Šta je novo?

Cene nekretnina

U ovom novom zakonu o legalizaciji,treba staviti da je samo kod prve prodaje legalizovanog objekta, potrebno obavezno izmeriti površinu objekta od strane ovlašćenih lica.Tu treba dodati sigurno i još neke obaveze,tipa za zgrade i veće objekte da se uradi statika na primer,kako bi se koliko toliko naredni kupci ili zaštitili ili bar bili obavešteni u koju vrstu rizika ulaze.
Kako li utvrdjuju kvadraturu objekta po ovom novom zakonu?

Auuu ... Odlicna satnica :) Ne znam sto se toliko bojite struje, nema tu neke velike nauke ako se lepo iskljuci dovod na osiguracima. Ovo ostalo je stvar koliko je ko pedantan (sve sto sam sam uradio je najmanje 2x bolje od onoga sto urade majstori doduse red velicine sporije, jbg ne vezbam svaki dan a nije mi ni cilj da idem dalje).
Voda isto, gledam kako ljudi placaju promenu mesaca na bateriji 10000 din. Mesac kosta 1000 din maksimalno i posao je od pola sata. No dobro, ako neces sam ima ko hoce da uradi i naplati i to postujem ali onda nemojte da kukate na majstore i njihove satnice.
Kada sam renovirao stan, jedan od najvećih i najskupljih poslova je bio postavljanje parketa. Uzeo sam brodski pod sa oborenom ivicom, tako da je esencijalno da se ivice "gađaju" u milimetar da bi se dobio odgovarajući efekat. Sad bi neko mogao reći, to svako moze da uradi, ali mislim da nije tako. Potrebno je mnogooo iskustva, strpljenja i pažnje, pa čak i tada se dešavaju greške i odstupanja.

@Salev85
Ti sam upišeš,ako si zidao na primer porodičnu kuću.
Oni su radili snimanja,znaju okvirne dimenzije pa čak i spratnost.Čekamo da vidimo predlog zakona,moje pisanje je bas u tom smislu,da je kvadratura nekako nedorečena, a potreban je jasan mehanizam za upisane kvadrate.

Imas poslove gde je potrebno i iskustva i talenta a imas poslove koji ukljucuju elementarnu logiku i malo elementarne vestine. Svi mi smo sposobni da uradimo vecinu ovih potonjih poslova manje vise uspesno ali je pitanje za koje vreme i kojim alatom sa kojim rezultatima. Sto se tice farbanja zida, veruj mi da ce rezultat da bude identican mozda cak i bolji ako uradis sam jedino sto ces morati posle vise da cistis, bice sporije, moras da se cimas da nabavljas valjak i farbu ... S druge strane farbanje automobila zahteva i ozbiljnu opremu i jos ozbiljniju satnicu u komori da bi rezultat bio odgovarajuci, to vise nije uradi sam varijanta i ne treba da bude.
Meni je noćna mora bila da ofarbam list iz bloka broj 5 na likovnom, a kamoli sobu.

@Salev85
Oni su radili snimanja,znaju okvirne dimenzije pa čak i spratnost.Čekamo da vidimo predlog zakona,moje pisanje je bas u tom smislu,da je kvadratura nekako nedorečena, a potreban je jasan mehanizam za upisane kvadrate.
Malo čudno...... to verovatno važi i za pomoćne objekte

Kada sam renovirao stan, jedan od najvećih i najskupljih poslova je bio postavljanje parketa. Uzeo sam brodski pod sa oborenom ivicom, tako da je esencijalno da se ivice "gađaju" u milimetar da bi se dobio odgovarajući efekat. Sad bi neko mogao reći, to svako moze da uradi, ali mislim da nije tako. Potrebno je mnogooo iskustva, strpljenja i pažnje, pa čak i tada se dešavaju greške i odstupanja.
To je skroz druga kategorija majstorisanja. Tu zaista treba odlican majstor jer su ploce masiva velike dugacke i najmanje odstupanje na jednom kraju se multiplicira na drugom kraju. Ako podloga nije idealno ravna onda je preporuka da se uradi samonivelisuca podloga koja ne samo sto stabilizuje podlogu vec formira sloj koji ima idealno prijanjanje na parket pa onda ide i manje lepka sto je takodje pozeljno. Drugi stos za tako velike komade je da se koristi kvalitetan poliuretanski dvokomponentni lepak. To bi bilo sa tehnicke strane, a sa majstorske to ne moze da uradi svako i treba bas iskustva - takav majstor se plati koliko god da trazi ako je dobar (dosao na preporuku ili si video neke njegove radove)

@Salev85
Ministarka je u onom prilogu rekla da su snimali sve objekte iz satelita,drona i još nečega,i da znaju spratnost.Verovatno će u predlogu zakona biti sve do tančina,jer je rekla da se zakon dugo spremao ali u tajnosti.

@Salev85
Za legalizacije je bilo da ti firma izradi(licencirani inženjer gradjevine) projekat izvedenog objekta ili Izveštaj zatečenog stanja.
Prvo se zove geometar da izmere spoljne gabarite objekta, a ona na osnovu toga ide izrada projekta Izvedenog objekta sa ucrtanim prostorijama i zidovima unutar objekta.
Tako dobiješ i gabarite i bruto i neto kvadrate.

Za legalizacije je bilo da ti firma izradi(licencirani inženjer gradjevine) projekat izvedenog objekta ili Izveštaj zatečenog stanja.
Prvo se zove geometar da izmere spoljne gabarite objekta, a ona na osnovu toga ide izrada projekta Izvedenog objekta sa ucrtanim prostorijama i zidovima unutar objekta.
Tako dobiješ i gabarite i bruto i neto kvadrate.
Da nego me je čisto informativno zanimalo kako su to smislili da sada bude. Bukvalno na reč. Ok, imamo satelitski snimak ali opet.

Sad ako ne grešim i ono što nije bilo u ucrtano na snimku moze da se legalizuje

Šta je subreddit, kao ovde tema?
Čuo sam da ima dosta lupanja gluposti na redditu generalno (kao i svuda, he-he), ali nisam ušao nikad da vidim.
Ej pa pogledaj pa proceni sam. Reddit ti je ono, imas post, imas komentare, to je jasno. A imas i tematski je odvojeno sve. To je subreddit. Imas teme tipa r/serbia, r/finansije, r/movies, r/damnthatsinteresting, r/programiranje. Generalno sta god ti padne na pamet od tema, verovatno vec postoji. Tebi bi mozda bilo zanimljivo tamo za statistiku nesto nadji.

@Salev85
Pretpostavljam da su vec snimili sve tj napravili novi snimak?

Evo ga snimak iz 2015-2016. Zuto su vec uknjiceni objekti do tada ili posle, ostali, neuknjizeni imaju ovaj neki broj objekta. Moguce je da ce nesto slicno uraditi.

1758882738967.png

Poslednja izmena:
U moru priloga o novom zakonu o legalizaciji,pronašao sam ovaj prilog sa ministarkom koji je ubedljivo nudi najviše informcija.

-Stupanjem na snagu novog zakona,prestaju da važe svi aktuelni zakoni o legalizaciji.
-Postoje dve vrste investitora,oni koji su dostupni i oni koji su nedostupni državi.Ako su dostupni,oni plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište a kupac je oslobođen plaćanja za legalizaciju.Ako je nedostupan onda kupac plaća one najmanje iznose takozvanih 100 evra.
-Na jednom primeru povodom zemljišta,rečeno je da se podrazumeva da su imovinsko pravni odnosi rešeni ako postoji građevinska dozvola,a zemljište nije preneto na vlasnike objekta.
-Sledi izmena zakona o katastru i premeru,uvodi se konvalidacija bez uplitanja suda,pa će svako moći da dokaže da je vlasnik zemlje ispod objekta, tako što će da dostavi bilo kakav papir da se sa vlasnikom zemljišta dogovorio.
-Zakon ide u najhitnije usvajanje,kako se u vakumu ne bi opet divlje zidalo.

A gde si nasao te priloge?

Ej pa pogledaj pa proceni sam. Reddit ti je ono, imas post, imas komentare, to je jasno. A imas i tematski je odvojeno sve. To je subreddit. Imas teme tipa r/serbia, r/finansije, r/movies, r/damnthatsinteresting, r/programiranje. Generalno sta god ti padne na pamet od tema, verovatno vec postoji. Tebi bi mozda bilo zanimljivo tamo za statistiku nesto nadji.
Nemoj samo pridavati značaj sub-u r/programiranje. Tamo se gađaju ciframa samo tako, ispadne da svaki iole potkovaniji senior lagano izlazi na 10k mesecno. Kao neka antiteza argumentu da u provinciji inzenjeri elekrrotehnike ne mogu da prebace 1k mesecno...

Vrh