Šta je novo?

Cene nekretnina

Par sa 3k primanje ne moze da kupi stan, moze da kupi minimum dva da bira na par godina gde god van beograda. A mora vracar/nbg. A nista onda jbg cekamo m5k

Pa nisi ni ti kupio pre 3-4 godine, vec kasnije. Sam si pisao ovde da si čekao i da su u međuvremenu cene skočile.
Ma jok ja sam uzeo pre 2+ godine. Uzeo sam bukvalno istog momenta kad sam skupio 20%. Kao sto si pisao ranije (mislim da si ti), nije realno da se za 2 godine zavrsi projekat ako nije zabodena lopata (radovi plus procedure, dozvole, lickanja razna, prilazi itd...)
Na kontu manje pocetne cene zbog kupovine na startu projekta sam birao stan koji zelim, dao sam manje para po kvadratu, ali eto dugo placam kiriju od tad. Trosak kirije za to vreme je svakako manji nego skok cene nekretnine na toj lokaciji. Da li sam se zeznuo, pokazace vreme, ali sam uzeo ono sto zelim i u cemu cu da uzivam. Jedino sto je cekanje smaranje.

Jedva čekam kraj rata, da krene jedan broj Rusa da odlazi, ziv nisam da cujem zasto opet nije doslo do sunovrata cena.
Nece oni nidje. Treba i svet da prihvati da je to gotovo, ne samo da se objavi, ne verujem da ce odmah da pobegnu iz Srbije. Mislim da nije realno da se to desi tako instant kao kad su dosli. Nekima se ovde verovatno i svidja.

Nece oni nidje. Treba i svet da prihvati da je to gotovo, ne samo da se objavi, ne verujem da ce odmah da pobegnu iz Srbije. Mislim da nije realno da se to desi tako instant kao kad su dosli. Nekima se ovde verovatno i svidja.
Zato sam i rekao, jedan broj Rusa Oni jesu uzrok naglog skoka kirija, ali se sad to stanje unormalilo. Sad ce to sve da prate zarade. Mozda se desi i neki trenutni pad kad jedan deo njih ode, ali ce to opet biti trenutno. Mislim da je iluzija da su oni uticali na kupoprodajne cene, ne verujem da je iko kupovao u trenutku samo da bi njima izdavao ili je to zanemarljiv broj. Veci je broj ljudi koji su se recimo povukli kod roditelja da bi izdali stan u tom trenutku.

Zato sam i rekao, jedan broj Rusa Oni jesu uzrok naglog skoka kirija, ali se sad to stanje unormalilo. Sad ce to sve da prate zarade. Mozda se desi i neki trenutni pad kad jedan deo njih ode, ali ce to opet biti trenutno. Mislim da je iluzija da su oni uticali na kupoprodajne cene, ne verujem da je iko kupovao u trenutku samo da bi njima izdavao ili je to zanemarljiv broj. Veci je broj ljudi koji su se recimo povukli kod roditelja da bi izdali stan u tom trenutku.
Jedan deo Rusa koji su inicijalno došli su već otišli dalje, mahom u EU, mada znam i neke koji su se vratili u Rusiju. Suština je da su oni koji su još uvek ovde mahom orjentisani da ostanu.

Ja ti mogu reci i zasto je tako u NL. Pod broj jedan oni su svi ili 99% individualisti. A čak i da hoćeš da prodaš stan i das detetu keš ne možeš jer će biti oporezovani da 55,5%!!! Tačnije da budem baš precizan smeš da daš detetu 6700 eura godišnje bez poreza:)) što je dosta jedino za Krkobabiceve kuće! Sve ostalo se plaća porez kao da je dete dobilo bonus od firme. Do pre par godina je bilo da smeš da doniraš 100k bez poreza detetu ako kupuje prvu nekretninu! Ali su to ukinuli čim je tržište počelo da raste tako da sad toga nema više!
Plus u NL placas porez i na nasledstvo prvog reda što u SR nemas. Jer da se ovde ne plaća porez na nasledstvo ja ne znam ko bi nakon treće generacije radio uopšte? Možda samo za hranu tipa 8h nedeljno i to svaki dan po 1-2h čisto da se zeza.
Ja ne znam nista o tom trzistu. Bas zanimljivo. Jel kupuju oni stanove ili uglavom rentaju? Sta se desi ako nemas pare da platis porez, a dobjes stan u nasledstvo?

To ti je kao kad Bosanci kupuju stan u Beogradu, glavno merilo je na koliko je minuta od Vukovog Spomenika 🤣🤣

Disclaimer: I ja sam bosanac, i moji roditelji su tako kupovali plac svojevremeno, da neko ne pomisli nešto 🤣
Stručnjak za NY nisam. Samo sam napravio paralelu. Ako je za običnu "raju" Vukov spomenik orijentir centra gde novogradnje koštaju od 4400e pa naviše, onda je i za NY i ostatak USA a i sveta Times square gde novogradnja košta oko 9k evra.
Zato je neukusno porediti sa Borčom. Ok, NY je megapolis. Ima mesta gde su isključivo milijarderi ali vidimo da i kod njihovog "Vukovog spomenika" nisu cene u odnosu na zarade baš nedostižne za prosečne medijalne zarade. Zapravo mnogo dostupnije nego kod nas za 10% najvećih zarada.
To sam samo želeo da pokažem i da razbijem iluziju da tamo mogu da kupe milijarderi i da to ne gledamo već da ovde top 10% plata bude zadovoljano sa 60m2 u Surčinu. To je neki odnos u kupovini.

Ja ne znam nista o tom trzistu. Bas zanimljivo. Jel kupuju oni stanove ili uglavom rentaju? Sta se desi ako nemas pare da platis porez, a dobjes stan u nasledstvo?
Kupuje se odmah čim možeš.
Šta se dešava ako nemaš da platiš pa uzmeš kredit ako možeš ako ne moraš da prodaš stan i platiš porez i šta ostane uzmeš. Vrlo nemilosrdno! A porez je oko 25-30% u zavisnosti od vrednosti!
Samo 23k je bez poreza :))

Stručnjak za NY nisam. Samo sam napravio paralelu. Ako je za običnu "raju" Vukov spomenik orijentir centra gde novogradnje koštaju od 4400e pa naviše, onda je i za NY i ostatak USA a i sveta Times square gde novogradnja košta oko 9k evra.
Zato je neukusno porediti sa Borčom. Ok, NY je megapolis. Ima mesta gde su isključivo milijarderi ali vidimo da i kod njihovog "Vukovog spomenika" nisu cene u odnosu na zarade baš nedostižne za prosečne medijalne zarade. Zapravo mnogo dostupnije nego kod nas za 10% najvećih zarada.
To sam samo želeo da pokažem i da razbijem iluziju da tamo mogu da kupe milijarderi i da to ne gledamo već da ovde top 10% plata bude zadovoljano sa 60m2 u Surčinu. To je neki odnos u kupovini.
Nije neukusno porediti sa Borčom već apsolutno prikladno. Bolji delovi Menhetna koštaju 30-40 hiljada dolara po kvadratu, a ti si za 9000 po kvadratu našao neku njihovu "Borču" i na osnovu toga izvlačiš paralele koristeći. To se u CS zove GIGO - Garbage In, Garbage Out. Kada su ti inicijalne pretpostavke i podaci netačni, ni zaključak ne može da bude kvalitetan.

Ono oko čega se slažem je to da menetn nije samo za milijardere.. Uostalom harlem je na menhetnu, a svi smo gledali američke filmove.

Retrospektiva vikenda bi bila:
- IT prop'o (kaže čovek koji je dobio povišicu i radi u IT :D)
- Niko nije kupio stan u 2025.
- Par sa 3k evra.u Beogradu ne može da skupi za učešće
- Stanovi u NYC priustiviji nego u Beogradu

Taj što je dobio skromnu površicu je baziran u Nišu i pre površice je zarađivao 3k eur neto. Ali se smorio jer je to sada 3.5 lokalnih prosečnih plata, a ranije je bilo 5 lokalnih prosečnih plata pa je to izneo kao dokaz da je IT u krizi 😀

Taj što je dobio skromnu površicu je baziran u Nišu i pre površice je zarađivao 3k eur neto. Ali se smorio jer je to sada 3.5 lokalnih prosečnih plata, a ranije je bilo 5 lokalnih prosečnih plata pa je to izneo kao dokaz da je IT u krizi 😀
Taj koji je to izneo zna ljude koji sa fakultetom ili pri kraju fakulteta ne mogu da nadju posao u tom istom IT-ju.

Dodaj
- ne moze se kupiti stan od 0 (kaze covek koji je kupio stan od 0)

Ja menjam filozofiju. Navijam za Borču 5k. Ne vredi.
Na kraju ne preostaje nista nego da se svi slozimo da su stanovi priustivi samo ako se potrudis. Da je Borca fenomenalno mesto za zivot, da IT nije u krizi i da imamo do sada najveci izvoz IT usluga, da su svi ljudi koji su zavrsili slikarstvo i zive na Vracaru iskompleksirani neradnici bez ambicije iiii da ne postoji ama bas ni jedan razlog da cene nekretnina padnu i da treba da rastu jer sada cak i juniori mogu da priuste stan na Novom Beogradu i da se vozaju naokolo bajsom!

Vrh