Šta je novo?

Cene nekretnina

Naleteli bi sigurno, mada mislim da bi bilo dosta onih sa 3-4-5 stanova, ali u celoj matematici mislim da oni nisu tas na vagi
Ne znam, mene je jedan investitor oduvao sa projekta posle 6 meseci cekanja na dozvolu jer je uletelo gomila ljudi za kes, a ja sam kreditni kupac. To je bio kraj 2021. godine.
Cuo sam da ulete ljudi kupe tipa 15 stanova od 40 na projektu, pa se menja ceo projekat po njihovim zeljama. Ko sam ja da se takmicim sa takvima, papirče u okeanu... Zato smo i dosli do Batajnice/Borce 2k, zbog takvih. Ne zbog ovih sto kupe po 1-2 stana, nego zbog 3+.

Ако има неко да подели савет, али озбиљније без тролања.
Шта бисте урадили у следећој ситуацији:
-имате око 40к за трошење
-имате кућу на око сат времена од Бга (неких 30ак до самог града и још 20-30 у самој гужви у граду).
-Кућа се распада па и оно што захтева је -9к улагања само да буде условна за живот, док са ~55к би могли да урадите кров, солар, топлотну пумпу, столарију, изолацију и разна ситна потребна улагања да буде у фулу.
-цене станова познате свима
-жеља за животом у Бг или у <redacted селендри> не утиче на одлуку
-без жене, деце, бринемо брат и ја о родитељу, али то не би требало да утиче на одлуку

Сад, да ли бисте радије узели стан на кредит, или поправили дом који имате ?

едит: да, знм да могу питам неки од ЛЛМова, али он се увек слаже са мном у свему, а мени то не треба

-имате кућу на око сат времена од Бга (неких 30ак до самог града и још 20-30 у самој гужви у граду).
-Кућа се распада па и оно што захтева је -9к улагања само да буде условна за живот, док са ~55к би могли да урадите кров, солар, топлотну пумпу, столарију, изолацију и разна ситна потребна улагања да буде у фулу.
Šta god da odlučiš, samo želim da te posavetujem kako se najbolje i najjeftinije renoviraju takve kuće - bagerom.

Evo je Borča sa oglasa
Na 5-6 minuta od početka snimka je lokacija stana što sam poslao.
U principu ako ste gledali holivudske filmove, to je to.
Bilo mi je malo dosadno jbg.

Evo je Borča sa oglasa

neam ceo kontekst, ali ako ides od times square-a do wall streeta, svasta mozes da vidis i do jaja i cigan malu

ono sto je svuda isto - smrad przene hrane i urina

Evo je Borča sa oglasa
Kako se kod nas kreću cene stanova po Knez Mihajlovoj? Jel se to smatra vrlo ekskluzivnom i traženom lokacijom za život jer kroz tu ulicu prođe gotovo svaki turista u Beogradu?

-без жене, деце, бринемо брат и ја о родитељу, али то не би требало да утиче на одлуку

едит: да, знм да могу питам неки од ЛЛМова, али он се увек слаже са мном у свему, а мени то не треба
Da li bi taj dom bio tvoj ili bi delio sa bratom?
Da li bi živeli svi zajedno ili ti sam?
Renoviranje ti je svakako jeftinije. Samo niko ne zna kakva je kuća

ne bre, nego autobuska… pa preko balkanske guram kofer, jer tripujem da je sve to blizu ko u kgu. Nidje veze
ово сам буквално ја. Пријемни сам имао на сајму у 10, ја дошо у пола 9 на БАС (стари) и хтео пешке јер колко то може да буде далеко.
Срећа па је другар исто уписивао етф па сам уз његову помоћ стигао на пријемни и нисам уништио живот на најглупљи начин на свету

Šta god da odlučiš, samo želim da te posavetujem kako se najbolje i najjeftinije renoviraju takve kuće - bagerom.
на парцели 1389 комшија, нема шансе да добијем дозволу ни за шта због свих њих.

Da li bi taj dom bio tvoj ili bi delio sa bratom?
Da li bi živeli svi zajedno ili ti sam?
Renoviranje ti je svakako jeftinije. Samo niko ne zna kakva je kuća
легално делио са њиме, сам бих живео, кућа је задовољавајуће пројектована, распада се јако, али ништа структурно, бар ја и неки грађевинци које знам тако мислимо.

Не плашим се да ћу нешто посебно да се свађам са њиме, јер и да постанемо просечна фамилија која не прича никад ван суда били бисмо у неком дедлоку, а мени треба кров над главом, не инсвестициона некретнина.

Kako se kod nas kreću cene stanova po Knez Mihajlovoj? Jel se to smatra vrlo ekskluzivnom i traženom lokacijom za život jer kroz tu ulicu prođe gotovo svaki turista u Beogradu?
Za Knez Mihajlovu ne znam, ali si me podsetio na neki salonac koji sam video nekad u Zemunu sto gleda na trg. Ono mi je bas prelepo. Nije guzva kao u centru, a skroz je nekako bas bas dobro.

U tom slučaju ja takav objekat ne bi takao ni bacačem plamena a kamoli ulupavao pare u njega.
већ је легална кућа, ништа од промена ми не захтева додатне дозволе. Парцела има типа 90ари, брат и ја имамо 7 сви су ту нормално подељени и ограђени, само су били ретарди који нису хтели да оду до катастра. Проблем око сагласности би била деца и унуци преминулих комшија који су на другом крају света.

едит: а то што је таква власничка структура лоша за продају ме не занима, јер не бих је продавао

већ је легална кућа, ништа од промена ми не захтева додатне дозволе. Парцела има типа 90ари, брат и ја имамо 7 сви су ту нормално подељени и ограђени, само су били ретарди који нису хтели да оду до катастра. Проблем око сагласности би била деца и унуци преминулих комшија који су на другом крају света
Ja licno u ovakvom scenariju ne bih dao pare za zavesu da promenim 😀

већ је легална кућа, ништа од промена ми не захтева додатне дозволе. Парцела има типа 90ари, сви су ту нормално подељени и ограђени, само су били ретарди који нису хтели да оду до катастра. Проблем око сагласности би била деца и унуци преминулих комшија који су на другом крају света
Što u praksi znači da ti nisi vlasnik toga (ili tvoji roditelji kako god). Katastar je jedina relevantna institucija koja kaže ko je vlasnik nečega. Još jedan više razlog da bežiš od toga što dalje.

Moj savet - ako želiš da živiš van Beograda, kupi sam plac, budi 1/1 vlasnik, na lokaciji kakvoj želiš i kakva ti najviše odgovara, i napravi ono što želiš.

Adaptacija te izadje skuplje nego da srusis i krenes iz pocetka

Pa ne slazem se bas skroz, vise puta sam pisao, kad bismo imali podatak ko je u poslednjih 5 godina kupio stan za zivot, a ko investicioni i koliko stanova ko ima (statisticki u svrhu nauke, ne imena ljudi), lakse bismo znali. Garantujem da bismo naleteli na porodice koje imaju po 20+ stanova. Bez tih informacija mozemo svi na red samo da lupamo.
Ne moramo daleko, koliko ljudi u ovoj temi kupuje za zivot?

Ovi sto cekaju da padnu cene, jel kupuju za zivot?

Ja na prste jedne ruge mogu da izbrojim ljude ovde koji gledaju da se skuce

Adaptacija te izadje skuplje nego da srusis i krenes iz pocetka
Jedna horor priča na ovu temu, isto sve kao ovde opisano, moj blizak prijatelj kupi staru kuću u okolini Beograda, plati je prilično jer je imala sve papire i uknjižen objekat, i ideja je bila da će ga renoviranje koštati cca 60-65k evra za kuću od oko 200 kvadrata grejane površine plus 50tak kvadrata garaža i pomoćnih objekata. Trenutno je na nekih 200k evra, i uspeo je da privede kraju, a pri tome kuća i dalje izgleda kao stara kuća, samo malo našminkana i prekrečena.. Ništa se bitno nije promenilo, nije sad da je napravio nešto da padneš na dupe.

Vrh