Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako nastavimo ovako, ne mozemo da ocekujemo da budemo Juzna Koreja. Bicemo smetliste. Mozemo da racunamo da ce sve prostije i prostije fabrike da se otvaraju, a da ce zbog unistavanja svih ostalih mogucnosti za zaradu narod biti prinudjen da gravitira prema Beogradu vise nego ikad. Potpuno realan scenario. Jos veci broj stanova ce biti u posedu jos manjeg broja ljudi nego sada, svi cemo ziveti u Besnom Foku i Perlezu, dok ce stanovi u gradu da budu poluprazni, ali ce se prometovani redovno.

Ako nastavimo ovako, ne mozemo da ocekujemo da budemo Juzna Koreja. Bicemo smetliste. Mozemo da racunamo da ce sve prostije i prostije fabrike da se otvaraju, a da ce zbog unistavanja svih ostalih mogucnosti za zaradu narod biti prinudjen da gravitira prema Beogradu vise nego ikad. Potpuno realan scenario. Jos veci broj stanova ce biti u posedu jos manjeg broja ljudi nego sada, svi cemo ziveti u Besnom Foku i Perlezu, dok ce stanovi u gradu da budu poluprazni, ali ce se prometovani redovno.
Ako nastavimo kako to? Na osnovu cega je formiranan taj 'potpuno realan scenario'?

Al' ste misteriozni za to Zemun polje, mora da je neka osetljiva tema.

Isterivanje ljudi....ovo zvuči jako okrutno, kao da živimo u aparthejdu gde krugodvojkaši i centralnonovobeograđani ostale građane drže na bezbednoj distanci od svojih vrednih domova.
I ako ne postoji klasična diskriminacija postoji suptilna degradacija na osnovu materijalnog statusa kojim se kupuje startna pozicija. Na papiru smo društvo jednakih u praksi to bas i nije tako. Sistemska endemične korupcija izjeda društvo u svim sferama, a sada smo prešli na novi nivo institucijalizovane korupcije.

Od Južne Koreje smo daleko, ali ok to je do sistema obrazovanja, dok i dalje roditelji gledaju samo ocene i da na osnovu toga misle da su uspešni itd...
Fabrike će dolaziti kompleksinije i mi trebamo tu da učimo od naprednijih i kupimo znanje. Imamo sreću da se tu geografaki nalazimo da hoće da dolaze.
Da će se nastaviti odliv ljudi iz sela u gradove i iz manjih gradova u veće hoće.
U najprostije fabrike umesto da se preseljavaju ćemo uvoziti migrante, kao i u rudnike na tim najnižim poslovima.
IT sektor nam je realno jak, ok outsourcing ali mala smo mi država i nismo moćna da možemo trenutno sami ozbiljnije i globalno nešto(mogli bi da je ostala Jugoslavija, ali nije i nije to zbog neslaganja sa komšijama, ali ovo je offtopic ).
Ekspanzija BG-a je ozbiljno najavljena i ima već mnogo projekata za to širenje.
Mnogo ljudi te tu sliva i kupuje stanove, dijaspora koja bi se vratila ukoliko ovde budu promene, BIH, CG, Srbi sa Kosova, unutrašnjost itd... Daleko smo mi od prestanka potražnje za BG i NS i poteza izmedju njih.
E sada postoji mogućnost i pored ovih nuklernih elektrana i brzi ulazak u EU, e o zbog toga bi mogli da komentarišemo buduću cenu nekretnina?

I ako ne postoji klasična diskriminacija postoji suptilna degradacija na osnovu materijalnog statusa kojim se kupuje startna pozicija. Na papiru smo društvo jednakih u praksi to bas i nije tako. Sistemska endemične korupcija izjeda društvo u svim sferama, a sada smo prešli na novi nivo institucijalizovane korupcije.
Ne mislim da živimo u društvu niti u vremenu jednakosti, ali ljudi koji ovde diskutuju nekad imam utisak da su pali s Marsa. I pre 40+ godina, kada smo živeli u komunizmu, postojao je centar i periferija i nisu svi imali jednaki tretman u navodno egalitarnom društvu. ne treba niko da nam otvara oči o nedostacima Batajnice i Borče, ali razlika je u tome što u vreme mog odrastanja (90-ih), nije bilo presudno iz kog si kraja, već se više vrednovao karakter, duhovitost, intelekt itd. Danas ljudi kupe stan negde da bi se legitimisali kao uspešni članovi društva. To dovodi do opšte degradacije sadržaja, ljudi postaju sve isprazniji i dosadniji u svakom vidu društvene interakcije.

Eh sad smo ukapriali, ljudi nece u Bataju i Borcu jer time dobijaju nizi drustveni status.
Iako tamo sve imaju.
Najzad je neko rekao javno, a da to nisam ja :)
Od Južne Koreje smo daleko, ali ok to je do sistema obrazovanja, dok i dalje roditelji gledaju samo ocene i da na osnovu toga misle da su uspešni itd...
Fabrike će dolaziti kompleksinije i mi trebamo tu da učimo od naprednijih i kupimo znanje. Imamo sreću da se tu geografaki nalazimo da hoće da dolaze.
Treba da dolaze ali teško da će u zemlju gde radnika boli q da radi ispod 3k i da u 17h ne postoji za firmu :)

Na papiru smo društvo jednakih u praksi to bas i nije tako
U kojoj zemlji je jednako?

@Filip 01 Jel mozda znas kada se da plac u kompenzaciji investitoru da pravi zgrade kako ide onda dogovor tj koliki procenat kvadrata moze da se uzme u praksi? Ako je jos neko upucen neka da neku pro dnu

Mislim da se polako menja onaj los narativ kod roditelja "Zavrsi sine skolu da ne moras da radis" i studiranje postaje ekskluziva. Cale je mene i brata pre petnaestak godina poslao na faks sa minimalcem (doduse obojica u domu), danas to ne bi bilo moguce ni uz kakve egzibicije. Postaje preskupo podrzavati studenta pa nece bas da ih guraju bilo sta da se zavrsi.
Moraju da postanu kompleksnije, ne znam kako, da znam bio bih neko na nekoj funkciji, ali definitivno znam da za to moramo da imamo bolje inzenjere i da spremni docekamo to i da se usavrsavamo. Sa ovim sad tesko. I sam znas koliko je tesko doci do iskusnih inzenjera sada, a ne deluje mi da ce stvari da postanu bolje po pitanju toga.
Da će se nastaviti odliv ljudi iz sela u gradove i iz manjih gradova u veće hoće.
U najprostije fabrike umesto da se preseljavaju ćemo uvoziti migrante, kao i u rudnike na tim najnižim poslovima.
Realno.
IT sektor nam je realno jak, ok outsourcing ali mala smo mi država i nismo moćna da možemo trenutno sami ozbiljnije i globalno nešto(mogli bi da je ostala jugoslavija, ali nije i nije to zbog neslaganja sa komšijama, ali ovo je offtopic ).
Nismo ulozili dovoljno u zlatnu koku, moglo je to mnogo bolje. Sad je voz vec otisao cini mi se. Nadam se da gresim.
Ekspanzija BG-a je ozbiljno najavljena i ima već mnogo projekata za to širenje.
Mnogo ljudi te tu sliva i kupuje stanove, dijaspora koja bi se vratila ukoliko ovde budu promene, BIH, CG, Srbi sa Kosova, unutrašnjost itd... Daleko smo mi od prestanka potražnje za BG i NS i poteza izmedju njih.
To verujem, samo se bukvalno lomim izmedju predikcije punih stanova i praznih stanova. Tanka je linija izmedju malih kirija i ogromnih kirija. Jedno je sigurno, cena nekretenina ide samo uvis. Sanse nema da ide na dole.
E sada postoji mogućnost i pored ovih nuklernih elektrana i brzi ulazak u EU, e o zbog toga bi mogli da komentarišemo buduću cenu nekretnina?
Drugari mi javljaju da bugarske vesti (blizu su pa prate i bugarske medije) prenose da Crna Gora i Albanija bolje napreduju prema EU od nas, a da se u EU mnogo prica o desavanjima kod nas. Ja bih voleo da sutra udjemo u EU, ali za nas teska prica. I za tu nuklearnu treba da pripremimo ljudstvo. Sve su to mali koraci, spori, ali mora da se radi na tome i da se ulaze u buducnost.

Ne mislim da živimo u društvu niti u vremenu jednakosti, ali ljudi koji ovde diskutuju nekad imam utisak da su pali s Marsa. I pre 40+ godina, kada smo živeli u komunizmu, postojao je centar i periferija i nisu svi imali jednaki tretman u navodno egalitarnom društvu. ne treba niko da nam otvara oči o nedostacima Batajnice i Borče, ali razlika je u tome što u vreme mog odrastanja (90-ih), nije bilo presudno iz kog si kraja, već se više vrednovao karakter, duhovitost, intelekt itd. Danas ljudi kupe stan negde da bi se legitimisali kao uspešni članovi društva. To dovodi do opšte degradacije sadržaja, ljudi postaju sve isprazniji i dosadniji u svakom vidu društvene interakcije.
Ipak su, kao i danas ljudi pridavali neki značaj odakle si, poreklom, čiji si, starosedelac, koji kvart itd...Možda to neko ko nije takav subjektivno ne primeti, ali objektivno je tako.
Ponavljam ne svi, ali uvek takvih ima.
To što ne treba nikog normalnog i pametnog to da dotiče je nešto drugo.
Treba da dolaze ali teško da će u zemlju gde radnika boli q da radi ispod 3k i da u 17h ne postoji za firmu :)
Takvi neće raditi za te plate, nego trošiti ostavljeni kapital/novce. Uvek bilo i biće.
Ima ko se prilagodio na to i koće se prilagoditi i raditi ovde.
Hoćemo korporacijske plate iz razvijenijih zemalja gde je neki programer/inženjer realno 4x efikasniji i radi ceo dan, a ovde hoću u 15h kući gasim telefon i imam svoju pauzu na kojoj se ne javljam/ bolovanje/slobodno/slave/praznici itd...
Dodje meni kada bih mogao da uzmem godisnji i neplaceno i budem kod @Analitičar junior(znam da koristim Chatgtp, uvek dostupan i što kaže @G.I.Joe po burek bi rado išao, e vozam se 1h i kuliram da odem po burek, a plaćeno mnogo više nego dostava) 😉

Vrh