Šta je novo?

Cene nekretnina

Nakon poredjena sa prestonicom Turkmenistana - koji ima slicnu ekonomiju kao i Srbija, ali mnogo bolju demografsku situaciju, evo i poredjena sa Sofijom.
Cene nekretnina u Sofiji su oko 20% nize, a plate oko 30% vise - to ukazuje da smo u ogromnom buble-u i da cene moraju da se spuste barem 50% da bi bile u skladu sa ekonomijom.

Pored toga kreditni uslovi su daleko povoljniji u prestonici Bugarske. Zato imamo situaciju da je trziste nekretnina u Srbiji totalno mrtvo.

Pogledajte prilog 253730
Bio moj drugar u Sofiji pre deset dana i šokirao se koliko sve izgleda jadnije nego u Beogradu. Kaže lošija kola voze, u Taksiju zastareliji pokazivač tarife, ulice i fasade propale, klopa lošija. Ne deluje generalno da bolje žive.

Jedina svetla tačka im je metro.

dobro rezonovano. slažem se manje više.
stambeno pitanje je obezbeđeno i o tome više ne moram da razmišljam.
na taj način se stiže do sve više putovanja, aviona, resotrana, barova, tehnologije, automobila, devojaka...popustila je kočnica jer nemam više najveću muku nad glavom (stambeno pitanje) i ja sam toga svestan i ako bih voleo malo da se prištekam, ali baš teško ide.
zato i kažem extru, svaka čast kad uspe da prišteka pare i to u toj količini. e sad, stvarno nisam ušao u njegov novčanik pa da znam prihodnu stranu...ali ona mora da bude mnogo, mnogo jaka da bih mogao da sklonim par deetina jevreja godišnje u današnjem vremenu
Kad nemaš decu onda nemaš ni škole plivanja, matematike, engleskog, klavira, klizanja, fudbal, košarka... Neko retko zalazi u restorane dva puta nedeljno, ne poručuje svaki drugi dan, nije mu hitno da odmah kupi novi iphone 17 pro max, ne pije, ne puši, ne ide na maldive dva puta odišnje, na zimovanja... Ovi što to sve rade bi rekli život monaha, dok onome ko to nije potrebno izgleda sasvim normalno. Ako si željan svega i hoćeš sebi da daš oduška podržavam ali to vremenom prodje, e zeznuto je ako ne prodje, a tebi prihodi takvi da za tvoj novi lajfstajl živiš od plate do plate.

svaka ti čast, ali iskreno. ali je l možeš realnoda mi kažeš kako uspeš da uštediš toliku cifru na godišnjem nivou? kakav je tvoj život ovde kad ti je tako nešto izvodljivo?
Jer kada potrosis odredjene novce shvatis da si bacio pare ili da te prosto ne radi i da je ta kupovina bila prazna?
Mislim ne znam, evo gledam sada kada god bih kupio nesto sebi drzi te uzbudjenje 2 dana i onda sve po starom, ko se prepusti novcu kao nacinu trazenja zabave ili srece u zivotu njemu ni 5000 EUR mesecno nije dovoljno.

Lepse se provedem u parku sa drugarom gde pijemo pivo iz limenke i grickamo semenke i sprdamo se ili pricamo o zivotu nego kada odem na neku zurku i puknem 4000 dinara na fazon 4-5 pica.
Ne kazem, ima mesta i vreme i da se da oduska ali ja se stvarno cudim na sta ti npr mislis da je toliko depresivno u Sapcu?
Valjda je poenta u ljudima sa kojima provodis vreme a ne koliko imas mogucnosti da potrosis pare i da se kupe nove patike ili jakna?

Mislim da je tajna na prihodnoj a ne na rashodnoj strani.
Ima i do toga, ali evo ja sam sebi raspisao odredjenu fiksnu platu koja je veca nego sto meni treba za zivot vec cisto da banka bude zadovoljna za kredit, i koja je ~1700 EUR u principu.
Pored toga devojka ucestvuje u troskovima oko 350 EUR i na kraju meseca mi ostaje oko 500-600 EUR ustedjeno od te moje "plate".
Ali dobar deo troska je kirija od 550 EUR, realno od tih 2050 eur nama ode oko 800 EUR na fiksne troskove (kirija, racuni) i 400-500 EUR na hranu.
Od preostalih 750 EUR uglavnom ode jos 150-250 EUR da se izvuce na gorivo i druge stvari koje nisu hrana, bilo to lekarski pregled, hemija za kucu ili nesto drugo tog tipa.
Ima da kazemo par meseci kada su rodjendani gde ode po jos 100-200 eur na poklone npr, mada i to biva sve redje kako ljude mrzi da prave rodjendane.

Sa druge strane lagano bih mogao da dodam jos: +300 EUR trenera u teretani, +200 EUR spremacicu, +200 EUR na masaze, +200 EUR mesecno na izlaske (ispijanje kafica svaki drugi dan ili izlaske u klubove), +300 EUR na ishranu (da jedem bifteke kuci svaki mesec), +200-300 EUR na restorane, itd itd i onda mi to ne bi bilo dovoljno ni priblizno.

Ja znam ljude kojima da das i 5000 EUR platu mesecno oni bi nasli nacin da ih potrose, ali ja mentalno gledam da odvojim u glavi sta su pare koje se ne diraju a sta su pare koje se trose. I ne moram da pijem antidepresive, niti sam nezadovoljan nesto zivotom, osim kada sebe ukanalim sa previse posla ali tu sam ja kriv a ne neko drugi.

Kad nemaš decu onda nemaš ni škole plivanja, matematike, engleskog, klavira, klizanja, fudbal, košarka... Neko retko zalazi u restorane dva puta nedeljno, ne poručuje svaki drugi dan, nije mu hitno da odmah kupi novi iphone 17 pro max, ne pije, ne puši, ne ide na maldive dva puta odišnje, na zimovanja... Ovi što to sve rade bi rekli život monaha, dok onome ko to nije potrebno izgleda sasvim normalno. Ako si željan svega i hoćeš sebi da daš oduška podržavam ali to vremenom prodje, e zeznuto je ako ne prodje, a tebi prihodi takvi da za tvoj novi lajfstajl živiš od plate do plate.
svako vreme nosi svoje breme i obaveze.
ovo nije moj momenat da sam željan, već sam u tim godinama i u poziciji da mi je takav život.
sutra kad dođu deca, svestan sam da ću morati ili mnoooogo više da zarađujem ne bih li nastavio dalje na ovaj način ili ću morati da se smirim i promenim.

Jer kada potrosis odredjene novce shvatis da si bacio pare ili da te prosto ne radi i da je ta kupovina bila prazna?
Mislim ne znam, evo gledam sada kada god bih kupio nesto sebi drzi te uzbudjenje 2 dana i onda sve po starom, ko se prepusti novcu kao nacinu trazenja zabave ili srece u zivotu njemu ni 5000 EUR mesecno nije dovoljno.

Lepse se provedem u parku sa drugarom gde pijemo pivo iz limenke i grickamo semenke i sprdamo se ili pricamo o zivotu nego kada odem na neku zurku i puknem 4000 dinara na fazon 4-5 pica.
Ne kazem, ima mesta i vreme i da se da oduska ali ja se stvarno cudim na sta ti npr mislis da je toliko depresivno u Sapcu?
Valjda je poenta u ljudima sa kojima provodis vreme a ne koliko imas mogucnosti da potrosis pare i da se kupe nove patike ili jakna?

Ima i do toga, ali evo ja sam sebi raspisao odredjenu fiksnu platu koja je veca nego sto meni treba za zivot vec cisto da banka bude zadovoljna za kredit, i koja je ~1700 EUR u principu.
Pored toga devojka ucestvuje u troskovima oko 350 EUR i na kraju meseca mi ostaje oko 500-600 EUR ustedjeno od te moje "plate".
Ali dobar deo troska je kirija od 550 EUR, realno od tih 2050 eur nama ode oko 800 EUR na fiksne troskove (kirija, racuni) i 400-500 EUR na hranu.
Od preostalih 750 EUR uglavnom ode jos 150-250 EUR da se izvuce na gorivo i druge stvari koje nisu hrana, bilo to lekarski pregled, hemija za kucu ili nesto drugo tog tipa.
Ima da kazemo par meseci kada su rodjendani gde ode po jos 100-200 eur na poklone npr, mada i to biva sve redje kako ljude mrzi da prave rodjendane.

Sa druge strane lagano bih mogao da dodam jos: +300 EUR trenera u teretani, +200 EUR spremacicu, +200 EUR na masaze, +200 EUR mesecno na izlaske (ispijanje kafica svaki drugi dan ili izlaske u klubove), +300 EUR na ishranu (da jedem bifteke kuci svaki mesec), +200-300 EUR na restorane, itd itd i onda mi to ne bi bilo dovoljno ni priblizno.

Ja znam ljude kojima da das i 5000 EUR platu mesecno oni bi nasli nacin da ih potrose, ali ja mentalno gledam da odvojim u glavi sta su pare koje se ne diraju a sta su pare koje se trose. I ne moram da pijem antidepresive, niti sam nezadovoljan nesto zivotom, osim kada sebe ukanalim sa previse posla ali tu sam ja kriv a ne neko drugi.
ok, ti i ja definitivno živimo drugačije živote.
sve što si ti naveo da ne radiš, ja radim. i spremačica i privatni trener i spa i izlasci i restorani.
u prinicpu moram priznati i da pivo u parku nisam popio od srednje škole, tako da ima onda smisla kako uspevaš da uštediš.

sve što si ti naveo da ne radiš, ja radim. i spremačica i privatni trener i spa i izlasci i restorani.
u prinicpu moram priznati i da pivo u parku nisam popio od srednje škole, tako da ima onda smisla kako uspevaš da uštediš.
Ako zaradjujes i pruza ti uzivanje legitimno, ali treba imati svest da je to ipak priviligovani zivot a ne standard

Hoćeš reći da Šveđani imaju bolji standard od nas? Pa lepo, hvala na informaciji, ne sumnjam u to, ali pričali smo o ceni hrane i da li je ista ili jeftinija ili skuplja kod nas ili tamo a ne o njenoj relativnoj vrednosti u odnosu na platu i standard uopšte. Nekom je u Švedskoj klima toliko gadna i mračna da dzaba im sva junetina i preskupa piletina, neće otići tamo da žive, drugima sve smrdi u Srbiji. U proseku - sarma - eto.
Pa da, slažem se, nije sve u standardu ni u klimi. Samo sam hteo da napravim razliku između apsolutne i relativne cene hrane. Kod nas je jeftinije nominalno, ali realno opterećenje na budžet je veće. A što se sarmi tiče, tu smo nepobedivi i u Švedskoj i kod nas. :)

Eto i to ti je reseno :D

Sad znas gde mozes da napravis ustede bez da ti mnogo trpi lajfstajl.
Na tebi je da odlucis da li hoces ili neces, kad je pravi trenutak itd.

Pri tom ne treba zaboraviti da na ovoj temi imamo ucesnike koji su i u razlicitim zivotnim dobima, pored razlike u prihodima.
Tako da, ovi bez dece imaju potpuno druge prohteve od ovih sa malom decom, dok ovi sa vecom decom vise voajerisu nego sto ucestvuju u diskusiji, i grohotom se smeju :D

To sto ti sad dajes XXX EUR za privatnog trenera ce ti za koju godinu biti totalno glupo i nepotrebno (ako ne i pre), isto tako i cesti odlasci u restoran itd.
Osim ako se ne navuces na luksuz, a to ti je onda kao na drogu da si navucen, nista nije dovoljno i stalno nezadovoljan.

Eto i to ti je reseno :D

Sad znas gde mozes da napravis ustede bez da ti mnogo trpi lajfstajl.
Na tebi je da odlucis da li hoces ili neces, kad je pravi trenutak itd.

Pri tom ne treba zaboraviti da na ovoj temi imamo ucesnike koji su i u razlicitim zivotnim dobima, pored razlike u prihodima.
Tako da, ovi bez dece imaju potpuno druge prohteve od ovih sa malom decom, dok ovi sa vecom decom vise voajerisu nego sto ucestvuju u diskusiji, i grohotom se smeju :D

To sto ti sad dajes XXX EUR za privatnog trenera ce ti za koju godinu biti totalno glupo i nepotrebno (ako ne i pre), isto tako i cesti odlasci u restoran itd.
Osim ako se ne navuces na luksuz, a to ti je onda kao na drogu da si navucen, nista nije dovoljno i stalno nezadovoljan.
trenera ću lako oterati u 3 lepe jer ga već na neki način doživljavam kao i agenta nekretnina, a svi znamo kakav je pogled i mišljenje o agentima nekretnina.
sa kafanom će ipak biti malo teže...ušlo u krv.

Ja sam pre nekoliko godina trošio mnogo više na izlaske, otkad sam prestao da izlazim (posebno u klubove), troškovi su mi se značajno smanjili.

Zapravo kad pogledam svoje troškove, imam poprilično monaški stil života trenutno. Najveći luksuz koji smo priuštili sebi je posedovanje dva auta.

Mnogo zavisi i od druge polovine, pa ne vredi se previše truditi. Jedan drugar “nasledio” od žene račun za spremačicu (sam nije imao) koja sad dolazi em ostaje duže (veći stan od ženinog devojačkog) em dolazi česšće. Pa onda dadilja za dete…

Meni žena oterala spremačicu, nikakve dadilje, u restoran samo neki jeftiniji… asketizam brt :ROFLMAO:

UH, to jeste zeznuto, kao droga. Još ako trošiš više pa kad udješ odmah astal za tebe, konobar trčara oko tebe, pa se osećaš bitnim... :) no kad dodju deca roći će i to... valjda.
osećam u tvom govoru taj neki ton da me tovariš, ali ok. nekako mislim da nam je mentalitet takav da kafana zauzima bitno mesto u našim životima, tako da ja sam se samo stopio u okolinu. suza u oku.

Bas bi bilo lepo da saznamo nesto o tome kako se krecu cene nekretnina na ovom forumu. Ali ok je i da saznamo koliko ko kalorija jede i kome je veci

Manje-više otkad je registar cena ispao iz priče, nemamo nove informacije osim anegdota.

A vidite i sami da je ova tema više za neko ventiliranje i off-topic, mada bih i ja voleo da se ovde više priča o cenama, a ovaj random talk da pređe na neku relax temu.

osećam u tvom govoru taj neki ton da me tovariš, ali ok. nekako mislim da nam je mentalitet takav da kafana zauzima bitno mesto u našim životima, tako da ja sam se samo stopio u okolinu. suza u oku.
ma jok, znam kako je. srećom sam batalio na vreme. mnogo to para pojede nepotrebno(a bg skup za to) ali kažem lako je kad nemaš decu pa ti treba takav neki vid zabave, još ako si neoženjen... sad što kaže extro bitnije je sa kim si, pa makar i po pivce/rakica/viskić da se izbleji.

A vidite i sami da je ova tema više za neko ventiliranje i off-topic, mada bih i ja voleo da se ovde više priča o cenama, a ovaj random talk da pređe na neku relax temu.
sve je povezano :dil:

Vrh