Spoljni kapital => spoljni uticaj => domaci kolonizatori => litijum, zagadjenje, urbanisticki haos, deponije, smece, seca suma, gradnja u nacionalnim parkovima... Koliko god da se zaradi novca, ovo se ne moze popraviti, osim ako se ne ode negde dalje od BG-a ali da se bude ispor radara tj da nije kraj gde ima ruda ili previse voda i slicno. I sa dobrom ekipom samostalno izgraditi infrastruktura radi normalnog zivota. Voda, kanalizacija, put itd Uzeti starlink kad pocne da radi kos nas i to je to.
U svom tom haosu, nezadovoljstvu i "bolesti" ce BG i NS pa i Nis postati izuzetno teski za zivot. Mi idemo u potpuno suprotnomn smeru od razvijenih zemalja EU u pogledu ekologije, ocuvanja prirode i resursa, demetropolizacije. Vise idemo ka Turskoj i bliskom istoku.
Pali smo jos u "SFRJ" kada se zbog posla ulazilo u SKJ jer "tako su svi radili". To je bila prva masovna prodaja "ideala i morala" za pare. Tako da se to nastavilo i mora mnogo vremena da prodje da se to svede na razumnu meru... verovatno jedno 50-100 godina. Vec je proslo 30. Novu vlast necemo izabrati "bez koske" tj u skroz demokratskoj atmosferi pa se mora menjati na 4 godine ako uopste to bude moguce sa cinjenicom da su nam, poslednjih decenija, otisli visoko obrazovani odnosno oni koji bar imaju preduslov da misle, koliko toliko, svojom glavom.
Ovi mladi to nece trpeti - ako ne uspeju nesto da promene, otici ce. Oni su vec sada napredniji jer lakse i brze dolaze do informacija. Za matore, dzaba stvaranje kapitala ovde kad ce deca otici tamo negde a ovo ovde sto im stovirmo ce samo prodati kao nasledstvo.
Tako da ne vidim smisao lozenja u kvalitet zivota u BG - poredjenje sa drugim metropolama Evrope, lozenje na velike terase, malo zelenila u bloku usranog od kerova....
Mozda sam investicione kupovine na nekim lokalnim minimumima cene u zlatu, ako se bas nema bolja ideja ili ako se trazi diverzifikacija...
Meni se ne ide odavde. Probacu pomoci deci bar u pocetku ali mislim da cu ih tesko zadrzati ako ne napravim neku oazu na 1-1.5 h kolima od BG-a. Mislim da je to jedino sto ima smisla.