Šta je novo?

Cene nekretnina

Odličan rezime. Dodao bih samo da se tu često mešaju dva različita procesa, a to su demografija same nacije (odnos prirodnog priraštaja) i ukupna demografija države (uključujući migracije).
Zapad ima loš prirodni priraštaj, ali ga kompenzuje migracijama, zato populacija u mnogim zemljama EU ne pada ili pada mnogo sporije. Kod Kine i Rusije nema te korekcije, baš naprotiv, tu imaš i negativan priraštaj i negativne migracije, pa se efekti samo sabiraju.
Dubai i slične destinacije funkcionišu odlično kao kratkoročni radni magnet, ali bez realne perspektive stalnog boravka. Zato nisu u istoj kategoriji kad pričamo o dugoročnoj poželjnosti.
Dakle, ako pričamo o izumiranju, Zapad je zapravo najmanje pogođen, ne zato što se više rađa, već zato što ga najviše ljudi želi.
Rusija zapravo uvlaci gomile imigranata iz Srednje Azije, nisu tu toliko losiji od Zapada. Kina da, ali Kina ima jos rezervi stanovnistva po ruralnim predelima. Cak i balkanske zemlje polako ulaze u pozitivni migracioni saldo.

Skoro svi su ti u tom roku. Soul64, The One, Airport City (tu vec imas stanova koji su i useljivi), Kvart 64, WellPort. Biraj samo spremi 4500 u proseku po kvm i nema problema za rokove:)
Mozda nisam bio najprecizniji, nije mi interes odmah useljenje, interes mi je rano bookiranje i fazno placanje. Nisam mozda sve pogledao ali vecinu jesam i sve su rokovi sada ili 2026 (verujem da ce kasniti i preci mozda u 2027) ali i 2028 mi je ok...
Da tih 4500 i jeste problem

Pozdrav, razmatram kupovinu stana sa muzem od 50m2 u jednoj od novih zgrada u BW (Neon) koja ce biti gotova kroz par godina, deo ka Sajmu. Kako svi ocekujemo da ce se politicka vlast promeniti u narednim godinama, da li je pametno ulagati u BW trenutno ili bolje gledati ostale projekte? Kako vec imamo nas stan, ovaj stan bi bio investicioni prvenstveno, za izdavanje

Mozda nisam bio najprecizniji, nije mi interes odmah useljenje, interes mi je rano bookiranje i fazno placanje. Nisam mozda sve pogledao ali vecinu jesam i sve su rokovi sada ili 2026 (verujem da ce kasniti i preci mozda u 2027) ali i 2028 mi je ok...
Koliko ja znam imaš samo poslednju fazu Soul-a 64 za 2028 i sada New Minel za 2028 drugu fazu. Možda bi ti se Minel uklopio u kalkulaciju? A po meni ako ćeš flexibilnije rokove (fazno plaćanje i nižu cenu) vidi i BW. Oni sada daju dobro za zgrade koje dolaze 2028+... Govorim za standardnu gradnju. Imas i ispod 4k sa PDVom za trosobne stanove (70tak kvadrata)...
Zavisi šta tražiš. Za život ili investiciju, veći ili manji stan.

Pozdrav, razmatram kupovinu stana sa muzem od 50m2 u jednoj od novih zgrada u BW (Neon) koja ce biti gotova kroz par godina, deo ka Sajmu. Kako svi ocekujemo da ce se politicka vlast promeniti u narednim godinama, da li je pametno ulagati u BW trenutno ili bolje gledati ostale projekte? Kako vec imamo nas stan, ovaj stan bi bio investicioni prvenstveno, za izdavanje
Izračunajte ROI prvo, to je polazna tačka!

Koliko ja znam imaš samo poslednju fazu Soul-a 64 za 2028 i sada New Minel za 2028 drugu fazu. Možda bi ti se Minel uklopio u kalkulaciju? A po meni ako ćeš flexibilnije rokove (fazno plaćanje i nižu cenu) vidi i BW. Oni sada daju dobro za zgrade koje dolaze 2028+... Govorim za standardnu gradnju. Imas i ispod 4k sa PDVom za trosobne stanove (70tak kvadrata)...
Zavisi šta tražiš. Za život ili investiciju, veći ili manji stan.
Sto se tice bloka 65 i 64 po ovome sto ti pricas u razmatranju su ti:

1. Pupinova palata faza 2 (nije jos krenula, ali ocekujem uskoro)
2. Kvart 64 faza 4 (nije jos krenula, ali ocekujem uskoro, podneli su za gradjevinsku dozvolu pre 2 nedelje)
3. Newport faza 2 (nije jos krenula, ali ocekujem uskoro)
4. New Minel faza 3 (skoro krenula u prodaju)
5. Belgrade Arbor (skoro krenulo u prodaju)

Sada po meni trebas doooobro da razmotris sve, od lokacija do sadrzaja i vremena izvedbe, svaki projekat je prica za sebe.
Sve ostalo od projekata u tim blokovima je daleko odmaklo pa sumnjam da ti odgovara jer si spomenuo fazno placanje.

Ne bih da ti rušim sneška ali zapravo je upravo suprotno. Depopulacija je globalni problem ali je najmanje izražena u zapadnoj Evropi zbog visokih migracija. Najizraženija je upravo u Kini jer su do skora bili najmnogoljudniji, pa imaju i najveći pad, godišnji pad broja stanovnika se meri u milionima. O Rusiji da ne govorimo, broj rođene dece prošle godine je na istorijskom minimumu, mladi i učeni ljudi se masovno iseljavaju zbog mobilizacije, značajan je i broj mladih poginulih u ratu. Dubai je interesantna destinacija za privremeni rad zbog niskih poreza, ali i dalje nije jedna od poželjnijih destinacija za život. Zapadne zemlje su i dalje najpoželjnije za migraciju dugoročno.
To se zove zamena stanovnistva.
Pa naravno da je pad kada su prihvatili zapadnu zivotnu filozofiju - nama treba kulturna revolucija, a ne anestezirano umiranje.

Izračunajte ROI prvo, to je polazna tačka!
ROI u Bg je veoma klizna kategorija. Kako bi ti izracunao ROI za takav stan? Za koliko moze da se izda? Koliko uloziti u namestaj da bi mogao stan da se izda po konkurentnoj ceni? Da li mozes da napravis neku procenu roi-a sa sve inicijalnim ulaganjima? Oglasene cene za stan od oko 50 kvadrata setaju od 800 do 1600 evra, za koliko se stvarno izdaju ne znamo. Opet kazem, ko bi da zivi od ROI-a mozda bolje da gleda stanove u unutrasnosti, ovde mi deluje investitori vise ocekuju skok cena same nekretnine.

Ima i kod nas ljudi koji su napravili velike pare, ima ih i u Gani, i u Kamboži, i u Boliviji... Kakve to veze ima sa bilo čim?

U Dubai idu uglavnom oni koji već imaju novac radi poreskih olakšica (ili zanatlije), a ti što idu da rade u Kinu i Rusiju su više statistička greška nego nešto vredno pomena.
Da budem konkretan sa brojkama 1980. G7 su cinile oko 50% svetske ekonomije zemlje BRICS-a oko 18%.
Do 2050. to ce da bude obrnuto zemlje BIRCS-a ce ciniti oko 50% svetske ekonomije, a G7 oko 18%.

Vrh