Šta je novo?

Cene nekretnina

A šta tačno hoćemo da pokažemo? Da ako se u NYC dograbiš medijane imaš bolji standard nego da si na medijani u BGu?

Upravo to. Mi pričamo o gradu koji je kao tri Srbije. Zato sam gledao Broadway (zanemarimo ostatak USA) koji je bolji kraj. Ako cela Srbija želi NBG onda ceo NY zeli Broadway. Ispade da Broadway i nije toliko papren ukoliko se uzme sve u obzir
Kad kažeš Broadway jel mislis na Midtown/Times Square ili na Upper West Side?

Nisam gledao cene na Menhetnu odavno, znam da su za vreme covida dvosobni (dve spavace sobe) stanovi bili tipa 600-800k dolara. I lad kazem Menhetnu, to znaci da sam gledao najjeftinije, a ne neki dobar kraj.

Ja sam ti jos i odlican, ove generacije sto dolaze iza mene su jos jace po pitanju 9-17!
Danas se radi i lojalnost sve manje isplate, tako da u potpusnosti podrzavam mladje generacije. Citam malo o trzistu nekretnina u SAD-u. Tamo je pre tipa 40 godina samo otac radio u porodici sa verovatno zavrsenom srednjom skolon i zaradjivao dovoljno da kupi kucu, dvoja kola i izdrzava porodicu sa dvoje-troje dece. Danas i sa doktoratom je tesko skupiti za ucesce da kupis stan.
A evo i Saletovog komentara koji govori o tome koliko je kod nas to jos teze.
Čisto da vidimo neke podatke vezane za New York, grad gde kupuju samo milijarderi.
-medijalna cena prometovanog stana u Q1 2025 godini je 768k usd što je 615k evra za stan
- prosečna renta je 2340 usd tj 2000e za prosečnu kvadraturu od 82m2 (manji su skuplji, ovo je prosek).
- medijalna zarada bruto godišnja zarada je
$73,950.

Neto nakon poreza je to US$ 51.765 godišnje
To je ~ US$ 4.315 mesečno.

-Za kupovinu je šareno. Ali evo npr:
1. https://www.zillow.com/homedetails/1600-Broadway-APT-12F-New-York-NY-10019/79978767_zpid/
Na Broadway-u je 55m2 je 715k usd tj 614k evra
2. https://www.zillow.com/homedetails/1600-Broadway-APT-17A-New-York-NY-10019/80006481_zpid/
83,6 m2 je 929k tj 798k evra.

Naravno, mogu se naći i jeftinije a i skuplje lokacije ali trenutno za grad New York i bolju lokaciju cena koja je manja od 10k u odnosu na Novi Sad i cene od 3k ili Beograd za bilo koju novogradnju na NBG koja je 4k+ ili Vračar koji je 4,4k+.......meni New York izgleda izuzetno povoljno ukoliko se sve uzme u obzir. Ovo je brza pretraga oglasa. Svakako se može naći povoljnije i bolje. Naravno NY je grad gde su negde cene i 20k usd ali ima i kod nas od 8k evra da se ne lažemo.

Što nas dovodi do zaključka:
Dve medijalne plate tamo su 8600usd i uz rentu ostaje preko 6000usd za ostalo.
Dve medijalne plate ovde su oko 1400e i uz rentu od 400-450e ostavlja ljudima ispod 1k što je ništa.
Stan od oko 80-tak m2 kod nas u sličnoj zgradi novogradnje na boljoj lokaciji je 50-tak% jeftiniji od Broadway-a.
U suštini nebitno i da je veća razlika ali reći da u NY, gradu gde živi 20 miliona ljudi prave samo za milijardere jednostavno nije istina. Zapravo, prosečnom čoveku je višestruko lakše da dodje do nekretnine u NY nego do novogradnje na solidnoj lokaciji u Beogradu.
Dodatno je laž da prosečan Joe nema za hranu i da sve pare daje na rentu. Više je to slučaj kod nas.
Sale, ne razumes ti matematiku. Pa jel su neki clanovi foruma izrazunali da je u Beogradu lagano kupiti stan. Samo je potrebno da i muz i zena imaju po 250k RSD neto platu. Ako nemaju toliku platu to znaci da su nesposobni.

Znaci zadatak je da nadjes srodnu dusu u top 10% populacije po zaradama?

Okej hajmo da se poigramo.
Ako pretpostavimo da u Beogradu imas 800k zaposlenih, i da su 400k zene, znaci top 10% bi bilo 40k. Obzirom da su zene od 20-34 u udelu od pretpostavimo 10%, znaci 4k. Vece plate imaju normalno zene u gornjem opsegu, znaci 2k, da budem velikodusan. Pola su udate, jer su takve dobra prilika da se zauzme stan u Mirijevu, to je 1k. Pola su nezainteresovane za duzu vezu. Znaci tebi ostaje 500 zena za izbor za zenidbu.

Reklo bi se adios Mirijevo, dobar dan na Mladenovac.
@iv4n primeni sad ovu moju jednacinu na vecoj plati od 250k
Znaci prvi zadatak racunas ispunjen, pretpostavka imas 250k platu, jos samo zenu sa istom da nadjes 😀

Prihod po domaćinstvu se odnosi na ceo New York state, ne samo za grad, i u pitanju je bruto iznos (net mu dođe nekih $65k)

Renta od $3600 dolara se odnosi na 3 bedroom apartmane, ali isto tako NYC grad nije samo Menhetn, već imaš i Bronx i Queens i Staten Island, koji su neuporedivo jeftiniji, a u nekim delovima baš i ne želiš da živiš. Tako da porediti to i ubaciti u bućkuriš i izvući statistiku nije relevantno za nekoga sa ovih prostora.
Znam da je plata bruto i da je za ceo New York state, ali New York City metro ima maltene stanovnika kao ceo state, znaci gro same statistike je grad. Tesko je tu iskopirati i porediti 1:1 sa nama jer income uglavnom racunaju kao median household annual gross a ne per capita net monthly kao kod nas. Mi nemamo medijanu za Beograd, ono sto Sale racuna gore je medijana za celu Srbiju, sto je jos veca razlika nego New York state/city.

Rente su greskom ostale na 3 bed appartments, mozes menjati dropdown i opet nema preterane razlike (cak su 2-bed skuplje od 3-bed nekako). I nije samo za Menhetn prosek koliko ja kontam, neka me ispravi beko ako gresim.

@iv4n primeni sad ovu moju jednacinu na vecoj plati od 250k
Znaci prvi zadatak racunas ispunjen, pretpostavka imas 250k platu, jos samo zenu sa istom da nadjes 😀
Za pocetak u gornjoj jednacini, po ko zna koji put, top 10% u Srbiji nije top 10% u Beogradu. Drugo, cudna pretpostavka da u je u tih top 10% samo 10% 20-35.

Mislim ako ti je zakljucak da u celom Beogradu imas 500 singl zena mladjih od 35 koje zaradjuju bar kolko, 1500e, jasno ti je valjda da je ta racunica vrlo falicna.

Za pocetak u gornjoj jednacini, po ko zna koji put, top 10% u Srbiji nije top 10% u Beogradu. Drugo, cudna pretpostavka da u je u tih top 10% samo 10% 20-35.

Mislim ako ti je zakljucak da u celom Beogradu imas 500 singl zena mladjih od 35 koje zaradjuju bar kolko, 1500e, jasno ti je valjda da je ta racunica vrlo falicna.
Izadji u grad Defke pa vidi 😀
Racunica je polu-sprdnja naravno, sto se iz tona poruke i vidi.
Poenta je da su brakovi dve jake plate jako retki, a ovde se predstavlja kao da je 70% brakova takvo.

Nije sve u zivotu robna razmena i statistika Defke. Ne idu svi na dejt u fazonu je li mala jel' bijes 3k da razgovaramo ili da idem dalje
Naravno da nije, ali u praksi se nekako ispostavi da se takvi ljudi uparuju. Slican nivo obrazovanja, slicna interesovanja, slicni socijalni krugovi, sve se to na kraju translira i na priblizne zarade.

Naravno da nije, ali u praksi se nekako ispostavi da se takvi ljudi uparuju. Slican nivo obrazovanja, slicna interesovanja, slicni socijalni krugovi, sve se to na kraju translira i na priblizne zarade.
U praksi za spajanje po nivou obrazovanja je tacno, ali u Srbiji slican nivo obrazovanja ne garantuje slicnu zaradu, nismo u Nemackoj. Ako ti je plata od 250k priblizno na top 2% u Srbiji (ne znamo tacno) koje su sanse da se dvoje ljudi koji su oboje u top 2% spoje? Ja bih rekao da nema 70% takvih parova kao sto tvrdi nekolicina vas na forumu da je to normalno. Ili se slazemo da se ne slazemo, kao i uvek?

U praksi za spajanje po nivou obrazovanja je tacno, ali u Srbiji slican nivo obrazovanja ne garantuje slicnu zaradu, nismo u Nemackoj. Ako ti je plata od 250k priblizno na top 2% u Srbiji (ne znamo tacno) koje su sanse da se dvoje ljudi koji su oboje u top 2% spoje? Ja bih rekao da nema 70% takvih parova kao sto tvrdi nekolicina vas na forumu da je to normalno. Ili se slazemo da se ne slazemo, kao i uvek?
Ne garantuje ali je dosta verovatnije, kao i u Nemackoj. Sanse za takav spoj su daleko vece od 0.02 * 0.02. Steta sto kao u US nemamo statistiku za prihod na nivou domacinstva, jasnije bi stvari bile.

Vrh