Šta je novo?

Cene nekretnina

Hoćeš da kažeš da je Nemačka ugroženija "socio-ekonomskim" trendovima više nego Srbija?
Ne, nego da su ti trendovi izraženiji u Nemačkoj nego u Srbiji. Zemlja je zvanično ušla u recesiju 23., uz to postoji migranstka kriza , energetska kriza, rekao bih da socio-ekonomski trenodvi proteklih par godina nisu bas bili naklonjeni Nemackoj.

Ne bih rekao toliko drastično, oročio sam ih na 1god i to u 2 banke sada kada sam plaćao rate za stan. I to je to od mene. Čak sam i tada razmišljao da u jednoj dinare oročim, a u drugoj eure ali tada sam osećao da se neće promenuti ništa i bila su sredstva namenjena za plaćanje mog stana, pa sam sve u dinarima zbog bolje kamate.
Fizičko zlato gledam samo dovoljno za krucijalne momente/ratno stanje otprilike.
Što se mene tiče samo kod baš proverenog Investitora bih sada uzeo stan u izgradnji.
Kao i uvek na duže očekujem strateški dobre stvari(assets) dobre za ulaganje i tako ću i nastaviti.
Čak mi je bolje i da uložim u dobra kola, to jest da obnovim vozni park neho da mi stoje na računu ili slamarici dinari.
Nisam toliko veliki igrač da čekam rasprodaju u lošim vremenima niti mi je to cilj.
Čak se i kredita ne bojim pa da se polako otplaćuje investicioni stan kod pouzdanog Investitora.
Sve je do pojedinca i njegove sigurnosti u seve, posao/prihode/prilagodljivost itd...
sve ok, svako ima neka svoja gledišta.
ja lično nemam problem da držim pare oročene u bacni sve dok imam interes u vidu visoke kamate. nemam frku od toga.
s druge strane, više se zentam od zarobljavanja u stambeni kredit na dug rok.
što se tiče automobila, to bi ti pojelo glavnicu podjednako, ako ne više da držiš keš u slamarici.

Ne, nego da su ti trendovi izraženiji u Nemačkoj nego u Srbiji
Radi se o strukturnoj razlici. Takva ogromna ekonomija ima visoku početnu izloženost, ali i amortizere da prebrodi dugo. U tom smislu smo možda imali manju direktnu izloženost, ali daleko veću zavisnost, ranjivost i unutrašnju slabost koja je kobna.
To da sankcije ne menjaju ekonomsku sliku je ludost. Rešenje je pitanje par meseci, a ne par godina, kao kod njih. To će se i videti ubrzo (ako ne reše situaciju nekako).

sve ok, svako ima neka svoja gledišta.
ja lično nemam problem da držim pare oročene u bacni sve dok imam interes u vidu visoke kamate. nemam frku od toga.
s druge strane, više se zentam od zarobljavanja u stambeni kredit na dug rok.
što se tiče automobila, to bi ti pojelo glavnicu podjednako, ako ne više da držiš keš u slamarici.
Naravno svako radi na osnovu svoje lične situacije.
Da ne idem offtopic ali ja sam kola na neki način uvozio par godina starosti iz inostranstva i zato im se nije gubila vrednost toliko, to jest dobro sam prolazio, jer imam i odlične majstore itd...
Meni je stambeni kredit generalno ok ukoliko si podstanar.
Skoro uvek su se povećavale kirije i plata, a rata stambenog bude fiksna.
I kada uzmeš kredit to znači da nema opuštanja nego mora da se još više radi 😉

Od 9-17h od ponedeljka do petka, pa to je odlično, još možda i online ili peške ili bajsom do posla.
Na kredit stan uzmeš stan, svadba, pa exotika. Život je lep. Mnogo ljudi ovako rade i odmah gledaju da kupe stan čim budu u prilici. Problem nastaje što hoće i odličnu lokaciju i modernu novogradnju kao prvu nekretninu.
Ili ne moraš ni stan, nego pun gas i budeš srećan.
Pre ucesca za stan trosili smo dobro, a posle ucesca jos bolje. Posle ucesca smo krenuli egzotike. A svadba tek na kraju haha
Ja sam negde izmedju bio, i gledao da sto pre kupim i da uzivam koliko mogu. I hteo sam odlicnu lokaciju i modernu novogradnju kao prvu nekretninu. Dobio sam modernu novogradnju i ne odlicnu, ali dobru lokaciju. Ali sam sve u svemu zadovoljan kupovinom. Ako ispadne da mi se ne svidja, zaradicu jos, pa cu da menjam.
Na @enfario sam uhvatio sebe da sam mu na trenutak zavideo, ali čak je i on kupio stan. Malo mi je falilo da bude baš onaj prototip ljudi koji će biti srećni a neće posedovati ništa, ali em je kupio stan i odlično bi uložio po meni da ima 1M ili 5M i ima taj ulagački mentalitet.
Mislim zato smo i na ovoj stranici i temi.
Meni je iskreno zanimljivo ono kako ti rezonujes i dobijam dosta ideja, redak covek na forumu koji je nepristrasan i gleda kroz cistu logiku i na tome ti svaka cast. Ja mozda i ne bih kupio stan da smo recimo u Nemackoj, ali ne mogu vise da podnosim stanodavce iskreno, muka mi je. Da je to malo drugacije uredjeno, vrlo moguce da ne bih kupovao i ono kao u Nemackoj, uselis se u stan, sredis ga kako volis i onda ako se selis nosis stvari sa sobom. Meni je to skroz okej prica. E sad za ulaganje, pitanje je, nemam ni 1M ni 5M, samo glasno razmisljam.
Svakako sve jake, dobre teme i ima sta pametno da se procita.

To da sankcije ne menjaju ekonomsku sliku je ludost. Rešenje je pitanje par meseci, a ne par godina, kao kod njih. To će se i videti ubrzo (ako ne reše situaciju nekako).
Ako je to toliko veliki problem, kako očekivati da mi rešimo situaciju "nekako" i izbegnemo katastrofalnu ekonomsku sliku? Sa druge strane, ove sankcije nisu nikakva novost, jer je informacija o njihovom uvođenju zvanično objavljena u decembu '24, samo su odlagane u nekoliko navrata. Valjda smo se u proteklih 10+ meseci koliko znamo za te sankcije adekvatno pripremili da izbegnemo njihov negativan uticaj?

Ako je to toliko veliki problem, kako očekivati da mi rešimo situaciju "nekako" i izbegnemo katastrofalnu ekonomsku sliku? Sa druge strane, ove sankcije nisu nikakva novost, jer je informacija o njihovom uvođenju zvanično objavljena u decembu '24, samo su odlagane u nekoliko navrata. Valjda smo se u proteklih 10+ meseci koliko znamo za te sankcije adekvatno pripremili da izbegnemo njihov negativan uticaj?
Skoro nikako, i nismo, drzava se apsolutno nije bavila problemom vec se bavila internim problemima i rejtingom.
Posledica ce biti, politickih ili ekonomskih, to je sada samo pitanje.

Valjda smo se u proteklih 10+ meseci koliko znamo za te sankcije adekvatno pripremili da izbegnemo njihov negativan uticaj?
Ne znam šta smo tačno uradili po tom pitanju, pa ne bih da komentarišem. Ne deluje obećavajuće, ali pokazaće nam ubrzo šta su spremili da nas liše negativnog uticaja.

Država je već xy puta uz pomoć kursa ubijala kupovnu moć gradjana i isisavala devize kada joj zafale tj kada odliv postane veći od priliva. Naša vlast ne može da smisli nešto novo tako da dogodiće se opet.
Nikoga onda nije briga o cenama u dinarima. Državi trebaju pare da funkcioniše i to je to. Dve godine po 20% inflacije, jedna od 10% i to je to.

8 puta su odlagali. Nismo konkretno uradili ništa. Otvorili smo firme za prevoz goriva i to je to. Taj višak mora da plate ljudi ili država. Država neće da se odrekne prihoda a to znači ljudi.

Država je već xy puta uz pomoć kursa ubijala kupovnu moć gradjana i isisavala devize kada joj zafale tj kada odliv postane veći od priliva. Naša vlast ne može da smisli nešto novo tako da dogodiće se opet.
Nikoga onda nije briga o cenama u dinarima. Državi trebaju pare da funkcioniše i to je to. Dve godine po 20% inflacije, jedna od 10% i to je to.
Ne pricamo vas o tome ali o tom skalanju kursa i ‘pravom kursu’ koji je 150-200 dinara slusamo, pa jedno 12 godina a on ne mrda nigde. Uz to drzava solidno akrcala deviznih rezervi. Sta bi ti to uradio i smislio novo? Kukas sto kurs stoji, pa kukas na (nepostojece) buduce dizanje kursa. Kukas na niske plate pa kukas kako nas ubi prejaki minimalac. Tesko je iz toga povezati za sta se zapravo zalazes (osim kukanja).

Po ko zna koji put "stabilan kurs, jaka ekonomija" prica :D
Stabilan kurs ne znaci stabilnu ekonomiju, isto kao sto zamrzavanje toplomera ne leci temperaturu. Prava stabilnost se meri proizvodnjom i izvozom, a ne time da kurs stoji u mestu dok cene skacu.
Ako je sve poskupelo 50%, a evro i dalje 117, to nije stabilnost, to je iluzija. Realni kurs je mnogo visi, samo se razlika pokriva iz deviznih rezervi i novih zaduzenja.

Radi se o strukturnoj razlici. Takva ogromna ekonomija ima visoku početnu izloženost, ali i amortizere da prebrodi dugo. U tom smislu smo možda imali manju direktnu izloženost, ali daleko veću zavisnost, ranjivost i unutrašnju slabost koja je kobna.
Retko ko razmišlja da kada su drugi u problemu mi smo u još većem problemu što se i videlo tokom SEK-e. Previše smo zavisni da bi pričali priče kako nas ekonomija drugih ne pogadja.
Pre ucesca za stan trosili smo dobro, a posle ucesca jos bolje. Posle ucesca smo krenuli egzotike.
Kriminalac znači!!! Ništa od 9 do 17h, ništa radna knjižica. Lepo, lepo.

Stabilan kurs ne znaci stabilnu ekonomiju, isto kao sto zamrzavanje toplomera ne leci temperaturu. Prava stabilnost se meri proizvodnjom i izvozom, a ne time da kurs stoji u mestu dok cene skacu.
Ako je sve poskupelo 50%, a evro i dalje 117, to nije stabilnost, to je iluzija. Realni kurs je mnogo visi, samo se razlika pokriva iz deviznih rezervi i novih zaduzenja.
Niko nije pomenuo ni jaku ekonomiju ni sta kurs znaci, tako da ne znam odakle ‘po ko zna koji put’

Al ajde kad nam vec obiasnjavas, ako je ‘realni kurs’ mnogo visi, a ovaj se finansira iz zaduzenja i deviznih rezervi, kako su to onda devizne rezerve u medjuvremenu narasle tri puta? Kako je to dug/BDP opao?

Takodje, zanima me jel evro neka konstanta data od Boga? Jel njemu vrednost uvek jednaka u odnosu na sve, samo eto mu u Srbiji pada?

Evo i slikovito za IT-jevce ovde:
Mi imamo nasu divnu, ali lose odrzavanu aplikaciju (ekonomski sistem, produktivnost, privreda) koja se vrti na nekom serveru (budzet). Performanse aplikacije (standard gradjana) se stalno pogorsava, svi se zale kako se sve teze i teze koristi. Sama aplikacija se stalno komplikuje, stalno se neko kaci na nju, uzima podatke, drlja, ubacuje smece i nikad ne cisti za sobom.
I umesto da se uhvatis da to sve popravis, da sredis ono sto te godinama zeza, ti uvek samo uzmes jaci server (zaduzis se) svaki put kad bude problem. Prividno aplikacija funkcionise na neki nacin jos neko vreme, ali je samo pitanje vremena kad vise neces moci da priustis jaci server.

Ne pricamo vas o tome ali o tom skalanju kursa i ‘pravom kursu’ koji je 150-200 dinara slusamo, pa jedno 12 godina a on ne mrda nigde. Uz to drzava solidno akrcala deviznih rezervi. Sta bi ti to uradio i smislio novo? Kukas sto kurs stoji, pa kukas na (nepostojece) buduce dizanje kursa. Kukas na niske plate pa kukas kako nas ubi prejaki minimalac. Tesko je iz toga povezati za sta se zapravo zalazes (osim kukanja).
Tri osnovne stvari za početak umesto expa. Ulaganje u energiju, ulaganja u poljoprivredu, ulaganja u domaću privredu na zdravim osnovama (uz poreska oslobođenja i podsticaje uz ukidanje monopola + rad institucija zbog pravne sigurnosti i unapred poznatih pravila igre).
Te tri stavke ti brišu sistemsku inflaciju kod nas i rešavaju 70% problema običnih građane. Sve ostalo je bla bla truć truć i otimanje para.
Kurs odredjuje deficit. To nije nešto proizvoljno pa da licitiramo.
Ja kukam kako napumpamo plate inflacijom, privilegovana grupa ljudi pokupi taj novac (najveći deo) e onda svima unište normalan život 7-8 godina. Evo to sad čeka nas. Četvrtu generaciju maltene. Sve isti princip.

Poslednja izmena:
Tri osnovne stvari za početak umesto expa. Ulaganje u energiju, ulaganja u poljoprivredu, ulaganja u domaću privredu na zdravim osnovama (uz poreska oslobođenja i podsticaje uz ukidanje monopola + rad institucija zbog pravne sigurnosti i unapred poznatih pravila igre).
Te tri stavke ti brišu sistemsku inflaciju kod nas i rešavaju 70% problema obične građane. Sve ostalo je bla bla truć truć i otimanje para.
Kurs odredjuje deficit. To nije nešto proizvoljno pa da licitiramo.
Ja kukam kako napumpamo plate inflacijom, privilegovana grupa ljudi pokupi taj novac (najveći deo) e onda svima unište normalan život 7-8 godina. Evo to sad čeka nas. Četvrtu generaciju maltene. Sve isti princip.
Ok i to je nesto ali ne znam koliko se razlikuje od onoga sto se desava.

Sam Expo je 2 milijarde za X godina, to je nista. Subvencije za poljoprivredu trenutno na godisnjem nivou su pola samog Expo-a. Samo EPS ulaze do 2030. skoro duplo vise od vrednosti Expo-a samo u OIE.

Za poreska oslobodjenja i to se slazem ali to je dodatni deficit u budzetu, tesko ruku pod ruku sa jos subvencija i investicija.

I ako kurs odredjuje deficit, onda je dinar trebao biti jaci a ne slabiji, jer mi u platnom bilansu nismo imali deficit vec suficit. Ne gleda se tu samo uvoz/izvoz.
Da se gleda, nemoguce bi bilo duplirati novcanu masu za nekoliko godina a da kurs ne mrdne nigde. A to se dogodilo.

Evo i slikovito za IT-jevce ovde:
Mi imamo nasu divnu, ali lose odrzavanu aplikaciju (ekonomski sistem, produktivnost, privreda) koja se vrti na nekom serveru (budzet). Performanse aplikacije (standard gradjana) se stalno pogorsava, svi se zale kako se sve teze i teze koristi. Sama aplikacija se stalno komplikuje, stalno se neko kaci na nju, uzima podatke, drlja, ubacuje smece i nikad ne cisti za sobom.
I umesto da se uhvatis da to sve popravis, da sredis ono sto te godinama zeza, ti uvek samo uzmes jaci server (zaduzis se) svaki put kad bude problem. Prividno aplikacija funkcionise na neki nacin jos neko vreme, ali je samo pitanje vremena kad vise neces moci da priustis jaci server.
Analogija bi jos i imala smisla da performanse aplikacije zaista relativno opadaju u odnosu na snagu servera, ali ona konstantno rastu i pored vecih troskova (odnosno, dug/bdp opada).

Rekao bih da vise treba da se nadje neka metafora koja bi to tebi bolje objasnila nego sto ti treba da smisljas kako da to objasnis drugima.

Analogija bi jos i imala smisla da performanse aplikacije zaista relativno opadaju u odnosu na snagu servera, ali ona konstantno rastu i pored vecih troskova (odnosno, dug/bdp opada).

Rekao bih da vise treba da se nadje neka metafora koja bi to tebi bolje objasnila nego sto ti treba da smisljas kako da to objasnis drugima.
Los si profesor Defke, slaba ti akademija sto te iskolovala.

Niko nije pomenuo ni jaku ekonomiju ni sta kurs znaci, tako da ne znam odakle ‘po ko zna koji put’

Al ajde kad nam vec obiasnjavas, ako je ‘realni kurs’ mnogo visi, a ovaj se finansira iz zaduzenja i deviznih rezervi, kako su to onda devizne rezerve u medjuvremenu narasle tri puta? Kako je to dug/BDP opao?

Takodje, zanima me jel evro neka konstanta data od Boga? Jel njemu vrednost uvek jednaka u odnosu na sve, samo eto mu u Srbiji pada?
Svaki put kad objasnjavas, zvucis kao algoritam, sve branis, sve znas, ali realni svet ne izvrsava tvoje skripte. Rezerve rastu, dug/BDP pada - sve super u simulaciji, dok racuni i troskovi svakodnevnog zivota jezivo rastu.

Vrh