Šta je novo?

Cene nekretnina

Brzo ce se ta okolina srediti, u sledecih 10 godina lagano, taman da istekne period za porez na kapitalnu dobit kada prodajes stan :)
Po meni lokacija za investiciju je dobra, za zivot ce tek biti i tada ce biti papreno skupa.
Ja isto mislim da je lokacija dobra, I cela ta orjentacija prema Luci ima potencijal. Novi Dorćol se izgradio na parcelingde su bile napuštene hale propalog proizvođača liftova, dalekonod toga da je ta lokacija bolja od ove.

Veliko je pitanje kako će se sada ove sankcije odraziti na planirane projekte (i one koji su u toku). Kao i na spremnost ljudi da kupe stan i čekaju 2,3 godine da isti sagrade...
Ovo već nije puki "fatalistički diskurs", nego ozbiljan udarac na čitav privredni sistem. Brzo rešenje bi bilo idealno, ali po svoj prilici...

Kao i na spremnost ljudi da kupe stan i čekaju 2,3 godine da isti sagrade...
isto mislim. svi smo svesni trenutne situacije što u srbiji, što tenzija u svetu i na to niko ne može da okreće glavu.
da li će narod koji je svestan toga biti voljan da uleće u investicije i rizikuje pare za stvari koje će biti gotove za par godina u budućnosti...planiranje za godine u budućnosti se dešava kada je mirno i stabilno vreme, a sada....

Konačno nešto što zaista vredi 6000 po kvadratu.
Ovde jedino lokacija i možda uređenost samo stana. A zgrada ulaz još pre Tita. Pa to je horor. Plus sam stan nekako mnogo krivudav:) Po meni novogradnja je car. Ovo je rupa bez dna što se tiče konstantnih popravki. I stalno živiš u raspaloj i smrdljivoj i buđavoj zgradi. Čim je EG, znači svi štede na grejanju max. Pali se grejanje samo kad je minus ostalo nikad.

Ovde jedino lokacija i možda uređenost samo stana. A zgrada ulaz još pre Tita. Pa to je horor. Plus sam stan nekako mnogo krivudav:) Po meni novogradnja je car. Ovo je rupa bez dna što se tiče konstantnih popravki. I stalno živiš u raspaloj i smrdljivoj i buđavoj zgradi. Čim je EG, znači svi štede na grejanju max. Pali se grejanje samo kad je minus ostalo nikad.
rupa bez dna al standard haha
ekipa iz kruga dvojke would like this

Da, ali stvar je što je ne bih mogao da živim sa takvim stanarima/komšiijama kao što su se vrlo verovatno skupili u tom Kraljevom Krugu.
60 kvadratua tu i 60 ''budjavih'' kvadrata ovde? Za mene tu nema mnogo dvoumljenja.

Veliko je pitanje kako će se sada ove sankcije odraziti na planirane projekte (i one koji su u toku). Kao i na spremnost ljudi da kupe stan i čekaju 2,3 godine da isti sagrade...
Ovo već nije puki "fatalistički diskurs", nego ozbiljan udarac na čitav privredni sistem. Brzo rešenje bi bilo idealno, ali po svoj prilici...
Navodno internet/pojedini mediji kaze da se osnivaju firme koje ce raditi transport nafte/goriva. Tako da rešenje verovatno nemamo na vidiku. Stvorićemo nove multimilionere usput i tako. Kao po običaju, narod će sve to platiti.
Alibi već postoji. Svi su krivi osim nas samih, može da prođe šta god. U suštini da, čitava privreda zavisi od jedne kompanije.

Zlatno doba je prošlo za Srbiju ali i za EU. Sad je samo pitanje koliko će ko da nastrada u kriznim vremenima.

Navodno internet/pojedini mediji kaze da se osnivaju firme koje ce raditi transport nafte/goriva. Tako da rešenje verovatno nemamo na vidiku. Stvorićemo nove multimilionere usput i tako. Kao po običaju, narod će sve to platiti.
Alibi već postoji. Svi su krivi osim nas samih, može da prođe šta god. U suštini da, čitava privreda zavisi od jedne kompanije.
Sale isto ti je tako i u Svedskoj samo gore. Ćuti dobro je dok je mirno i samo da ne bude rata.

Nije samo NIS u pitanju, EPS je u kolapsu zbog SNS idiota po svemu sudeci, GSP je isto u kolapsu da li je napravljen ugovor od 1.5 milijardu evra na 10 godina sa privatnim prevoznikom - jezivo, ne znam detalje. Napravljena je brljotina i sa Beocistom - oper gradjani finansiraju privatnu kompaniju, a da nas niko nije pitao.
Ako se tako trose pare, Bg nikada nece dobiti metro.

Sofija na primer koju sam spominjao gde su nekretnine 50% jeftinije ako se uzme u obzir visina kamate, ima odavno metro, vec 4 linije su gotove, cekaju se 5. i 6.

Zlatno doba je prošlo za Srbiju ali i za EU. Sad je samo pitanje koliko će ko da nastrada u kriznim vremenima.
Ne znam šta pričaju tvoje kolege ali moje da situacija baš ide ka baš lošoj, svesni su situacije i spremaju se polako. U principu loše je raspoloženje kod ljudi koji konkretno nešto rade na upravljačkim pozicijama. Nego svi oni imaju veliki štek i fond za crne dane.

Kako ce se sankcije odraziti na stanogradnju? Ubkom smislu su postojeći/ budući projekti u opasnosti? Da li je opasnost da ce investitori moci da sagrade objekte, ili da ce kupci ostati bez poslova/primanja, pa samim tim da nece moci da priuste stanove?

Pa sve od navedenog, skoci cena transporta, skace i cena izgradnje, skace trosak i slede otpustanja zaposlenih, manje kupaca itd...

Banke rigoroznije za kredite, investitori oprezniji, cekaju bolja vremena

Pa sve od navedenog, skoci cena transporta, skace i cena izgradnje, skace trosak i slede otpustanja zaposlenih, manje kupaca itd...

Banke rigoroznije za kredite, investitori oprezniji, cekaju bolja vremena
Bile su u proslosti (Covid I period neposredno nakon toga) velike fluktiacije cena materijala na tržištu, ali to nije usporilo gradnju. Kada su cene čelika I građe pale, cene stanova su nastavile da rastu. Koliki udeo cena transportata koja zavisi od nafte ima u konačnoj ceni koštanja izgradnje stana.

Vrh