Šta je novo?

Cene nekretnina

Pazi dok su na koksu nije strasno, nego sto posle predju na ful sintetiku ili nesto bas lose. A da je propast jeste, no znas kako ... evolucija ima svoje puteve i slepe grane.
Ovde je uglavnom obrnuto, ljudi koji su cepali neki ds i eksere presli na ovo skuplje.
Neiživljena srednjeklasna urbana ekipa sa viškom slobodnog vremena
Pa rekao bih na prvu loptu ali ne uklapa se bas u tu pricu, bar ekipe koje ja znam.

Koga briga ... ako neko hoce da se samoubije sta mi tu mozemo da uradimo. Drugo je sto drzava podstice takvo ponasanje
Da se razumemo, ja sam sto se toga tice vrlo liberalan, i ne mislim da se ista vise ljudi ubijaju nego alkoholom/duvanom/secerom.

Sto se mene tice, drzava ne da ne podstice nego je nerazumno opresivna u tom smislu, ja bih dekriminalizovao/legalizovao sve.

Prevoz je u Beogradu besplatan i stotine hiljada ljudi ga koristi svakodnevno, u Amsterdamu se placa - check
Gruzija i Jermenija su i nominalno i po PPP siromasnije zemlje od Srbije po glavi stanovnika - check
East Harlem je oblast sa najvisim stopama kriminala u NY, kao i najvecim brojem nezaposlenih, sa razlogom jedna od najjeftinijih - check

To je ono sto je trenutno i stvarnost, tvoja labava i relativna tumacenja su vec taj deo oko logike.
Da se ne gubimo previse u detaljima - moja osnovna premisa je da cene kvadrata u Beogradu demografija i ekonomija ne mogu da prate.
Primere drugih drzava i gradova samo navodim kao indikativne primere apsurda u kojem se nalazi trziste nekretnina u Beogradu.
Vreme ce pokazati ko je upravu.

Da se ne gubimo previse u detaljima - moja osnovna premisa je da cene kvadrata u Beogradu demografija i ekonomija ne mogu da prate.
Primere drugih drzava i gradova samo navodim kao indikativne primere apsurda u kojem se nalazi trziste nekretnina u Beogradu.
BIlo je slicnih detaljnih teza pre 10 godina na temi, skoro sam ponovio post sa best of kompilacijom.

BIlo je slicnih detaljnih teza pre 10 godina na temi, skoro sam ponovio post sa best of kompilacijom.
Pa trziste je i puklo 2009.-2012. tada nisam pratio nekretnine tako da ne znam koja je godina tacno u pitanju.

Stan na Bezanijskoj Kosi je bio iste cene 2008. i 2020. godine.

Taman je doslo vreme za neko novo izduvavanje.

Mogu druze sve dok se cela Srbija nabija u Beograd. Ovi nasi vlastodrsci (i sadasnji i predhodni a kako stvari stoje i buduci) nemaju kognitivne sposobnosti da percepiraju zasto je to lose tako da smo na duze staze osudjeni na propast.

Mogu druze sve dok se cela Srbija nabija u Beograd. Ovi nasi vlastodrsci (i sadasnji i predhodni a kako stvari stoje i buduci) nemaju kognitivne sposobnosti da percepiraju zasto je to lose tako da smo na duze staze osudjeni na propast.
Moj prijatelj je skoro kupio kucu u Valjevu od 400 kvadrata za nekih 70.000 evra.
Na Nbg je za nekih sat vremena, ima biznis u Bg-u, ali vise ne zivi u Beogradu, a i porodica mu je u Valjevu.

Ranije bez autoputa to je bila veca komplikacija - izdavao je stanove po Bg-u itd....

Moj prijatelj je skoro kupio kucu u Valjevu od 400 kvadrata za nekih 70.000 evra.
Na Nbg je za nekih sat vremena, ima biznis u Bg-u, ali vise ne zivi u Beogradu, a i porodica mu je u Valjevu.

Ranije bez autoputa to je bila veca komplikacija - izdavao je stanove po Bg-u itd....
Tvoj prijatelj je specifican primerak. Ne moze da upadne u kategoriju hiljada ljudi koji jedva cekaju da se docepaju Bg-a samo da se maknu iz svoje ucmale sredine i spremni su na sve kompromise (o kojima smo pricali ranije)

Pa trziste je i puklo 2009.-2012. tada nisam pratio nekretnine tako da ne znam koja je godina tacno u pitanju.

Stan na Bezanijskoj Kosi je bio iste cene 2008. i 2020. godine.

Taman je doslo vreme za neko novo izduvavanje.
Pre 10 godina je bilo 2015. znaci dno trzista, pa su opet mnogi pisali da ce to ide jos 30% dole. A trziste se izduvalo zbog ekonomske krize, ne zbog nekog disbalansa koji se vratio u ravnotezu. Plus, ako gledamo samo odnos plata i cena kvadrata, cene danas su manje u disbalansu nego te 2015.

Kad gledaš i kvadrature "porodičnih stanova", tj. trosobnih i naviše (70+ kvadrata), i dalje se zadržava open space koncept danas jer tako investitor zapravo napakuje više u manje. Spajaju se trpezarija, kuhinja, dnevna soba u jedno, ostava se eliminiše skroz. Manje pregradnih zidova i onda ti prodaje hodnik kao sobu...
Spaja se kuhinja sa dnevnom jer tako možeš da napraviš dublji stan koji ima manje spoljnih zidova, ništa drugo. 90ih su to lepo rešili tako što su pravili svetlarnike sa strane gde su kupatilo i kuhinja, da bi imao prozor sa te strane. Tako više stanova upakuju po dužini zgrade i to je to.

Tvoj prijatelj je specifican primerak. Ne moze da upadne u kategoriju hiljada ljudi koji jedva cekaju da se docepaju Bg-a samo da se maknu iz svoje ucmale sredine i spremni su na sve kompromise (o kojima smo pricali ranije)
Beograd vise ne raste, po zadnjem popisu populacija je neznatno porasla i to na centralnim opstinama.

Sada dolaze generacije 50-tih koje su bile brojne na odumiranje, tako da se stvari menjaju velikom brzinom.

1763051507535.png

Rast broja nekretnina je oko 1% godisnje u centralnim opstinama, rast populacije je oko 0% sa tendecijom odlaska u minus (prigradske opstine su vec u minusu i postaju pustos), to ce stvoriti dodatni pritisak da cene idu dole. Mladenovac je izgubio skoro 10% populacije na zadnjem popisu - jezivo.

1763051433067.png

Pre 10 godina je bilo 2015. znaci dno trzista, pa su opet mnogi pisali da ce to ide jos 30% dole. A trziste se izduvalo zbog ekonomske krize, ne zbog nekog disbalansa koji se vratio u ravnotezu. Plus, ako gledamo samo odnos plata i cena kvadrata, cene danas su manje u disbalansu nego te 2015.
U medjuvremenu je broj nekretnina u Beogradu porastao za nekih 10%, dok je populacija ostala ista.

U medjuvremenu je broj nekretnina u Beogradu porastao za nekih 10%, dok je populacija ostala ista.
A cena se duplirala/triplirala. Vise nije dovoljno 38 kvadrata da se nagura cela porodica pa broj kvadrata po stanovniku raste. I tu ima jos dosta prostora za rast i potraznje. Plus se na to migracioni saldo zemlje obrce (vec smo ove godine na 0). A ti ljudi ce prvenstveno u Bg.

A cena se duplirala/triplirala. Vise nije dovoljno 38 kvadrata da se nagura cela porodica pa broj kvadrata po stanovniku raste. I tu ima jos dosta prostora za rast i potraznje. Plus se na to migracioni saldo zemlje obrce (vec smo ove godine na 0). A ti ljudi ce prvenstveno u Bg.
Koliko ja vidim dolaze uglavnom SouthEast Asian cigani, koji se trpaju po nekim barakama na Ledinama i slicnim lokacijama.

Jedna poznanica je radila popis, i zadesila se na Ledinama gde je postojao onako oronuo objekat u kojem su biti natrpani neki Kinezi, Indusi sta li - nije smela ni da udje naravno. :)
Kada najurimo Vucica siptara i to cemo za zaustavimo.

Koliko ja vidim dolaze uglavnom SouthEast Asian cigani, koji se trpaju po nekim barakama na Ledinama i slicnim lokacijama.

Jedna poznanica je radila popis, i zadesila se na Ledinama gde je postojao onako oronuo objekat u kojem su biti natrpani neki Kinezi, Indusi sta li - nije smela ni da udje naravno. :)
Kada najurimo Vucica siptara i to cemo za zaustavimo.
Nece to niko zaustaviti, to je neminovnost, a ti ljudi nece doveka biti po barakama.

Kolika je tada bila prosecna plata u Srbiji, a koliko je sada? Plate su mnogo porasle u odnosu na tad, doduse uglavnom nominalno, realni rast je relativno mali, ali sad smo u situaciji da su plate relativno visoke, da stranci vec bez iz Srbije jer im postajemo skupi. Demografija i politicka situacija nam ne idu na ruku, a cene nekretnina u reda velicine iste kao u mnogim razvijenim evropskim zemljama. Korona je prosla, Rusi su prosli,..., stanovnistvo Srbije opada vec decenijama, stanovnistvo Beograda stagnira sa tendencijom da krene u pad, tako da prostora za rast cena skoro da vise i nema.

Daj neke podatke/izvor za taj migracioni saldo, to mi je zanimljivo.

jel cepa neko koks ovde
I oni kukaju na cene nekretnine, samo oni gledaju isto par klasa više.
Oni bi hteli Hotel Jugoslaviju, prvi red BNV, najbolje kuće, penthause itd...
Mozda sam ja u nekom pogresnom balonu ali me iznenadjuje koliko je normalizovano u poslednje vreme. I to ono, uspesni, obrazovani ljudi s porodicama i decom.
Nekima je to potrebno da budu aktivniji na poslu i da dobiju tu neku hrabrost za poslovne poduhvate i preuzimanje odgovornosti i samouverenosti(zbog koje i dobijaju posleve/pozicije.
Porodici je ok sve dok baš ne zaglibiš u tome dok doprinosiš ostalo.
To je ta samouverenost koji neki imaju samo kada to koriste.
I sa velikim viškom para....
Ne mora da znači, nego su dobili veliki skok plate, a ne ulažu.
Ako se misli na trenutno višak para, to da.
Nekima govorim da je bolje da se navuku na ulaganje, ali nekima je sporo da se vide rezultati.
Naravno ima onih i sa baš viškom para i kojima je to sića, to jest zezanje.
Neiživljena srednjeklasna urbana ekipa sa viškom slobodnog vremena
Dosta je i takvih koje poznajem.

Nema smisla porediti Bg sa bilo kojim gradom u bilo kojoj normalnoj, ili bar relativno uređenoj državi. U Nemačkoj, Francuskoj, Češkoj, (možda čak i Rumuniji), 70–90% kupovina stanova ide od hipoteke. Cene stanova u Beogradu od 4.000+eur/m² nisu posledica kvaliteta života, infrastrukture ili plata, nego potpuno drugačije dinamike tržišta. Ovo je pre svega keš tržište u kojem više of 70 % kupovina ide bez kredita - masa stranih kupaca, dijaspora i domaći investitori koji realnu imovinu koriste kao sef za čuvanje novca. Na to se nadovezuje činjenica da postoji gomila slučajeva poput bivših "rukometaša" koji imaju 46 nekretnina u Beogradu na luks lokacijama, što pokazuje koliki je broj stanova u opticaju za kapital. Rente naravno ne prate te visoke cene jer realnost u kojoj živi većina stanovništva nije takva da mogu da kupe stan od 4k. Fazon je što ovde ljudi ipak žele „nešto svoje”, pa plate premiju ne zbog stambene funkcije, nego zbog posedovanja, a suštinski nemaju kapital za to. U realnosti, bolje da živiš na Vračaru sa rentom od 800eur u dobrom stanu, nego na Mirijevu gde plaćaš sličnu sumu za kredit da bi imao nešto svoje (posle 20 god ako uopšte isplatiš taj kredit). Još je sad u interesu vlasnika stanova da što manje menjaju zakupce, pa se uglavnom sklapaju dugoročni ugovori - pa nema ono e sutra će da te izbaci na ulicu. Ne znam kako racionalizovati kupovinu stana za život u ovoj zemlji u ovom momentu i sa ovim cenama, i gledati na to kao dugoročno dobru strategiju (realno nikad nećemo ući u EU, Rio Tinto vreba svako malo, politički užas koji traje decenijama, mentalitet koji je takav kakav je, itd itd).

Vrh