Šta je novo?

Cene nekretnina

Juce na Kalisu sam vise cuo ruski nego srpski.

Pre neki dan na bilijaru, od cetiri stola tri su bili Rusi.

Ne znam na cemu se baziraju price da 'Rusi odlaze'.
Ti Rusi koji su došli i već žive 3 godine a još će po svoj prilici min 2 ne idu nigde! Oni i njihova deca ostaju ovde što je veliki plus za Srbiju. Evropa je dobila Talibane i ko zna kakve migrante a mi smo dobili najbolje od najboljeg. Braću Ruse, ista religija isti jezik isto pismo. Plus sve najbolje najpismenije i još u najboljem životnom dobu. Oni dobili državu koja ih želi i gde su poželjni a ne neprijatelji države i sistema kao što ih na Zapadu percipiraju. Bolju klimu. Win win za sve!

Naucili su i lokalne turisticke atrakcije do sat vremena kolima od Beograda, i vikendom ih cujem puno kad odem negde van grada.

Ti Rusi koji su došli i već žive 3 godine a još će po svoj prilici min 2 ne idu nigde! Oni i njihova deca ostaju ovde što je veliki plus za Srbiju. Evropa je dobila Talibane i ko zna kakve migrante a mi smo dobili najbolje od najboljeg. Braću Ruse, ista religija isti jezik isto pismo. Plus sve najbolje najpismenije i još u najboljem životnom dobu. Oni dobili državu koja ih želi i gde su poželjni a ne neprijatelji države i sistema kao što ih na Zapadu percipiraju. Bolju klimu. Win win za sve!

Rusi koji su došli ovde nisu preterano prijatni i napravili su sebi ekosistem u BG u kojem provode vreme, faktički se ne mešaju s nama. Međutim, njihova deca hoće, pa za jedno 2 generacije će se Rusija u njima izgubiti u svemu osim u imenu i sećanju.

Inače većina ljudi ovde ih ne miriše preterano.

Meni deluje da bi mogli ostati ovde long term. Imaju svoje škole, zdravstvene ustanove, pa čak i malu privredu (kozmetički saloni, teretane, prodavnice, ugostiteljski objekti) Mnogi žive bolje i ugodnije nego što su mogli kod kuće, ne žuri im se nazad u Moskvu.

Rusi koji su došli ovde nisu preterano prijatni i napravili su sebi ekosistem u BG u kojem provode vreme, faktički se ne mešaju s nama. Međutim, njihova deca hoće, pa za jedno 2 generacije će se Rusija u njima izgubiti u svemu osim u imenu i sećanju.

Deca čim krenu u naše škole će se mešati s našima. A ovi stariji normalno da imaju svoj krug. To je tipično za sve gastarbajtere. Jedini način da počneš da se družiš sa lokalcima je kroz školu ako dete ide u lokalnu. Ako ide u international onda si stalno u expat bubble-u. I nikad nemaš puno kontakta s lokalnim stanovništvom.

Povucen komentarom iz druge teme gde su se raspravljale cene u Vojvodjanskoj od pre par godina, bas sam uzeo da vidim da li neki od oglasa koje sam pratio iz 2021 i dalje mogu da se pristupe.
I nekim cudom nasao sam par komada koji i dalje stoje sa sve cenama, iz 2021 godine:

Vreme kada si mogao stan od 60-70m2 na NBGD da kupis za 90 hiljada 🤯🤯🤯
ivana ribara najjače naselje ikada...više ovaca i koza trčkara okolo tamo nego što ima ljudi

Imaju jos neprodatih stanova, 86+ m2 - https://centralplaza.rs/ Pasterova
Mislio da ih zovem, kaze drugar nikako, nocu prolaze kola hitne pomoci i kaze da ne postoji stolarija koja moze da "smanji" taj zvuk...
Je l neko zvao za cene?

Kakvi Rusi su došli kod nas, koji socioekonomski profil? Problem je što kad odeš negde van, Ruse bije malo taj "russian mafia" glas. Ne nužno da oni rade bilo šta ilegalno, ali deluju nafurano. Odeš u Dubai i lokalni Rus ima zlatnog Rolexa i ako ne vozi Bentley (sa obaveznom hromiranom maskom) onda makar neki stariji Range Rover, to je jednostavno look, imao on para ili ne. Ovo kod nas su mirni, tihi, voze bajs ili odu gradskim prevozom, pravo osveženje ako mene pitaš...

Mislio da ih zovem, kaze drugar nikako, nocu prolaze kola hitne pomoci tuda i tu, ne znam kakava stolarija, ne moze da te sacuva od buke i buđenja.
Je l neko zvao za cene?
za koji će ti đavo takva lokacija u životu? bolnica i pacijenti jedino što vidiš u toku dana u komšiluku...zdrav da se razboli od okruženja

Kakvi Rusi su došli kod nas, koji socioekonomski profil? Problem je što kad odeš negde van, Ruse bije malo taj "russian mafia" glas. Ne nužno da oni rade bilo šta ilegalno, ali deluju nafurano. Odeš u Dubai i lokalni Rus ima zlatnog Rolexa i ako ne vozi Bentley (sa obaveznom hromiranom maskom) onda makar neki stariji Range Rover, to je jednostavno look, imao on para ili ne. Ovo kod nas su mirni, tihi, voze bajs ili odu gradskim prevozom, pravo osveženje ako mene pitaš...

Srednja klasa koja radi za zapad i koja je bežala da bi zadržala poslove ili od mobilizacije. U principu dobro smo prošli, slažem se. Mislim da su ti u većim parama otišli na neke ekskluzivnije destinacije, Beograd je ipak trećerazredna kategorija.

Deca čim krenu u naše škole će se mešati s našima. A ovi stariji normalno da imaju svoj krug. To je tipično za sve gastarbajtere. Jedini način da počneš da se družiš sa lokalcima je kroz školu ako dete ide u lokalnu. Ako ide u international onda si stalno u expat bubble-u. I nikad nemaš puno kontakta s lokalnim stanovništvom.
Ima ih koji se mešaju, ali je to jako, jako malo.
Imaju svoje škole i vrtiće. Rekao bih da je više naših koji upisuju decu u njihove, nego obrnuto.

Mislio da ih zovem, kaze drugar nikako, nocu prolaze kola hitne pomoci i kaze da ne postoji stolarija koja moze da "smanji" taj zvuk...
Je l neko zvao za cene?
Ne prolaze tu kola hitne pomoći, tu je ulaz za "stari urgetni" (zgrada koja izgleda kao zamak-kula sa satom) i koristi se za administrativne poslove. Kolski prilaz za vozila hitne pomoći je iz Deligradske.
Meni je ta lokacija top.

pa da, očekivano. da se razumemo, lokacija sama po sebi je brutalna, ali za mene lično je problematičan sadržaj koji se tu nalazi. neprijatno bi mi bilo to sve za svakodnevni život.
Zanimljivo, priznajem da nisam nikada razmišljao na taj način. Bilo bi interesantno videti da li može da se dobije niža cena za stan u Tiršovoj u odnosu na okruženje, na konto toga što se u neposrednoj blizini nalazi dečja onkologija i hematologija.

Pa realno, šta ti fali :) Ne mogu svi da žive na par lokacija u gradu, svaka ima neku manu. Šta ima da gledam okolinu? Bolje u bolnicu nego komšiji u tanjir no svako ima svoje mišljenje. Uglavnom je centar, sve je na pljuckomet pa ko šta voli.

Ima i tu projekat Rue 48 se zove. Pre nego sto su počeli da kopaju bilo 4k + PDV, ne znam kako se sada kreću cene.
jes, ima ona u obliku trougla novogradnja.
Pa realno, šta ti fali :) Ne mogu svi da žive na par lokacija u gradu, svaka ima neku manu. Šta ima da gledam okolinu? Bolje u bolnicu nego komšiji u tanjir no svako ima svoje mišljenje. Uglavnom je centar, sve je na pljuckomet pa ko šta voli.
pa radi se o preferencijama. ja bih vala pre ubadao preko prozora pomfrit komišiji iz tanjira nego živeo okružen bolnicama i ljudima koji tu dolaze iz muke...ali ok, svako ima svoje crvene linije.

jes, ima ona u obliku trougla novogradnja.

pa radi se o preferencijama. ja bih vala pre ubadao preko prozora pomfrit komišiji iz tanjira nego živeo okružen bolnicama i ljudima koji tu dolaze iz muke...ali ok, svako ima svoje crvene linije.
Ma jasno samo tu ne gledaš pacijente jer je pored ambasada i univerzitet, ostalo je u donjem delu ili drugoj ulici. Jeste u neposrednoj blizini ali priča se kao da gledaš direkt u bolnicu ili dz. Svakako blizina zdravstvenih ustanova ne može da bude mana, po meni, sad jbg kako kome.

Ma jasno samo tu ne gledaš pacijente jer je pored ambasada i univerzitet, ostalo je u donjem delu ili drugoj ulici. Jeste u neposrednoj blizini ali priča se kao da gledaš direkt u bolnicu ili dz. Svakako blizina zdravstvenih ustanova ne može da bude mana, po meni, sad jbg kako kome.
Ne zaboravi da su lekari visokoplatezna kategorija danas. Neko ko je specijalista plus u nastavi plus radi privatno izlazi na 5k+ neto. Njima je zgodno da budu locirani blizu bolnice (državne i privatne)

Vrh