Šta je novo?

Cene nekretnina

Ti si uzeo u BG-u, planiraš možda još jedan u BG-u. Razmišljao si se izmedju Dubajia i BG-a kada si ipak uzeo u BG-u. Živiš u Holandiji. Mislio sam najviše na investiciju koja nije u Srbiji i tamo gde se živi.
Evo sad jedan drugar koji je uzeo na spratu ispod mene stan će se seliti u Dubai i kupovati tamo. Tako da čekam da vidim kako to sve prođe. Ja sam njega nagovorio za stan u BG, sad on mene da nagovori za Dubai. Njemu bi to bilo za život tamo. A ja bi čisto investiciono. Mada želim da sačekam da vidim kako će mi krenuti sve u BG oko izdavanja, nameštanja itd. Do sada sve što sam radio u Srbiji išlo je vrlo lako i jednostavno (skroz suprotno od većine što tvrdi da je sve loše i skroz divlji zapad). Meni je sve išlo podmazano kao švajcarski sat. Doduše sve sam unapred zakazao što elektronski što telefonom, ali stvarno ne mogu da se požalim na ništa - od državne uprave, notara, banaka, itd.
Evo sad primer od pre sat vremena. Preko vibera sam u kontaktu sa bankarkom oko kamate da oročim malo još para dok ne dođu rate. Znači preko viber poruka dogovaram sve! to je u NL NEZAMISLIVO! Možda jeste za neke tipa Heineken i Philips porodice ali za nekog običnog lika NEZAMISLIVO. I sve dogovorim viber porukicama.
Znam da će sada da se javne dežurni kritičari, ali eto ja vam pričam moja iskustva rada i "života" u Srbiji. Ja bukvalno kad sletim u 2h odradim 5 poslova sve ide kao po loju sve unapred zakazano.

To sto je neko uzeo kredit za mlade ne znaci da ne znaci obavezno da ne bi mogao da uzme bez drzavne pomoci. Sigurno je dobar procenat ljudi koji bi mogli svakako ali koriste ono sto mogu.
Slazem se, ali mi taj procenat ne znamo pa mozemo samo da spekulisemo. MIslim da je ovde veci problem bio ucesce koje realno i nema neki smisao. Sto bi neko morao da ima za ucesce ako je ograniceno koliki deo plate moze da se optereti. Svakako takav skok kreditne aktivnosti vezane za ovu vrstu kredita sigurno ne moze da se objasni cinjenicom da su iomali novac ali eto nisu kupili.

Zasto problem. Drzava je ta koja treba da kreira i reguliše ekonomsku aktivnost. Ona ne treba da se mesa u cene i to treba da odredi trziste. Kreditna aktivnost se ovim merama povecala i to nisu samo oni koji se bez ovih mera ne bi zaduzili, samo im je olakšano.
Pa ne bas, ovo su podsticajni krediti koji gadjaju jednu grupu ljudi a znamo kako su na precac odobreni. Znaci neko je izracunao da je bolje da potrosi odredjeni novac i da malo zamuti pricu u drzavi nego da se bavi ekonomskom aktivnoscu. Ponavljam opet da je mera samo po sebi dobra koliko dobra toliko i losa, narocito sto je ogranicena na odredjeni skup ljudi.

Ja čak mislim suprotno. Veliki broj ljudi može i mogao bi da isplaćuje rate bez problema ako učešće ne bi postojalo ili da je 1%. To inicijalno učešće od 20% bi ti diglo ratu možda za 50e mesečno što ne bi predstavljalo problem, ali odjednom skupiti 40-50k eura pored normalnog života jeste problem.
Tu se slazemo, ja bih to ucesce ukinuo skroz. Zasto neko mora da ima za ucesce (bolje da mu ostane za opremanje stana) ako moze da se optereti recimo 50% plate. Tu bi u stvari trebalo poraditi na merama i kreditiranju.

Tu se slazemo, ja bih to ucesce ukinuo skroz. Zasto neko mora da ima za ucesce (bolje da mu ostane za opremanje stana) ako moze da se optereti recimo 50% plate. Tu bi u stvari trebalo poraditi na merama i kreditiranju.
Ucesce stiti banku od rizika nenaplativosti, promene cene nekretnine, tj. daje joj prostor da proda po nižoj ceni i da naplati svoje troskove. Za ukidanje ucesca bi za pocetak trebali postati pravno funkcionalna drzava i tek tad bi dosli na nivo da pričamo o ukidanju ucesca, poreza na izdavanje-prijave podstanara...

Ucesce stiti banku od rizika nenaplativosti, promene cene nekretnine, tj. daje joj prostor da proda po nižoj ceni i da naplati svoje troskove. Za ukidanje ucesca bi za pocetak trebali postati pravno funkcionalna drzava i tek tad bi dosli na nivo da pričamo o ukidanju ucesca, poreza na izdavanje-prijave podstanara...
U redu, zasto onda drzava preuzima rizik na sebe? To nije podsticaj nego propracunati rizik zarad marketinga. Zasto bi svi gradjani Srbije trebali da dele rizik?

Što misliš da nije inostranstvo za investicije, znam da je mnogo teže i da je uzeti u Srbiji mnogo lakše, ali postoje naši ljudi koji i investiciono uzimaju u inostranstvu, isključivo investiciono.
A možeš u suštini, ali prvo uzmeš na domaćem terenu u Srbiji 4-5 investicionih nekretnina, pa polako ostalo. Tako savetuju glavni investicioni magovi. Vidiš i ti kako radiš, imaš ovde 2-3, pa tek onda ide oko na tuđe tlo.

Mogu slobodno navesti moj primer kad sam uzimao stan ovde u NL prvi. Sigurno ga ne bi mogao uzeti odmah nakon 9 meseci života ovde da je trebalo učešće od 20%. Ja sam uzeo čak i porez i notara i sve na kredit jer se moglo. I opet i s tim svim, znači kredit od 110% vrednosti nekretnine, sam isplatio za 8,5 godina. Treba ljude pogurati na početku. Posle i plate rastu i dođu bonusi i svašta pa se posle lakše sve otplati.

Učešće jeste problem i prepreka nekim kupcima, ali kad pogledaš stanove u Bg, za kreditnog kupca je najveća prepreka sve veća i veća plata potrebna da se u isti uđe (pošto ni Top 10% nije dovoljno). Posebno ako se na to doda da sa 1% učešća mnogo više ode na kredit pa recimo nekretnina od 160k postane rata od 700+ EUR. Svakako, pomogla je onima koji imaju platu, a nemaju učešće da ranije dođu do nekretnine.

"Dođu plate, bonusi, pa isplatim za 8.5 god" je isto subjektivno i vrlo relativno. Zato direktora u kompaniji ima nekoliko, a običnih zaposlenih stotine ili hiljade. Na primer u firmi gde radim od 1000 zaposlenih ove godine napredovalo je 6 osoba, što znači 994 nije. Za napredovanje i rast pored rada i truda je potrebno i "da si dobar s pravim ljudima" i malo i sreće. Među ovih 994 ima 90 njih koji su se razbili od truda, a dobili su 🍌. I pored toga, neće svako postati menadžer ni direktor, jbg takva je surova korpo realnost

A možeš u suštini, ali prvo uzmeš na domaćem terenu u Srbiji 4-5 investicionih nekretnina, pa polako ostalo. Tako savetuju glavni investicioni magovi. Vidiš i ti kako radiš, imaš ovde 2-3, pa tek onda ide oko na tuđe tlo.
Vidiš neko uopšte neće u investicione pa čak ni u svojoj državi pa i za život(mada su to uglavnom Amerikanci), nego sve u berzu, a onda imaju priliku da se često sele i menjaju nekretnine uglavnom zbog posla i napredovanja u istom.
Ja sam čitav život u gradjevini, pa je kod mene malo drugačije.

U redu, zasto onda drzava preuzima rizik na sebe? To nije podsticaj nego propracunati rizik zarad marketinga. Zasto bi svi gradjani Srbije trebali da dele rizik?
Slazem se da ne bi svi trebali da dele rizik. Krediti i investicije su individualni i svako treba da bude svestan sta radi i posledica istog. Ovde je mera sa ciljem da se jos vise podstakne stanogradnja i ubaci jos vise novca u to trziste. Isto tako svaka mera od strane drzave ima neki politički prizvuk koji je naravno u njihovu korist.

Ja iznajmljujem u inostranstvu, a investiciona kupovina isključivo u Srbiji, da se nađe za decu ili kad se vratim (do penzije). Nije ti inostranstvo za investicije, samo za obitavanje (a i to ako baš moraš).
Koliko vidim preselio si se, prvo da ti pozelim puno srece u novom zivotnom i radnom okruzenju!
Bilo bi super kad ti se slegnu utisci, da das neku paralelu izmedju Srb i mesta gde si, funkcionisanja grada, administracije, zdravstva...svega sto je ovde cesta tema

Slazem se da ne bi svi trebali da dele rizik. Krediti i investicije su individualni i svako treba da bude svestan sta radi i posledica istog. Ovde je mera sa ciljem da se jos vise podstakne stanogradnja i ubaci jos vise novca u to trziste. Isto tako svaka mera od strane drzave ima neki politički prizvuk koji je naravno u njihovu korist.
Ozbiljni smo ljudi, da se ne lazemo, kad svi znaju zasto je ovo doneto i zbog cega je doneto ...

NBG ce potencijalno da nadrlja, ima sve da popune izmedju zgrada bice kao Legoland
Ipak ne, jer na NBG I dalje ima tona prostora i to u užem jezgru- recimo onaj čitav blok gde usamljeno stoji FDU, pa parcela gde je bio buvljak, pa čitav onaj potez uz Jurija Gagarina od ulaska na most do Lastavica, pa garaza GSP iza Belvila...samo da tu zidaju mogu da dodaju još 10.000 stambenih jedinica.

Ipak ne, jer na NBG I dalje ima tona prostora i to u užem jezgru- recimo onaj čitav blok gde usamljeno stoji FDU, pa parcela gde je bio buvljak, pa čitav onaj potez uz Jurija Gagarina od ulaska na most do Lastavica, pa garaza GSP iza Belvila...samo da tu zidaju mogu da dodaju još 10.000 stambenih jedinica.
Od toliko prostora oni ubodose u Blok 4 ljudima ispred prozora.

IMG_2463.jpeg

EDIT: 1M AED = 235k eur

Vrh