Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam kako funkcionišu obveznice, ali čekam odgovor zašto one nisu spekulativnog karaktera, pa da verovatno dam kontraargument 😉
Po meni zemlja, pa onda nekretnine.
Drzavne obveznice generalno imaju mali yield i jedini rizik je ako drzava propadne.

Pored toga uglavnom nisu godisnjeg karaktera vec 10 godisnjeg, ali moguce ih je onda prodati na sekundarnom trzistu za mali gubitak.

A ne ne. Moras da detaljno preledas istoriju i da svima ovde priznas da i ti mislis da ce cene da rastu zauvek. Borca ce ici na 3k, Mileva Maric 4k, Rusi nece otici nikada, i junior programeri ce da iznajme sve te stanove po Vracaru i Novom Beogradu :) Sve ide u prilog tome da ce cene samo rasti, jer logika ne postoji a istorijsko kretanje cena je jedino sto se racuna. Takodje, svi ce se iz sela preseliti u dva grada Beograd i Novi Sad, a jos plus ce doci i kinezi, arapi, sirijci, drugi talas rusa, i vratice se ljudi iz dijaspore kada padne ova vlast. A kada padne vlast jedina realnost je da ce cene i dalje rasti jel sto da ne. Iz cistog optimizma i nade u bolje sutra svi ce kupiti jos bar dva stana da im se nadje :)

Istorijsko kretanje cena zapravo pokazuje upravo to da je trend da cene ili rastu ili stagniraju, dok padanje se dešava samo u vreme neke ekonomske katastrofe.

Drzavne obveznice generalno imaju mali yield i jedini rizik je ako drzava propadne.

Pored toga uglavnom nisu godisnjeg karaktera vec 10 godisnjeg, ali moguce ih je onda prodati na sekundarnom trzistu za mali gubitak.
Pa jel' si ulozio sta u nase obveznice? Ili ocekujes argentinski scenario?

Istorijsko kretanje cena zapravo pokazuje upravo to da je trend da cene ili rastu ili stagniraju, dok padanje se dešava samo u vreme neke ekonomske katastrofe.
Ali naše su u naduvanom balonu već godinama, samo što nije pukao. Najveća državna nestabilnost pa da kažem i gradjanski rat već uveliko(pisaće u udzbenicima ovaj period).

Ali zasto mislis da je nekom bolje da putuje sat i po vremena prevozom umesto pola sata kolima? I ti i @mariks
Jel' ste realni o cemu pricamo? Vi se pitate zasto neko bira da trosi 1 sat vremena dnevno na prevoz umesto 3 sata?
Da se napravi metro pa kad ljudi idu pola sata kolima i 20 minuta metroom, rastrerice se saobracaj.
Ako mislite da je bolje sat i po prevozom nego pola sata kolima onda niste bas okej sa poimanjem stvarnosti oko sebe
Kakvih 20 minuta metroom, jesi li normalan? U planu su 2 metro linije, ne 24 kao u Tokiju. Ja zivim kod Kalenica i najbliza projektovana stanica metroa je kod Slavije. Treba mi 20 minuta samo da došetam do ***ene stanice?! Sa druge strane imam bus 26 koja staje na 10 metara od zgrade i vozi u centar, imam tramvaje 2,7,14 koju su na 150 metara na Bulevaru. Metro svakako treba da se izgradi, ali reći da će sada svi odjednom početi da koriste metro je stvarno delulu logika.
Kada je špic (koji su BG traje od 8 do 20h) i vozila mile brzinom ispod 20 kmh, potpuno je svejedno da li si u Porscheu ili u busu, jednako brzo-sporo stižeš. Ok, bus staje na stanicama, ali makar ne tražiš parking po štekovima, povrh vremena koje provedeš u vožnji.

Au ljudi pa nije raketna nauka sta treba za resavanje duzine puta na posao i parkinga:

wyue9j7ljqs61.jpg

Ali to zahteva politicku volju i diranje u Srbinov sveti automobil, koji voli vise nego zenu

Ima da rastu i sve je ok, jer smo postali manja država, ja sam rekao da je teritorija/zemljište/Kosovo veoma vredno.
Zemljiste je vredno za pametnog coveka. Jednom kad sam se vracao iz Egipta i gledam iz aviona dole, i ono pustinja nigde nista, i dolazimo do nase zemlje, a ono lepo zeleno, milina. I onda pomislim, koje smo mi budale. Zemlja bi trebalo kod nas da bude broj 1 stvar, ali nazalost nije.
Ja da prodam 1 ar u selu necu sigurno, a kamoli vise, i sve cu da isforsiram caleta, ja cu licno da dam pare da se sve razdeli da bude na nas 1/1, sve ce da ostane bratu i meni (mada tesko da ce neko nesto tu nekad da radi, ali na prodaju ne ide). A moze lako da se desi da nesto nekad kupim i u Vojvodini.

Zemljiste je vredno za pametnog coveka. Jednom kad sam se vracao iz Egipta i gledam iz aviona dole, i ono pustinja nigde nista, i dolazimo do nase zemlje, a ono lepo zeleno, milina. I onda pomislim, koje smo mi budale. Zemlja bi trebalo kod nas da bude broj 1 stvar, ali nazalost nije.
Ja da prodam 1 ar u selu necu sigurno, a kamoli vise, i sve cu da isforsiram caleta, ja cu licno da dam pare da se sve razdeli da bude na nas 1/1, sve ce da ostane bratu i meni (mada tesko da ce neko nesto tu nekad da radi, ali na prodaju ne ide). A moze lako da se desi da nesto nekad kupim i u Vojvodini.
Eto racunaj i na mene za kupovinu za koju godinu po Vojvodini. Ti jednu parcelu, ja ću drugu i onda je lakše.

Au ljudi pa nije raketna nauka sta treba za resavanje duzine puta na posao i parkinga:

Pogledajte prilog 257433

Ali to zahteva politicku volju i diranje u Srbinov sveti automobil, koji voli vise nego zenu
Ja to pokušavam da objasnim @enfario, ali ne znam da li samo trolluje ili stvarno misli da je normalno da se automobili u kojima se nalazi samo po jedan čovek voze od jutra do mraka I stvaraju haos. Automobil da, za direktora, neki viši menadzment I ljude kojima je to sredstvo za rad- prodaja, logistica, itd. Ostali nek izvole na bajs, trotinet, tramvaj, autobus, taxi, cargo...ako se nekada nalravi metro i to je dobro, ali nece te metro teleportovati iz stana do ispred kancelarije. Trenutna mreza javnog prevoza je daleko razvijenija sa pokrivenoscu nego sto ce biti 2 linije metroa

Ja to pokušavam da objasnim @enfario, ali ne znam da li samo trolluje ili stvarno misli da je normalno da se automobili u kojima se nalazi samo po jedan čovek voze od jutra do mraka I stvaraju haos. Automobil da, za direktora, neki viši menadzment I ljude kojima je to sredstvo za rad- prodaja, logistica, itd. Ostali nek izvole na bajs, trotinet, tramvaj, autobus, taxi, cargo...ako se nekada nalravi metro i to je dobro, ali nece te metro teleportovati iz stana do ispred kancelarije. Trenutna mreza javnog prevoza je daleko razvijenija sa pokrivenoscu nego sto ce biti 2 linije metroa
Jbg znas ono, obican covek vidi da prevoz ne sljaka dobro pa kupi kola, pa onda jos njih 100 isti to, pa sad jos gore ne sljaka prevoz, pa jos njih 100 kupi kola, pa jos gore sljaka prevoz, pa jos...

Možda i jesmo u ekonomskoj katastrofi samo nam još nisu rekli 🥹 Za Srbiju samo ove godine je već par fabrika zatvoreno, evo samo ove 3 da pomenem - Leoni (2k zaposlenih), Draxlmaier zatvaraju (isto 2k zaposlenih), Benetton 1k zaposlenih - meni ovo ne zvuči kao ekonomski procvat naše države. Globalnu situaciju tek ne bih komentarisala, IT krizu koja se nastavlja https://www.cnbc.com/2025/11/04/white-collar-layoffs-ai-cost-cutting-tariffs.html itd.

Kad kažu da žene puno pričaju trebalo bi takve uputiti na ovaj forum da vide koliko tek muškarci mogu da pričaju 😆 Elem, u airport city-ju je svaki dan gomila praznih mesta za parking, to može da vidi svako ko ulazi na onaj gate preko puta West65, nego ljude mrzi da malo prošetaju pa hoće svako da parkira tačno ispred zgrade u kojoj radi, a onda se žale kako nema mesta. Vraćajući se na glavnu temu ovde, obzirom da cene zakupa objektivno padaju već neko vreme, čak je i city expert dao neki članak gde se to potvrđuje https://cityexpert.rs/blog/trziste-...ko-su-se-promenile-cene-zakupa-sa-1100-na-700, koliko stvarno ima smisla sada kupovati investicioni stan u Bg? Provela sam 5 min na halo oglasima za oglašene stanove na Vračaru, u proseku cena stana od 50kv ide na 230k+, a istih takvih oglašena cena za izdavanje je od 500-800eur uglavnom (ima izuzetaka naravno). Trenutno ima više od 220 takvih stanova za taj prilično filterisan tip pretrage. Kad gledam po mapi neke od "čuvenih" kvartova van Vračara, tipa BnV, izađe isto 200 stanova samo za taj kvart. Znači generalno je gomila stanova na tržištu za izdavanje. Ako neko ima da iskešira tih npr. 240k sada (neću ni komentarisati da bi se kupio takav stan na kredit, pa da ga onda kao zakupac "isplaćuje"), i da kažemo da je renta npr 700 eur, znači godišnji prinos je oko 3,5%. Čak i da računamo da na svake 2,3 godine raste renta par %, i da prinos ide na 3,8% - i to je realno prilično loše. Zanima me koji je racio te kupovine? Zašto ne uložiti bilo gde (ali bukvalno bilo gde drugo) nego u Bg? Mada znam da logika na ovom tržištu očigledno ne postoji
284k + 2% provizije+ 2,5% prenos apsolutnih prava= 284k+ 5,7k + 7,1k= 297k za stan od 64m2.
ROI bruto za 20 godina je 1236e rente
ROI bruto za 25 godina je 990e rente
ROI bruto za 30 godina je 825e rente.

Ako od bruto rente odbijemo porez na imovinu i 1% vrednosti stana kao godišnju amortizaciju to je:
-1% amortizacije je 2970e godišnje. Mesečno neka bude i 200e
-porez na imovinu 0,4% i neka bude 50% umanjenja 53e mesečno

ROI neto za 20 godina je 1236e rente+250e=1500
ROI neto za 25 godina je 990e rente +250= 1140
ROI neto za 30 godina je 825e rente +250= 1075
ROI neto za 40 godina je 620e + 250e= 870e

To je bez lufta u izdavanju ❤️
Izvoli i dobrodošla na forum 🙂

Slažem se da je apsolutno špekulativnog karaktera. Isto kao što je bio Zlatibor gde su se svi isprimali kako će da zarade gomilu para i gradilo se masovno, kad ono sada prodaju apartmane po oglasima jeftinije nego što su ih kupili u izgradnji, a na svakoj drugoj terasi okačeno "prodaje se". 😵 Ok neću porediti Bg i Zl, nego samo kažem da se svašta može desiti.
Nije valjda takva situacija? Baš nisam skoro bio a ni pratio kakve su cene bile tamo a kakve su sada.

Ako neko ima da iskešira tih npr. 240k sada (neću ni komentarisati da bi se kupio takav stan na kredit, pa da ga onda kao zakupac "isplaćuje"), i da kažemo da je renta npr 700 eur, znači godišnji prinos je oko 3,5%. Čak i da računamo da na svake 2,3 godine raste renta par %, i da prinos ide na 3,8% - i to je realno prilično loše. Zanima me koji je racio te kupovine? Zašto ne uložiti bilo gde (ali bukvalno bilo gde drugo) nego u Bg? Mada znam da logika na ovom tržištu očigledno ne postoji
Daj molim te barem 3 primera gde je bolje uložiti u kupovinu investicione nekretnine?

Da dodam treba mi hrana/voda, sklonište, kao i uvek što je trebalo.
Sa zemljom mogu imati hranu, ako mi je zemljiste pored nekog izvora to je tek prava vrednost i sklonište/nekretninu da preživim.
Ostalo ljudima nije trebalo pogotovo bitcoin 🙄 Zlato super za zube.
Vratio se ja malo u prošlost ali to je to.
Ko ima kontrolu nad ove 3 primarne stvari to je to.
Ti počeo kao Sava 😁. Šalim se. Moje sledeća kupovina je upravo to

A ne ne. Moras da detaljno preledas istoriju i da svima ovde priznas da i ti mislis da ce cene da rastu zauvek. Borca ce ici na 3k, Mileva Maric 4k, Rusi nece otici nikada, i junior programeri ce da iznajme sve te stanove po Vracaru i Novom Beogradu :) Sve ide u prilog tome da ce cene samo rasti, jer logika ne postoji a istorijsko kretanje cena je jedino sto se racuna. Takodje, svi ce se iz sela preseliti u dva grada Beograd i Novi Sad, a jos plus ce doci i kinezi, arapi, sirijci, drugi talas rusa, i vratice se ljudi iz dijaspore kada padne ova vlast. A kada padne vlast jedina realnost je da ce cene i dalje rasti jel sto da ne. Iz cistog optimizma i nade u bolje sutra svi ce kupiti jos bar dva stana da im se nadje :)
Bravo 👏👏👏👏👏

Nije valjda takva situacija? Baš nisam skoro bio a ni pratio kakve su cene bile tamo a kakve su sada.
Ja sam bila pre par meseci, bukvalno mi je bilo šokantno da su svi po terasama to okačili za prodaju. Po oglasima je oko 1500 po kvadratu, u realnosti prodaju za oko 1200. Par poznanika je prodavalo/kupovalo po tim cenama ove godine.

Na kraju će se nekome isplatiti da kupi pola onih zgrada i vrati u pređašnje stanje, kako bi mu drugo pola išta vredelo.
Usraše ga, i sad slabo ide prodaja?

Na kraju će se nekome isplatiti da kupi pola onih zgrada i vrati u pređašnje stanje, kako bi mu drugo pola išta vredelo.
Usraše ga, i sad slabo ide prodaja?
Dobro je što ima jeftinog smeštaja sada na tako lepoj planini za većinu.
Lep je Zlatibor nema šta.
I na Kopaoniku se može sada naći jeftin smeštaj zbog tolike izgradnje standardnih apartmana.

Vrh