Šta je novo?

Cene nekretnina

Nasao sam neki podatak da je jedno garazno mesto bruto povrsine 30 kvm kad se uracunaju saobracajnice i ostalo, tako da ti za 100 parking mesta podzemne garaze treba 3000 kvm bruto izgradjene povrsine. Znaci od 3000 kvm bruto ti prodajes 1000 kvm neto (100 mesta * 10 kvm po mestu), ili nekih 33%.
Nije bas 30. Mozes da stavis lift i da nemas rampu. Racunaj da ti na dva reda parking mesta, odlazi jedan red za saobracajnicu . Ako imas jedan red onda je to mozda 25kvm ako imas dva reda parkinga onda se smanjuje jer jedna saobracajnica opsluzuje dva reda parkinga. To ti onda bude oko 18-20kmv po parkingu. Najbolje je ako imas paran broj redova parkinga i paran broj saobracajnica.

Bio do Beča. Usporila prodaja nekretnina. Prijatelj uzeo novogradnju, ima neprodatih stanova vec godinu i duze. Slicna je situacija i sa kucama u nizu. Jednostavno opala traznja.
Kolega kupio stan u Valensiji na kredit. 1.7% kamata. Extra dil ali kaze da je oko 2.4% neka standardna kamata. 100m2, blizu mora, bazem, padel teren i štošta, izgradjeno - 500.000 EUR.

Ja sam bila pre par meseci, bukvalno mi je bilo šokantno da su svi po terasama to okačili za prodaju. Po oglasima je oko 1500 po kvadratu, u realnosti prodaju za oko 1200. Par poznanika je prodavalo/kupovalo po tim cenama ove godine.
Ako je tako mozda bih mogao da kupim neki apartmancic da se nadje.

1200 mi zvuci bagatela :D

Daj molim te barem 3 primera gde je bolje uložiti u kupovinu investicione nekretnine?
Pa ne znam Filipe, i ja se pitam. Vidim da moje kolege koje su u kešu, niko ne kupuje stanove u Bg - ili ulažu u S&P500, ili kupuju po Crnoj Gori i Hrvatskoj (neki i po Grčkoj i Italiji). Npr generalno Zagreb je jeftiniji od Bg, a Dubrovnik takoreći u rangu Vračara - a stanovi mogu da se izdaju dosta brže i skuplje nego ovde

Dobro je što ima jeftinog smeštaja sada na tako lepoj planini za većinu.
Lep je Zlatibor nema šta.
I na Kopaoniku se može sada naći jeftin smeštaj zbog tolike izgradnje standardnih apartmana.
Ne dovoljno jeftin, te treba omogućiti dalju gradnju. Kad dođe do stadiuma Banskog da se apartmani u lux zgradi sa bazenom i spa budu prodaju za manje od 50k, onda treba kupovati. To je moj savet za @anabanana i @natasa3791

Ovo mi poslala koleginica iz Madrida:
1762377210077.png

Pa ne znam Filipe, i ja se pitam. Vidim da moje kolege koje su u kešu, niko ne kupuje stanove u Bg - ili ulažu u S&P500, ili kupuju po Crnoj Gori i Hrvatskoj (neki i po Grčkoj i Italiji). Npr generalno Zagreb je jeftiniji od Bg, a Dubrovnik takoreći u rangu Vračara - a stanovi mogu da se izdaju dosta brže i skuplje nego ovde
CG ja izbacujem iz priče zbog subjektivnih razloga, u Hrvatskoj imam i planiram, znači ostala bi mi Grčka moja decenijska želja.
Atina na vodi pun pogodak 😉

Bio do Beča. Usporila prodaja nekretnina. Prijatelj uzeo novogradnju, ima neprodatih stanova vec godinu i duze. Slicna je situacija i sa kucama u nizu. Jednostavno opala traznja.
Kolega kupio stan u Valensiji na kredit. 1.7% kamata. Extra dil ali kaze da je oko 2.4% neka standardna kamata. 100m2, blizu mora, bazem, padel teren i štošta, izgradjeno - 500.000 EUR.
Hvala na informaciji. Ako nije tajna, gde je kupio i koliko je kvadrat. Verujem da znaš detalje 🙂.

Ako je tako mozda bih mogao da kupim neki apartmancic da se nadje.

1200 mi zvuci bagatela :D
Zavisi, ako su kupili negde van Zlatibora možda. Ni ja nisam verovao u tu priču čak sam i bratu savetovato da dobro razmisli oko kupovine tamo ali eto, nije da se ne isplati e sad jbg zavisi i do lokacije stana koji se izdaje.

Nije bas 30. Mozes da stavis lift i da nemas rampu. Racunaj da ti na dva reda parking mesta, odlazi jedan red za saobracajnicu . Ako imas jedan red onda je to mozda 25kvm ako imas dva reda parkinga onda se smanjuje jer jedna saobracajnica opsluzuje dva reda parkinga. To ti onda bude oko 18-20kmv po parkingu. Najbolje je ako imas paran broj redova parkinga i paran broj saobracajnica.
Evo jedan kalkulator baš za tu namenu. https://parkingareacalculator.com/

Za prost slučaj 50x100m površine i standardnu dimenziju jednog mesta 5x2,5m kaže da može stati oko 154 parking mesta, tj oko 32kvm po jednom mestu bruto površine. Ima čak i skica sa saobraćajnicama. Ovo je bez stubova, pomoćnih prostorija, eventualno rampi (koje su najzastupljeniji oblik prilaza podzemnom parkingu kod nas) itd.

Gledao sam još neke izvore i čini mi se da je jako teško da se u podzemnu garažu stisne parking mesto na 20 kvm bruto a da bude normalno za korišćenje.

Edit: evo ga primer iz medija, 10k kvm, 286 parking mesta, 4 etaže, 35 kvm po mestu: https://bizportal.rs/biz-info/srbij...voj-donosi-rasterecenje-i-to-je-samo-pocetak/

Poslednja izmena:
Ali zasto mislis da je nekom bolje da putuje sat i po vremena prevozom umesto pola sata kolima? I ti i @mariks
Jel' ste realni o cemu pricamo? Vi se pitate zasto neko bira da trosi 1 sat vremena dnevno na prevoz umesto 3 sata?
Da se napravi metro pa kad ljudi idu pola sata kolima i 20 minuta metroom, vecina ce preci u metro (svi koji rade u Airport city-ju ce sigurno preci), rasteretice se saobracaj.
Ako mislite da je bolje sat i po prevozom nego pola sata kolima onda niste bas okej sa poimanjem stvarnosti oko sebe
Analitičar ti je većinom odgovorio ali evo da se nadovežem. Svi ti koji nisu iz VB i kojima treba dosta manje do posla i dalje idu kolima jer jbg može im se, voli Srbo svog mezimca. Pa čak ako je iz VB sat i po teško da je pola sata kolima, pre će biti 45-60min+traženje parkinga još 15min + potencijalna kazna (kojih nema ajd to nećemo da računamo). A kada bi ti krenuli da koriste javni prevoz manje bi gužvi bilo na ulicama pa bi i taj iz VB stizao za 45min busom, a dodatno usporava bus to što mu automobili ne daju da se uključi u traku, svi se trkaju da budu ispred busa. Kada je špic svi podjednako mile.

Što se metro-a tiče niti ćemo ga mi za našeg života dočekati, niti će jedna pa ni dve linije rešiti taj problem. Pola sata kolima ili 20min metroom pre će opet Srbo pola sata kolima jer voli iz stana u auto iz auta u prostoriju gde je krenuo, pešačenje po mogućstvu na minimum.

Hvala na informaciji. Ako nije tajna, gde je kupio i koliko je kvadrat. Verujem da znaš detalje 🙂.
Kuća u nizu, 23 distrikt- oko 45m2 u osnovi bruto (ima kosine u potrkovlju), nadzemno 3 nivoa sa oko 110m2 neto bez "terase", dvorište u širini kuće, podrum i izlaz u hodnik prema garaži - 1 parking mesto. Ukupno oko 155m2, dvorište, parking - cena 600.000 EUR u polu sivoj fazi (fasada, spoljašnja stolarija, toplotna pumpa i intalacije podnog grejanja, vodo instalacije, struja i utičnice, prekidači ...).
Manji stan, renovirana starogradnja, penthaus, 5. distrikt. 5000 EUR.

A ne ne. Moras da detaljno preledas istoriju i da svima ovde priznas da i ti mislis da ce cene da rastu zauvek. Borca ce ici na 3k, Mileva Maric 4k, Rusi nece otici nikada, i junior programeri ce da iznajme sve te stanove po Vracaru i Novom Beogradu :) Sve ide u prilog tome da ce cene samo rasti, jer logika ne postoji a istorijsko kretanje cena je jedino sto se racuna. Takodje, svi ce se iz sela preseliti u dva grada Beograd i Novi Sad, a jos plus ce doci i kinezi, arapi, sirijci, drugi talas rusa, i vratice se ljudi iz dijaspore kada padne ova vlast. A kada padne vlast jedina realnost je da ce cene i dalje rasti jel sto da ne. Iz cistog optimizma i nade u bolje sutra svi ce kupiti jos bar dva stana da im se nadje :)
Hoces li molim te da nam das tvoju prognozu?

Hoces li molim te da nam das tvoju prognozu?
Pa stvarno ne znam. Ali ja ne vidim ni jedan objektivan razlog da cene nastave da rastu i da ljudi nastave da panicno kupuju stanove osim hajpa koji se napravio i straha da ce inflacija da pojede novac. Mislim da to ne moze da traje zauvek. Ne moze hajp da traje 10 godina. Mislim da ce politicka situacija znacajno uticati na trziste nekretnina, a situacija je najnestabilnija u prethodnih 12 godina. Videcemo sta ce da se desi. Mislim da ce Borca moci da se proda za 2k ove i mozda i sledece godine i tu vidim kraj tom hajpu iskreno

Nije vam se nekima svidela Borča nešto a šta kažete na ovo rešenje vašeg stambenog ili investicionog pitanja:

eKapija | Kod Kvantaša u planu novi stambeno poslovni kompleks za skoro 5.000 stanovnika - Na 10 ha predviđena gradnja 1.870 stanova, škole, vrtića... https://share.google/kXr0tFhiuXUNgHMdi

Planom je predviđeno 1.870 stanova za oko 4.675 stanovnika, kao i 738 zaposlenih u okviru poslovnih kapaciteta.

Planirana je izgradnja predškolske ustanove kapaciteta 270 dece (na parceli površine 4.231 m², bruto površine objekta 2.538 m²), kao i osnovne škole za 480 učenika (na parceli površine oko 12.077 m², bruto površine objekta 10.872 m²).

Nema pomena od cene ali ključno pitanje je hoće li biti preko 3k (+PDV)?

Nije vam se nekima svidela Borča nešto a šta kažete na ovo rešenje vašeg stambenog ili investicionog pitanja:

eKapija | Kod Kvantaša u planu novi stambeno poslovni kompleks za skoro 5.000 stanovnika - Na 10 ha predviđena gradnja 1.870 stanova, škole, vrtića... https://share.google/kXr0tFhiuXUNgHMdi

Planom je predviđeno 1.870 stanova za oko 4.675 stanovnika, kao i 738 zaposlenih u okviru poslovnih kapaciteta.

Planirana je izgradnja predškolske ustanove kapaciteta 270 dece (na parceli površine 4.231 m², bruto površine objekta 2.538 m²), kao i osnovne škole za 480 učenika (na parceli površine oko 12.077 m², bruto površine objekta 10.872 m²).

Nema pomena od cene ali ključno pitanje je hoće li biti preko 3k (+PDV)?
3k bez greske. Jos nam treba ovakvih projekata, samo ovakvih jakih ogromnih.
Ne znam da li se sa ovim nesto desilo na-zemunskoj-lakat-krivini-gradice-se-kompleks-od-150000-m2-u-8

Vrh