Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa sve od navedenog, skoci cena transporta, skace i cena izgradnje, skace trosak i slede otpustanja zaposlenih, manje kupaca itd...

Banke rigoroznije za kredite, investitori oprezniji, cekaju bolja vremena
:LOL: Na zalost, iskreno mislim da nece uticati uopste, jer mislim da nista od gore navedenog nije uticalo ni do sada. Niti je cena gradnje uticala na krajnju cenu, niti su zaposleni koji rade od 9 do 17h stvarali potraznju. Toliko.

Bile su u proslosti (Covid I period neposredno nakon toga) velike fluktiacije cena materijala na tržištu, ali to nije usporilo gradnju. Kada su cene čelika I građe pale, cene stanova su nastavile da rastu. Koliki udeo cena transportata koja zavisi od nafte ima u konačnoj ceni koštanja izgradnje stana.
Da izuzmemo i sve te stvari, koji je benefit kupovati nekretninu u nestabilnoj drzavi (kako politicki tako i ekonomski)?

Sankcije NISa nisu bas mala stvar, moje misljenje je da ce trziste dodatno usporiti do 2027 godine.

Evo gledao sam ponude banki, gore su nego pre 2 meseca

Da da, zaboravljam, to sve kriminalci kupuju i gastrabajteri
Ma jok, ne zaboravljas, samo ne citas. Stotinak puta sam naglasio da nisu SAMO kriminalci, jos manje SAMO gastabajteri. Al lakse ti da strawmenujes, sto bi reko Defke :) sta ti tesko... Ako logicno trzisno rezonovanje nije radilo na nase nekretnine do sada, sto bi mislio da ce od sada?

Ma jok, ne zaboravljas, samo ne citas. Stotinak puta sam naglasio da nisu SAMO kriminalci, jos manje SAMO gastabajteri. Al lakse ti da strawmenujes, sto bi reko Defke :) sta ti tesko... Ako logicno trzisno rezonovanje nije radilo na nase nekretnine do sada, sto bi mislio da ce od sada?
Ko je stvarao potraznju ako ne ljudi koji rade od 9 do 17?

Ko je stvarao potraznju ako ne ljudi koji rade od 9 do 17?
To sto na ostnovu svog uzorka mislim da oni ucestvuju u jako malom procentu, ne znaci da sam rekao da su SVI kriminalci. Ono sto ja vidim su vezane kupovine i kupovine za kesh, videli smo da su statisticki kupci na kredit manjina. A njih smatram za ljude koji rade od 9 do 17.... Manjina ne bih rekao da stvara potraznju.

To sto na ostnovu svog uzorka mislim da oni ucestvuju u jako malom procentu, ne znaci da sam rekao da su SVI kriminalci. Ono sto ja vidim su vezane kupovine i kupovine za kesh, videli smo da su statisticki kupci na kredit manjina. A njih smatram za ljude koji rade od 9 do 17.... Manjina ne bih rekao da stvara potraznju.
A sto mislis da te lancane kupovine ne kupuju ljudi koji rade od 9 do 17 ne kapiram?
Dodjem ja dignem kredit, kupim stan od tebe za 200k, ti dodas 20k ustedjevine jos i kupis za 220k, ovaj sledeci doda jos 20k ustedjevine i kupi za 240k itd itd.

Jel mislis da ti i ovi iza tebe sto se vode kao kes kupci ne rade od 9 do 17?

Mnogo je tesko proceniti koliki je uticaj ljudi koji kupuju a da ne rade od 9 do 17, na kraju dana ima i ovde dobrostojecih ljudi koji imaju par nekretnina, ali to ne znaci da mogu da priuste da ne rade normalan posao da bi odrzali standard zivota i kredite.

Ja bih rekao da dobra vecina kupaca radi od 9h do 17h i da bas oni stvaraju potraznju.

Super, samo jos da mi odgovoris na moje pitanje koje vesto izbegavas vec nekoliko postova.
Ako logicno trzisno rezonovanje nije radilo na nase nekretnine do sada, sto bi mislio da ce od sada?
Pomenuo si i cenu gradnje, koja tek veze nije imala. Ne znam, mozda smo mi ekonomski tigar i srljamo u progres. Sta ja znam.

Ako logicno trzisno rezonovanje nije radilo na nase nekretnine do sada, sto bi mislio da ce od sada?
Zato sto su razlicite situacije, ne mozes da poredis period korone gde je bilo devalvacije para na globalnom nivou sa sankcijama i promenom ekonomske slike u jednoj drzavi?
Ali dobro, evo zivi bili pa videli... ostaje nam samo da nagadjamo kada uvid u katastar nemamo.

Nije da nisi u pravi, ali ljudi koji rade od 09-17h su bili u prilici da uzimaju kredit za kupovinu nekretnine.
Kačili su ovde članovi vezano za kredite i njihovu vrednost.
A sto mislis da te lancane kupovine ne kupuju ljudi koji rade od 9 do 17 ne kapiram?
Dodjem ja dignem kredit, kupim stan od tebe za 200k, ti dodas 20k ustedjevine jos i kupis za 220k, ovaj sledeci doda jos 20k ustedjevine i kupi za 240k itd itd.

Jel mislis da ti i ovi iza tebe sto se vode kao kes kupci ne rade od 9 do 17?

Mnogo je tesko proceniti koliki je uticaj ljudi koji kupuju a da ne rade od 9 do 17, na kraju dana ima i ovde dobrostojecih ljudi koji imaju par nekretnina, ali to ne znaci da mogu da priuste da ne rade normalan posao da bi odrzali standard zivota i kredite.

Ja bih rekao da dobra vecina kupaca radi od 9h do 17h i da bas oni stvaraju potraznju.
Od 9-17h od ponedeljka do petka, pa to je odlično, još možda i online ili peške ili bajsom do posla.
Na kredit stan uzmeš stan, svadba, pa exotika. Život je lep. Mnogo ljudi ovako rade i odmah gledaju da kupe stan čim budu u prilici. Problem nastaje što hoće i odličnu lokaciju i modernu novogradnju kao prvu nekretninu.
Ili ne moraš ni stan, nego pun gas i budeš srećan.
Na @enfario sam uhvatio sebe da sam mu na trenutak zavideo, ali čak je i on kupio stan. Malo mi je falilo da bude baš onaj prototip ljudi koji će biti srećni a neće posedovati ništa, ali em je kupio stan i odlično bi uložio po meni da ima 1M ili 5M i ima taj ulagački mentalitet.
Mislim zato smo i na ovoj stranici i temi.

Ali na nase nekretnine itekako radi logicno trzisno reagovanje.

4 godine imas nominalni godisnji rast zarada od 12-13%, savrseno je logicno i da cene rastu u tom periodu.

Kad su kamate skocile, promet je usporio i cene su rasle sporije od inflacije, ali su opet rasle jer su i zarade i dalje realno rasle.

Poslednji period kada su zarade dugorocno stagnirale/opadale, tada smo imali i pad cena, i taj period se zavrsio negde 2015.

To je sve savrseno logicno i razumjlivo. Nije logicno samo ljudima koji su se samoubedili da smo u nekakvoj permanentnoj krizi i da se sve raspada i da su sledeca dva tri meseca kljucna vec pet godina.

Samo gde ih čuvati?
probaš za početak ovako

edit: uopšte se ne zezam za zlato. sve ovo sada što se dešava me navodi na to da se od investicije u stanove definitivno odustaje. znaš i sam da sam pre neki dan pominjao newport kao ideju za investiciju, ali eto za par dana mi se percepcija potpuno promenila. ko ima višak novca, ulaganje u zlato, oročena štednja, S&P 500...nekretnine, ne više...za sada

Zato sto su razlicite situacije, ne mozes da poredis period korone gde je bilo devalvacije para na globalnom nivou sa sankcijama i promenom ekonomske slike u jednoj drzavi?
Ali dobro, evo zivi bili pa videli... ostaje nam samo da nagadjamo kada uvid u katastar nemamo.
Sankcije, promena ekonomske slike? pa sve to se desava sada kod nas je prisutno u EU u mnogo vecem obimu jos od `22. Ako je ceo svet u krizi ne mislim da cemo bas mi biti postedjeni, ali globalni socio-ekonomski trendovi vise uticu na neke druge (razvijenije) zemlje, nego na nas.

probaš za početak ovako

edit: uopšte se ne zezam za zlato. sve ovo sada što se dešava me navodi na to da se od investicije u stanove definitivno odustaje. znaš i sam da sam pre neki dan pominjao newport kao ideju za investiciju, ali eto za par dana mi se percepcija potpuno promenila. ko ima višak novca, ulaganje u zlato, oročena štednja, S&P 500...nekretnine, ne više...za sada
Pogledaj kako se ovi reklamiraju 😀

Pogledaj kako se ovi reklamiraju 😀
vrlo zanimljivo. nisam ovo video. ovo je kamata na dinare koja je bila najviša moguća pre dve godine. a ako imaš višak para, lagano možeš da ih oročiš na dve godine i da ti mesečno kaplje isplata od kamate. naravno, na 5 godina sigurno ne bih oročavao. čisto ROI 4,9%.

vrlo zanimljivo. nisam ovo video. ovo je kamata na dinare koja je bila najviša moguća pre dve godine. a ako imaš višak para, lagano možeš da ih oročiš na dve godine i da ti mesečno kaplje isplata od kamate. naravno, na 5 godina sigurno ne bih oročavao.
Ne bih oročavao sada dinare, pogotovo na 2 ili 5god.
Zlato fizičko mi je za malu investiciju.
Što se tiče nekretnina, meni je najbolje sada prodavati starogradnju i kupovati modernu novogradnju.
I dalje ima mnogo ljudi koji cene starogradnju i misle da se tada bolje gradilo i ne veruju novogradnji.
Tako da bi mi u ovom periodu to bila najbolja opcija.

vrlo zanimljivo. nisam ovo video. ovo je kamata na dinare koja je bila najviša moguća pre dve godine. a ako imaš višak para, lagano možeš da ih oročiš na dve godine i da ti mesečno kaplje isplata od kamate. naravno, na 5 godina sigurno ne bih oročavao. čisto ROI 4,9%.
Nema razloga d abilo sta orocavas. Imas Intesa dinarski fond gde mozes da ulazes i podizes sredstva bez ikavih troskova, godisnja kamata u proteklih godinu dana je oko 4,4%. Ja tu drzim novac pre dospeca rata za isplatu cene stana u izgradnji.

Energetska kriza u Nemackoj koja je pocelajos pre 2,5 godine....sad su valjda svi navikli
Hoćeš da kažeš da je Nemačka ugroženija "socio-ekonomskim" trendovima više nego Srbija?

misliš da bi mogao da probadne ko žeton na realan kurs od cca 200 dinara?

naravno...neke procene su da ne bi trebalo imati više od 5% slobodnih sredstava u zlatu
Ne bih rekao toliko drastično, oročio sam ih na 1god i to u 2 banke sada kada sam plaćao rate za stan. I to je to od mene. Čak sam i tada razmišljao da u jednoj dinare oročim, a u drugoj eure ali tada sam osećao da se neće promenuti ništa i bila su sredstva namenjena za plaćanje mog stana, pa sam sve u dinarima zbog bolje kamate.
Fizičko zlato gledam samo dovoljno za krucijalne momente/ratno stanje otprilike.
Što se mene tiče samo kod baš proverenog Investitora bih sada uzeo stan u izgradnji.
Kao i uvek na duže očekujem strateški dobre stvari(assets) dobre za ulaganje i tako ću i nastaviti.
Čak mi je bolje i da uložim u dobra kola, to jest da obnovim vozni park neho da mi stoje na računu ili slamarici dinari.
Nisam toliko veliki igrač da čekam rasprodaju u lošim vremenima niti mi je to cilj.
Čak se i kredita ne bojim pa da se polako otplaćuje investicioni stan kod pouzdanog Investitora.
Sve je do pojedinca i njegove sigurnosti u seve, posao/prihode/prilagodljivost itd...

Vrh