One nenormalne ruske su se nivelisale, studentske su tu negdeJa sam to rekao skoro, ali svi kazu da su pale kirije, odmah drvlje i kamenje na mene
Ja volim kad mi je pijačni narod blizuKvantaš će se i izmestiti, a od centra je na 5min peške.
Ovde sam ja hteo da kupim stan za život, da je malo bolja novogradnja i modernija verovatno bih tamo sada živeo.
Prodavaću garsonjeru i dvosoban stan u NS-u.Definitivno se treba seliti za Novi Sad!
Meni je realno to plus, nego je to činjenica.Ja volim kad mi je pijačni narod blizu
Opusta me ta Del Boy atmosfera
Ludilo .... NBS ćaci firma
Neće!Mene samo zanima posle promene vlasti hoce li biti dokazivanja porekla imovine i ako hoce da li ce ista biti oduzimana? Ako nece ... dzaba ste krecili
Isti ljudi ce kukati kako sve manji broj ljudi moze da priusti nekretninu i sa istim zarom pljuvati ‘caci kredite’ koji se uglavnom koriste u unutrasnjosti.Vi znate moje mišljenje. Ovaj rast cena nekretnina je najtragičnija stvar koja je mogla da nas snadje kao narod.
Razlog za to je što sve manji broj ljudi može da priušti nekretninu bez zaledjine. To parališe horizontalnu i vertikalnu mobilnost stanovništva a to dodatno ubija produktivnost. Pogledajte Bugarsku, Rumuniju, Švedsku, itd pa cak i dobar deo EU zemalja. Naravno da to nije slučaj.
Kada parališeš stanovništvo, ljudi nisu drveće pa da sede tu gde jesu. Sele se, idu gde je bolje tj opet u inostranstvo.
Državi pada produktivnost, novac izlazi iz zemlje, nema osecaja da je investiranje u Srbiju perspektivno i stvaraju se firme ljušture a centrala u nekoj sigurnoj zemlji na zapadu, onda raste inflacija jer ljudi nema i tako u krug jer je u pitanju sistemski problem. E to može da traje nerealno dugo ali mora da dodje na naplatu.
Ovog trenutka da zaustavi Vučko rast cena nekretnina zbog prethodnih loših poteza napustiće nas nekoliko stotina hiljada ljudi više u narednih 5-6 godina nego što bi trebalo.
Onda se pogleda statistika, boomeri najmasovnija generacija se vraća u Srbiju u penziju i ne vidi se toliko drastičan broj ljudi koji emigrira. A za 10-15 godina? Šta će ostati od Srbije onda?
I da, nastaviće se rast cena. Koliko je porast minimalca toliko i nekretnine. Da li vredi? Naravno da ne. Ali država ima mehanizme da poveća cene jer smo mi monopolsko društvo. To nije dugoročno održivo ali koga briga šta će biti za 5-10-15 godina. Samo je cilj da se pokupi novac i skloni na sigurno van granica. Vrlo je moguće da ćemo imati i jednu ili dve godine inflatornog šoka ako vrlo brzo ne rešimo goruća pitanja i za to okriviti Ruse, Amerikance, Nis, gas itd.
Ma kako da ne. Evo ode Vucic, pretpostavljamo da je produktivniji i obrazovaniji deo stanovnistva protiv njega, kako njegov odlazak obara cene nekretnina? Valjda je taj deo stanovnostva jos motivisaniji da ostane u zemlji i investira u nekretnine onda.Jeste i da sutra se desi bilo sta sto ce poremetiti narativ o tome kako cene stalno rastu. Ili ne daj boze odu Rusi ili Vucic pukne na izborima ode celo trziste nekretnina tamo gde ne treba ili pak treba![]()
Mislim da je to samo marketinški trik Blokadera da je "obrazovaniji" deo stanovništva za njih a protiv vlasti. Ja mislim da je suprotno jer baš ti obrazovaniji bolje zarađuju i sad žive lepo i zašto toga da se odreknu. Uvek je osnovna podrška svakom sistemu u srednjoj klasi i kad to izgube onda padaju što se kod nas eto već 2x pokazalo.Ma kako da ne. Evo ode Vucic, pretpostavljamo da je produktivniji i obrazovaniji deo stanovnistva protiv njega, kako njegov odlazak obara cene nekretnina? Valjda je taj deo stanovnostva jos motivisaniji da ostane u zemlji i investira u nekretnine onda.
Vidi se da ne zivis ovdeMislim da je to samo marketinški trik Blokadera da je "obrazovaniji" deo stanovništva za njih a protiv vlasti. Ja mislim da je suprotno jer baš ti obrazovaniji bolje zarađuju i sad žive lepo i zašto toga da se odreknu. Uvek je osnovna podrška svakom sistemu u srednjoj klasi i kad to izgube onda padaju što se kod nas eto već 2x pokazalo.
Ti krediti s 1% učešća su super stvar. I potpuno je ludo nazivati iz ćaci kreditima i kritikovati sve što dolazi iz vlasti makar bilo i dobro. Evo u NL je sada za sve kredit s 0% učešća! Ja kad sam uzimao prvi kredit 2009 godine davali su još i 10% više od kredita da platiš notara i porez. Znači 110% vrednosti nekretnine bez i dinara učešća! Šta je to onda ultra giga ćaci kredit?! A u Holandiji!Isti ljudi ce kukati kako sve manji broj ljudi moze da priusti nekretninu i sa istim zarom pljuvati ‘caci kredite’ koji se uglavnom koriste u unutrasnjosti.
Potpuna sizofrenija, al koga briga kad se kriticko misljenje uvozi sa tvitera.
Ne živim ali sam u kontaktu s ljudima i vrlo dobro osećam. A mogu reći da baš zato što sam u inostranstvu da realnije ocenjujem situaciju jer su mi manje emocije uključene. Ali dobro. Ja sam rekao da je revolucija propala 15.3 i da nema nikakvih izbora i pada Vlade do 2027. Možda budu izbori koji mesec pre 2027 ali ne ono što se zahteva! Eto citirajte me. Moj venčani kum kaže Vučić pada do kraja ovog novembra. Ja sam mu rekao nema šanse. Eto bili živi pa videli. Za Ukrajinu sam pogodio. Videćemo i za Srbiju!Vidi se da ne zivis ovde![]()
Studentske sobe su na istom nivou već od 2000 godine na ovamo. To se ne menja. Barem sobe na Voždovcu i Kumodražu kod baba.One nenormalne ruske su se nivelisale, studentske su tu negde
Samo da kazem da smo daleko dogurali ako drzavna gradnja u borci kosta 2500.Uporedjuješ projekte od 10-20tak stanova, bez ikakve infrastrukture sa često upitnim papirima i potencijalno manje parking mesta od stanova, zgrada na zgradu ili zelenilo 0 sa ogromnim projektom od 333 stana, lokala sa svom dodatnom infrastrukturom i parkinzima za sve? Toliko i od mene na tu temu.
sofiain.com
Ne bih ja rekao da to ima veze samo sa obrazovanjem (koje je za mnoge, jelte, ništa više od dobrog zagrevanja stolice), već pre svega se radi o samosvesti čoveka. Imam jednog poznanika, bili smo dobri u osnovnoj školi, ćale mu bio neko SPS mudo za vreme Slobe, i dok su svi u društvu bili opozicija, on je mrtav ladan otvoreno izražavao stav "nama je dobro, mi ćemo da glasamo za njega". Danas je i on sam neko mudo po opštini, skoro sam ga sreo u skupom odelu. Imam nekoliko bliskih ljudi koji vrlo oprezno biraju reči kad govore protiv vlasti. Nažalost, zato što je kod većine glavni prioritet "nase, use i podase" dovde smo i dogurali... Niko se ne pita u kakvom će društvu da žive njihova deca, i hoće li baš i oni imati toliko sreće da ne dodju u situaciju da na svojoj koži trpe "benefite" ovog sistema, koji se za poslednjih 30 godina menja samo na gore, a mislili smo da je dno bilo devedestih...Mislim da je to samo marketinški trik Blokadera da je "obrazovaniji" deo stanovništva za njih a protiv vlasti. Ja mislim da je suprotno jer baš ti obrazovaniji bolje zarađuju i sad žive lepo i zašto toga da se odreknu. Uvek je osnovna podrška svakom sistemu u srednjoj klasi i kad to izgube onda padaju što se kod nas eto već 2x pokazalo.
Nema nase trziste nekretnina mnogo veze sa tim ko je obrazovan i neobrazovan i da li je nekome dobro ili nije i naspram toga da li investira u nekretnine ili ne.Ne živim ali sam u kontaktu s ljudima i vrlo dobro osećam. A mogu reći da baš zato što sam u inostranstvu da realnije ocenjujem situaciju jer su mi manje emocije uključene. Ali dobro. Ja sam rekao da je revolucija propala 15.3 i da nema nikakvih izbora i pada Vlade do 2027. Možda budu izbori koji mesec pre 2027 ali ne ono što se zahteva! Eto citirajte me. Moj venčani kum kaže Vučić pada do kraja ovog novembra. Ja sam mu rekao nema šanse. Eto bili živi pa videli. Za Ukrajinu sam pogodio. Videćemo i za Srbiju!
Ne živim ali sam u kontaktu s ljudima i vrlo dobro osećam. A mogu reći da baš zato što sam u inostranstvu da realnije ocenjujem situaciju jer su mi manje emocije uključene. Ali dobro. Ja sam rekao da je revolucija propala 15.3 i da nema nikakvih izbora i pada Vlade do 2027. Možda budu izbori koji mesec pre 2027 ali ne ono što se zahteva! Eto citirajte me. Moj venčani kum kaže Vučić pada do kraja ovog novembra. Ja sam mu rekao nema šanse. Eto bili živi pa videli. Za Ukrajinu sam pogodio. Videćemo i za Srbiju!
Nema nase trziste nekretnina mnogo veze sa tim ko je obrazovan i neobrazovan i da li je nekome dobro ili nije i naspram toga da li investira u nekretnine ili ne.
Mislim da je sustina da je trziste nekretnina haoticno zato sto je godinama funkcionisalo u okruzenju gde institucije ne rade kako treba, a to je direktna posledica SNS vlasti. I da su napravili sistem koji prirodno proizvodi haos.
Kad nemas nezavisne institucije, kad se urbanizam radi preko veze, kad investitori mogu da rade sta hoce, kad se legalizacije guraju retroaktivno, to automatski stvara divlji zapad. U takvoj atmosferi normalno je da cene budu iskrivljene, da se projekti napumpavaju, da se zemljiste kupuje mimo realne vrednosti i da se pare peru kroz stanove. Onda ljudi vise ni ne znaju sta je realna cena, pa kupuju iz straha, a ne iz racionalne odluke.
Tu dodatno dolazi medijska psihoza koja godinama ide: "kupi sad, sutra ce biti skuplje". Ljudi su navikli da sve rade u hitnosti i stresu, jer vlast konstantno salje signale da ce sve da eksplodira. Isto tako, svaki put kad drzava uskoci sa nekim subvencionisanim kreditom ili politickim projektom, trziste se jos vise iskrivi, jer odluke onda ne diktira ponuda i potraznja, nego politicki marketing.
I iskreno, verujem da ce se stvari smiriti tek kad ova vlast ode. Ne zato sto ce neko novi cudesno da spusti cene, nego zato sto ce se otvoriti prostor da se sistem procisti, institucije ojacaju i da trziste konacno pocne da dise normalno.