Šta je novo?

Cene nekretnina

Licemerno je iz tvoje pozicije pricati ljudima da treba da zarade vise. Ti ne bi izasao iz Batajnice da ne radis sa strancima i da si neka druga struka, a ovde sad prosipas mudrosti svima kako treba da se potrude. Budi malo realan. Da, slazem se, trziste cena nekretnina ce ici samo uvis, bice sve gore, ali ono sto ti pricas potrudite se svi ste nesposobni je licemerje najgore vrste.
Nece biti sve gore jer zarade rastu brze od cena kvadrata, i zapravo prosecnom coveku stan cak i poo ovim cenama nikad nije bio blizi.

Uostalom, cak si i ti dosao sa brda bez idje ikoga, radio i kupio posteno stan bez icije pomoci u tom krugu B, jos letujuci na Mladivime tokom tog procesa. To je nesto sto je pre recimo 10ak godina bilo skoro potpuno nezamislivo.

Da ne pricamo o mici, perici, saletu koji su vlasnici po nekoliko nekretnina a kukaju kako niko ne moze da kupi.

Ja razumem da si ti predodredio gde ti je prihvatljivo da živiš u državi (= nekoliko centralnih opština Beograda, i to ne u celini), i sve van toga je život nedostojan čoveka, razmatra se emigracija.
Viša klasa...krug 2...a mi seljaci rođeninu u Zemunu smo dostojni periferije

1763558455414.png

Da li se znaju uslovi ove akcije?

Enfario, šta misliš o ljudima koji su Beograđani, a ne žive u krugu 2 ili na centralnom NBG-u? Ali ne iz današnje perspektive, nego tipa ljudi čiji su roditelji (ili babe/dede) došli pre 40, 50 ili 70 godina u ovaj grad. Nije ni tada po periferiji bilo svih ovih stvari zbog čijeg nedostatka ti kukaš- metroa, kanalizacione i gasne mreže, pa čak ni trotoara i asfaltiranih ulica. Ti si prvi put došao u Beograd pre neku godinu i odmah si došao da saznanja da je život na periferiji katastrofalan i jeziv. Iako sam ja odrastao u centru a ne periferiji Beograda, mogu ti reći da se infrastrukturno mnogo toga unapredilo u proteklih 10-tak godina, uključujući i tu periferiju. Zamisli sada te Beograđane (ili čitave generacije njih) kojima je svakodenvnica da provode 3 sata u prevozu od posla do kuće i ostale horore života u BG. Kako misliš da bi se oni odnosili prema tvojim opservacijama zašto ne ići na periferuju. Lepo je biti ambiciozan, ali nadam se da razumeš otpor ljudi na ovom forumu gde neko ko je tek nedavno došao u ovaj grad sa takvim nivoom sigurnosti i determinisanosti govori o stvarima koje su svima nama očigledne, a onda donosi zaključke kao da je život na periferiji za nedostojan čoveka. A sada zamisli kada sve te ljude iz unutrašnjosti Srbije, plus CG, Kosova, BiH, dijapsore, Rusije koji su u međuvremenu došli da žive u centralnom delu Beograda. Svakako to ne olakšava situaciju izvornih žitelja ovog grada, da i oni dođu u priliku da žive u civilizaciji.
Ne mislim nista o tim ljudima, ljudi zive kako mogu da zive, nemam nista protiv, samo prosto imam svoje misljenje gde bih ziveo, gde ne bih ziveo. Kao sto ti volis, centar, ja volim Zemun/NBG. U centru i na Vracaru ne bih ziveo da mi neko placa mesecno recimo. Ne znam unapredjenja u proslih 50 godina, ali ako je neko navikao da mu je lose da mu deda nije imao struju, ne postoji razlog da unuk ne zeli da ima internet. Ako je nekom okej da bude 3 sata u prevozu, ja pozdravljam. Kao sto i sam vidis, nece me niko ubediti da idem da zivim tamo gde mi se ne svidja, ali isto tako ponavljam po osmi put da to da je zivot na periferiji zivot nedostojan coveka, to nisu moje reci. Moje reci su, necu da zivim tamo jer nema kanalizacije u svim delovima i daleko mi je od posla. Toliko je prosto. Nema nadmenosti, nema kompleksa, nema nicega, prosto ti krajevi ne ispunjavaju moje kriterijume za zivot. Isto kao sto ne ispunjava Vracar i centar, iz nekih drugih razloga, to je prosto stvar licnog izbora. Ako neko zivi 70 godina na periferiji i lepo mu je tamo, apsolutno nista protiv, lokal patriotizam je i pozeljan, svako treba da voli svoj kraj. Ja ne mogu da kazem da za bilo koji kraj da je lose naselje, ali imam puno pravo da kazem da ne bih ziveo tamo zbog toga i toga, kao sto ti ne bi ziveo u nekim drugim krajevima zbog nekih svojih razloga.

Ne mislim nista o tim ljudima, ljudi zive kako mogu da zive, nemam nista protiv, samo prosto imam svoje misljenje gde bih ziveo, gde ne bih ziveo. Kao sto ti volis, centar, ja volim Zemun/NBG. U centru i na Vracaru ne bih ziveo da mi neko placa mesecno recimo. Ne znam unapredjenja u proslih 50 godina, ali ako je neko navikao da mu je lose da mu deda nije imao struju, ne postoji razlog da unuk ne zeli da ima internet. Ako je nekom okej da bude 3 sata u prevozu, ja pozdravljam. Kao sto i sam vidis, nece me niko ubediti da idem da zivim tamo gde mi se ne svidja, ali isto tako ponavljam po osmi put da to da je zivot na periferiji zivot nedostojan coveka, to nisu moje reci. Moje reci su, necu da zivim tamo jer nema kanalizacije u svim delovima i daleko mi je od posla. Toliko je prosto. Nema nadmenosti, nema kompleksa, nema nicega, prosto ti krajevi ne ispunjavaju moje kriterijume za zivot. Isto kao sto ne ispunjava Vracar i centar, iz nekih drugih razloga, to je prosto stvar licnog izbora. Ako neko zivi 70 godina na periferiji i lepo mu je tamo, apsolutno nista protiv, lokal patriotizam je i pozeljan, svako treba da voli svoj kraj. Ja ne mogu da kazem da za bilo koji kraj da je lose naselje, ali imam puno pravo da kazem da ne bih ziveo tamo zbog toga i toga, kao sto ti ne bi ziveo u nekim drugim krajevima zbog nekih svojih razloga.
Ja pokušavam da ti objasnim da ljudi koji žive na periferiji mahom nemaju preferencu da žive bez asfalta, kanalizacije, ili daleko od posla. Pa ljudi ipak žive. Malo je licemerno da ti koji nisi odavde (a očigledno imaš i resurse kojima možeš da zadovoljiš svoje kriterijume) deliš lekcije ljudima koji su ovde decenijama i znaju za sve teškoće i probleme života u Beogradu.

Ja ne znam sto se enfario tangira kada se prica o periferiji kao da se njemu direktno obracamo ako on "samo prica gde on ne bi ziveo" i sada odjednom mogu da ljudi zivu gde hoce ne nipodistava on nista zivot na periferiji.

A sa druge strane svaki 5i komentar pljuvanje po Besnom Foku i kako guramo ljude da zive u Batajnicu/Borcu i kako je to nehumano / lose mesto za zivot jer ima delova bez kanalizacije ili se dugo putuje na posao (a ignorise cinjenicu da neki ljudi i zive i rade u drugim mestima osim centra BG-a ili NBGD).

Tada nema ogranicenja "to je samo moje misljenje gde ja ne bih ziveo" vec se iznosi misljenje kao cinjenica.

Ja ne znam sto se enfario tangira kada se prica o periferiji kao da se njemu direktno obracamo ako on "samo prica gde on ne bi ziveo" i sada odjednom mogu da ljudi zivu gde hoce ne nipodistava on nista zivot na periferiji.

A sa druge strane svaki 5i komentar pljuvanje po Besnom Foku i kako guramo ljude da zive u Batajnicu/Borcu i kako je to nehumano / lose mesto za zivot jer ima delova bez kanalizacije ili se dugo putuje na posao (a ignorise cinjenicu da neki ljudi i zive i rade u drugim mestima osim centra BG-a ili NBGD).

Tada nema ogranicenja "to je samo moje misljenje gde ja ne bih ziveo" vec se iznosi misljenje kao cinjenica.
Ne bre, ovde se radi samo u centru i na NBG, ne postoje druga radna mesta

Zato što se folira, i kad god ga prozoveš, ide u defanzivu sa "ne mislim ja ništa loše, to je moja preferenca".

Tri komentara kasnije kmečanje kako mladi obrazovani inženjer mora da migrira jer je širi centar preskup i preuveličavanje sa Besnim Fokom.

Vrh