Šta je novo?

Cene nekretnina

Suštinski problem nije u institucijama, nego u mentalitetu naroda da je stan u BG najbolja investicija. To će ostati tako bez obzira na vlast i to je ono što drži cene visokima.
Dobro ali evo @Filip 01 je okačio oglas stana. Porodičan stan. Dobar stan. Nije ni najskuplji a ni najbolji. Ako kupuješ na kredit to je oko 1000+ evra narednih 35-40 godina. Šta dalje da pričamo 🙂

Dobro ali evo @Filip 01 je okačio oglas stana. Porodičan stan. Dobar stan. Nije ni najskuplji a ni najbolji. Ako kupuješ na kredit to je oko 1000+ evra narednih 35-40 godina. Šta dalje da pričamo 🙂

Ja ne sporim da je tržište nekretnina nepristupačno za dosta ljudi, ali ne mislim ni da ta pristupačnost figurira kao glavni element određivanja cena. Čak obrnuto, mislim da je tržište u BG u velikoj meri "tržište za bogate" - to ne znači da će cene pasti, samo da postoji nepravda u svetu.

Jedan kontraargument koji je već pomenut, a to je da je poslednjih 5 godina dobar deo rasta cena posledica inflacije, tj. devalvacije evra. Međutim, ako gledaš 5 godina pre toga, cene su rasle svake godine.

Prvi post na ovoj temi je iz 2010. i tad se pričalo da je balon i da nema šanse da raste dalje, a evo gde smo sad.

Kačio sam pre koju godinu istoriju američkog tržišta, u poslednjih 100 godina cene su padale samo u periodu 2008-2012. To je zemlja koja ima kulturu investiranja u biznis, akcije i sve ono što naši ljudi ne rade, pa opet nekretnine ni tamo ne padaju.

Tržište nekretnina u Beogradu konkretno jako teško može nominalno da padne, po meni, iz više razloga:
  • Stan u Beogradu je sveti gral srpskog i regionalnog investiranja (mentalitet)
  • Poreska politika države Srbije jako favorizuje nekretnine u odnosu na bilo koju drugu investiciju
  • Postoji jaka organska tražnja za iznajmljivanjem stanova u BG zbog statusa regionalnog poslovnog i univerzitetskog centra (migracioni tokovi)
  • Iako je grad veliki, rubne opštine i predgrađe su kupcima neprivlačni, što stvara jak pritisak na cene zemljišta u centralnim opštinama, kog nije mnogo ostalo
  • Ponuda kvalitetnih stanova je jako slaba i bila je slaba i u vreme kad je tržišna aktivnost bila najveća, to se u Beogradu neće promeniti možda i za naših života
  • Troškovi izgradnje su de fakto porasli jer je inflacija uticala na cenu rada i materijala
  • Prosečan prodavac u BG je istovremeno i kupac sledećeg stana, zbog čega je realnije da stan povuče s tržišta i čeka bolja vremena, nego da mu značajno obori cenu
  • Nekretnina je tip robe koji pati od fenomena "sticky prices" - cene kad porastu, obično ne padaju, nego u najboljem slučaju stagniraju
  • Kriminalci i kuravele, namešteni tenderi, korupcija itd.

Dakle, postoji milion faktora koji kupcima ne idu u prilog, a jako malo faktora koji im idu. Zato mislim da promena vlasti, naprasno poštenje institucija itd. ne bi mnogo šta promenili na tržištu.
Sve to moze da izrodi nekog domaceg Zorana Mamedanija :) Mladi u siroj okolini Njujorka koji su zavrsili skole i rade dobra poslove, ne mogu vise da plate zakup, o kupovini niko ni ne razmislja. Ako smo dosli do Borce za 2400, onda je Bg bogami u jos u dubljem loncu u odnosu na plate.

2025-11-07 09_39_05-Cost of Living Comparison Between Belgrade, Serbia And New York, NY, Unite...png

Joe samo nema ideju kakva je atmosfera ovde.

Zbog polarizacije i konstantnih tenzija stvara se atmosfera kao pred WW2 samo ovog puta ne jevreji vec caciji su grupa koja ce da na***e.
Kolicina ljudi sa kojima sam pricao a koji vise one ljude u cacilendu ne dozivljavaju kao ljude vec kao stoku/zivotinje raste sa svakim onakvim potezom.

U jednom momentu ce doci kriticna masa takvih ljudi, sto mi se ne svidja ali nismo mi daleko od novog 5og oktobra posebno na sledecim izborima.

Necu da idem dalje u off topic.
E vidis u tome ja vidim ozbiljan problem, prevelika je mržnja prema drugoj strani, a oni imaju pravo na svoje mišljenje i imaju pravo da im je ovo sve dobro. Ogroman je broj ljudi koji ce iz straha od odmazde ostati nem kad dodje do trenutka izbora. I tu vidim ono sto kažem da ce zaprepastiti mnoge posle izbora kad sadasnja vlast dobije mnogo vise nego sto ljudi mogu da zamisle. Da ne mislis da navijam za ovo, ali mislim da ce nazalost tako zavrsiti. Voleo bi da gresim

Tržište nekretnina u Beogradu konkretno jako teško može nominalno da padne, po meni, iz više razloga:
  • Stan u Beogradu je sveti gral srpskog i regionalnog investiranja (mentalitet) - OK
  • Poreska politika države Srbije jako favorizuje nekretnine u odnosu na bilo koju drugu investiciju - OK
  • Postoji jaka organska tražnja za iznajmljivanjem stanova u BG zbog statusa regionalnog poslovnog i univerzitetskog centra (migracioni tokovi) - postoji, ali postoji isto tako jako puno investicionih stanova koji zvrje prazni.
  • Iako je grad veliki, rubne opštine i predgrađe su kupcima neprivlačni, što stvara jak pritisak na cene zemljišta u centralnim opštinama, kog nije mnogo ostalo - da ali su sada i rubne opstine nepriustive vecini stanovnistva
  • Ponuda kvalitetnih stanova je jako slaba i bila je slaba i u vreme kad je tržišna aktivnost bila najveća, to se u Beogradu neće promeniti možda i za naših života - slaba je jer imamo investitore koji fusare i nemamo kontrolu
  • Troškovi izgradnje su de fakto porasli jer je inflacija uticala na cenu rada i materijala - nisu toliko porasli da opravdaju cene
  • Prosečan prodavac u BG je istovremeno i kupac sledećeg stana, zbog čega je realnije da stan povuče s tržišta i čeka bolja vremena, nego da mu značajno obori cenu - paa mozda ali on to sto proda, kupi po ceni koja je trenutno na tristu, tako da je to uvek isto
  • Nekretnina je tip robe koji pati od fenomena "sticky prices" - cene kad porastu, obično ne padaju, nego u najboljem slučaju stagniraju - mozda
  • Kriminalci i kuravele, namešteni tenderi, korupcija itd - kriminalci kuravele, tenderi i korupcija zavise od trenutne politicke situacije

E vidis u tome ja vidim ozbiljan problem, prevelika je mržnja prema drugoj strani, a oni imaju pravo na svoje mišljenje i imaju pravo da im je ovo sve dobro. Ogroman je broj ljudi koji ce iz straha od odmazde ostati nem kad dodje do trenutka izbora. I tu vidim ono sto kažem da ce zaprepastiti mnoge posle izbora kad sadasnja vlast dobije mnogo vise nego sto ljudi mogu da zamisle. Da ne mislis da navijam za ovo, ali mislim da ce nazalost tako zavrsiti. Voleo bi da gresim
Jeste ozbiljan problem ali vlast gaji i raspiruje te tenzije i toliku mrznju, samo to i znaju da rade.
Videcemo, prekretnica je 2027 godina svakako, bilo u promeni vlasti ili u promeni drzave...

Sve to moze da izrodi nekog domaceg Zorana Mamedanija :) Mladi u siroj okolini Njujorka koji su zavrsili skole i rade dobra poslove, ne mogu vise da plate zakup, o kupovini niko ni ne razmislja. Ako smo dosli do Borce za 2400, onda je Bg bogami u jos u dubljem loncu u odnosu na plate.

Daj bože da bude tako, ja sam levičar i voleo bih da vidim mnogo više smislenih socijalnih politika nego što ih imamo sad.

Ja ne sporim da je tržište nekretnina nepristupačno za dosta ljudi, ali ne mislim ni da ta pristupačnost figurira kao glavni element određivanja cena. Čak obrnuto, mislim da je tržište u BG u velikoj meri "tržište za bogate" - to ne znači da će cene pasti, samo da postoji nepravda u svetu.
Bogati ne kupuju Borcu

I da li se sad vraćamo na prećutnu premisu ove teme, da se cene posmatraju samo u reonu širi centar+NBG?

Ja sam siguran da @anabanana bi mogla, kada bi htela, sada da kupi stan u Borči. Isto bi tako mogao i @iv4n. I još neki ljudi koji se žale na cene u BG, a zapravo misle na cene na NBG, Vračaru i Dorćolu.

Iako je grad veliki, rubne opštine i predgrađe su kupcima neprivlačni, što stvara jak pritisak na cene zemljišta u centralnim opštinama, kog nije mnogo ostalo - da ali su sada i rubne opstine nepriustive vecini stanovnistva
Stvar je u tome što su i centar i rubne opštine nepriuštive velikoj većini stanovništva još od početka ove teme pre 20 ili koliko godina.
To do sada nije obaralo cenu, pa neće ni u buduće.

Mali broj ITevaca (i izvestan, ali mali, broj ljudi u drugim profesijama) je bio u bablu u kojem je njima bilo dosta toga priuštivo.
Ako gledamo većinu, većina je danas bliže da im stan bude priuštiv nego pre.
(ali i dalje nije, pa to i nije neko merilo)

Znaci ocekujemo pad cena u Njujorku
Vec je najavio da ce da satre od poreza corporate landlord-ove. Da ce da napravi katove u administraciji sto se tice "drzavnih stanova" to su stanovi koje poseduje drzava njujork i koje izdaje gradjanima, ali se tu nakotilo zaposlenih i digli su kirije do nepodnosljivih visina. I naravno, vacancy takse, ne mogu korporacije ili bogati pojedinci da se nakupuju stanova i cisto da ih holduju u nadi da ce da skoce cene. E sad, da li je ce to pomoci, videcemo.

I da li se sad vraćamo na prećutnu premisu ove teme, da se cene posmatraju samo u reonu širi centar+NBG?

Ja sam siguran da @anabanana bi mogla, kada bi htela, sada da kupi stan u Borči. Isto bi tako mogao i @iv4n. I još neki ljudi koji se žale na cene u BG, a zapravo misle na cene na NBG, Vračaru i Dorćolu.
Ako je Borca siri centar, onda ok. Skupo je sve, ukljucujuci MML

Vec je najavio da ce da satre od poreza corporate landlord-ove. Da ce da napravi katove u administraciji sto se tice "drzavnih stanova" to su stanovi koje poseduje drzava njujork i koje izdaje gradjanima, ali se tu nakotilo zaposlenih i digli su kirije do nepodnosljivih visina. I naravno, vacancy takse, ne mogu korporacije ili bogati pojedinci da se nakupuju stanova i cisto da ih holduju u nadi da ce da skoce cene. E sad, da li je ce to pomoci, videcemo.
Videcemo, nesto nisam optimistican da ce mu to poci za rukom

Ne kapiras brate. Ti pricas o stanu na Vracaru iz 1938, to je drugacije nego blokovi.
Pa ako gledas gde je sada najviše novogradnji na NBG (blokovi 64/65) I uporediš tu mikrolokaciju sa starogradnjom u neposrednoj blizini (blokovi 70, 44, 45) razlika je nebo I zemlja. Ovi drugi su planski projektovani, imaju izlaz na reku, uređeno šetalište Lazaro Kardenas, da ne govorim o školama i vrtićima i pratećoj infrastrukturi. Ovi prvi imaju kafiće i...još kafića? ako govoriš o drugim lokalitetitetima na NBG razlika u mikrolokacijama novogradnje I starogradnje je još izraženija. Ako zanemarimo ove lux projekte (Delta, Hotel Jugoslavija), da me sad pitas da navedem neku novogradnju na NBG koja lepo izgleda, na dobroj mikrolokaciji i ime sve što je potrebno u neposrednoj blizini, veruj mi da nemam ideju. Mozda Kennedy Residencies? U svakom slučaju ništa nelogično što se tiče odnosa cena novogradnji i starogradnji bilo gde, uključujući NBG.

Ako je Borca siri centar, onda ok. Skupo je sve, ukljucujuci MML

Nisam rekao da je širi centar, rekao sam da se prećutno uzima širi centar samo kad se govori o Beogradu, dok se ostatak grada ignoriše.

Skupo svuda jeste, ali nije svuda isto, mogu da se nađu stanovi u dobrom stanju za pristojne cifre, ali neće posetioci ove teme da žive na Karaburmi, u MML-u ili Borči. Nego se nariče nad cenama 2km od centra grada.

Pa ako gledas gde je sada najviše novogradnji na NBG (blokovi 64/65) I uporediš tu mikrolokaciju sa starogradnjom u neposrednoj blizini (blokovi 70, 44, 45) razlika je nebo I zemlja. Ovi drugi su planski projektovani, imaju izlaz na reku, uređeno šetalište Lazaro Kardenas, da ne govorim o školama i vrtićima i pratećoj infrastrukturi. Ovi prvi imaju kafiće i...još kafića? ako govoriš o drugim lokalitetitetima na NBG razlika u mikrolokacijama novogradnje I starogradnje je još izraženija. Ako zanemarimo ove lux projekte (Delta, Hotel Jugoslavija), da me sad pitas da navedem neku novogradnju na NBG koja lepo izgleda, na dobroj mikrolokaciji i ime sve što je potrebno u neposrednoj blizini, veruj mi da nemam ideju. Mozda Kennedy Residencies? U svakom slučaju ništa nelogično što se tiče odnosa cena novogradnji i starogradnji bilo gde, uključujući NBG.
Bice zanimljiv trenutak kada blokovske zgrade budu dotrajale. Po meni Soul64 ima dobar potencijal da ispadne bas dobra prica, sve ostalo su kompromisi trenutno na NBGD.

Konjarnik i Zemun su 2km od centra grada?

Evo ja živim na Karaburmi. Neki moji prijatelji na Mirijevu. Neki u Kotežu i Borči. Jedan dobar prijatelj koji zarađuje 200k+ mesečno živi u Zemun polju. Na ovoj temi kad pomeneš bilo šta što nije širi centar + NBG i eventualno centar Zemuna, svi misle da si gubavac.

Vrh