Šta je novo?

Cene nekretnina

Hvala ti puno, baš mi znači ovaj savet ❤️ Imaš li još koji? 🤡
Da ti sumiram. Plata ti je dobra, ali svakako ne zasluzujes vise od Besnog Foka.
Eventualno Batajnica/Borca. To sto ne mozes da kupis bolje je zato sto si nesposobna i rasipnica, a ne zato sto mali broj ljudi kupuje ogroman broj investicionih nekretnina. Trebalo bi da prodas kola i koristis samo gradski prevoz, sta je to 3 sata dnevno u prevozu, nista. Stan je lako kupiti jer se ovde zivi sve bolje, nezadrzivo srljamo u progres, nemacka privreda na staklenim nogama, na aparatima u strahu od ekonomskog tigra.

Hteo sam da kažem(ukažem) da i u toku ovog stanja u kojem se nalazimo, nekretnine nisu pale.
Izgleda neki čvrsti gumeni balon, ne može da se ni na nož probuši, nevarovatno 😉
Nije se desila samo politicka situacija, vec i gomila eksternih faktora koje moramo da uracunamo u celu matematiku.
Period pre korone je bio dosta stabilan, ljudi su akumulirali kapital. Oni koji su kupili stan pre ili tokom korone, sada imaju nekretninu cija je vrednost visestruko porasla.
Onda su dosli Rusi sa velikom kolicinom para i ostavili ih u zakupima, pa su svi koji nisu mogli da placaju kredite lako mogli da izdaju Rusima ili da prodaju skuplje.
Dijaspora je u tom trenutku skapirala inflaciju i odlucila da ulozi pare u nekretnine, a u jednom momentu su i Rusi krenuli da kupuju zbog uslova za boravak.
Posle toga su svi koji su imali neki stek za stan poceli da panicno kupuju, jer su mislili da je to zadnja sansa.
Plate su porasle da bi pratile inflaciju, ali realno su ih poskupljenja pojela. I dalje vlada panika da ako ne kupis sada, nikad neces.
Svi koji su se ranije "zaj***" i nisu kupili, sada se trude da ne ponove istu gresku.
Sa druge strane, imamo vlast kakvu imamo, protok novca kakav imamo, i Beograd na vodi koji je potpuno promenio percepciju vrednosti kvadrata.
Zato mislim da trenutno jasemo poslednji talas ovog hajpa i da ce se, kad se promeni vlast, promeniti i atmosfera.

Da ti sumiram. Plata ti je dobra, ali svakako ne zasluzujes vise od Besnog Foka.
Eventualno Batajnica/Borca. To sto ne mozes da kupis bolje je zato sto si nesposobna i rasipnica, a ne zato sto mali broj ljudi kupuje ogroman broj investicionih nekretnina. Trebalo bi da prodas kola i koristis samo gradski prevoz, sta je to 3 sata dnevno u prevozu, nista. Stan je lako kupiti jer se ovde zivi sve bolje, nezadrzivo srljamo u progres, nemacka privreda na staklenim nogama, na aparatima u strahu od ekonomskog tigra.
Ma odmah sa planine na Dunavski kej, Per aspera ad astra!

Ali nije, ja se secam da je meni malo falilo da kupim lako stan 2021, ali sam imala nekih zdravstvenih problema i nisam se time bavila. Pre toga sam gledala i imala utisak da je lagano. Cene su rasle ali hajpa nije bilo
A koliko ti sada fali da kupiš stan, nakon što imaš 5 godina radnog iskustva više i duplo više platu?

I nije duplo veće, IT, bilo 5 sad 3 prosečne...
Postoje ljudi kojima je svakako znatno teže nego pre par godina, ali to ustvari nije toliko veliki broj.
(I ja sam bio ubeđen da je danas mnogo teže, polako sam shvatio da je to tačno za jedan bubble ljudi oko mene, kojima je ustvari bilo lagano)

Na planini već imam zemlju, pa mi apartmani nisu potrebni, a na Dunavskom keju živim (doduše na donjem Dorćolu - mogla bih da razmislim da se evakuišem u Bataju po preporuci). Nego šta dalje da radim?
Ovo je bilo namemjeno @enfario, ali kad se već zanimaš, savetujem da malo diverzifikuješ portfolio- Borča za 2,5k u izgradnji ti je moja preporuka.

Nauči da piješ domaću kafu.

Nije se desila samo politicka situacija, vec i gomila eksternih faktora koje moramo da uracunamo u celu matematiku.
Period pre korone je bio dosta stabilan, ljudi su akumulirali kapital. Oni koji su kupili stan pre ili tokom korone, sada imaju nekretninu cija je vrednost visestruko porasla.
Onda su dosli Rusi sa velikom kolicinom para i ostavili ih u zakupima, pa su svi koji nisu mogli da placaju kredite lako mogli da izdaju Rusima ili da prodaju skuplje.
Dijaspora je u tom trenutku skapirala inflaciju i odlucila da ulozi pare u nekretnine, a u jednom momentu su i Rusi krenuli da kupuju zbog uslova za boravak.
Posle toga su svi koji su imali neki stek za stan poceli da panicno kupuju, jer su mislili da je to zadnja sansa.
Loša je matematika jer fale kuravele i kriminalci u jednačini tj sve faktore treba izbaciti i ostaviti samo ova dva poznata broja koja daju m5k.

Nije vam se nekima svidela Borča nešto a šta kažete na ovo rešenje vašeg stambenog ili investicionog pitanja:

eKapija | Kod Kvantaša u planu novi stambeno poslovni kompleks za skoro 5.000 stanovnika - Na 10 ha predviđena gradnja 1.870 stanova, škole, vrtića... https://share.google/kXr0tFhiuXUNgHMdi

Planom je predviđeno 1.870 stanova za oko 4.675 stanovnika, kao i 738 zaposlenih u okviru poslovnih kapaciteta.

Planirana je izgradnja predškolske ustanove kapaciteta 270 dece (na parceli površine 4.231 m², bruto površine objekta 2.538 m²), kao i osnovne škole za 480 učenika (na parceli površine oko 12.077 m², bruto površine objekta 10.872 m²).

Nema pomena od cene ali ključno pitanje je hoće li biti preko 3k (+PDV)?
Od tih velikih projekta obično bude veliko ništa. A i ako bude, pa nećeš valjda da gledaš u kvantaš, gde je tu kafa od 350din, tu će da smrdi povće, metro stanica nije tu planirana tako da ćeš biti u prevozu 3h ili kolima 2h, lokacija je na kraju sveta, tu će kupovati samo kriminalci i neće biti poštenog sveta, a ako bude poštenog sveta to će biti neka niža klasa pa nećeš valjda da se mešaš sa njima... sve u svemu preko 1,5k ne vredi ako je neko dovoljno lud da to kupi.

Dokle ove napaćene priče milionera iz blata :) smanji malo snobizam

Dokle ove napaćene priče milionera iz blata :) smanji malo snobizam
Sto je najgore evo bas sam trazio, nema ni da se kupi u Besnom Foku kuca / stan:
Screenshot 2025-11-05 at 23.45.57.png

Posto ga je covek toliko puta ga pomenuo morao sam da pogledam jer me interesovalo kakva je ponuda tamo.
Kad ono ponude nema, e zivote...

Pa stvarno ne znam. Ali ja ne vidim ni jedan objektivan razlog da cene nastave da rastu i da ljudi nastave da panicno kupuju stanove osim hajpa koji se napravio i straha da ce inflacija da pojede novac. Mislim da to ne moze da traje zauvek. Ne moze hajp da traje 10 godina. Mislim da ce politicka situacija znacajno uticati na trziste nekretnina, a situacija je najnestabilnija u prethodnih 12 godina. Videcemo sta ce da se desi. Mislim da ce Borca moci da se proda za 2k ove i mozda i sledece godine i tu vidim kraj tom hajpu iskreno
Uvek se potencira da je hajp i balon, to imas na početku ove teme i od tad samo rast. Bio je momenat straha od inflacije, ali bio je realan. Ko je tad kupio, zastitio je kapital. Od korone se drastično povecala novcana masa i to su ispratile nekretnine. Imas jedan bitan detalj, nominalne cene stanova u BG su ispratile prosek plate gledano u evrima. Da li mislis da se to nece nastaviti sa skokovima prosecne zarade koju imamo i koja je planirana? Drugo, da li stvarno mislis da neko sa zaradjenih x stotina hiljada evra je panicar koji nema pojma pa ide i ulaze u stanove? Znaj da koliko god da ima investicionih kupovina uvek, ali uvek na kraju postoji pravi kupac i konacna cena je ta koju on plati. Ispada da navijam ili branim trenutne cene, ne branim ih, samo tako vidim dalji razvoj situacije. A o političkoj situaciji mislim da koliko je zlatno doba, toliko je i potpuna propast. I na kraju sto se tice politike mislim da nam upravo sledi ozbiljan zaokret u spoljnoj politici, kao sto rece jedan član malopre.
I ako dodje do tog ekonomskog sloma koji mnogi priželjkuju, ne znam samo zasto, verovatno su ubedjeni da ce oni biti ti koji ce proci dobro, bolje od vlasnika nekoliko nekretnina, kad dodje do toga tad ne ide masovna prodaja, tad dolazi do pada ponude i prodaje samo onaj ko bas mora.

Plate su porasle da bi pratile inflaciju, ali realno su ih poskupljenja pojela. I dalje vlada panika da ako ne kupis sada, nikad neces.
Svi koji su se ranije "zaj***" i nisu kupili, sada se trude da ne ponove istu gresku.
Sa druge strane, imamo vlast kakvu imamo, protok novca kakav imamo, i Beograd na vodi koji je potpuno promenio percepciju vrednosti kvadrata.
Zato mislim da trenutno jasemo poslednji talas ovog hajpa i da ce se, kad se promeni vlast, promeniti i atmosfera.
Ovo je vise sklapanje teorije da se uskladi sa zeljama.

A kada covek gleda otvorenih ociju vidi:

Promet se trenutno povecava, ne smanjuje.
Postojao je period do prosle godine kada je drasticno opao i kada su cene zapravo stagnirale kada se gledaju prema inflaciji.
Plate su porasle nesto jace od inflacije, tako da ne stoji teza da su sve pojeli troskovi.
Hajpa je itekako bilo 2021 i 2022. jer su tada zabelezeni rekordni prometi. Zapravo, ni sada nismo stigli do prometa koji su isli tada.
Rast bdp-a je nesto manji nego sto je predvidjen ali je i dalje rast, nismo ni blizu nekakve recesije.
Kamate su nize, inflacija je niza, tu su sad i ovi subvencionisani krediti.

Dakle, pre smo u pocetku novog ciklusa nego na kraju starog.

Ne znam sta bi to nova vlast mogla da uradi da preokrene taj trend. Moze ili da pokrene neku teksu recesiju (valjda ove ne menjamo da bi dotle dosli), ili da drasticno uveca ponudu (mozda pokretanjem nekog BnV 2 ali sa duplo nizim cenama, za sta je potrebno vreme, znaci u najboljem slucaju godinama daleko).

Vrh