Zato kažem korektna cena, a da nije idealan nije, ne znam koji je idealan, to jest ne postoji da se svima sve svidi, jednostavno smo svi drugačiji. Neko hoće južnu orjentaciju i terase, neko severnu bez terasa, neko niži neko viši sprat...

Kurs dinara: Fixiran kao i do sada (raspon 116-118). Sad možda NBS prodaje malo više eura ali za mesec dana kad svi gastarbajteri dođu nazad kupovaće 5x više nego što će da prodaje. Tako da te mesečne dnevne oscilacije ne bi ni komentarisao.
Kurs dinara ima da se brani kao poslednji bastion pa makar gorivo bilo i 5e za litar. Glavna mana kursa oko 117 din za evro je to sto preterano favorizuje uvoz i time pravi stetu domacoj proizvodnji i izvozu. Kada je dinar jak, nasi izvoznici dobijaju manje dinara za isti evro, sto znaci manju zaradu, losiju konkurentnost i sporiji rast privrede. IT sektor, freelanceri i svi koji zaradjuju u evrima realno gube, jer njihova primanja vrede manje u dinarima. Strani investitori takodje dobijaju manje dinarske vrednosti za ulozen euro, sto umanjuje motivaciju za ulaganje u proizvodnju, a vecu prednost daje trgovinskom sektoru. Sa ovakvim kursom uvozna roba deluje povoljnija, pa je jeftinije kupiti gotov proizvod spolja nego praviti ga ovde, sto dugorocno ubija industriju i povecava zavisnost od uvoza. Uvoznici i trgovci su najveci dobitnici jakog dinara, kao i država kratkorocno kada servisira dug u evrima, dok realna ekonomija i razvoj ispastaju. Kurs 117 jeste stabilan i lep za sliku i statistiku, ali dugorocno radi protiv interesa zemlje koja zeli makar ozbiljan nivo industrije, izvoza i ekonomskog suvereniteta.
Spoljni dug - Rašće nominalno i u % ali opet je to daleko ispod zaduženosti Zapadnih EU država. Mi smo sada oko 50% ako se ne varam zaduženi. Tako da imamo mi još dosta prostora bez da ugrozimo stabilnost države.
Kada spoljni dug predje oko 50% BDP-a, tu vec pocinje zona rizika jer drzava vise ne moze lako da otplacuje dug bez novog zaduzivanja, a narocito drzava kao Srbija. Tada sve vise para iz budzeta ide na kamate umesto na plate, penzije, puteve i zdravstvo, pa se zemlja vrti u krug i zavisi od tudjeg novca. Investitori tada traze vece kamate jer vide veci rizik, a MMF i strani poverioci pocinju da diktiraju politiku: rezanje troskova, poskupljenja, privatizacije, stednja i stezanje kaiša. Sto dug ide vise preko tog nivoa, drzava ima manje ekonomske slobode, raste ranjivost na spoljne krize i kurs, a moze i da upadne u spiralu „novi kredit da bi se vratio stari“. Dug iznad 50% BDP-a vise nije alat za razvoj, nego teret koji pocinje da vodi zemlju umesto vlade.

Cene - rašće zbog inflacije i zbog rata u Ukrajini koji mi svi plaćamo. Ali bolje da plaćamo kroz cene nego kao danak u krvi da nas šalju na istočni front.
Zato sto smo mi specijalni: kupujemo sirovine iz uvoza po ceni kao Nemci, placamo poreze i akcize kao da smo Svajcarska, imamo marze ko Dubai trzni centar, a plate nam kao Banglades. Plus, kad domaci proizvodjac vidi da narod voli uzeti “strano”, onda on podigne cenu da izgleda “premium”, jer ako je jeftino onda sigurno nije dobro, jel da? A najbolji deo: strani proizvodjac dobije subvencije od svoje drzave, pa jos i od nase kad dodje ovde, pa ispada da je strano jeftinije nego domace — uz malu pomoc patriotizma iz uvoza.

Nekretnine - cene nekretnina će da rastu, ne eksplozivno ali polako ili ostaju na ovom nivou u najgorem scenariju. Lično mislim nominalan rast cena nekretnina (lagani). Kirije u padu ili u najboljem slučaju na ovom nivou.
Kad nekretnine preskupe, ne znaci da smo bogati nego da smo taoci. Ljudi pola zivota rade da otplate stan od 50 kvadrata kao da kupuju svemirski brod, firme moraju da dizu cene jer placaju lokale kao na Manhattanu, mladi ostaju kod roditelja do 35 jer ne mogu da priuste garsonjeru, a investitori se smeju jer prodaju beton kao da je zlato. U takvom sistemu stan vise nije dom nego finansijski talac, a trzište ne sluzi ljudima nego ljudi sluze trzištu. Rezultat: svi pricaju o “rastu”, a jedino sto realno raste su kirije, krediti i zivci.

Zaposlenost - dobra i dalje kao i sada. Posla će biti dovoljno.
Najvise lici na to da je “rast zaposlenosti” posledica toga sto nas je sve manje, pa statistika ispada lepsa nego realnost. Kad ode 600.000 ljudi u EU, jos par stotina hiljada izumre jer nema ko da se radja, onda naravno procenat zaposlenih izgleda bolje — ne zato sto smo postali ekonomska sila, nego zato sto nema vise ko da bude nezaposlen. Tako se onda proglasi uspeh, a realno samo manje ljudi deli isti problem. Brojke rastu jer ljudi nestaju, ne zato sto se ekonomija preporodila.

Ako ne dođe do neke globalne Mega krize mislim da nema većih pomeranja i skretanja s kursa.
To sve zavisi koliko su ludi u EU/USA da nastave rat sa RF i da udju u slicnu avanturu sa Kinom. Po onome sto pricaju veoma su zainteresovani za taj scenario ...

Poslednja izmena:
Kad nekretnine preskupe, ne znaci da smo bogati nego da smo taoci. Ljudi pola zivota rade da otplate stan od 50 kvadrata kao da kupuju svemirski brod, firme moraju da dizu cene jer placaju lokale kao na Manhattanu, mladi ostaju kod roditelja do 35 jer ne mogu da priuste garsonjeru, a investitori se smeju jer prodaju beton kao da je zlato. U takvom sistemu stan vise nije dom nego finansijski talac, a trzište ne sluzi ljudima nego ljudi sluze trzištu. Rezultat: svi pricaju o “rastu”, a jedino sto realno raste su kirije, krediti i zivci.
Mi ovde gledamo cene nekretnina po centru glavnog grada i kukamo kako niko ne može da ih priušti. Ni Amerikanci ne mogu da priušte stanove na Mehnetnu ili kuće u Palo Altu, već se kupuju nekretnine po jeftinim, udaljenim predgrađima.

Newport je u samoj izgradnji oko 4400eur/m2 ista lokacija.
Pa čekaš da se izgradi i useljenje + opremanje.
Ok možeš da biraš stan u početku.
Zato kažem korektna cena, a da nije idealan nije, ne znam koji je idealan, to jest ne postoji da se svima sve svidi, jednostavno smo svi drugačiji. Neko hoće južnu orjentaciju i terase, neko severnu bez terasa, neko niži neko viši sprat...
Pa to. Cena bar nije app ali nije povoljna, tu je negde sa trzistem.

Pa to. Cena bar nije app ali nije povoljna, tu je negde sa trzistem.
Jel bi radije platio 4k stan I uselio se odmah, ili na istoj toj lokaciji, samo u zgradi pored platio 4400 i čekao 3 godine da se završi? Ja mislim da je no brainer ako imas novac, ako ti je ideja da za 3 godine skupljas pa placas fazno, to je druga stvar.

Mi ovde gledamo cene nekretnina po centru glavnog grada i kukamo kako niko ne može da ih priušti. Ni Amerikanci ne mogu da priušte stanove na Mehnetnu ili kuće u Palo Altu, već se kupuju nekretnine po jeftinim, udaljenim predgrađima.
Jeste ali ti ne mozes da poredis Ameriku sa Srbijom. Realno posao koji mozes da dobijes u Bg i NS ne mozes nigde vise (freelance i IT from home ostavimo po strani).

Poznanik pre korone je kucu sa dve garaze i bazenom u LV Nevada platio 800 000K USD, u to vreme je oglasena kuca generalica na Lekinom Brdu na 650K EUR. Hoces da kazes da Bg moze da se poredi sa LV po prihodima?

Jel bi radije platio 4k stan I uselio se odmah, ili na istoj toj lokaciji, samo u zgradi pored platio 4400 i čekao 3 godine da se završi? Ja mislim da je no brainer ako imas novac, ako ti je ideja da za 3 godine skupljas pa placas fazno, to je druga stvar.
stan nije 4k jer ima samo 50m2 korisne površine tako da košta 5k. Za 5k već mogu da biram šta ću, barem u tom srednjem segmentu.

Znaš li ti koliko je puta to rečeno na ovoj temi, sad se spremi za lavinu gde će ti biti objašnjeno kako je sve van centralnih opština mordor

Jeste ali ti ne mozes da poredis Ameriku sa Srbijom. Realno posao koji mozes da dobijes u Bg i NS ne mozes nigde vise (freelance i IT from home ostavimo po strani).

Poznanik pre korone je kucu sa dve garaze i bazenom u LV Nevada platio 800 000K USD, u to vreme je oglasena kuca generalica na Lekinom Brdu na 650K EUR. Hoces da kazes da Bg moze da se poredi sa LV po prihodima?
Gde u LV? Npr možeš kuću sa bazenom u Sremčici za npr 300k, drugima će to izgledati da si kuću sa bazenom u Beogradu platio 300k :)

Sasvim je uporedivo. Ili možda ceniš da onaj u Nebraski ima istu platu kao onaj u bay area?

U Beogradu ti možeš da nađeš masu nekretnina koje daans koštaju 1000-1500 evra po kvadratu, i možeš komotno da se skućiš za pristojne pare. To što većina pod Beogradom smatra nekoliko centralnih gradskih opština, to je već njihov problem, takvi neka izvole i neka plate kvadrat po 4-5-6 hiljada.

Las Vegas je poznat po izuzetno jeftinim nekretninama, i važi za priličnu ***ozovinu u kojoj niko neće da živi osim ako ne mora. Lekino Brdo je lokacija u centru glavnog grada jedne države, i to prilično premium lokacija.

Glavni problem je što je srpska samozvana "srednja klasa" poistovetila svoj klasni status sa životom na NBG, pa onda ovi što zapravo imaju pare ukapirali to i kupuju stanove masovno da bi izdavali ovoj samozvanoj srednjoj klasi (zapravo sloju šljakera sa malo jačim platama).

Gde u LV? Npr možeš kuću sa bazenom u Sremčici za npr 300k, drugima će to izgledati da si kuću sa bazenom u Beogradu platio 300k :)
Ne znam tacno kako se zove taj deo grada, ali okolo je rezidencijalno naselje, uredjeno, sa odlicnom infrastrukturom i gomilom skupih kuca. Ni to ne mozes bas da poredis sa Sremcicom. A da poredis i sa Sremcicom, hoces da kazes da kuca od 300K sa bazenom u Sremcici je samo 2x jeftinija nego kuca u rezidencijalnom naselju u LV :)

Ne znam tacno kako se zove taj deo grada, ali okolo je rezidencijalno naselje, uredjeno, sa odlicnom infrastrukturom i gomilom skupih kuca. Ni to ne mozes bas da poredis sa Sremcicom. A da poredis i sa Sremcicom, hoces da kazes da kuca od 300K sa bazenom u Sremcici je samo 2x jeftinija nego kuca u rezidencijalnom naselju u LV :)
Što da ne ako je naselje lepo, 2,5x. LV je pustara. Ti ne možeš sad ni da napraviš lepu kuću sa bazenom bez 200k makar te plac ne koštao ništa.

Vrh