Šta je novo?

Cene nekretnina

Ulazak u EU kod nas ne bi značio porast nekretnina nego suprotno, kao u Bugarskoj ali bi bar standard stanovnika bio veći.
Tacno. Prvo sto bi gomila ljudi pobegla na zapad, drugo sto bi se povecao broj brokera preko kojih bi mogli da se kupuju ETF-ovi iz Srbije, imalo bi vise opcija za investiranje. Khm... a i uvodjenje malo reda u pravosudje bi resilo dosta toga, koliko god mi zmurali na sve to.

Bice zabavno gledati kad konacno udjemo u EU i ne bude tog famoznog masovnog egzodusa kako ce ljudi sebi objasnjavati nesto sto su prihvatili kao aksiom.
Voleo bih sto pre da saznam sta ce da bude! Ali sto bi rekao Saban: Nema nista majko od tvoga veselja!

Da me neko probudi u sred noci i kaze: EU, ali pod uslovom Mirijevo 5k? Ja bih rekao meći 6k idemo u EU.
Svakako cemo dobiti Mirijevo 5k i bez EU, sa EU bi samo bio bonus.

I tu ce se mnogi iznenaditi. Treba pratiti malo siru sliku i situaciju u svetu a ne vrteti iste price decenijama.

To je sad, dok je tesko otici, 250000 zahteva za resident permits u 10 god bajo moj... i to samo odobrenih. A koliko je jos otislo na crno, ja znam nekoliko slucajeva. E sad, zamisli sve ove ljude koji stvarno rade za prosecnu platu u Bg, pa pobecice glavom bez obzira :)

Nego dobra je fora da zamislimo da smo u EU, da vizuelizujemo i sta bi bila cena kvadrata. Mozda bi se smanjio pritisak na trziste jer bi investicioni kupci mogli da sipaju pare svuda po EU lagano.

Mislim da se polako menja onaj los narativ kod roditelja "Zavrsi sine skolu da ne moras da radis" i studiranje postaje ekskluziva. Cale je mene i brata pre petnaestak godina poslao na faks sa minimalcem (doduse obojica u domu), danas to ne bi bilo moguce ni uz kakve egzibicije. Postaje preskupo podrzavati studenta pa nece bas da ih guraju bilo sta da se zavrsi.
Zavrsi skolu da ne moras da radis, strašno e to je strašno. Slažem se sa tobom i znam ovu izreku, nažalost.
Jeste skupo, ali zato za te bolje djake i studente ima raznim benefita pa i da ne placaju školovanje. Da ti ne pricam moje kolege koje sada zidaju zgrade i koji su ozbiljno u tom poslu generacijski da su uzimali sve što su mogli/kredit/pomoć sve u dzipu dolazeci na faks, po pomoć pa u separe to veče gde to potroše iz 2 ture.
Moj brat u Americi na koledzu bio portir i part-time job radio pumpi. Zaradjivao sam i ja na faksu, drzis privatne časove, prodaja karata za putovanja, za NG isto, na gradjevini, sada bih mozda vozio i Wolt/Glovo(tada nije bilo). Prve zarade u osnovnoj gde sam preprodavao CD narezan sa sadrzajem 18+, pa sam zbog toga jeo burek sa jogurtom za odmor.

To je sad, dok je tesko otici, 250000 zahteva za resident permits u 10 god bajo moj... i to samo odobrenih. A koliko je jos otislo na crno, ja znam nekoliko slucajeva. E sad, zamisli sve ove ljude koji stvarno rade za prosecnu platu u Bg, pa pobecice glavom bez obzira :)
Kazem, bice iznenadjenih kada se shvati koliko su ta predvidjanja pogresna, ko sto sada imamo iznenadjene sto balon ne puca 10 godina :)

Prve zarade u osnovnoj gde sam preprodavao CD narezan sa sadrzajem 18+
Filip u osnovnoj skoli:

Screenshot 2025-11-04 at 23.15.10.png

Kazem, bice iznenadjenih kada se shvati koliko su ta predvidjanja pogresna, ko sto sada imamo iznenadjene sto balon ne puca 10 godina :)
Ako ih sad odlazi 25k godisnje, kad treba bas sa se potrudis da begas, koji je argument da ih nece ici jos vise? Svi Srbi iz Hrvatske koje znam su zbrisali na konto hrvatskog pasosa. Ako nemas arugment i to je ok... Jedino ne beze IT-evci, bukvalno, svi ostali... paljba..

Ako ih sad odlazi 25k godisnje, kad treba bas sa se potrudis da begas, koji je argument da ih nece ici jos vise? Svi Srbi iz Hrvatske koje znam su zbrisali na konto hrvatskog pasosa. Ako nemas arugment i to je ok... Jedino ne beze IT-evci, bukvalno, svi ostali... paljba..
Pa i nije bas da bas treba da se potrudis, blago je teze nego sto bi bilo u EU.

Mi vec danas imamo nulti migracioni saldo, Bugarska i Hrvatska su vec pozitivni u tom smislu a nisu daleko standardom. Sam ulazak u EU znaci da su i neki politicki razlozi za emigraciju slabiji ili nepostojeci. Na to ogromna dijaspora koja odjednom moze lakse da cirkulise oko matice bez bojazni za radne dozvole itd. Za imigrante koji nam vec dolaze samo bi postali jos atraktivniji.

Na sve to imacemo solidno manju stopu nezaposlenosti u odnosu na Hrvatsku i Bugarsku u trenutku njihovog ulaska u EU i procentualno bliza primanja nekom evropskom proseku, uz manje dinamicne i radnika gladne zapadne ekonomije. Ocekujete isti rezultat u solidno drugacijim okolnostima, samo eto jer se naviklo da se svuda ponavljaju iste floskule umesto da se pogleda situacija otvorenih ociju.

Mi vec danas imamo nulti migracioni saldo, Bugarska i Hrvatska su vec pozitivni u tom smislu a nisu daleko standardom. Sam ulazak u EU znaci da su i neki politicki razlozi za emigraciju slabiji ili nepostojeci. Na to ogromna dijaspora koja odjednom moze lakse da cirkulise oko matice bez bojazni za radne dozvole itd. Za imigrante koji nam vec dolaze samo bi postali jos atraktivniji.

Na sve to imacemo solidno manju stopu nezaposlenosti u odnosu na Hrvatsku i Bugarsku u trenutku njihovog ulaska u EU i procentualno bliza primanja nekom evropskom proseku, uz manje dinamicne i radnika gladne zapadne ekonomije. Ocekujete isti rezultat u solidno drugacijim okolnostima, samo eto jer se naviklo da se svuda ponavljaju iste floskule umesto da se pogleda situacija otvorenih ociju.
Nulti migracioni saldo uvozis metalokobasicare izvozis naucnike lepota

Blago je teže tebi, meni (i medicinskim sestrama). Većini je dosta teže.

Ostalo je delimično slažem.
Dok nisam ni siguran da bi onima kojima je stvarno teško da odu bilo mnogo bolje da u tome i uspeju.
Ne zato što je ovde super tamo loše, već zato što to znači da tamo baš i nema nekog mesta za njih, tj. da će za isto morati mnogo da grizu,
a da hoće i znaju da grizu, imali bi već neki adut da im bar ne bude teško da odu.

Računao sam od sledeće godine al su izgleda odlučili da režu troškove ranije. E sad, možemo minimalac na 600 ili 750e ali sa većim procentom nezaposlenosti. Uglavnom u Beogradu "nema" radnika (koliko god da neko pričao da ima), dok ih na jugu ima previše. Što kaže Džo mi smo bre ekonomski tajger, rekli na informeru, nemačka propo, možemo minimalac na 1000e odma. Možda i možemo ali sa 40% stope nezaposlenosti.

Vrh