Šta je novo?

Cene nekretnina

Da citiram tebe:

Zivot nije fer.
Pa nije fer i to je ocekivano. Nista mi nisi rekao sto ne znam.

Ali ubedijivanje ljudi i spinovanje da se ekstremi predstavljaju kao da ih ima 70% i dokazivanje da je kupovina stana laka na osnovu jednog para koji ima 2x250k je degutantno samo po sebi i stvarno je veliki level licemerja. A ti to razumi kako hoces.

Iz mog iskustva (koje ne kažem da se generalizuje, već samo dodajem datapoint)
- Žene preko 2,5-3K su obično ili sa nekim ko zarađuje bar slično i više ili same. Ima izuzetaka, ali su ređi
- Muškarci preko 2,5-3K 60% prati patern: ili i žena koja slično zarađuje ili žena koja ne radi. 3.5-4K i reko 80% prati taj patern

Ne garantuje ali je dosta verovatnije, kao i u Nemackoj. Sanse za takav spoj su daleko vece od 0.02 * 0.02. Steta sto kao u US nemamo statistiku za prihod na nivou domacinstva, jasnije bi stvari bile.
Nije verovatnije, u Nemackoj su doktor i ekonomista i masinac i elektroinzenjer i programer placeni slicno. Ovde su svi sem programera i ekstremnih slucajeva drugih profesija potplaceni. Ne lupaj gluposti i ne iskrivljuj stvarnost, znamo mi dobro vidimo i sami sta se desava oko nas, bez tvog ulepsavanja.

Pa nije fer i to je ocekivano. Nista mi nisi rekao sto ne znam.

Ali ubedijivanje ljudi i spinovanje da se ekstremi predstavljaju kao da ih ima 70% i dokazivanje da je kupovina stana laka na osnovu jednog para koji ima 2x250k je degutantno samo po sebi i stvarno je veliki level licemerja. A ti to razumi kako hoces.
Trziste nekretnina nije podeseno prema modelu individualca koji bez 2 plate i bez ikakvog nasledja kupuje stan, u bilo kojoj drzavi.
Zato sto kada neko ko kupi stan od 100m2 za porodicu dodje u period kada deca zele da se osamostale on ce taj stan prodati, preseliti se u manji a deci dati za ucesce.

A ja bih rekao da ce do raslojavanja doci jos vise izmedju onih koji startuju sa zaledjinom i ko startuje bez icega, samim time mislim da nece biti pada cene nekretnina dugorocno nikada, najbolje sto mogu ljudi sada da ocekuju su -5% oscilacije.

Opet, kao sto je @Suzuman rekao i sto i ja mislim, danas je i moguce da sa 2 prosecne plate na NBGD skupis za stan, za 20-30 godina ni to nece biti moguce.

Trziste nekretnina nije podeseno prema modelu individualca koji bez 2 plate i bez ikakvog nasledja kupuje stan, u bilo kojoj drzavi.
Aha znaci ovo je ona prica svuda je tako, ne samo kod nas. Razumeo, znaci sve je ovo normalno i tako treba da bude.
Zato sto kada neko ko kupi stan od 100m2 za porodicu dodje u period kada deca zele da se osamostale on ce taj stan prodati, preseliti se u manji a deci dati za ucesce.
Opet pretpostavljas da neko vec ima nesto.
Opet, kao sto je @Suzuman rekao i sto i ja mislim, danas je i moguce da sa 2 prosecne plate na NBGD skupis za stan, za 20-30 godina ni to nece biti moguce.
Vec smo dosli do zakljucka da nije moguce juce.

Nije verovatnije, u Nemackoj su doktor i ekonomista i masinac i elektroinzenjer i programer placeni slicno. Ovde su svi sem programera i ekstremnih slucajeva drugih profesija potplaceni. Ne lupaj gluposti i ne iskrivljuj stvarnost, znamo mi dobro vidimo i sami sta se desava oko nas, bez tvog ulepsavanja.
Pa ti kazes kako si uspeo u životu jer imaš ženu "koja kida". Da si našao ženu koja ide po kozmetičkim salonima I kafanama, tesko bi za par godina stavio sa strane 50k+ za učešće

Ja mislim da trziste nigde osim u Srbiji i ostalim balkanskim zemljama nije podeseno tako da roditelji prodaju stan i daju deci za ucesce. Jel znas ti neke Nemce ili Holandjane koje prodaju stan da bi dali deci za ucesce? Ja to ne mogu ni da zamislim

Aha znaci ovo je ona prica svida je tako, ne samo kod nas. Razumeo.
Svuda sa perspektivom ce biti sve teze, prosto to je trend.
Najbolje sto mozes da se nadas je da se spuste marze banki ili da padne EURIBOR.

Opet pretpostavljas da neko vec ima nesto.
Pa ti nonstop pretpostavljas da nema niko nista. Sto iskreno nije realna situacija, to sto smo ti i ja startovali ko sirotinja ne znaci da svi startuju. Izadji malo iz svog kruga drustva pa ces to i uvideti.

Vec smo dosli do zakljucka da nije moguce juce.
Ne, vas dvoje / troje je se slozilo da nije moguce i to smatras za fakticku situaciju. Na sve stvari koje sam ja izjavio "nisu realne" kao npr da umesto slamarice pare drzis u berzi ili da se kes kredit iskoristi da se ubrza ucesce.

Ja mislim da trziste nigde osim u Srbiji i ostalim balkanskim zemljama nije podeseno tako da roditelji prodaju stan i daju deci za ucesce. Jel znas ti neke Nemce ili holandjane koje prodaju stan da bi dali deci za ucesce? Ja to ne mogu ni da zamislim
Ne znam, ne poznajem puno stranaca a sve koje poznajem imaju svoje firme pa su super uspesni pa ne mogu da poredim sa obicnim svetom.
Ali da li mislim da im roditelji pomazu za ucesce? Apsolutno. Bilo to kreditima ili ustedjevinom ili downsizingom nekretnine.

Zanimljivo, ja baš mislim da je taj obrazac ponašanja deo prošlosti. To se nekad dosta radilo (samo sa manje kredita, veći stan za manje). Moj utisak je da su se odnosi dosta promenili, i da će deca u podstanare, ili će eventualno par godina živeti "kod kuće" i skupljati za učešće, možda će roditelji moći da pomognu... Ali nemam utisak da će biti čest slučaj da se prodaje stan i ide u manji.
(opet, na malom uzorku)

Svuda sa perspektivom ce biti sve teze, prosto to je trend.
Znaci to je trend, a ne velika kolicina novca u malom broju ljudi i skupljanje nekretenina kao Pokemoni? Kako se nisam setio da je trend u pitanju...
Ne, vas dvoje / troje je se slozilo da nije moguce i to smatras za fakticku situaciju. Na sve stvari koje sam ja izjavio "nisu realne" kao npr da umesto slamarice pare drzis u berzi ili da se kes kredit iskoristi da se ubrza ucesce.
Pa kad lupas, sve sam lepo izracunao juce i ti opet, moze pa moze. Lako je lupati kad nisi u tim cipelama.

Zanimljivo, ja baš mislim da je taj obrazac ponašanja deo prošlosti. To se nekad dosta radilo (samo sa manje kredita, veći stan za manje). Moj utisak je da su se odnosi dosta promenili, i da će deca u podstanare, ili će eventualno par godina živeti "kod kuće" i skupljati za učešće, možda će roditelji moći da pomognu... Ali nemam utisak da će biti čest slučaj da se prodaje stan i ide u manji.
(opet, na malom uzorku)
A sta ce 2 osobe da rade u 100m2 sa 3 spavace sobe?

Znaci to je trend, a ne velika kolicina novca u malom broju ljudi i skupljanje nekretenina kao Pokemoni? Kako se nisam setio da je trend u pitanju...

Pa kad lupas, sve sam lepo izracunao juce i ti opet, moze pa moze. Lako je lupati kad nisi u tim cipelama.
Nista onda, srecno svima koji nisu spremni za zrtvovanje i smislene finansijske odluke da skupe za stan.
Jer ce im bas to trebati, puuuuuuno srece.

rekao i sto i ja mislim,
Nema šanse da se održe ove cene. Pa ako uđeš nov na tržište rada (a pisali ste sami o tim klincima što neće da rade za kikiriki), koliko ćeš da dobiješ para kao fakultetski obrazovan kadar? Ispod 1k nećeš ni da radiš verovatno, a posle ćeš da gledaš odmah da pređeš negde drugde za veće pare. Dakle, uzmeš par koji ima 3,4 godine iskustva, i oni će imati 3k. Da li to zvuči tako nerealno? I sa 3k, ti možeš da odvojiš minimum 800 evra da iznajmiš top stan na Nbg da ti sve bude na pljucomet. Sedneš na bajs i cepaš svuda, ni kola ti ne trebaju. Neće to još dugo trajati. Jedino ako krene da se zida još jače i jače, nekih 4-5 godina, potražnja posustane, pa se napravi malo veći stock. Ali ne vidim ja da će da mine tražnja ovde. Nego mi volimo da se bavimo puno fatalističkim diskursima, čekamo krize, smak sveta, sankcije. I onda stvarno udari nešto, i posle opet skoče cene :D

To je neka tvoja masta o Nemackoj ali ok. Odseci te ekstremne slucajeve (koji su sve manje ekstremni godinama, pa sale kuka kako nas ubi prejaki minimalac/medijana) i dobices slicnu situaciju kao tamo. Gini koeficijent u Srbiji je jedva veci nego u Nemackoj.

To je neka tvoja masta o Nemackoj ali ok. Odseci te ekstremne slucajeve (koji su sve manje ekstremni godinama, pa sale kuka kako nas ubi prejaki minimalac/medijana) i dobices slicnu situaciju kao tamo. Gini koeficijent u Srbiji je jedva veci nego u Nemackoj.
To mozes u palanci nekoj da drzis takva predavanja.
Bukvalno ne postoji teorija po kojoj ces da me ubedis da u Srbiji su isto placeni ekonomisti, doktori, masinci i IT-jevci podjednako.

Poslednja izmena:
Kad kažeš Broadway jel mislis na Midtown/Times Square ili na Upper West Side?

Nisam gledao cene na Menhetnu odavno, znam da su za vreme covida dvosobni (dve spavace sobe) stanovi bili tipa 600-800k dolara. I lad kazem Menhetnu, to znaci da sam gledao najjeftinije, a ne neki dobar kraj.
Ovo je midtown što sam poslao. Nisam stvarno tražio nešto, bukvalno prvih par oglasa. Izlazi na 7 aveniju. Nije loš kraj koliko znam već jedan od boljih. Ako je tako, onda se nešto nije ni menjala cena, zapravo možda je sad i povoljnije ako uzmemo u obzir i inflaciju čak i sa rastom od 10% (prosek na nivou grada) u odnosu na prošlu godinu.

Nema šanse da se održe ove cene. Pa ako uđeš nov na tržište rada (a pisali ste sami o tim klincima što neće da rade za kikiriki), koliko ćeš da dobiješ para kao fakultetski obrazovan kadar? Ispod 1k nećeš ni da radiš verovatno, a posle ćeš da gledaš odmah da pređeš negde drugde za veće pare. Dakle, uzmeš par koji ima 3,4 godine iskustva, i oni će imati 3k. Da li to zvuči tako nerealno? I sa 3k, ti možeš da odvojiš minimum 800 evra da iznajmiš top stan na Nbg da ti sve bude na pljucomet. Sedneš na bajs i cepaš svuda, ni kola ti ne trebaju. Neće to još dugo trajati. Jedino ako krene da se zida još jače i jače, nekih 4-5 godina, potražnja posustane, pa se napravi malo veći stock. Ali ne vidim ja da će da mine tražnja ovde. Nego mi volimo da se bavimo puno fatalističkim diskursima, čekamo krize, smak sveta, sankcije. I onda stvarno udari nešto, i posle opet skoče cene :D
Ti pricas o tome neces ni da radis za 1k kao da te neka firma stvarno pita da li hoces da radis za 1k? Ovo je bukvalno slucaj ako pricamo samo o programerima, ne cak ni o celoj IT industriji, a da ne pominjemo ostale industrije ili ne daj boze javni sektor. Sta mislis ti koliko jedan junior HR zaradjuje, na primer? Sigurno ne koliko i junior programer. Uostalom, uvek je bilo moguce da neko ko radi pristojan posao u IT moze sebi da iznajmi normalan stan u Beogradu, i to se nije promenilo. Da li je to slucaj sa drugim industrijama, ne bi bas rekla. To sto ti zamisljas su dvoje ljudi koje oboje rade u IT, ajmo da kazemo jedan je programer i u prve 3 godine zaradjuje do 2000 eura, a drugo je ajde da kazemo dizajner koji zaradi izmedju 1200 - plafon 1500 u prve tri godine rada. I oni stvarno mogu da iznajme stan od 800 eura. Ali uzmi u obzir nekoga ko radi kao na primer HR, pa zaradi 800 i nekog ko radi na primer na aerodromu i zaradi 1200 i ti ljudi nemaju te pare. Uzmi tek u obzir nekog ko je zavrsio filozofski i pravni fakultet, ili nekoga ko je zavrsio filoloski (japanski jezik) i likovnog umetnika, ili defektologiju, ili nemam pojma sumarski, pa razmisli ko te ljude pita da li hoce da rade za 1k ili nece?

I jos jedna stvar, cak i sa 3k i stanom od 800 eura, tebi ostane 1100 eura po osobi da zivi, a to stvarno sa sadasnjim cenama nisu neke posebne pare. Ok su, da prezivis, odes par puta u restoran, kupis sebi nesto od garderobice, zamenis gumu za taj bajs i to ti je to

Samo jos ovo i prestacu majke mi: evo ti i primer on je pravnik i zaradjuje 120.000-130.000 RSD sa 2 godine iskustva (ako ga je usralo), a ona je sluzbenik u banci 120.000 RSD (ako smo velikodusni). Imaju li oni da iznajme tako prelako priustivi stan na Novom Beogradu?

Samo jos ovo i prestacu majke mi: evo ti i primer on je pravnik i zaradjuje 120.000-130.000 RSD sa 2 godine iskustva (ako ga je usralo), a ona je sluzbenik u banci 120.000 RSD (ako smo velikodusni). Imaju li oni da iznajme tako prelako priustivi stan na Novom Beogradu?
Pravnici prve dve godine gule prvu šansu i rade za ručak na poslu dok ne daju pravosudni. Ako imaju veze nakon toga onda se zaposle u nekoj državnoj službi za 800-1100e i to sada kada su im duplirali plate za 5 godina . Ako nije te sreće za državnu službu onda je tuga živa. Izvršitelj, javni beležnik.....oko80k. O plati 1000+e mogu samo da maštaju. To jedino ako im je tata/deda/stric/ujak već neki advokat pa da ih pogura kod sebe.
Službenici u banci nevezano za radno iskustvo imaju od 80 do 93k. Najviši nivo osim direktora ima 100-nak evra više.
To je realnost.

Vrh