Numbeo je sustinski samo velika anketa (korisnici dobrovoljno upisuju cene koje oni smatraju da su validne), nije zvanican izvor podataka.Sa Numbea.
Ok je za analizu trendova i relativna poredjenja, nije bas za precizne agregate
Numbeo je sustinski samo velika anketa (korisnici dobrovoljno upisuju cene koje oni smatraju da su validne), nije zvanican izvor podataka.Sa Numbea.
Pričao danas sa arhitektom, gospodjom koja radi legalizacije. Kaze zakon za prikupljanje mnogo novca od plebsa za kratak vremenski period. Ukratko.
Много тога је непознато, али шта су чињенице (молим да ме исправите и допуните), бар на основу писања штампе и коментарисања:Ne znam šta je ovo, ne bih rekao da je prava legalizacija. Zavisi kako će banke gledati na ovo.
Potrebno mi je oko toga više informacija. Da li će moći da se uzimaju krediti na osnovu toga?
Da li će banke prihvatati hipoteku na te stanove?
Svakako će se lakše ljudi odlučivati na kupovinu sada tih stanova, neko kaže da do sada nisu mogli da se prometuju, a neki su se prometovali.
Nemam još stav zbog svih ovih nepoznatih meni stvari.
Promet će porasti i moraju da se spuštaju cene starogradnje sa APP cenama.
Na njih će to najviše da udari i tu očekujem smanjenje cena.
Kliknite za proširenje...
Inteza, marza 2.25% + EURIBOR 3m, u trenutku sklapanja ugovora je EURIBOR 3M kod njih bio mislim 1.95% ili 1.94% zaracunat.Gdje su ti to dali 4.20% ?
Bome ovo je dobra kamata.Inteza, marza 2.25% + EURIBOR 3m, u trenutku sklapanja ugovora je EURIBOR 3M kod njih bio mislim 1.95% ili 1.94% zaracunat.
1.95 + 2.25 = 4.20%
To je verovatno posebna ponuda. Svaka banka da svoju ponudu na osnovu tvojih primanja+ ih malo iscimaš da imaš kod drugih bolje uslove. Što više para imaš to bolje uslove dobiješBome ovo je dobra kamata.
Jesu ovo od skoro ovako spustili? Nisam informisan.
Dosta je bolje nego u drugim bankama.
Zapravo u Intesi trenutno daju 3.8% fiksno ako su ti primanja ispod 100kTo je verovatno posebna ponuda. Svaka banka da svoju ponudu na osnovu tvojih primanja+ ih malo iscimaš da imaš kod drugih bolje uslove. Što više para imaš to bolje uslove dobiješ![]()
Znaci lagano uletanje uze familije u ucesce, a onaj ko dize kredit placa ratu. Easy modeZapravo u Intesi trenutno daju 3.8% fiksno ako su ti primanja ispod 100k![]()
Koja je to logika? Valjda im je veci rizik ako imaš niža primanja.Zapravo u Intesi trenutno daju 3.8% fiksno ako su ti primanja ispod 100k![]()
Znaci lagano uletanje uze familije u ucesce, a onaj ko dize kredit placa ratu. Easy mode
Do 60% od plate max, znaci rata moze da bude 60k. Ko voli, moze dobro da se rastegne na 30 godina. To je otprilike stan od 100-110k.ali ti je i velicina kredita ogranicena
koliko vidim nks 3,8 ali EKS je 4,3% i to je pitanje koliki kredit i na koliko godinaZapravo u Intesi trenutno daju 3.8% fiksno ako su ti primanja ispod 100k![]()
Moze i vise sa vecim ucescem realnoDo 60% od plate max, znaci rata moze da bude 60k. Ko voli, moze dobro da se rastegne na 30 godina. To je otprilike stan od 100-110k.
Pa za svaki stan ti je EKS veca jer dok platis notare i katastar tako oni sracunaju to.koliko vidim nks 3,8 ali EKS je 4,3% i to je pitanje koliki kredit i na koliko godina
Ne zna se još ali u principu ovo je kao legalizacija a nije legalizacija. Vrše popis svega da bi plaćao porez+ doprinos za izgradnju. Kao kod gradjevinske dozvole. Digao si sprat na crno od 100m2 e sad plati 100e x 100m2 = 10k. Država naplati a tvoja je odgovornost da li je to dobro. Plus ce navodno da ukine veljin zakon iz 2015.Па ја сам пре десетак дана покушао да покренем дискусију о томе, на основу Филипове поруке, али нико ни да се осврне:
29.09.2025.
Много тога је непознато, али шта су чињенице (молим да ме исправите и допуните), бар на основу писања штампе и коментарисања:
- власници нелегалних објеката сами ће сакупљати и предавати податке које би административни органи морали да прикупе по службеној дужности;
- администрација ће прикупити велику количину новца од пријава за укњижење (је ли то термин који се користи уместо легализација?);
- те некретнине ће свакако ући у фонд некретнина које се опорезују, мада мислим да је добар део већ плаћао порез (порез није доказ легалног власништва); тиме ће држава додатно приходовати сада и у будућности још више;
- власници нелегалних објеката ће овим добити аболицију за кривично дело нелегалне градње, али нигде се не тврди да ће тиме објекти бити легализовани; штавише, можда ће се такви објекти уписивати у катастар са додатним атрибутима, који су неопходни за даљи поступак (стварна легализација, рушење или неки пасиван статус ни тамо ни 'вамо - у вези са тим, симптоматичан је вишемесечни прекид рада катастарског информационог система.)
Ja ne znam sta tu znaci ljudima ta razlika NKS -> EKS, za istu cene nekretnine ti je fiksni deo uvek isti.i dok platiš banku, osiguranje... trt mrt zato kažem ja gledam EKS. Tebi je 4.2% nks ili eks jer ako je nks onda refinansiraj sad dok još nisi dobio kreditPre je bilo povećavaj platu da dobiješ bolje uslove sad će biti smanjuj platu.
U svakom slučaju kontam da su oni sračunali sve i ko može i koliko može i na koliko godina da bi dali tu "povoljniju" kamatu.
Sta znam. Na godisnjem nivou razlika od 0,5% nije malo no dobro. Mene uvek zanima krajnja kamata. Ima ljudi koji i parking mesto ubace u cenu stanaJa ne znam sta tu znaci ljudima ta razlika NKS -> EKS, za istu cene nekretnine ti je fiksni deo uvek isti.
Nece meni notar da pojeftini ako predjem iz Inteze u OTP, niti osiguranje stana.
Tom logikom mogu i opremanje stana da uvaljam u % kamatne stope, jer jelte bez frizidera i sporeta ne znaci mi puno prazan stan.
I da kupujes kesom morao bi da placas overu ugovora i verovatno osiguranja razna, to je stvarno mali iznos za velike iznose.
Ali EKS je veca primarno zbog fiksnih troskova (jer u EKS su ti oni zaracunali taj trosak), nije tebi drasticno veca mesecna rata zbog osiguranja kredita / stana. To su mizerne cifre.Sta znam. Na godisnjem nivou razlika od 0,5% nije malo no dobro. Mene uvek zanima krajnja kamata. Ima ljudi koji i parking mesto ubace u cenu stanasvakako za 100k retko sta u bgu mozes da kupis ali je dobro da ima nesto za ljude sa slabijim primanjima.
I ja sam danas dobio mail slicne sadržine.