Šta je novo?

Cene nekretnina

Čekaj, a jesu ovi Rusi što dileri oružjem ili šta? Zašto oni plaćaju rente 800 eur? Zapravo, moja teorija je da nakon 2 ili 3 godine podstanarskog života, ako ne vidiš da ćeš se vraćati u svoju matičnu zemlju u dogledno vreme onda ima smisla da kupiš. Ne kažem da je to neki značajan faktor, ali mnogi Rusi kupuju stanove umesto da budu podstanari. To utiče da su cene kirija u padu proteklih godinu dana.
Rusi placaju manje poreze i nelojalna su konkurencija. Konkretno, onaj porez za strance sa velikim platama, oni tu spadaju (mada je to valjda nedavno ukinuto ili se varam), a plus sto brdo njih radi kao pausalci, koje verovatni niko nece cimati za test samostalnosti dok god smatraju da taj novac zavrsava tamo gde vlast zeli.

Mene zanimaju više neka druga, bitnija pitanja: kako to da IT sektor navodno pati, a izvoz naših IT usluga nikad veći!? Ako se nastavi kriza, možda probijemo pet milijardi godišnje, onda će nam IT pokriti većinski uvoz robe, što je veoma
dobro.
Prirodnjaci su nam oduvek bili jaka strana, to se vidi i na temi (uz par izuzetaka). Ne samo da poseduju veoma konkretna, specijalizovana znanja, nego i društvene fenomene posmatraju daleko realnije. Tako da me taj mladić od 25 ne čudi uopšte, to je neki prirodnjak 1/1. Lepo je to, uliva nadu u bolje sutra.

Mene zanimaju više neka druga, bitnija pitanja: kako to da IT sektor navodno pati, a izvoz naših IT usluga nikad veći!? Ako se nastavi kriza, možda probijemo pet milijardi godišnje, onda će nam IT pokriti većinski uvoz robe, što je veoma
dobro.
Prirodnjaci su nam oduvek bili jaka strana, to se vidi i na temi (uz par izuzetaka). Ne samo da poseduju veoma konkretna, specijalizovana znanja, nego i društvene fenomene posmatraju daleko realnije. Tako da me taj mladić od 25 ne čudi uopšte, to je neki prirodnjak 1/1. Lepo je to, uliva nadu u bolje sutra.
IT sektor propada ko sto je trziste mrtvo :)

dobro.
Mene zanima, da li cemo i kada imati novogodisnju dekoraciju ove godine u gradu. Isto tako ne znam da li je bolje da stavim procentualno 1/4 ili 1/5 sirceta za tursiju koju pravim.

Iskreno, ne znam nikog licno ko je ove i prosle godine kupio stan. A pod kupio mislim dao ucesce za stan za kredit. Za 2022. i 2021. znam podosta ljudi.

Ne znam da li je to ona fora priustiva je kupovina stana kao i uvek, i dalje je isto, plate rasle i ostali narativi za ispred zadruge, ali ljudi koje znam odlazu kupovine jer nemaju za ucesce. Ti sto su kupili, kupili su pre 3-4 godine.

Mene zanimaju više neka druga, bitnija pitanja: kako to da IT sektor navodno pati, a izvoz naših IT usluga nikad veći!? Ako se nastavi kriza, možda probijemo pet milijardi godišnje, onda će nam IT pokriti većinski uvoz robe, što je veoma dobro.
To je problem sa statistikom koja je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje nista. IT sektor je definitino u krizi, ali statisika to ne pokazuje.
Da li statistika pokzuje koliko ljudi zavrsava IT fakultete i ne mogu da nadju posao?
Da li statistika pokazuje koliko ljudi je dobilo otkaze pa je moralo da nadje posao sa manjom platom?
Da li statistika pokazuej da ljudima u IT-ju plate godinama stagniraju? (inace, ovde sam se zalio da mi plata stagnira, samo da kazem da sam dobio malo povecanje, da ne bude da kukam zbog sebe, ali cinjenice su cinjenice)
Da li to za posledicu ima da rast plata u IT-ju nije posledica rasta plata nego povecanja senioriteta onih koji vec rade, dok su za juniore vrata IT-ja skoro zatvorena?
Da li ova statistika za IT sektor ukljucuje i call centre i ostale gluposti koje se vode kao IT, a ustvari je klasican outsourcing u zemlju jeftine radne snage?
Izvoz u IT-ju mozda jeste veci, ali radnici su u sve losijoj poziciji.
Propadanje IT-a je sistemsko treba nam product umesto service. Iskreno se nadam da ćemo uspeti da se uzdignemo na a sledeći nivo, onda nema zime
Upravo ovo. Mi nemamo dobro okruzenje za razvoj proizvoda i generalno za razvoj biznisa. I te product firme su uglavnom strane. 95% domacih firmi je outsourcing, a od 5% ostalih koje imaju svoj proizvod 4% su strane sa domacim predstavnistvom tipa Microsoft i sl.
Sa domacim proizvodom treba da se boris na svetskom trzistu, a istovremeno te koci, reketira i sabotira domaca birokratija.
Cak i domace outsourcing firme prebacuju sedista u inostranstvo ili su to odavno uradili, pa tamo naplacuju usluge, a ovde posalju samo dovoljno novca da isplate plate i ostale troskove.

Poslednja izmena:
A dobra stara samo kriminalci imaju pare ovde prica. A na ovoj temi sve prepuno izuzetaka koji su od nule dosli do novogradnje u bg. Svi nepismeni krimosi sem nas. Batalite me sa time.
Batali ti mene sa time "SVI su nempismeni krimosi". Ako nemas odgovor na pitanje i ne znas ni da procitas sta suprotna strana tvrdi nemoj da opterecujes server ovakvim postovima. Da li si procitao sta sam pitao? Nisi. Zasto onda odgovaras kog djavola...

Iskreno, ne znam nikog licno ko je ove i prosle godine kupio stan. A pod kupio mislim dao ucesce za stan za kredit. Za 2022. i 2021. znam podosta ljudi.

Ne znam da li je to ona fora priustiva je kupovina stana kao i uvek, i dalje je isto, plate rasle i ostali narativi za ispred zadruge, ali ljudi koje znam odlazu kupovine jer nemaju za ucesce. Ti sto su kupili, kupili su pre 3-4 godine.
Ja znam jednu devojku sa mog bivseg posla. To im je drugi stan, prvi su im kupili roditelji. Kupili su stan od 300k negde blizu 23 bloka na kredit. Znam i jednog decka koji je kupio onaj Soul u izgradnji, skupio ucesce od plate, zivi kod roditelja.

Trziste nekretnina nije podeseno prema modelu individualca koji bez 2 plate i bez ikakvog nasledja kupuje stan, u bilo kojoj drzavi.
Ajde neko da mu okaci opet onaj stan u Sofiji za 1200 po m2

Morate malo i da uzmete u obzir da vaše okruženje ≠ apsolutni uzorak realnosti ovog grada.
.
.
Mladi advokat sa tek završenim pravosudnim ima 1400-1700 evra platu u korpo kancelarijama u BG.
Jeste, ima masa pravnika koji su tupani i koji su bogu zahvalni kad nađu 100k platu u nekom sekretarijatu, ali ima i dobar broj njih koji su ozbiljni i zarađuju masne pare već do svoje 35. godine. Govorim o rangu plata 3-5k EUR.
(y)

Ovo je midtown što sam poslao. Nisam stvarno tražio nešto, bukvalno prvih par oglasa. Izlazi na 7 aveniju. Nije loš kraj koliko znam već jedan od boljih. Ako je tako, onda se nešto nije ni menjala cena, zapravo možda je sad i povoljnije ako uzmemo u obzir i inflaciju čak i sa rastom od 10% (prosek na nivou grada) u odnosu na prošlu godinu.
Ne da nije jedan od boljih, već je jedan od najgorih za stanovanje. Kad bi izuzeli Midtown East/Turtle Bay, ne znam ko bi živeo u tom delu.

Najbolji delovi Menhetna su Central Park South/Billionaires Row, Upper East/West Side, West Village, SoHo, Greenwich, Tribeca... I to je otprilike to, sve ostalo je mixed bag što bi se reklo i ne baš tako premium. Msm i van tih naselja sigurno ima dobrih zgrada (kao što ima i kod nas u Borči), ali kad te neko pita koja su ekskluzivna naselja nabrojaće ti ovo što sam ja nabrojao.

Ja mislim da trziste nigde osim u Srbiji i ostalim balkanskim zemljama nije podeseno tako da roditelji prodaju stan i daju deci za ucesce. Jel znas ti neke Nemce ili Holandjane koje prodaju stan da bi dali deci za ucesce? Ja to ne mogu ni da zamislim
Ja ti mogu reci i zasto je tako u NL. Pod broj jedan oni su svi ili 99% individualisti. A čak i da hoćeš da prodaš stan i das detetu keš ne možeš jer će biti oporezovani da 55,5%!!! Tačnije da budem baš precizan smeš da daš detetu 6700 eura godišnje bez poreza:)) što je dosta jedino za Krkobabiceve kuće! Sve ostalo se plaća porez kao da je dete dobilo bonus od firme. Do pre par godina je bilo da smeš da doniraš 100k bez poreza detetu ako kupuje prvu nekretninu! Ali su to ukinuli čim je tržište počelo da raste tako da sad toga nema više!
Plus u NL placas porez i na nasledstvo prvog reda što u SR nemas. Jer da se ovde ne plaća porez na nasledstvo ja ne znam ko bi nakon treće generacije radio uopšte? Možda samo za hranu tipa 8h nedeljno i to svaki dan po 1-2h čisto da se zeza.

Ne da nije jedan od boljih, već je jedan od najgorih za stanovanje. Kad bi izuzeli Midtown East/Turtle Bay, ne znam ko bi živeo u tom delu.

Najbolji delovi Menhetna su Central Park South/Billionaires Row, Upper East/West Side, West Village, SoHo, Greenwich, Tribeca... I to je otprilike to, sve ostalo je mixed bag što bi se reklo i ne baš tako premium. Msm i van tih naselja sigurno ima dobrih zgrada (kao što ima i kod nas u Borči), ali kad te neko pita koja su ekskluzivna naselja nabrojaće ti ovo što sam ja nabrojao.
Ok. Ova lokacija što sam postavio je na 2 minuta pešaka od times square-a. Ono što ceo svet vidi kad god se NY pomene u bilo kom filmu/dokumentarcu. 10 minuta pešaka od central parka. Sigurno ne može da se uporedi sa Borčom.
Ako tako gledaš u smislu gazva je i to, onda je i Vračar jedan od delova najgorih za stanovanje i jedino je dobar rezidencijalni deo Dedinja.

Pa nisi ni ti kupio pre 3-4 godine, vec kasnije. Sam si pisao ovde da si čekao i da su u međuvremenu cene skočile.

Batali ti mene sa time "SVI su nempismeni krimosi". Ako nemas odgovor na pitanje i ne znas ni da procitas sta suprotna strana tvrdi nemoj da opterecujes server ovakvim postovima. Da li si procitao sta sam pitao? Nisi. Zasto onda odgovaras kog djavola...
Izvini ali konstrukcija tvojih postova je uvek haoticna. Bas je tesko uhvatiti za glavu tvoje misli u formi u kojoj ih ovde prenosis.

Ok. Ova lokacija što sam postavio je na 2 minuta pešaka od times square-a. Ono što ceo svet vidi kad god se NY pomene u bilo kom filmu/dokumentarcu. 10 minuta pešaka od central parka. Sigurno ne može da se uporedi sa Borčom.
Ako tako gledaš u smislu gazva je i to, onda je i Vračar jedan od delova najgorih za stanovanje i jedino je dobar rezidencijalni deo Dedinja.
To ti je kao kad Bosanci kupuju stan u Beogradu, glavno merilo je na koliko je minuta od Vukovog Spomenika 🤣🤣

Disclaimer: I ja sam bosanac, i moji roditelji su tako kupovali plac svojevremeno, da neko ne pomisli nešto 🤣

Bukvalno je bila glupa salica :) Koji kompleksi na max Danko? Nije ti dobro prijatelju, bas random vredjas, jako ruzno ako mene pitas! Stvarno bi trebalo da razmislis o tome da li je ok da bacas takve komentare nepoznatim ljudima. Razumem ja da si iza tastature, ali zadrzi bar osnovno ljudsko dostojanstvo.
Nisam hteo da ti odgovaram na prethodne poruke, ali si ikompleksirana to je strašno. Spominješ nekakvo fakultetsko obrazovanje, a ono završila hobi fakultet i na to sve misliš da ti je univerzum nešto dužan... Idi bre...

Nisam hteo da ti odgovaram na prethodne poruke, ali si ikompleksirana to je strašno. Spominješ nekakvo fakultetsko obrazovanje, a ono završila hobi fakultet i na to sve misliš da ti je univerzum nešto dužan... Idi bre...
Ja se ne secam da sam spominjala neko fakultetsko obrazovanje sama po sebi ali dobro. Bilo je vise u svrhu neke diskusije. Ti na moj fakultet mozes mozes da gledas kao na hobi fakultet. Ja sam uzivala u tom fakultetu i bas mi je drago da sam ga zavrsila. Ne bih ulazila u to sta si ti zavrsio jer me ne zanima. I to sto ti mislis da sam iskompleksirana naiskrenije me zabole i ja mislim da si ti nekulturni lik koji baca neprimerene komentare.

Izvini ali konstrukcija tvojih postova je uvek haoticna. Bas je tesko uhvatiti za glavu tvoje misli u formi u kojoj ih ovde prenosis.
Vrlo je prosto kad procitas pitanje :) kad ne citas, jako tesko. Banglades ima gini index 30.9, Gvineja Bisao 33.4, a Nemacka 32.4 - ako hoces da ti najkrace objasnim sta mislim o tvojoj logici.

Vrh