Šta je novo?

Cene nekretnina

UBI ide uz visoke poreze, ograničenja kirija , obeshrabruje svaku kupovinu i posedovanje asseta. To ti je ono you will own nothing and you will be happy. Izlizana stav ali itekako mogućnost. Iskreno mi prednjačimo trenutno u odnosu na zapad.....
UBI je notorna glupost zato nigde i ne postoji. To je ništa drugo no čista inflacija.

Evo ti plastičan primer - Ferari danas košta 300k evra. Uvedeš UBI gde svakom daješ mesečno garantovano 1 milion evra. Da li misliš da bi taj Ferari i dalje koštao 300k kada svako sad ima u džepu taj novac? Naravo da ne bi, već bi koštao 300 miliona. I šta je to nego obična inflacija?

Ili evo npr ti imaš kiosk gde prodaješ pljeskavice, i jedna pljeskavica danas košta 5 evra. UBI svima da po milion evra mesečno. Da li bi ti tu pljeskavicu i dalje naplaćivao 5 evra?

UBI je notorna glupost zato nigde i ne postoji. To je ništa drugo no čista inflacija.

Evo ti plastičan primer - Ferari danas košta 300k evra. Uvedeš UBI gde svakom daješ mesečno garantovano 1 milion evra. Da li misliš da bi taj Ferari i dalje koštao 300k kada svako sad ima u džepu taj novac? Naravo da ne bi, već bi koštao 300 miliona. I šta je to nego obična inflacija?

Ili evo npr ti imaš kiosk gde prodaješ pljeskavice, i jedna pljeskavica danas košta 5 evra. UBI svima da po milion evra mesečno. Da li bi ti tu pljeskavicu i dalje naplaćivao 5 evra?
Zato sam i napisao:
"Samo štampaš svake godine. Raste dug. Raste inflacija. Raste čuveni minimalac dok se ne izjednači sa medijanom."

Kakvi su ovo primeri lol, ko igde govori o UBI od milion evra?

To je ko da kazes, ‘zaboli te glava, i ti uzmes 1000 aspirina, overdoziras se i umres, sta je aspirin nego cist otrov?’.

Nije baš vezano za temu, ali imamo puno ljudi iz IT sektora ovde pa ćete mi oprostiti (možda bi valjalo napraviti odvojenu temu za ekonomske stvari, tipa: "Ekonomija Srbije", ili tako nešto...)

Produktivnost po času rada u IT sektoru (Srbija = 1, 2024. godina)

Šteta što ne radimo malo više na razvoju tehnološkog sistema Srbije, nego stranci prevashodno ubiru plodove "naših najproduktivnijih".

ZemljaIndex produktivnosti (IT sektor)
Irska
12.4​
Luksemburg
5.7​
Švajcarska
4.7​
Belgija
4.2​
Danska
4​
Švedska
3.7​
Norveška
3.6​
Island
3.5​
Nemačka
3.4​
Finska
3.3​
Kipar
3.3​
Holandija
3.2​
Francuska
3.2​
EA20
3.1​
Malta
3​
Austrija
2.9​
EU27
2.7​
Italija
2.4​
Rumunija
2.2​
Češka
2.1​
Španija
1.9​
Slovenija
1.7​
Slovačka
1.5​
Portugalija
1.4​
Grčka
1.3​
Estonija
1.3​
Letonija
1.2​
CIE11
1.2​
Mađarska
1.1​
Hrvatska
1​
Bugarska
1​
Srbija
1​
Poljska
0.9​
Litvanija
0.9​

output (6).png

Poslednja izmena:
Šteta što ne radimo malo više na razvoju tehnološkog sistema Srbije, nego stranci prevashodno ubiru plodove "naših najproduktivnijih".
Zato sto ovde nema klasicnog IT preduzetnistva (ima ali u malim kolicinama), vec su samo outsourcovani poslovi pa je IT kod nas u stvari Indija na Balkanu. Kod nas je pogresno forsiran service umesto produkta.
Na kratke staze to se bilo super ali je izlozenost ogromna i sada kada stuca svetski IT kod nas ce da nastupi dobar zastoj.

Zato sto ovde nema klasicnog IT preduzetnistva (ima ali u malim kolicinama), vec su samo outsourcovani poslovi pa je IT kod nas u stvari Indija na Balkanu. Kod nas je pogresno forsiran service umesto produkta.
Na kratke staze to se bilo super ali je izlozenost ogromna i sada kada stuca svetski IT kod nas ce da nastupi dobar zastoj.
Kakva steta sto niko nije mogao da nam objasni da forsiramo proizvode umesto servisa, sa nasim prebogatim trzistem, investitorima i biznis znanjem koje te proizvode moze da izgura.

Nije baš vezano za temu, ali imamo puno ljudi iz IT sektora ovde pa ćete mi oprostiti:

Produktivnost po času rada u IT sektoru (Srbija = 1, 2024. godina)

ZemljaIndex produktivnosti (IT sektor)
Irska
12.4​
Luksemburg
5.7​
Švajcarska
4.7​
Belgija
4.2​
Danska
4​
Švedska
3.7​
Norveška
3.6​
Island
3.5​
Nemačka
3.4​
Finska
3.3​
Kipar
3.3​
Holandija
3.2​
Francuska
3.2​
EA20
3.1​
Malta
3​
Austrija
2.9​
EU27
2.7​
Italija
2.4​
Rumunija
2.2​
Češka
2.1​
Španija
1.9​
Slovenija
1.7​
Slovačka
1.5​
Portugalija
1.4​
Grčka
1.3​
Estonija
1.3​
Letonija
1.2​
CIE11
1.2​
Mađarska
1.1​
Hrvatska
1​
Bugarska
1​
Srbija
1​
Poljska
0.9​
Litvanija
0.9​

Pogledajte prilog 252746
Indeks produktivnosti ne znam kako se meri za ovakve i slicne poslove, sta sve ulazi u analizu. Mozda moze @Defke ili @BillHicks da objasni ili bilo ko drugi ko je menadzer. Generalno, ja kao inzenjer koji izvrsava zadatke vidim samo pare kao neki krovni indeks koji visoki menadzment gleda. Kao u The Office seriji, ako branch pravi pare, dobri su, ako ne prave pare, nisu dobri i skidaju se sa platnog spiska.

Da li sam ja produktivan ako radim neku analizu nedelju dana i na kraju ukapiram da nista ne mogu da uradim da poboljsam neki proces? Verovatno ne. Da li cu da nastavim? Aposlutno da, sve dok mi je dodeljeno vreme za tako nesto. Mozda ukapiram nesto sto ce da ubrza proces 5 puta, mozda ukapiram nesto sto kasnije mogu da iskoristim za nesto drugo, ali eto ne vidi se ta moja produktivnost kroz brojke, jer sve vreme samo analiziram i nista realno ne doprinosim, ali imam potencijal doprinosa.

Pravo merilo produktivnosti je kad dobijes dobru povisicu za svoj rad 😀

Mozda je ovo sto si izvukao neki veci clanak, pa mozda ima jos neki kontekst koji ne mogu bas da skapiram.

Kakva steta sto niko nije mogao da nam objasni da forsiramo proizvode umesto servisa, sa nasim prebogatim trzistem, investitorima i biznis znanjem koje te proizvode moze da izgura.
Kako to mislis, pa nasi startup programi ti daju cak do 50k EUR, dovoljno da platis jednog dobrog developera godinu dana, sta bi ti vise.... :)

nasi bi ljudi hteli da udju u biznis, ali samo kada je uspesan. ko ce da ide u taj hustle/struggle na pocetku, niko, jer misle da je to kao na instagramu

btw jos veca je iluzija gledati srpsko trziste. tj strateski nema nikakvog smisla. tj i cela poenta da rokas globalno
samo sto je tu problem tim. jer investitori ne rade investiciju u proizvod, vec u tim, tj buducu kompaniju
u pocektu nemas isksutvo, kasnije ljudi nemaju petlje, jer krediti, zene, dece, ljubavnice i apartman u zlatidjerici

tj svi bi voleli da budu bogati (da ne rade za drugoga), ali da im neko sredi
klasican srpski mentalitet

plus sto rece defkinjo, nas ekosistem ne da te ne podrzava, nego te jos penali na svakom koraku
jos dodje i rodbina, da ti kaze
sta se pravis na budalu

srbija 2055

Indeks produktivnosti ne znam kako se meri za ovakve i slicne poslove, sta sve ulazi u analizu. Mozda moze @Defke ili @BillHicks da objasni ili bilo ko drugi ko je menadzer. Generalno, ja kao inzenjer koji izvrsava zadatke vidim samo pare kao neki krovni indeks koji visoki menadzment gleda. Kao u The Office seriji, ako branch pravi pare, dobri su, ako ne prave pare, nisu dobri i skidaju se sa platnog spiska.

Da li sam ja produktivan ako radim neku analizu nedelju dana i na kraju ukapiram da nista ne mogu da uradim da poboljsam neki proces? Verovatno ne. Da li cu da nastavim? Aposlutno da, sve dok mi je dodeljeno vreme za tako nesto. Mozda ukapiram nesto sto ce da ubrza proces 5 puta, mozda ukapiram nesto sto kasnije mogu da iskoristim za nesto drugo, ali eto ne vidi se ta moja produktivnost kroz brojke, jer sve vreme samo analiziram i nista realno ne doprinosim, ali imam potencijal doprinosa.

Pravo merilo produktivnosti je kad dobijes dobru povisicu za svoj rad 😀

Mozda je ovo sto si izvukao neki veci clanak, pa mozda ima jos neki kontekst koji ne mogu bas da skapiram.

meni su ove mere produktivnosti debilana teska
po andy groove tvoj posao i kvalitet kao menadzera, je output tvog tima

e onda to indijanci skontaju bukvalno, pa gledaju sto vise posla da izguraju na neku vremensku jedinicu, sto je debilana
vecina menadzera koncept psychological safety-ija je ono za male pickice. sto ima smisla, jer su vecini id*** opericane od bilo kakve emocionalne i socijalne inteligencije.

ono sto je u stvari najbitnija stvar u svakom kolektivu, je kulutura tog kolektiva, koja u glavnom totalno missalignovana sa core values-ima firme, ali u praksi je potvrdjeno samo tako

Sto bi to neko rado kad mu je lakse da grune pare u ciglu i izme 3 dinara na ulozen 1 dinar plus posao sigurica a kupci se otimaju ...

ozda je ovo sto si izvukao neki veci clanak, pa mozda ima jos neki kontekst koji ne mogu bas da skapiram.
Nije nikakav članak, nego analiza produktivnosti raznih sektora privrede iz ekonomskog časopisa. Računa se odnos bruto dodate vrednosti IT sektora prema broju ukupno određenih sati (koji se verovatno računa na osnovu nekih poslovnih registra, Labour Force Survey ili šta već).
meni su ove mere produktivnosti debilana teska
Neću više.

Pa da, mislim da retko koji kompleks zgrada u Bgu može da bude loša investicija. Pogotovo u delovima koji se razvijaju, jer tu se uvek najviše uveća cena u odnosu na uloženo.
bez uvrede ali mislim da bi u ovču trebalo da se spusti gospod bog lično i u isto vreme prevede đokovića da živi tamo kako bi narod iole malo stekao neku ozbiljniju sliku o ovči

bez uvrede ali mislim da bi u ovču trebalo da se spusti gospod bog lično i u isto vreme prevede đokovića da živi tamo kako bi narod iole malo stekao neku ozbiljniju sliku o ovči
Eto, izgleda da su investitori rešili da uđu u minus i da grade stanove za vanzemaljce. Nisu lepo ispitali teren i dobili tvoju profesionalnu analizu.

Nije tu nista "pogresno" vec je to realno jer kome ces ovde lokalno da pravis softver i zivis od toga i da razvijes veliku kompaniju? U Americi je to nemerljivo lakse zbog milion faktora. Ovde ti se drzava nakaci kao pijavica + korupcija i nema sanse da ostanes cist ili mentalno zdrav. Globalni plasman odavde to je izuzetak otuda su to kod nas unicorn firme koje nabrojis na prste jedne ruke. Tesko je da globalno iz Srbije plasiras neki proizvod jer nisi deo veceg trzista (npr EU).

Tesko je da globalno iz Srbije plasiras neki proizvod jer nisi deo veceg trzista (npr EU).

zavisi sta je proizvod. ali ako radis game/app nebitno je okle si. ljudi iz vijetnama/turske ubijaju ogromne pare u tier 1 zemljama, u srbiji imamo primera toga.
vise je problem u tome, sto kod nas ne postoji support kada failujes. u smislu da nastavis dalje, nego moras da se vratis u corp sistem, gde je sve drugacije. a posle tog faila imas znanja boga oca vise, ali nemas ljudstvo/sredstva da nastavis da rizikujes i testiras.

jedina razlika je sada u odnosu na pre, sto vise nema organskog besplatnog trafika, tj sve se vise radi kroz paid marketing, sto je odma otezavajuca okolnosti. ali zavisi i kako pristupis tom problemu

Vrh