Šta je novo?

Cene nekretnina

Što u praksi znači da ti nisi vlasnik toga (ili tvoji roditelji kako god). Katastar je jedina relevantna institucija koja kaže ko je vlasnik nečega. Još jedan više razlog da bežiš od toga što dalje.

Moj savet - ako želiš da živiš van Beograda, kupi sam plac, budi 1/1 vlasnik, na lokaciji kakvoj želiš i kakva ti najviše odgovara, i napravi ono što želiš.
Непокретности сам власник, а парцеле сам сувласник са осталима па бих у најгорем случају био дедлокован са комшијама око продаје или градње новог (за шта и овако немам места нити жеље). Могу да се испрцелишем уз додатних 1-1.5к на адвоката да пронађе све те људе по свету да дају потпис за то, баш летос је један од комшија то урадио. Ткд се око власништва нешто не бринем.

Adaptacija te izadje skuplje nego da srusis i krenes iz pocetka
Нема шансе, по данашњим ценама, тј. ценама од пре коју недељу, би ме изашло 45к све, али додао још јер ће нешто да искрсне свакако, детаљно сам погледао све осим статике, ту верујем другарима који су инжињери. ДНс кућа испод 60к мсм да је немогућа мисија.

Кућа је океј испланирана, и добро грађена, само је из 1990, а мој ћале је од рата прсо па до прошле зиме није уложено у њу буквлано ни динара.

Ако има неко да подели савет, али озбиљније без тролања.
Шта бисте урадили у следећој ситуацији:
-имате око 40к за трошење
-имате кућу на око сат времена од Бга (неких 30ак до самог града и још 20-30 у самој гужви у граду).
-Кућа се распада па и оно што захтева је -9к улагања само да буде условна за живот, док са ~55к би могли да урадите кров, солар, топлотну пумпу, столарију, изолацију и разна ситна потребна улагања да буде у фулу.
-цене станова познате свима
-жеља за животом у Бг или у <redacted селендри> не утиче на одлуку
-без жене, деце, бринемо брат и ја о родитељу, али то не би требало да утиче на одлуку

Сад, да ли бисте радије узели стан на кредит, или поправили дом који имате ?

едит: да, знм да могу питам неки од ЛЛМова, али он се увек слаже са мном у свему, а мени то не треба

Šta je alternativa kući, kakav bi stan mogao da kupiš?

Ne moramo daleko, koliko ljudi u ovoj temi kupuje za zivot?

Ovi sto cekaju da padnu cene, jel kupuju za zivot?

Ja na prste jedne ruge mogu da izbrojim ljude ovde koji gledaju da se skuce
Slazem se, sigurno ima mnogo investicionih kupaca ovde, sto ti takodje govori ko najvise utice na cene nekretnina...
Ja pratim sve projekte i glasine tračeve sve dok se ne uselim u svoj stan. Odakle ja znam kad ce moj investitor da nadje svalerku i otpali na Bahame? Moram da budem u toku. Cim se uselim, vise me stanovi ne zanimaju, pa cu i da batalim ovaj forum da vas ne nerviram vise.
Ti sto cekaju da padnu cene, ima ih i koji kupuju za zivot, ali sada nemaju pa moraju da cekaju i nemaju neki izbor, nego da cekaju, mozda im malo fali za lokaciju koju zele, a ne zele da idu van te lokacije. A sto kazes ti, sigurno je da ima dosta investicionih koji cekaju da padne cena da isprazne sve svoje fondove.

Непокретности сам власник, а парцеле сам сувласник са осталима па бих у најгорем случају био дедлокован са комшијама око продаје или градње новог (за шта и овако немам места нити жеље). Могу да се испрцелишем уз додатних 1-1.5к на адвоката да пронађе све те људе по свету да дају потпис за то, баш летос је један од комшија то урадио. Ткд се око власништва нешто не бринем.
Vlasništvo je veoma prosto. Ako si upisan u katastar onda si vlasnik. Ako nisi, onda nisi vlasnik. Nema tu neke nauke.

To što ti imaš lep apetit za rizik, pa ti ne smetaju tako neke stvari (koje bi trebalo da ti izazivaju noćne more), to ne znači da si vlasnik te nekretnine.

Vlasništvo je veoma prosto. Ako si upisan u katastar onda si vlasnik. Ako nisi, onda nisi vlasnik. Nema tu neke nauke.

To što ti imaš lep apetit za rizik, pa ti ne smetaju tako neke stvari (koje bi trebalo da ti izazivaju noćne more), to ne znači da si vlasnik te nekretnine.
Da se nadovezem, sve sto ne pise na ekatastar portalu za tvoju parcelu i tvoju kucu, ne postoji i ne vazi. Sve treba da se rascisti, pa nema veze koliko kosta, da se zna tacno sta je i cije je.

Šta je alternativa kući, kakav bi stan mogao da kupiš?
ау да, мжд најбитнија ствар. Рачунао сам да не добијем више никад повишицу у животу, па са тих 40к учешћа бих могао још око 200-220к кредита. Ткд око 250к за стан

ау да, мжд најбитнија ствар. Рачунао сам да не добијем више никад повишицу у животу, па са тих 40к учешћа бих могао још око 200-220к кредита. Ткд око 250к за стан
Jao izvini moram da pitam sta radis sa tolikim slobodnim vremenom koje ustedis dok napises "mzd" i "tkd" umesto "mozda" i "tako da" 😀

па и пише да сам у катастру власник непокретности (уз брата). Зато сам и рекао да ми је једино потребно да испарцелишем јер сам на истој парцели са још неколико компшија.

Jao izvini moram da pitam sta radis sa tolikim slobodnim vremenom koje ustedis dok napises "mzd" i "tkd" umesto "mozda" i "tako da" 😀
исто што и урадим са новцем којим не купим цигаре - ништа.

Нема шансе, по данашњим ценама, тј. ценама од пре коју недељу, би ме изашло 45к све, али додао још јер ће нешто да искрсне свакако, детаљно сам погледао све осим статике, ту верујем другарима који су инжињери. ДНс кућа испод 60к мсм да је немогућа мисија.

Кућа је океј испланирана, и добро грађена, само је из 1990, а мој ћале је од рата прсо па до прошле зиме није уложено у њу буквлано ни динара.
Bez sredjivanja vlasništva u katastru nema ulaganja.
Bez vlasništva 1/1 nema ulaganja.
Tih 40k jedino da se dogovoriš sa bratom da otkupiš njegov deo pa tek kada bude na tvoje ime 1/1 i onda ulaži polako
Ja bolje od ovoga ne znam da te posavetujem.

Onda bi mogao nešto na dobroj lokaciji da nađeš. Ipak je život u kući vs život u stanu dosta lična odluka da bi ti neko mogao reći šta da radiš. Takođe bi ti finansije bile radikalno različite u oba slučaja. Nezahvalno je dati savet.

Objekti mogu biti odvojeno uknjizeni od parcele.

Suludo ali tako je.

Edit: kada pricamo o kuci barem 😂
Mogu, da, ali ako kuca nije odvojeno uknjizena, ovaj novi zakon ne pomaze koliko sam skapirao, ja taj slucaj posmatram jer je cesci, po onome sto vidim. Prvo mora kuca da predje na jednog samo, a parcela na kojoj je kuca moze da ostane neparcelisana, pa onda moze svoj na svome. Ako se kuca vodi na vise ljudi, nema svoj na svome 😀

Ali ako se kuca vodi na vise ljudi ona je vec u katastru vidljiva 🤣
Ne znam ja tu je sve zapetljano. Ja sam za pola komsiluka gledao, negde upisano, negde nije, negde vise vlasnika, negde pise vlasnik privatna svojina, negde drzalac. To jedino svako za sebe u katastar da ode i da pogleda i da pita konkretno sta treba da se radi. Dzabe ja blejim u to, samo mogu da razumem imena i prezimena i najosnovnije stvari.

Ne znam, mene je jedan investitor oduvao sa projekta posle 6 meseci cekanja na dozvolu jer je uletelo gomila ljudi za kes, a ja sam kreditni kupac. To je bio kraj 2021. godine.
Cuo sam da ulete ljudi kupe tipa 15 stanova od 40 na projektu, pa se menja ceo projekat po njihovim zeljama. Ko sam ja da se takmicim sa takvima, papirče u okeanu... Zato smo i dosli do Batajnice/Borce 2k, zbog takvih. Ne zbog ovih sto kupe po 1-2 stana, nego zbog 3+.
Znam i ja za jedan takav slucaj u Nisu, dosao lik kod investitora i kupio tipa 7-8 stanova odjednom, informacija iz druge ruke.

jesu uticali na psiholoski momenat, jer se secam kako su odjednom stanovi od aprila do juna u centralnom delu nbga skocili za bar min 300€ po kvadratu
Jesu, istina je, ali da je samo psihološki momenat ili bi palo nakon nekog vremena ili bi imali stagnaciju neko duže vreme. Kad dajem novac za nekretninu debelo razmislim da li cu imati ocekivanu dobit ako uzimam u rupi kad bude gotovo ili da li ce kirija biti adekvatna investiciji uz skok vrednosti same nekretnine. Ljudi koji se bave investiranjem u nekretnine bila to kupovina u izgradnji, uzimanje za renoviranje, licitacije, ne uzimaju u obzir trenutne poremećaje na trzistu.

Ne znam, mene je jedan investitor oduvao sa projekta posle 6 meseci cekanja na dozvolu jer je uletelo gomila ljudi za kes, a ja sam kreditni kupac. To je bio kraj 2021. godine.
Cuo sam da ulete ljudi kupe tipa 15 stanova od 40 na projektu, pa se menja ceo projekat po njihovim zeljama. Ko sam ja da se takmicim sa takvima, papirče u okeanu... Zato smo i dosli do Batajnice/Borce 2k, zbog takvih. Ne zbog ovih sto kupe po 1-2 stana, nego zbog 3+.
I to je istina, za menjanje projekata nisam cuo, ali ti stanovi idu u dalju prodaju, ne zadržavaju se. Zato kažem da nemamo mi neki veliki broj ljudi koji imaju gomile stanova i izdaju ih. Mala je tu racunica i veliko cimanje da bi se tako držao tako veliki kapital

Par sa 3k primanja gde god van Bgd nije čak ni statistička greška....
Ljudi dušu prodaju za 2000-5000din
Uuu al si mi reko. Evo ovde imamo primer van BGa, a plata preko 3k :) no i to ne menja sustinu, a to je da par sa 3k lagano kupuje gde hoce, a ne da “ne moze da se skuce”. To sto oni nece gde mogu vec tamo gde hoce 5m ljudi jer sve drugo je nehumano, mocvara… je drugo

Ne moramo daleko, koliko ljudi u ovoj temi kupuje za zivot?

Ovi sto cekaju da padnu cene, jel kupuju za zivot?

Ja na prste jedne ruge mogu da izbrojim ljude ovde koji gledaju da se skuce
Tema lagano moze da se preimenuje u “kuknjava vonabi investitora koji bi kupili jos po neki stan da se nadje ali nemaju dovoljno ili im smeta roi”. Sve sami kriminalci i kuravele.

a to je da par sa 3k lagano kupuje gde hoce, a ne da “ne moze da se skuce”. To sto oni nece gde mogu vec tamo gde hoce 5m ljudi jer sve drugo je nehumano, mocvara… je drugo
Pa jel mogu gde hoće, ili ne mogu? :ROFLMAO:

(Ja mislim da mogu, ali moraju neke kompromise da prave. I mislim da se ti kompromisi gledaju kao previše strašni, te da sada imamo dve grupe ljudi: one koji su pre par godina mogli sa mnogo manje kompromisa, i one koji nisu nikako mogli, pa opet nisu morali da prave te kompromise. Pod kompromisima mislim na "grčku, ništa spec.", "brm, brm" i tako neke stvari. I mislim da je OK ako neko neće da kupi stan, jer misli da su mu ti kompromisi preskupi.)

Pa jel mogu gde hoće, ili ne mogu? :ROFLMAO:

(Ja mislim da mogu, ali moraju neke kompromise da prave. I mislim da se ti kompromisi gledaju kao previše strašni, te da sada imamo dve grupe ljudi: one koji su pre par godina mogli sa mnogo manje kompromisa, i one koji nisu nikako mogli, pa opet nisu morali da prave te kompromise. Pod kompromisima mislim na "grčku, ništa spec.", "brm, brm" i tako neke stvari. I mislim da je OK ako neko neće da kupi stan, jer misli da su mu ti kompromisi preskupi.)
Da, izostavio sam Bg tj centar :) Skroz legitimno ako ne zeli da kupi stan jer ne zeli da kvari lajfstajl, manje utice na cene svakako.

Vrh