Šta je novo?

Cene nekretnina

Osoba A ima penziju.
Osoba B nema penziju.

Btw kako mislis da osoba B trosi 1000e svakog meseca i da ne plati nikakav porez?

Nije se odnosilo na tebe, nego na neke koji drugima pricaju da su nesposobni i sole im pamet sta i kako treba da rade, i istovremeno negiraju svaku kritiku sistema u kom zivimo jer su oni uspeli da se snadju u tom sistemu ili su samo imali srece da naslede stan na dobroj lokaciji koji je mozda njihov roditelj dobio od drzava za 50 DEM. Takvi prvi zele da komsiji crkne krava, da ljudi ostanu bez posla na jugu Srbije i dodju u Beograd da placaju kiriju i sl. Ali drzava ne oprorezuje stanove koji imaju i izdaju ih i njima je super.
A drzava vec oporezuje debelo one najsiromasnije, uzima im 40% bruto plate od poreza i doprinosa, pa PDV, akcize, carine i ostali porezi na potrosnju,.. Ali to je mnogima Ok jer oni izdaju stanove i ne placaju te poreze. Ali kad drzavi zafale pare onda ce krenuti sa jacim oporezivanjem nekretnina, a onda ce se kukati kako "drzava unistava male vlasnike stanova" u korist krupnog kapitala. Velika riba jede malu, ali je velikim ribama to super dok ne naidje jos veca.
Niko nikom ne treba da soli pamet, svako treba da radi kako misli da je najbolje za njega. Svako je za nesto sposoban, a za nesto nije i mislim da niko nema pravo da sudi o tudjoj sposobnosti.
Moram da ti dam odgovor na drugi deo. Spadam u obe kategorije, na celu platu mi poslodavac placa sve poreze i doprinose i imam nekretnine koje izdajem. To je jako kompleksna tema, ali sazecu koliko mogu.
Ne placam porez na izdavanje, ne prijavljujem stanare. Razlog je to jer je potpuno neregulisano i kao stanodavac sam potpuno nezasticen. Nije razlog porez, to bi se svakako vecim delom prelilo u visinu kirije kad bi se regulisalo. Mislim da je put do toga dugačak. Isto tako mislim da je jako lose za podstanare sto je takva situacija, a meni kao stanodavcu bi bilo mnogo bolje da je trziste uredjeno zakonima koji se primenjuju. Naravno, govorim u svoje ime, nikako svih stanodavaca

Osoba A ima penziju.
Osoba B nema penziju.
Penzija pitanje da li ce postojati za par decenija, tj. verovatno ce postojati ali biti mizerna, a s obzirom da zivimo u raspaloj zemlji i ko je dozivi moci ce da je koristi mnogo krace nego u zapadnim zemljama, plus je dosta manja, tako da je novac dat na doprinose gotovo bacen novac. Prosecni prihodi od izdavanja stana su svakako veci od prosecne penzije.
Btw kako mislis da osoba B trosi 1000e svakog meseca i da ne plati nikakav porez?
Ljudi trose i mnogo vise od tih 1000 evra za koje nisu platili poreze, tako da ne razumem pitanje/

Ne placam porez na izdavanje, ne prijavljujem stanare. Razlog je to jer je potpuno neregulisano i kao stanodavac sam potpuno nezasticen. Nije razlog porez, to bi se svakako vecim delom prelilo u visinu kirije kad bi se regulisalo.
Odavno nisam pročitao patetičniju demagogiju. Pa zašto onda uopšte izdaješ stan nelegalno?

Pošto i sam izdajem stan(ove), i uredno prijavljujem porez i sve, šta je tačno neregulisano i u čemu si nezaštićen? Jedinu muku imam što mi je jedan stanar Rus koji živi na relaciji Crna Gora/Srbija, pa sam morao non stop da idem da ga prijavljujem i njega i ženu i decu, ali fala bogu normalan je čovek pa sam dao punomoć njegovom advokatu da to sada radi umesto mene. Kakve ti tačno probleme imaš vezano za prijavu poreza i legalnog izdavanja stana?

Ne placam porez na izdavanje, ne prijavljujem stanare. Razlog je to jer je potpuno neregulisano i kao stanodavac sam potpuno nezasticen. Nije razlog porez, to bi se svakako vecim delom prelilo u visinu kirije kad bi se regulisalo. Mislim da je put do toga dugačak. Isto tako mislim da je jako lose za podstanare sto je takva situacija, a meni kao stanodavcu bi bilo mnogo bolje da je trziste uredjeno zakonima koji se primenjuju. Naravno, govorim u svoje ime, nikako svih stanodavaca
Ovo je tako daleko od istine i kirije su već maksimalne moguće. Osim ako vlasnici stanova nisu svi odreda Robih Hudovi pa otimaju od bogatih i dele sirotinji.
Onaj ko radi za platu plaća ogromne poreze i doprinose, onaj ko izdaje stan ne plaća ništa. Ali dobro ovo ionako nije ni država nego naseobina

Odavno nisam pročitao patetičniju demagogiju. Pa zašto onda uopšte izdaješ stan nelegalno?

Pošto i sam izdajem stan(ove), i uredno prijavljujem porez i sve, šta je tačno neregulisano i u čemu si nezaštićen? Jedinu muku imam što mi je jedan stanar Rus koji živi na relaciji Crna Gora/Srbija, pa sam morao non stop da idem da ga prijavljujem i njega i ženu i decu, ali fala bogu normalan je čovek pa sam dao punomoć njegovom advokatu da to sada radi umesto mene. Kakve ti tačno probleme imaš vezano za prijavu poreza i legalnog izdavanja stana?
Zašto ne prebaciš porez na stanara? Ako plaća PDV na hleb, mleko i bukvalno sve ostalo, zašto ne bi plaćao i na stan? Ja sam poslovni prostor iznajmljivao od fizičkog lica koji je vlasnik (i njegova jedina delatnost) i redovno je meni isloručivana faktura na ugovorenu cenu uvećanu za pripadajući porez.

Za regulisanje kvalitetno statusa podstanara trrbalo da se uradi sledece.
1.da se smanji visina poreza ali da se onda obuhvati siroko
2.obavezna overa ugovora kod notara sa mogucnoscu izbacivanja podstanara preko izvrsitelja da to bude brz i efikasan sistem.
3.Da se racunu za infostan struju prebacuji na podstanara tako da se eventalni dug veze na njegovo ime
4.Da se uprosti naknada eventalne stete nastala koriscenjem stana na neadekvatan način
5.Obavezno osiguranje

Za regulisanje kvalitetno statusa podstanara trrbalo da se uradi sledece.
1.da se smanji visina poreza ali da se onda obuhvati siroko
2.obavezna overa ugovora kod notara sa mogucnoscu izbacivanja podstanara preko izvrsitelja da to bude brz i efikasan sistem.
3.Da se racunu za infostan struju prebacuji na podstanara tako da se eventalni dug veze na njegovo ime
4.Da se uprosti naknada eventalne stete nastala koriscenjem stana na neadekvatan način
5.Obavezno osiguranje
Direktore sve si napisao u korist stanodavca daj neku stavku u korist podstanara

Direktore sve si napisao u korist stanodavca daj neku stavku u korist podstanara
Podstanar dobija na koristenje imovinu velike vrednosti za malu naknadu. Akcenat je na zaštiti imovine vlasnika. A drugi deo koji stiti podstanara od povećanja rente, otkaznog roka,itd. se reguliše istim tim ugovorom. Evo vi kad budete izdavali stan u sadašnjim uslovima javite se meni da vam nadjem stanara sa kojim napravite ugovor, prijavite ga na adresu i placajte porez. Onda se cujemo za nekoliko godina kad ga izbacite da mi kažete koliki dug vam je ostao i koliko ste pukli na sudske troškove. To sto vam navodim je redak slucaj, nije pravilo, ali se desava. Nije problem porez, porez uvek plati krajnji korisnik, mada sigurno ima milion teorija o kojima mozemo filozofirati i objasniti da bi samo u slučaju stanova bilo drugacije. Najbolje bi bilo da se vratimo na početak, balon samo sto nije pukao.

To treba biti u Ugovoru.
Da može 1 godišnje da se podiže kirija i to unapred da se obavesti.
Tekuće održavanja je na stanodavcu.
Za bilo kakve adapcije mora se dobiti saglasnost stanodavca.
Da se uz najavu unapred može videti stan itd...
U slučaju nepoštovanja Ugovora kazne.

Jao, dobrica, žrtvuje se i rizikuje zbog svojih stanara, njemu bi sve jedno bilo 🤡
Ne zrtvujem, ne rizikujem, imam samo fer odnos, to je posao. Ja tebi stan na koristenje, ti meni naknadu za to. Kad ja budem obezbedjen da ti odmah letis napolje ako pocnes da ne placas ili da unistavas imovinu, sa mnom nema ugovora. Odes kod sundjer_boba i on ti da sve sto oni misli da treba. U protivnom kupus stan

Sve što je napisao je na mestu, računi treba da budu prebačeni na podstanara i država mora da obezbedi način za brzo izbacivanje podstanara koji krši ugovor.

Treba i da se uvede pravilo da se potpisuje zapisnik o primopredaji, još sa fotografijama stana. Posle i stanaru i stanodavcu manje glavobolje oko depozita.

Da depoziti budu u bankama ili državnoj instituciji koja bi za to bila osnovana, ne kod stanodavca, pa se ako ima spora, depozit čuva do presude.

Zašto ne prebaciš porez na stanara? Ako plaća PDV na hleb, mleko i bukvalno sve ostalo, zašto ne bi plaćao i na stan? Ja sam poslovni prostor iznajmljivao od fizičkog lica koji je vlasnik (i njegova jedina delatnost) i redovno je meni isloručivana faktura na ugovorenu cenu uvećanu za pripadajući porez.
On plati porez na hleb ali i firma koja mu je prodala hleb plati porez na promet. Fizičko lice ne može da ti ispostavi fakturu ako nema registrovanu delatnost. Sa druge strane ako pravno lice iznajmljuje prostor od fizičkog lica onda je zakupac u obavezi da plaća porez, ako fizičko lice iznajmljuje od fizičkog lica onda je zakupodavac u obavezi da plaća porez. Pitanje za tebe, zašto ti ne prebaciš porez na stanara? Da li si ti dobročinitelj pa stanarima naplaćuješ manju kiriju od tržišne ili znaš koji je maksimum koji možeš da izvučeš? Te priče da bi se povećale kirije su samo priče, stanodavci već naplaćuju maksimum koji mogu da izvuku.

Evo vi kad budete izdavali stan u sadašnjim uslovima javite se meni da vam nadjem stanara sa kojim napravite ugovor, prijavite ga na adresu i placajte porez. Onda se cujemo za nekoliko godina kad ga izbacite da mi kažete koliki dug vam je ostao i koliko ste pukli na sudske troškove.
Sve se to reši solemnizacijom ugovora i izvršnom ispravom, koji 99% zakupodavca izbegava. Sa druge strane kada ga prijaviš na adresu on koliko znam ima pravo i da prebaci troškove na njegovo ime na osnovu ugovora. No kako 99% zakupca nema ugovor onda jbg tebi je svakako lakše bez ugovora da ga izbaciš na ulicu i podižeš kiriju kad hoćeš. No kako je kod nas to tržište još uvek sivo onda svako radi kako hoće.

Moralo bi biti regulisano zakonom u tom slucaju i maksimalno povecanje kirije kao sto je u dosta uredjenih zemalja, i penal za stanodavca ukoliko on krsi ugovor (hoce da izbaci stanara pre roka, podize kiriju preko dogovorenog maksimuma, dodje do stana bez odobrenja / najave).

A sto se tice racuna, danas je moguce online pratiti dugovanje za infostan i struju koliko ja znam. I tu se isto moze definisati da je krsenje ugovora od strane stanara ako kasni 2 meseca npr sa placanjem tih racuna.

I danas je moguce ugovorom sve lepo definisati, problemi nastaju kada jedna strana ne postuje isti realno i do izvrsenja penalnih odredbi, a to je do institucija koje ne funkcionisu...

Ne zrtvujem, ne rizikujem, imam samo fer odnos, to je posao. Ja tebi stan na koristenje, ti meni naknadu za to. Kad ja budem obezbedjen da ti odmah letis napolje ako pocnes da ne placas ili da unistavas imovinu, sa mnom nema ugovora. Odes kod sundjer_boba i on ti da sve sto oni misli da treba. U protivnom kupus stan

Fer odnos bi bio da potpišeš ugovor i prijaviš stanara, jer kad nije prijavljen, on ima štetu koju ne bi smeo da ima (npr. ne može da prima poštu na adresu, ne može da parkira u zoni itd.), fer je i da on plati porez kroz kiriju kao što si rekao.

Nije fer da se stanari drže kao izbeglice u stanovima na crno jer stanodavac zna da ga država neće sankcionisati i da izvlači iz toga sitan ćar.

Treba i da se uvede pravilo da se potpisuje zapisnik o primopredaji, još sa fotografijama stana. Posle i stanaru i stanodavcu manje glavobolje oko depozita.
Jel to trenutno postoji neki zakon koji te sprečava da napraviš krštenu primopredaju stana sa sve zapisnikom i fotografijama??
Da depoziti budu u bankama ili državnoj instituciji koja bi za to bila osnovana, ne kod stanodavca, pa se ako ima spora, depozit čuva do presude.
To možeš i sada da uradiš, kod bilo kog advokata ili notara. Standardna usluga.

Jel to trenutno postoji neki zakon koji te sprečava da napraviš krštenu primopredaju stana sa sve zapisnikom i fotografijama??

Ne postoji, ali nije obavezno, a mislim da bi trebalo da bude - prvenstveno zbog stanodavaca koji zloupotrebljavaju svoju moć u tom odnosu i zadržavaju depozit arbitrarno.

Moze mnogo bolje da se uredi odnos stanodavca i podstanara, vec ste pomenuli u prethodnim komentarima, ali ono sto je po meni najbitnije:

1. Razlikovanje izmedju kratkorocnog i dugorocnog izdavanja ( gde bi dugorocno bilo 1 ili 3 godine uz mogucnost produzavanja ugovora do 9 godina max, a kratkorocno sve manje od godinu dana).

2. Obavezna prijava podatanara, prebacivanje svih racuna na njega po kratkom postupku.

3. Najava izlaska iz stana ili otkazivanja podstanaru 3 meseca unapred.

4. Placanje kirije iskljucivo preko racuna, bez dolaska stanodavca u stan (osim izuzetno, uz prethodnu najavu).

5. Nezavisna firma radi popis i preuzimanje stana, gde obe strane potpisuju zapisnik. Ista firma pregleda sve na kraju i racuna visinu depozita koji treba naplatiti zbog eventualne stete. Depozit je dve mesecne kirije.

6. Ako je zakup dugorocan, mogucnost povecanja kirije je samo jednom godisnje i to iskljucivo za inflaciju. Tako se favorizuju dugorocni zakupci.

Poslednja izmena:
Vrh