Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da ce morati obrnuto, prvo proizvod pa zgrade :)
Ma jok. Ako toliko zaradiš od proizvoda sa time ćeš i nastaviti. Onda te stvarno neće zanimati gradjevina i nekretnine, osim da uzmeš za sebe neku odličnu.
Tek kasnije bi možda gradio za svoje potrebe zgrade za kancelarije i to ćeš dati nekom da sve odradi a ti malo nadgledati. Ili ćeš jednostavno iznajmiti prostor(bilo bi lepo od nas) 😉

Poslednja izmena:
Evo zasto su stanovi u u centru skupi, imaju pogled na ovaj skupoceni grafit i remek delo.
1758715097241.png

Srbija je mogla biti jako bogata zemlja ali ove kriminalne strukture izvlace milijarde evra iz budzeta svake godine.

Em nas klepaju sa svakakvim taksama i marzama, em to ne iskoriste na pravi nacin i naprave nesto korisno nego jos vise sebi u dzep.

Netflix ce jednom praviti film o ovom nivou korupcije i prevara.

Prilozi

• 1758715058600.png
    1758715058600.png
    586,5 KB · Pregleda: 23
Pa cak i u nekretninama, nasi investitori su relativno sitni. Zato i slabo ima zaista velikih projekata.
Ne samo da su sitni negu nisu ni regulisani a cesto rade i na neodgovarajucoj infrastrukturi pa i ne mogu da potegnu procentualno vece projekte.

Opet, i za jacanje tog IT ekosistema je potrebno vreme. Secam se kad sam ja pocinjao tamo krajem 2000ih, 95% firmi je radilo outsource, i to vecina onaj najsitniji, sajt, shop, itd.
Ja sam prvo i poceo tako sto sam sa drugarima napravio firmu i pravili smo shopove. Jasno je nama bilo od starta da ne zelimo samo da prodajemo sate vec da multiplikujemo svoj rad ali nije to bas tako lako.
Sada je jos teze jer je konkurencija ogromna doduse i demand je mnogo veci nego onda ali u isto vreme sve je nekako umrezenije i transparentnije pa je put do znanja laksi. S druge strane u ono vreme je moglo (kompezovano za inflaciju) sa manje para da se pocne sada tesko, potreban je ozbiljan novac uloziti.

Da sumiram, nije situacija sumorna ali je mogla da bude mnogo bolja. Nekako mi se cini da su ove IT godine uludo potrosene i da je IT (i sve sto ide okolo) mogao jos vise da se razvije kod nas.

Srbija je mogla biti jako bogata zemlja ali ove kriminalne strukture izvlace milijarde evra iz budzeta svake godine.
Sta znaci jako bogata zemlja i na osnovu cega smo to mogli biti? Kolike su te milijarde koje mislis da se izvlace?

Tzv. Desanka Šakić
Tako nekako 😅

Da sumiram, nije situacija sumorna ali je mogla da bude mnogo bolja. Nekako mi se cini da su ove IT godine uludo potrosene i da je IT (i sve sto ide okolo) mogao jos vise da se razvije kod nas.
Mozda, al ja ipak mislim da smo uradili koliko smo umeli i mogli. I optimistican sam oko buducnosti.

Na osnovu cega si optimistican oko buducnosti? Da li mislis vezano za IT?
I na IT i ostalo. Jednostavno, drustvo i ekonomija sazrevaju, gomila se i ljudski i materijalni kapital, sposobniji smo za sve kompleksnije proizvode i biznise. Znam da je to jeres misliti u nasem drustvu gde je kukanje nacionalni sport, pogotovo u ovo vreme koje je nabijeno dnevnopolitickom tenzijom.

I ta dnevnopoliticka tenzija i previranje koje se sada dogadja su mi dodatna potvrda toga. Ovo nije pobuna gladnih, vec pobuna narasle srednje klase koju trenutni sistem sprecava da raste jos brze. I to ce pre ili kasnije i zameniti/unaprediti postojeci sistem, kao i u prakticno svakoj zemlji koja je slican put presla.

Ja mislim da jeste bolje, ali nisam optimističan. Bilo koja materijalna dobrobit ovog naroda 95% zavisi od upliva spoljnog kapitala, a samim tim i od geopolitike. Srbija kao zemlja sa nerešenim geopolitičkim pitanjima je samo pitanje vremena kad će opet da uđe u ratno stanje, pa samim tim i u sankcije i masovni odlazak sposobne radne snage na zapad.

Dovoljno je malo da oslabi NATO i odluči da se povuče sa Balkana i kreće nova runda balkanskog pretumbavanja teritorija.

Cenim da Luštica Bay spada u to sve što si naveo, i renta je katastrofalno loša, tj. neisplativa.

Imam prijatelje koji su dole uzeli stan sa namerom da ga rentaju, projektovali su 45.000 evra godišnjeg prihoda (6%) a prihodovali 7.500 evra. Ne možeš ni da platiš facility sa tim parama.
Ovo mi je prosto neverovatno da su tako nešto mislili! Još su računali 75 dana kažeš što ispada cela sezona u CG (od 20.6 do 5.9)... I to znači occupany rate da bude 100% i to svaki dan da košta po 600e. Pa to ne može da se tako projektuje ni u centru New Yorka:) Obično kod nas možeš da se dobro prihoduje oko srednje cene. Možda ti ljudi jesu mislili kao što kaže naš član @Filip 01 da kupe nešto u premium segmentu pa da se tako približe toj visokoj klasi... Ali i kod visoke klase ima podklase. I oni vrlo brzo znaju da li spadaš u njihovu ili ne. Tako da od nekog druženja teško da će nešto da bude. Sigurno bi bio 100% popunjen ali ne po toj visokoj ceni (što opet nameće pitanje isplativosti i habanja stana i nameštaja za "male pare") u odnosu na projektovani 6% ROI.
Ali turizam je jako osetljiva biljka. Čim malo nešto bude nestabilno odmah pada skoro na nulu - što se videlo u Koroni i sada. Ili čim ekonomija nije najbolja isto pada radikalno. Jer turizam spada u discretionary spending i to je prvo što svako može da saseče a da ne utiče na njegov svakodnevni kvalitet života.
U premium segment treba i može da ulaže ko spada u tu visoku klasu pa da je pozna, da zna šta toj klasi ljudi treba i da se kreće u tim krugovima. Ovako je to dosta teško jer prosto ne znam ni gde bi našao te ljude da mi dođu. Znam da ima booking i to ali... Izgleda bolje za te prijatelje da su uzeli državne obveznice za te pare i da imaju garantovan i tax free ROI na toj cifri i to još hassle free.

Ovo mi je prosto neverovatno da su tako nešto mislili! Još su računali 75 dana kažeš što ispada cela sezona u CG (od 20.6 do 5.9)... I to znači occupany rate da bude 100% i to svaki dan da košta po 600e. Pa to ne može da se tako projektuje ni u centru New Yorka:) Obično kod nas možeš da se dobro prihoduje oko srednje cene. Možda ti ljudi jesu mislili kao što kaže naš član @Filip 01 da kupe nešto u premium segmentu pa da se tako približe toj visokoj klasi... Ali i kod visoke klase ima podklase. I oni vrlo brzo znaju da li spadaš u njihovu ili ne. Tako da od nekog druženja teško da će nešto da bude. Sigurno bi bio 100% popunjen ali ne po toj visokoj ceni (što opet nameće pitanje isplativosti i habanja stana i nameštaja za "male pare") u odnosu na projektovani 6% ROI.
Ali turizam je jako osetljiva biljka. Čim malo nešto bude nestabilno odmah pada skoro na nulu - što se videlo u Koroni i sada. Ili čim ekonomija nije najbolja isto pada radikalno. Jer turizam spada u discretionary spending i to je prvo što svako može da saseče a da ne utiče na njegov svakodnevni kvalitet života.
U premium segment treba i može da ulaže ko spada u tu visoku klasu pa da je pozna, da zna šta toj klasi ljudi treba i da se kreće u tim krugovima. Ovako je to dosta teško jer prosto ne znam ni gde bi našao te ljude da mi dođu. Znam da ima booking i to ali... Izgleda bolje za te prijatelje da su uzeli državne obveznice za te pare i da imaju garantovan i tax free ROI na toj cifri i to još hassle free.
koliki je po tvom mišljenju ROI koji bi trebalo svako danas da prihvati i upusti se u investiranje slobodnih sredstava bilo u nekretninu, oročavanje para u banci, obveznice itd.? Tebe pitam jer pričaš ovde o ROI ali generalno me zanima i šta drugi misle.

koliki je po tvom mišljenju ROI koji bi trebalo svako danas da prihvati i upusti se u investiranje slobodnih sredstava bilo u nekretninu, oročavanje para u banci, obveznice itd.? Tebe pitam jer pričaš ovde o ROI ali generalno me zanima i šta drugi misle.
3%+godisnja inflacija minimum po meni da bi se razmatralo, S&P 500 je uglavnom oko 6% + inflacija
Sve ispod toga je pre zadrzavanje kapitala a ne investiranje za profit / rast

Ja mislim da jeste bolje, ali nisam optimističan. Bilo koja materijalna dobrobit ovog naroda 95% zavisi od upliva spoljnog kapitala, a samim tim i od geopolitike. Srbija kao zemlja sa nerešenim geopolitičkim pitanjima je samo pitanje vremena kad će opet da uđe u ratno stanje, pa samim tim i u sankcije i masovni odlazak sposobne radne snage na zapad.

Dovoljno je malo da oslabi NATO i odluči da se povuče sa Balkana i kreće nova runda balkanskog pretumbavanja teritorija.
Danas u svetu imas mozda tri drzave koje ne bi kolabirale potpuno u izolaciji, tako da nista tu nije specificno za Srbiju. I ta zavisnost od spoljnog kapitala ce biti sve manja kako jaca i domace trziste (vec sada je manja nego pred 2008).

Slazem se da su rat i sankcije jedina stvar koja moze da usere stvari ali ne mislim da je sledeci rat samo pitanje vremena. To 'samo malo NATO da oslabi i povuce se sa Balkana' je bas veliko 'malo', s obzirom da smo '99 imali jednog suseda u NATO a danas ih imamo 5 (plus dva sa NATO bazama na teritoriji). I ta neresena geopoliticka pitanja su danas 'resenija' nego sto su bila.

znači što se tiče srbije, ne postoji ROI.
Berzu razvijenu nemamo, niti imamo svest o ulaganju u biznis naspram ciglu.
A real estate sam po sebi ima mizeran prinos jer se gleda kao najbezbedniji nacin investiranja.

Eno na oglasima mogu da se kupe celi razradjeni biznisi i firme koji posluju u plusu za od par desetina hiljada EUR do milion EUR, ali to zahteva dosta vise cimanja i pameti od kupovine stana i izdavanja istog, ili pracenja berze i cene zlata.

Najblize sto imamo u Srbiji je suinvestiranje u izgradnju zgrada ili izdavanje stan na dan na top lokacijama, mislim da je to ipak najblize nasoj populaciji, jer vole opipljive stvari i mali rizik.

Spoljni kapital => spoljni uticaj => domaci kolonizatori => litijum, zagadjenje, urbanisticki haos, deponije, smece, seca suma, gradnja u nacionalnim parkovima... Koliko god da se zaradi novca, ovo se ne moze popraviti, osim ako se ne ode negde dalje od BG-a ali da se bude ispor radara tj da nije kraj gde ima ruda ili previse voda i slicno. I sa dobrom ekipom samostalno izgraditi infrastruktura radi normalnog zivota. Voda, kanalizacija, put itd Uzeti starlink kad pocne da radi kos nas i to je to.

U svom tom haosu, nezadovoljstvu i "bolesti" ce BG i NS pa i Nis postati izuzetno teski za zivot. Mi idemo u potpuno suprotnomn smeru od razvijenih zemalja EU u pogledu ekologije, ocuvanja prirode i resursa, demetropolizacije. Vise idemo ka Turskoj i bliskom istoku.
Pali smo jos u "SFRJ" kada se zbog posla ulazilo u SKJ jer "tako su svi radili". To je bila prva masovna prodaja "ideala i morala" za pare. Tako da se to nastavilo i mora mnogo vremena da prodje da se to svede na razumnu meru... verovatno jedno 50-100 godina. Vec je proslo 30. Novu vlast necemo izabrati "bez koske" tj u skroz demokratskoj atmosferi pa se mora menjati na 4 godine ako uopste to bude moguce sa cinjenicom da su nam, poslednjih decenija, otisli visoko obrazovani odnosno oni koji bar imaju preduslov da misle, koliko toliko, svojom glavom.

Ovi mladi to nece trpeti - ako ne uspeju nesto da promene, otici ce. Oni su vec sada napredniji jer lakse i brze dolaze do informacija. Za matore, dzaba stvaranje kapitala ovde kad ce deca otici tamo negde a ovo ovde sto im stovirmo ce samo prodati kao nasledstvo.
Tako da ne vidim smisao lozenja u kvalitet zivota u BG - poredjenje sa drugim metropolama Evrope, lozenje na velike terase, malo zelenila u bloku usranog od kerova....
Mozda sam investicione kupovine na nekim lokalnim minimumima cene u zlatu, ako se bas nema bolja ideja ili ako se trazi diverzifikacija...

Meni se ne ide odavde. Probacu pomoci deci bar u pocetku ali mislim da cu ih tesko zadrzati ako ne napravim neku oazu na 1-1.5 h kolima od BG-a. Mislim da je to jedino sto ima smisla.

vec pobuna narasle srednje klase koju trenutni sistem sprecava da raste jos brze.
Nije za ovu temu, ali moram da pitam: da li je to jedna "srednja klasa", kao homogena smesa, ili više njih? Da li ima predstavnika? Ako ih ima više, da li se njihovi međusobni interesi sudaraju? Da li je ona ima jasnu ideološku podlogu?
I ta neresena geopoliticka pitanja su danas 'resenija' nego sto su bila.
Da li naše "pitanje" deluje "rešenije" na našu korist?

I na IT i ostalo. Jednostavno, drustvo i ekonomija sazrevaju, gomila se i ljudski i materijalni kapital, sposobniji smo za sve kompleksnije proizvode i biznise. Znam da je to jeres misliti u nasem drustvu gde je kukanje nacionalni sport, pogotovo u ovo vreme koje je nabijeno dnevnopolitickom tenzijom.
Nema neke specijalne tenzije ali definitivno postoji zastoj u ulaganju. U IT se najvise oseti mada je ono za vreme i posle korone bilo ludilo kada se zaposljavalo i kuso i repato. Ono cega nema dovoljno su poslovi koji mogu da podignu standard. Poslove za do 1000e mogu da se nadju i ponuda je raznovrsna ali kako se primicemo toj cifri ponuda eksponencijalno opada a troskovi premasuju tih famoznih 1000e (gore dole 10% da ne sitnicarimo)

Sto se tice optimizma mislim da sa ovom ekipom na vlasti toga vise ne moze da bude jer njihov politicki kapacitet ne postoji da urade bilo sta za drzavu i narodu nego su vise kao interesna grupa. Na to ako dodas sistemsku korupciju tesko da ovde neki ozbiljniji posao ce moci da se radi u narednom periodu.

Spoljni kapital => spoljni uticaj => domaci kolonizatori => litijum, zagadjenje, urbanisticki haos, deponije, smece, seca suma, gradnja u nacionalnim parkovima... Koliko god da se zaradi novca, ovo se ne moze popraviti, osim ako se ne ode negde dalje od BG-a ali da se bude ispor radara tj da nije kraj gde ima ruda ili previse voda i slicno. I sa dobrom ekipom samostalno izgraditi infrastruktura radi normalnog zivota. Voda, kanalizacija, put itd Uzeti starlink kad pocne da radi kos nas i to je to.

U svom tom haosu, nezadovoljstvu i "bolesti" ce BG i NS pa i Nis postati izuzetno teski za zivot. Mi idemo u potpuno suprotnomn smeru od razvijenih zemalja EU u pogledu ekologije, ocuvanja prirode i resursa, demetropolizacije. Vise idemo ka Turskoj i bliskom istoku.
Pali smo jos u "SFRJ" kada se zbog posla ulazilo u SKJ jer "tako su svi radili". To je bila prva masovna prodaja "ideala i morala" za pare. Tako da se to nastavilo i mora mnogo vremena da prodje da se to svede na razumnu meru... verovatno jedno 50-100 godina. Vec je proslo 30. Novu vlast necemo izabrati "bez koske" tj u skroz demokratskoj atmosferi pa se mora menjati na 4 godine ako uopste to bude moguce sa cinjenicom da su nam, poslednjih decenija, otisli visoko obrazovani odnosno oni koji bar imaju preduslov da misle, koliko toliko, svojom glavom.

Ovi mladi to nece trpeti - ako ne uspeju nesto da promene, otici ce. Oni su vec sada napredniji jer lakse i brze dolaze do informacija. Za matore, dzaba stvaranje kapitala ovde kad ce deca otici tamo negde a ovo ovde sto im stovirmo ce samo prodati kao nasledstvo.
Tako da ne vidim smisao lozenja u kvalitet zivota u BG - poredjenje sa drugim metropolama Evrope, lozenje na velike terase, malo zelenila u bloku usranog od kerova....
Mozda sam investicione kupovine na nekim lokalnim minimumima cene u zlatu, ako se bas nema bolja ideja ili ako se trazi diverzifikacija...

Meni se ne ide odavde. Probacu pomoci deci bar u pocetku ali mislim da cu ih tesko zadrzati ako ne napravim neku oazu na 1-1.5 h kolima od BG-a. Mislim da je to jedino sto ima smisla.
Ne slazem se sa skoro nijednom recenicom, sem poslednjeg pasusa.

Nije za ovu temu, ali moram da pitam: da li je to jedna "srednja klasa", kao homogena smesa, ili više njih? Da li ima predstavnika? Ako ih ima više, da li se njihovi međusobni interesi sudaraju? Da li je ona ima jasnu ideološku podlogu?
Nije homogena, i dosta tu grupacija ima medjusobno suprotstavljene interese i ideologije. Ono sto mislim da je glavni pokretac previranja ke svest (ili mozda ne svest, nego ‘osecaj’) onoga o cemu i ovde cesto pricamo, dotrajalosti trenutnog modela razvoja.

Za onaj sledeci stepen razvijenosti potrebne su jace institucije, pravna zastita, slobodnija razmena ideja, itd. I mislim da su ljudi na ulici, cak i kad dolaze iz suprotnih ideologija, intuitivno svi okrenuti u tom pravcu.

Mislim da je toga svestan cak i trenutno rezim, samo sumnjam u njihov kapacitet da to sprovedu.

Da li je naše "pitanje" deluje "rešenije" na našu korist?
Zavisi kako gledas ali mislim da vecina naroda smatra da ne. Opet, mislim da to nije ni bitno toliko na kraju.

Oko 5% je moje lično mišljenje. Natavno što više to bolje ali zadovoljan sam s 5% u proseku. Naravno neka godina je bolja neka lošija i to je to.

Sad čitam da izjavili za expo da će Surčin biti prikačen na gradsku kanalizaciju, da neće sve ići u Savu.
Dakle, prvo ide kroz gradsku kanalizaciju, pa tek onda u reku. Veoma napredno.
Znak da u ovoj zemlji nesto krece na bolje je zavrsetak izgradnje fabrike za preradu odpadnih voda u NS i BG (dobro de ima tu jos pokazatelja ali kada to bude bilo gotovo mozemo reci da smo uradili ozbiljan posao). Kako stvari stoje od toga nema nista narednih 10-15 godina (optimisticki)

Vrh