Šta je novo?

Cene nekretnina

Više je pitanje zašto se kod nas više nego duplirala cena sa ovolikim problemima
Jedan od razloga je, između ostalog, što se dosta priča o ulaganju u Dubai ili gde već, a u stvarnosti se ulaže isključivo u domaću ciglu. 90% foruma bi zasigurno uzelo sebi još malo cigle da cene padnu tih 30%, pa čak i da je ne daj bože duplo veća kriza od ove.
Što znači da bi cene opet skočile jelte.

Jedan od razloga je, između ostalog, što se dosta priča o ulaganju u Dubai ili gde već, a u stvarnosti se ulaže isključivo u domaću ciglu. 90% foruma bi zasigurno uzelo sebi još malo cigle da cene padnu tih 30%, pa čak i da je ne daj duplo veća kriza od ove.
Što znači da bi cene opet skočile jelte.
Šta mi znamo o drugim tržištima nekretnina, kamo li o investicijama u nekakve artije? Mislim sa ni većina onih koji pominju s&p i ostalo kao alternative za ulaganje ne bi odlučili da investiraju u te instrumente imaju džak para u ruci. Čak ni te državne obveznice Srbije u ovom trenutku danas kad je nestabilnost velika uopšte nisu primamljive.

Znaju naši ljudi šta je prava vrednost, posed fizičkih i opipljivih stvari, nekretnina i zemlja.
Neće tamo neku izmišljenu berzu 😉
Samo što je meni interesantno, niko ne spominje zemlju uglavnom je ili berza ili zlato. i ok oročenje izmedju toga.
Nekako su se svi udaljili od posedovanja zemlje.
U suštini teritorija ili zemlja igra ulogu, a to je izgleda izgubilo ovde značenje, jer je manji ROI i uopšte se toliko ne potencira.

Znaju naši ljudi šta je prava vrednost, posed fizičkih i opipljivih stvari, nekretnina i zemlja.
Neće tamo neku izmišljenu berzu 😉
Samo što je meni interesantno, niko ne spominje zemlju uglavnom je ili berza ili zlato. i ok oročenje izmedju toga.
Nekako su se svi udaljili od posedovanja zemlje.
U suštini teritorija ili zemlja igra ulogu, a to je izgleda izgubilo ovde značenje, jer je manji ROI i uopšte se toliko ne potencira.
Zemlja je zanimljiva. Neobnovljivi resurs. Ima je toliko koliko je ima. Možeš da je obradjujes, možeš da gradis na njoj. Može da stoji, ne kvari se. Retko još koji resurs je takav.

Jedino što je tema ovde cena nekretnina pa je zemlja zanimljiva samo iz aspekta placa koji već jeste ili se može konvertovati u građevinsko zemljište. A to u Beogradu ima uvek veliku vrednost.

Evo jedne kalkulacije, opet ne znam koliko je sad aktuelna: https://bif.rs/2025/04/da-li-je-isplativije-ulaganje-u-stanove-ili-u-poljoprivredno-zemljiste/

Ipak, ukoliko posmatramo čitavu Vojvodinu i uzmemo da je prosek hektara 20.000 evra, a da je za 100.000 evra moguće pazariti pet hektara, te da je prosek arende 600 evra na godišnjem nivou, profit je onda 3.000 evra. Garaže su rak-rana Novosađana jer je sve teže pronaći mesto za četvorotočakaša i one su, takođe, predmet investiranja. Opet u zavisnosti od lokacije u gradu i veličine garaže zavisi i suma novca koju je potrebno investirati u ovakvu vrstu prostora. Garaže u Novom Sadu koštaju od 10.000 do 40.000 evra, a mesečni zakup od 70 do 150 evra. Ukoliko uzmemo da je prosek cene garaže 25.000 evra, te da je moguće za 100.000 kupiti četiri takva prostora, a iznajmiti ih za prosečno 100 evra mesečno, što bi bilo 400, odnosno 4.800 evra godišnje, kolika je zarada i od najma stanova.

Pa tako nekako, nije zemljište nešto extra isplativo u odnosu na stan, a ljudi više vole stanove. Zemljište je dobro kada kupiš po bagatela ceni ako imaš neku dojavu šta može biti za deceniju, dve...

Tesko je kupiti zemlju koja valja i na kojoj mozes toliku arendu da uzmes. A treba se i jako razumeti. Pa naci i vlasnika zemlje, ne kupuje se to nas na oglasima. Moj blizak rodjak obradjuje oko 500 hektara u sremu, svojih i arenda, nema sanse da lako kupi dobru zemlju koliko god da nudi, jednostavno niko nece da proda, uvek natezanje.

Zemlja je zanimljiva. Neobnovljivi resurs. Ima je toliko koliko je ima. Možeš da je obradjujes, možeš da gradis na njoj. Može da stoji, ne kvari se. Retko još koji resurs je takav.

Jedino što je tema ovde cena nekretnina pa je zemlja zanimljiva samo iz aspekta placa koji već jeste ili se može konvertovati u građevinsko zemljište. A to u Beogradu ima uvek veliku vrednost.
Imaš u selima Srbije zemlje za đabe. Kad je toliko ceniš i zanimljiva ti je lepo se vratis u svoje selo i uzivaš. Proizvedes mleko od krave a Pera ce uveze prasak i dida vodu ...i budete isti na trzistu ..sa istom cenom ..isto se zove.Mleko...
Kupiš sada jeftinu ..sacekaš jedno 20 god i biče skuplja...veruj mi..Polako ..ima vremena..godine idu unazad.... Lepota

Evo jedne kalkulacije, opet ne znam koliko je sad aktuelna: https://bif.rs/2025/04/da-li-je-isplativije-ulaganje-u-stanove-ili-u-poljoprivredno-zemljiste/

Ipak, ukoliko posmatramo čitavu Vojvodinu i uzmemo da je prosek hektara 20.000 evra, a da je za 100.000 evra moguće pazariti pet hektara, te da je prosek arende 600 evra na godišnjem nivou, profit je onda 3.000 evra. Garaže su rak-rana Novosađana jer je sve teže pronaći mesto za četvorotočakaša i one su, takođe, predmet investiranja. Opet u zavisnosti od lokacije u gradu i veličine garaže zavisi i suma novca koju je potrebno investirati u ovakvu vrstu prostora. Garaže u Novom Sadu koštaju od 10.000 do 40.000 evra, a mesečni zakup od 70 do 150 evra. Ukoliko uzmemo da je prosek cene garaže 25.000 evra, te da je moguće za 100.000 kupiti četiri takva prostora, a iznajmiti ih za prosečno 100 evra mesečno, što bi bilo 400, odnosno 4.800 evra godišnje, kolika je zarada i od najma stanova.
Ocigledno je da se nacin transporta u velikim gradovima menja. Kod nas to nije toliko vidljivo jer smo jos uvek zavisni od automobila u velikoj meri, jer jos uvek nemamo cak ni metro, ali mislim da u nekih 10-15 godine stanovnici gradova od 2+ miliona ljudi, nece imati svoje automobile. Da li ce voziti automatizovanim taxijima kao sto postoje u Kini, da li ce biti sistem short-term rentals kao sto vec postoji u većini velikih gradova, ili nesto trece, ali realno imati neki obican auto radi transporta od tacke A do tacke B nece biti potrebno. Naravno, imati neki 911 cabrio u garaži ce uvek biti atraktivna opcija, ali potanje je koliko ljudi to zaista moze da priusti? Ne verujem da ce nam trebati sve te garaze I ce potražnja dugorocno postojati.

Pa tako nekako, nije zemljište nešto extra isplativo u odnosu na stan, a ljudi više vole stanove. Zemljište je dobro kada kupiš po bagatela ceni ako imaš neku dojavu šta može biti za deceniju, dve...
Veruj mi ..znam mnoge gde su dojave bile toliko pogrešne ..da ne vredi ni pricati. Npr....prosirenje aerodroma se cekalo punih 30 godina...

Ocigledno je da se nacin transporta u velikim gradovima menja. Kod nas to nije toliko vidljivo jer smo jos uvek zavisni od automobila u velikoj meri, jer jos uvek nemamo cak ni metro, ali mislim da u nekih 10-15 godine stanovnici gradova od 2+ miliona ljudi, nece imati svoje automobile. Da li ce voziti automatizovanim taxijima kao sto postoje u Kini, da li ce biti sistem short-term rentals kao sto vec postoji u većini velikih gradova, ili nesto trece, ali realno imati neki obican auto radi transporta od tacke A do tacke B nece biti potrebno. Naravno, imati neki 911 cabrio u garaži ce uvek biti atraktivna opcija, ali potanje je koliko ljudi to zaista moze da priusti? Ne verujem da ce nam trebati sve te garaze I ce potražnja dugorocno postojati.
Pricaš o Srbiji? Mastaš previše

Tesko je kupiti zemlju koja valja i na kojoj mozes toliku arendu da uzmes. A treba se i jako razumeti. Pa naci i vlasnika zemlje, ne kupuje se to nas na oglasima. Moj blizak rodjak obradjuje oko 500 hektara u sremu, svojih i arenda, nema sanse da lako kupi dobru zemlju koliko god da nudi, jednostavno niko nece da proda, uvek natezanje.
Sta kaže na cenu zitatica koja je ista kao pre 10 godine ? Super mu ?

Pricaš o Srbiji? Mastaš previše
Pricam o centralnim delovima Beograda. Neko ko zivi u kući u Batajnici verovatno neće imati razlog da ne poseduje auto za 20 godina. Jedino ako se uvedu co2 standardi I provera izduvnih gasova prilikom registracija, onda ce automatski poslovima voznog parka zavrsiti na otpada.

Imaš u selima Srbije zemlje za đabe. Kad je toliko ceniš i zanimljiva ti je lepo se vratis u svoje selo i uzivaš. Proizvedes mleko od krave a Pera ce uveze prasak i dida vodu ...i budete isti na trzistu ..sa istom cenom ..isto se zove.Mleko...
Kupiš sada jeftinu ..sacekaš jedno 20 god i biče skuplja...veruj mi..Polako ..ima vremena..godine idu unazad.... Lepota
Gde je zemlja za dzabe? U Vojvodini, na plodnom zemljištu?

Ljudi više vole stanove.
Većina ljudi żivi u gradovima, tu je kao budućnost, sklanjaju se sa sela.
Zemlja i poljoprivreda postaje baš bogatima da bude zanimljiva.
Mnogo manje ljudi imaš kojima bi dao u arendu, stan možeš za jedan dan izdati.
Sve je likvidnije i brže sa stanom, jednostavno zbog potražnje.
Ukrupnjeno zemljište baš mnogo košta, dok se malo toliko i ne isplati, jer si ograničen sa njegovom arendom ili obradom.

U Bačkoj je do pre par godina posle plaćenog poreza arenda nosila oko 3% ako radiš sa "viđenijim" zakupcima koji vode računa da ne izrabe zemlju i sami uredno plaćaju, a moglo je i do 4,5% da se uzme, ali onda ideš malo na sreću...

U Bačkoj je do pre par godina posle plaćenog poreza arenda nosila oko 3% ako radiš sa "viđenijim" zakupcima koji vode računa da ne izrabe zemlju i sami uredno plaćaju, a moglo je i do 4,5% da se uzme, ali onda ideš malo na sreću...
To mi je ok. Jel znaš možda koliko je poskupelo zemlji ovih godina?
Da li je pratilo porast cene nekretnina u protekloj deceniji?

Gde je zemlja za dzabe? U Vojvodini, na plodnom zemljištu?
Da....poljoprivredno ima cenu ko i cena isplativosti. Svi pobegli iz poloprivrede a svi kao žale . Pusti molim te..pa cija su ona napustena sela..moje nije...

Sta kaže na cenu zitatica koja je ista kao pre 10 godine ? Super mu ?
Pa dobro mu je cim tolike hektare ima i dokupljuje. Ne mozes se danas ozbiljno baviti poljoprivredom sa 10 hektara. Masine su uznapredovale, mnogo vecu produktivnost imaju danas, i jedan covek danas obradi ono sto je pre 30 godina obradjivalo njih 10. Ne moze danas neko sa jednim fergusonom da parira nicemu. Veliki proizvodjaci opstaju i na tim danasnjim nizim cenama, mali otpadaju. Mada cene mogu biti vece. To je i ocekivano, kao sto vise ne postoji obucar kao zanatlija jer ne moze da prezivi zbog toga sto je industrijska proizvodnja obuce mnogo jeftinija od njegove.

Jesi ti realan ? Oko 600 evra za godinu dana ...ne mesečno. Koliko zemlje treba da imas i rentas da bi uzeo neki dinar. I uzeli ste u obzir najbolju zemlju...a ostatak Srbije.
DAbogda se vratili na zemlju kad je tako lepo i dobro....

Ne znam, ali mislim da nije, ali ne znam koliko su nekretnine porasle :ROFLMAO:
Mislim da je lepo pratilo do ovog poslednjeg skoka, koji se poklopio sa Rusima i čime sve ne.

Vrh