Šta je novo?

Cene nekretnina

Bio moj drugar u Sofiji pre deset dana i šokirao se koliko sve izgleda jadnije nego u Beogradu. Kaže lošija kola voze, u Taksiju zastareliji pokazivač tarife, ulice i fasade propale, klopa lošija. Ne deluje generalno da bolje žive.

Jedina svetla tačka im je metro.
Ljudi iz Sofije imaju slicnu perspektivu o Beogradu, gledaju ga kao grad koji je stao u vremenu gde mozes jeftino jesti piti i pusiti po kafanama. Kad sam ih pitao sta je to sto osecate da je losije, rekli su mi fasade po centru, raspali i prastaei javni transport i gužve(pogotovo su sokirani naicnom na koji se vozi), štrokavost i romi po centru, manjak zelenila, kablovi koji vise po centru (vrv misle na Dorcol i Vracar) scam taxisti itd. Sve je do perspektive

Ljudi iz Sofije imaju slicnu perspektivu o Beogradu, gledaju ga kao grad koji je stao u vremenu gde mozes jeftino jesti piti i pusiti po kafanama. Kad sam ih pitao sta je to sto osecate da je losije, rekli su mi fasade po centru, raspali javni transport i gužve(pogotovo su sokirani naicnom na koji se vozi), štrokavost i romi po centru, manjak zelenila, kablovi koji vise po centru (vrv misle na Dorcol i Vracar) scam taxisti itd. Sve je do perspektive

Znaš ono svaka majka misli za svoje dete da je najlepše, tako i Bugari vide Sofiju.

Beograd je objektivno koplje iznad.

Znaš ono svaka majka misli za svoje dete da je najlepše, tako i Bugari vide Sofiju.

Vidi, volim ja Beograd i smatram da je lepsi, ali kvalitet zivota je trenutno bolji u Sofiji, i to vec polako osetno bolji. Beograd je svakako puno zanimljiviji grad, i ima taj “big city” feeling koji osim Atine niko ovde na Balkanu nema. Beograd pulsira 24/7.

Kamate na stednju su tolike da bih mozda pre drzao u slamarici. Cak su i obveznice koje sam gledao vrlo niskog prinosa, grubo receno, ROI slican kao ulaganje u nekretnine.
Pa obveznice zavisi čije. SR obveznice su oko 5% EKS godišnja i to tax free. Što je lepa kamata i lep ROI čak i veći od nekretnina po meni a likvidnost maximalna (možeš prodati kad hoćeš).

Okruženi smo NATO zemljama. Vreme sedenja na više stolica je izgleda prošlo. Zamrzli smo svoj status kandidata za članstvo u EU od izbijanja rata. Stisli su nas poprilično svi iskreno (USA, EU, Rusija.....još su Kinezi ostali). Ne znam šta da kažem. Ništa mi se ovo ne sviđa. Baš smo pravili pogrešne poteze i ignorisali svetska dešavanja. To mora malo da nas košta. E sad, koliko je to malo.....
Lepo je nama brat Lukašenko na početku rata rekao da se moramo odlučiti za stranu jer ovo sedenje na više stolica ili biti neutralan ne može.

Pa obveznice zavisi čije. SR obveznice su oko 5% EKS godišnja i to tax free. Što je lepa kamata i lep ROI čak i veći od nekretnina po meni a likvidnost maximalna (možeš prodati kad hoćeš).
Jeste, ja sam gledao belgijske, smejurija od prinosa.
Kod nasih mi se jedino ne svidja sto je po mom misljenju sada rizik veci nego bilo kada u proteklih 10ak godina. Nije da su visokorizicne, ali bih ipak trazio alternativu neku.

Jeste, ja sam gledao belgijske, smejurija od prinosa.
Kod nasih mi se jedino ne svidja sto je po mom misljenju sada rizik veci nego bilo kada u proteklih 10ak godina. Nije da su visokorizicne, ali bih ipak trazio alternativu neku.
Ukrajinske :)))
A Belgijske i Nemacke i ostale su jako mali prinosi oko 1% a nekad i manje. Plus placas porez na to. Bolje stednja u Srbiji onda :)

Čekaj da dodjemo do 25 prvo 🙂.
Makar ti znaš, kada imaš keš, otvaraju ti se razne mogućnosti. Ako nema mogućnosti čekaš.
Znam Sale da meni dodje ,,višak,, keša kada nemam dugo vremena da ga trošim, kao neka nuspojava koju ne stignem da potrošim.
Mislim mogu, najlakše je potrošiti. Imaš mnogo slobodnog vremena i trošiš, pa razgledaš, pa smišljaš itd...
Kao u market kada odeš po osnovne stvari, one su skroz pozadi, pa ako imaš vremena razgledaš i kupuješ ono po šta nisi došao i što ti realno ne treba.
Mislim da sam i pisao već, ali Q1 i Q2 ove godine sam znao da preskačem, sada vidim da će to biti tek kraj Q1 ili Q2 sledeće godine.
Eto kada se nema pametnije onda odlična nekretnina.
Garsonjera/manji dvosoban, sa ili bez parking mesta, to mi nije pod obavezno sada u kompleksima gde hoću, to jest gde mi treba.
Meni bolje od oročavanja u bankama.
Razmišljam i o Dubaji-u, - neuporedivo lakše mi je BG/NS.
Za berzu S&P500 akumulirajući za početak ako se odlučim, ali pre toga da se podučim oko toga.
Za druge predloge sam otvoren, ali da ne vodim glavnu organizacionu reč sada, već kao podrška sa svim uslugama koje mogu da pružim u koje spada i ulaganje. Pisao sam ovde imam zemljište u Istri za gradnju, ali treba se ozbiljno posvetiti i pored potencijalnih ulagača/kupaca i poznavanja celog postupka.
Kao kada si ti napisao e treba mi 1M i lako, e moj forumski kolega, toga sam se naslušao ja, a želim i procenat od zarade uvek da delim po nekoj ravnoteži interesa.

NS 🤭
Banka i klasična štednja (oročena ili rentna štednja) i obveznice ali one su opet berza. Ali nema nigde drugde isto nekih alternativa.
Kratko oročenje mi je ok trenutno.

Znači ne vredi investirati ni da padne 30%?
Ja sam trenutno usmeren na to da smanjim dug tj da ga nemam do proleća/leta sledeće godine najkasnije.
Neke nove kupovine pri ovim tržišnim uslovima i okolnostima, ne. Ko plaća kiriju to je već druga priča. Periferija, 40m2 ali useljivo. Čisto da ima nešto svoje. Neće mnogo da pogreši.

Znam Sale da meni dodje ,,višak,, keša kada nemam dugo vremena da ga trošim, kao neka nuspojava koju ne stignem da potrošim.
Mislim mogu, najlakše je potrošiti. Imaš mnogo slobodnog vremena i trošiš, pa razgledaš, pa smišljaš itd...
Kao u market kada odeš po osnovne stvari, one su skroz pozadi, pa ako imaš vremena razgledaš i kupuješ ono po šta nisi došao i što ti realno ne treba.
Mislim da sam i pisao već, ali Q1 i Q2 ove godine sam znao da preskačem, sada vidim da će to biti tek kraj Q1 ili Q2 sledeće godine.
Eto kada se nema pametnije onda odlična nekretnina.
Garsonjera/manji dvosoban, sa ili bez parking mesta, to mi nije pod obavezno sada u kompleksima gde hoću, to jest gde mi treba.
Meni bolje od oročavanja u bankama.
Razmišljam i o Dubaji-u, - neuporedivo lakše mi je BG/NS.
Za berzu S&P500 akumulirajući za početak ako se odlučim, ali pre toga da se podučim oko toga.
Za druge predloge sam otvoren, ali da ne vodim glavnu organizacionu reč sada, već kao podrška sa svim uslugama koje mogu da pružim u koje spada i ulaganje. Pisao sam ovde imam zemljište u Istri za gradnju, ali treba se ozbiljno posvetiti i pored potencijalnih ulagača/kupaca i poznavanja celog postupka.
Kao kada si ti napisao e treba mi 1M i lako, e moj forumski kolega, toga sam se naslušao ja, a želim i procenat od zarade uvek da delim po nekoj ravnoteži interesa.

NS 🤭

Kratko oročenje mi je ok trenutno.
Bolja ti je Crna Gora ili Albanija (kome nije mrsko) od Dubaija. Izvesno je da će uskoro u EU.
Zlato se ne kupuje kada stoje u redovima širom sveta da bi kupili. SP se ne kupuje bez 25% korekcije itd. Odnosno može ali mali % dca.

Ljudi iz Sofije imaju slicnu perspektivu o Beogradu, gledaju ga kao grad koji je stao u vremenu gde mozes jeftino jesti piti i pusiti po kafanama. Kad sam ih pitao sta je to sto osecate da je losije, rekli su mi fasade po centru, raspali i prastaei javni transport i gužve(pogotovo su sokirani naicnom na koji se vozi), štrokavost i romi po centru, manjak zelenila, kablovi koji vise po centru (vrv misle na Dorcol i Vracar) scam taxisti itd. Sve je do perspektive
Perspektiva, perspektiva…

P.S. Daleko da je Sofija sjajna, ali budimo realni…oni su strasno napredovali od 1990, a gde smo mi možemo da se zapitamo..imaju na putu drugog jednoroga…

Bolja ti je Crna Gora ili Albanija (kome nije mrsko) od Dubaija. Izvesno je da će uskoro u EU.
Zlato se ne kupuje kada stoje u redovima širom sveta da bi kupili. SP se ne kupuje bez 25% korekcije itd. Odnosno može ali mali % dca.
Zašto su CG i Albanija bolje od Dubaija? Zaista me zanima, kad uporedis cene, ROI i ostalo, za koju zemlju bi se najpre odlučio za investiciju (shvatio sam ni za jednu jer ćeš prvo da investiras u dug koji imaš, pretpostavljam kredit, ali hipotetički)?

Izvesno je da će Albanija skoro u EU? Ajde za CG to vidim da se može desiti oko 2028. godine, mada nema garancija. Za Albaniju ne vidim da se može desiti pre 2030., i to je prilično optimistično i dalje i meni deluje nerealno.

Razlozi zasto kvadrat u Bg-u ne treba da kosta vise od kvadrata kao u evropskim metropolama poput Sofije i Bukuresta, tacnije morao bi da bude barem 50% jeftiniji:
1. Nema obradu otpadnih voda
2. Stroka i govna na sve strane
3. Grad vodi kriminogena osoba - poznata po plagiranju doktrorata i ilegalnoj gradnji
4. Shodno ovom 3. urbanizam u gradu trenutno ne postoji
5. Nestabilna politicka situacija - sto na unustrasnjem nivou (zbog korupcije, autokratije), sto na spoljasnjem (nereseno pitanje Kosova, sukob sa EU itd...)
6. Nize plate, manje poslovne mogucnosti
7. Nepostojanje domace industrije - u slucaju krize kompanije se povlace sa periferije, sve kompanije su nam u stranom vlasnistvu - odluke se ne donose u Srbiji
8. Los kvalitet vazduha
9. Izdajnicka vlast - prodaja Kosova i "pregovori" oko sopstvene teritorije
10. Los prevoz, nepostojanje metroa
A da li ti svoju nekretninu cenis nize zbog svega toga? To je kljucno pitanje.

Ko je okupio u HR 1-2 godine pred ulazak u EU nije pogrešio, ko je kupio u HR 1-2 godine pre ulaska u EUR zonu nije pogrešio…e sad, šta će biti …ja ne bih kupio u zemlji gde ne mogu da stignem biciklom za tri -četiri dana 😉😎

Zašto su CG i Albanija bolje od Dubaija? Zaista me zanima, kad uporedis cene, ROI i ostalo, za koju zemlju bi se najpre odlučio za investiciju (shvatio sam ni za jednu jer ćeš prvo da investiras u dug koji imaš, pretpostavljam kredit, ali hipotetički)?

Izvesno je da će Albanija skoro u EU? Ajde za CG to vidim da se može desiti oko 2028. godine, mada nema garancija. Za Albaniju ne vidim da se može desiti pre 2030., i to je prilično optimistično i dalje i meni deluje nerealno.
Neostvarena kupovina, bukvalno kada se izgradi ću tamo otići na barem par dana.
Mada nikad se ne zna.
EDIT: Dubai marina mi je favorit, ali tamo je cena baš visoka 😉

A da li ti svoju nekretninu cenis nize zbog svega toga? To je kljucno pitanje.
Moja nekretnina je dvorac sa travnjakom od dva ara i nije na prodaju - takvih nekretnina ima jako malo u Beogradu.
Ovi spajzi su druga prica, toga imas koliko hoces i nemaju neku sustinsku vrednost.
Ovakve nekretnine kao sto je moja, niko vise ni ne pravi ili se jako retko prave, prosto nisu isplative.

Moja nekretnina je dvorac sa travnjakom od dva ara i nije na prodaju - takvih nekretnina ima jako malo u Beogradu.
Ovi spajzi su druga prica, toga imas koliko hoces i nemaju neku sustinsku vrednost.
Ovakve nekretnine kao sto je moja, niko vise ni ne pravi ili se jako retko prave, prosto nisu isplative.
Pa nisi ni ti pravio svoju kuću, kupio si za 240k koliko je koštao stan od 100 m2 sa garazom u novogradnji bilo gde u širem centru. Sad ispada niko ne pravi takve kuće, ti imas eksluzivnu nekretninu a ostali su budale što žive u Beogradu. Malo smešan način posmatranja stvari.

Kakve to veze ima kad se nalazi u zemlji i okruzenju koje si opisao i kazes da to utice na cene, dvorac ne menja nista od tog, vredi koliko i sve ostalo. Nadam se da nije Kaludjerica u pitanju, tamo ima dosta dvoraca. Sve ima cenu, pusti ta uverenja kako je nesto neprocenjivo jer je ovakvo ili onakvo.
@Analitičar cekaj to je dvorac koji je on kupio za 240k? Pa kakav je to dvorac.

Kakve to veze ima kad se nalazi u zemlji i okruzenju koje si opisao i kazes da to utice na cene, dvorac ne menja nista od tog, vredi koliko i sve ostalo. Nadam se da nije Kaludjerica u pitanju, tamo ima dosta dvoraca. Sve ima cenu, pusti ta uverenja kako je nesto neprocenjivo jer je ovakvo ili onakvo.
@Analitičar cekaj to je dvorac koji je on kupio za 240k? Pa kakav je to dvorac.
U Višnjičkoj Banji 😇 ali način kako je opisao svoju kuću, malo je reći pretenciozno, kao da je došlo iz pera Željka Miteovića

Bolji su iz jednog glupog razloga. Sa ulaskom u EU im se povećava pravna sigurnost bez koje bucmasti nemci puni keša neće masovno da investiraju. Sada to rade samo "hazarderi". To se isto dogodilo Sloveniji i Hrvatskoj odmah prvih par godina po ulasku (40-60% cene gore).
Emirati imaju veliku volatilnost cena, već tamo investiraju svi iz celog sveta a i cene su poprilično porasle. Ne vidim tu neku perspektivu.
Meni je mrsko zbog istorijskih okolnosti a i što sam Srbenda pa neću ni na more tamo ali Albanija na našu žalost ima veći potencijal.
I njih očekuje rast zarada, razvoj turizma i još dosta stvari.
Više je pitanje zašto se kod nas više nego duplirala cena sa ovolikim problemima

Bolji su iz jednog glupog razloga. Sa ulaskom u EU im se povećava pravna sigurnost bez koje bucmasti nemci puni keša neće da investiraju. To se isto dogodilo Sloveniji i Hrvatskoj odmah prvih par godina po ulasku (40-60% cene gore).
Emirati imaju veliku volatilnost cena, već tamo investiraju svi iz celog sveta a i cene su poprilično porasle. Ne vidim tu neku perspektivu.
Meni je mrsko zbog istorijskih okolnosti a i što sam Srbenda pa neću ni na more tamo ali Albanija na našu žalost ima veći potencijal.
I njih očekuje rast zarada, razvoj turizma i još dosta stvari.
Šta fali Dubaiju onda? Evo primer koji sam čuo, stan 450000e, može da se izda za oko 2500. Ne garantujem tačnost podataka niti znam koliko ode na troškove koje vlasnik nekretnine plaća ali eto nek bude da je 2000e ono što ostane neto, to je nekih 20ak godina ROI.

Kakva je situacija sa ROI u CG? Nije da su tamo nekretnina džabe pa će da skoče cene 40% kad uđu u EU. Mnogi su tamo i pukli jer su kupovali kad su cene bile visoke pa je posle malo kljoknulo tržište a oni završili na gubitku. Još ako bi hteo da rentas sezonski jer je neka nekretnina na obali, računica je još komplikovanija za famozni ROI.

Pričamo naravno o investicionom ulaganju i potencijalima tržišta koje uvidjamo.

Vrh