Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislis da to nije tacno? Ako nije tacno zasto legalizacija sada i pitanje je legalizacija cega i u kojoj kolicini. Predizborna obecanja su samo to ... obecanja.
Da ne bude kao u onoj narodnoj "obecanje ludom radovanje" ili sto bi rekli majstori "sta mi tesko da obecam" :D
Mislim da je generalno cela ta prica 'vestacki drze cenu BnV' (ili njena inverzna varijanta 'cene rastu zbog BnV') glupava, a da je teza da je legalizacija stopirana zbog tog projekta posebno glupav pasus te price.

Osnovna logika kaze da ako pokrenes masovnu izgradnju na nekom mestu to zapravo pritiska cene odozgo ali ovde smo imali upinjanja u logicke skokove kako 'niko drugi ne sme da gradi' (iako je broj izdatih gradjevinskih dozvola u medjuvremenu oborio rekorde u poslednjih 30 godina) i kako 'namerno stopiraju legalizaciju' (koja je stopirana dosta pre projekta, a evo sada vidimo da se resava ubrzano).

Zasto sad? Zato sto su neke fokus grupe navele legalizaciju kao jedan od jace kotiranih problema i tako sto je rejting men utvrdio da bi tu mogao da vrati neki procenat izgubljen u poslednjih 10 meseci.

Da li ce biti nesto od toga? Ko zna. Pricalo se za kredite za mlade da ce biti samo prica (ja prvi sam mislio da ce biti zanemarljiv broj), pa se ispostavilo da i nije tako zanemarjlivo. Isto je bilo i sa ogranicenjem kamata svojevremeno, pa se izguralo do kraja. Sa druge strane imamo i neka obecanaj koja su ostala samo najava, ili su u praksi ispala dosta jadnija, tipa ovo ogranicenje marzi.

Kažu 100 evra + gradsko građevinsko ..svi doprinosi kao i do sada.
To juce nije receno

Kada smo kod obveznica, kursa, paraaaaa, evo kako nam izgleda platni bilans:

1. Trenutni deficit je oko –2,38 mlrd €, što je za 40 % više nego u istom periodu 2024. godine. Ovo je prevashodno rezultat rasta deficita u razmeni robe i manjeg suficita u uslugama. IKT nastavlja da dominira u izvozu usluga, trenutno je generisao 2.6 milijarde prihoda (što je za 300 miliona više nego u istom periodu prošle godine).

2. Finansijski račun pokazuje 100% veći odliv u odnosu na prošlu godinu: –1,30 mlrd € na –2,64 mlrd €. Ovo je većim delom rezultat intervencija NBS-a na deviznom tržištu (promena deviznih rezervi). Prošle godine smo imali priliv od 1,98 mld € (rastu rezerve), dok je u 2025. evidentiran neto odliv od 1,33 mld €, odnosno smanjenje za 3,3 mld €.
SDI
su pale sa 3,16 mld € u 2024 na 1,89 mld €, ali pošto one spadaju u "pasivu", to je doprinelo smanjenju negativnog salda. Ako izuzmemo efekte promene deviznih rezervi, na finansijskom računu je neto priliv od 1.3 milijarde po osnovu SDI.

3. Finansijski račun nudi takođe uvid u kredite, gde se vidi da je: država povukla 738 mil € dugoročnih kredita, dok je otplaćeno oko 766 mil €, pa je saldo –28 mil €. Kratkoročni krediti i kreditne linije MMF‑a nisu menjali stanje. Glavna zaduženja dolaze iz kategorije: “nefinansijske institucije, domaćinstva i neprofitni sektor, ona su se zadužila za oko 1,26 mld €. U okviru toga kratkoročni krediti imaju iznose oko 551 mil €, a dugoročni neto oko 711 mil €, što je rezultat značajnog korišćenja dugoročnih kredita (oko 1,14 mld €) uz otplate od 428 mil €.

4. Dobro u lošem je što nam doznake i dalje "peglaju" veliki deo deficita u robnoj razmeni. Otprilike: 73 % (2,98 / 4,06 ≈ 0,735), ali zavisi koje se brojke iz bilansa se uzmu konkretno. Drugi način da ispeglamo ovaj deficit je kroz SDI (može i suficitom u uslugama, zaduživanjem itd.), pa imamo i pokazatelj neto SDI/tekući deficit: 1,26 mld € / 2,38 mld € ≈ 0,53 (što je tri puta manje nego prošle godine, jer su SDI u padu...)

Zaključak: Nastavlja se ista putanja, sa povećanim deficitom. U kratkim crtama, živimo iznad proizvodnih mogućnosti u trgovini (nismo sami u tom društvu), ali to može da traje sve dok postoji stabilan izvor deviza (doznake + FDI).

balance_of_payments.jpg
imports_exports.jpg

Što se tiče obveznica, ponuđeni obim je bio 28.5 milijardi, a ukupna tražnja 20.6 milijardi RSD. Međutim, država je "odsekla" polovinu te tražnje, jer su investitori tražili veću stopu prinosa od 5.10%. Jednostanvo, nisu hteli da se zaduže skuplje. Na kraju je realizovano 10.98 milijardi po višoj ceni od nominalne (kuponska stopa 5.25%, prinos 5.10%), što znači da su određeni investitori bili spremni i da pretplate. Sve u svemu, manje-više ok emisija.

Ne znam da li će biti najavljene legalizacije, ali znam da se odlučuje o NIS-u u petak (uz najave da smo doterali cara do duvara). A to će biti mnogo bitnija vest za naša buduća kretanja.

Prilozi

• imports_exports.jpg
    imports_exports.jpg
    38 KB · Pregleda: 11
Poslednja izmena:
Opet se javljaju neki koji kažu evo ubrzano je......a 5 godina se nista ne dešaca i nije samo 100 - 1000 evra..nego ko zna šta još...
Upitna je ažurnost katastra a znamo kako su spori ...aljkavi i malo ih ima..

Šta mislite?
EDIT: Evo i ovaj, gledam u oglasima u BNV trosobne stanove do 300k. Ovde treba još dodati parking mesto.
ovaj drugi od 299.888 eur. zgrada je neuporedivo bolje pozicionirana u okviru BNV. prvi stan se nalazi u zgradi koja je tik uz gazelu - opšti horor.

Буквално је био пресек стања легално/нелегално. Све после те мислим 2015. није ни могло да се легализује. Дакле имаш снимак, упореди, спроведи законе који су тада донешени! Свака градња без грађевинске дозволе је кривично дело и повлачи затвор и новчану казну и све се то повећава ако се настави градња после решења о обустави радова!

За остало се слажем. Ја буквално од било које опозиције сутра очекујем оно што није урађено 6. октобра! Отварање свих архива/досијеа, лустрација, кривична одговорност.
Много очекујеш. Неће да може. Не видим како би се то могло решити сада или у будућности, ако се није могло решити онда док је било свеже и релативно јасно разграничено. Сада су се на све те некадашње незаконитости накалемиле нове, као резултат природне симбиозе хуља које одлазе и долазе (са власти на власт). Криво срастање, што би рекао Џони Штулић. Неразлучиво, јер је много више људи у међувремену упетљано у то врзино коло, а све мање оних који су чисти и изван тога, а да имају неку моћ.

Poslednja izmena:
Upravo tako,sve se to prometovalo i do sad,jedina razlika je sto ce moci na kredit.Kao sto rekoh mislim da nece imati uticaj na cenu nanize,samo ce se nivelisati da sadašnjim uknjizenim objektima.Takodje delovi opština na kojima ima najviše nelegalnih,Rakovica,Palilula,Zvezdara,Surcin,Zemun nece uticati na cene na boljim gradskim lokacijama.Gomila tih stanova ulazi u kategoriju do 100000 evra.
Jeste se to prometovalo ali nacin na koji se to radilo je sigurno odbilo dobar deo zainteresovanih kupaca. Na ovaj nacin ce stvar biti jednostavnija (pod uslovom da se zaista desi).

Mislim da je generalno cela ta prica 'vestacki drze cenu BnV' (ili njena inverzna varijanta 'cene rastu zbog BnV') glupava, a da je teza da je legalizacija stopirana zbog tog projekta posebno glupav pasus te price.

Osnovna logika kaze da ako pokrenes masovnu izgradnju na nekom mestu to zapravo pritiska cene odozgo ali ovde smo imali upinjanja u logicke skokove kako 'niko drugi ne sme da gradi' (iako je broj izdatih gradjevinskih dozvola u medjuvremenu oborio rekorde u poslednjih 30 godina) i kako 'namerno stopiraju legalizaciju' (koja je stopirana dosta pre projekta, a evo sada vidimo da se resava ubrzano).

Zasto sad? Zato sto su neke fokus grupe navele legalizaciju kao jedan od jace kotiranih problema i tako sto je rejting men utvrdio da bi tu mogao da vrati neki procenat izgubljen u poslednjih 10 meseci.

Da li ce biti nesto od toga? Ko zna. Pricalo se za kredite za mlade da ce biti samo prica (ja prvi sam mislio da ce biti zanemarljiv broj), pa se ispostavilo da i nije tako zanemarjlivo. Isto je bilo i sa ogranicenjem kamata svojevremeno, pa se izguralo do kraja. Sa druge strane imamo i neka obecanaj koja su ostala samo najava, ili su u praksi ispala dosta jadnija, tipa ovo ogranicenje marzi.
Tako je. Men cuva u rukavu par keceva za bolji rejting i izvlaci ih po potrebi u nadi da ce preokrenuti stvari i raspisati izbore... E sad da je drama oko rejtinga jeste.

Ovo će sigurno uticati na porast ponude ali ne toliko u visokom cenovnom rangu koliko i srednjem ali najviše u nižem cenovnom rangu. Ima tu dosta kuća, spratova po kućama, nadogradnji na zgradama, novogradnji gde je tavan ustvari stambeni prostor, vikendica itd

Ovo će omogućiti ljudima da umesto neke starogradnje od 50m2 sada kupe nešto veće od 60-70m2 ... Mislim da će veći uticaj imati u manjim opštinama i na periferiji Beograda nego u centralnim.

Ne verujem da će uticati na BnV ali pošto nemamo podatke sve je ovo nagađanje

Poslednja izmena:
Izgleda lepo, ali nije prakticno, svaki stan je delimicno onda natkriven terasom od iznad, sto znaci da moras da brines o hidroizolaciji vise + je uglavnom onda tu spusten plafon i imas kaskade od plafona u stanu.

Ali izgleda lepo, slazem se.
Ja sam prvi izbegao stan koji je odmah ispod povucenog sprata i otisao malo nize, jer nikad ne mogu da budem siguran koliko je hidroizolacija dobro uradjena. Ipak je necija terasa zapravo plafon moje dnevne sobe recimo.

Izgleda lepo, ali nije prakticno, svaki stan je delimicno onda natkriven terasom od iznad, sto znaci da moras da brines o hidroizolaciji vise + je uglavnom onda tu spusten plafon i imas kaskade od plafona u stanu.

Ali izgleda lepo, slazem se.
ovo sa natkrivenom teraosm u stvari može da bude dosta korisno. svojevremeno sam živeo u stanu koji je imao terasu od 20 kvadrata, potpuno natkrivena. dosta je dobar koncept to bio jer si bukvalno mogao da je koristiš većim delom godine pošto ti kiša ne može ništa. nije bila upotrebljiva samo tokom zimskih meseci.

ovo sa natkrivenom teraosm u stvari može da bude dosta korisno. svojevremeno sam živeo u stanu koji je imao terasu od 20 kvadrata, potpuno natkrivena. dosta je dobar koncept to bio jer si bukvalno mogao da je koristiš većim delom godine pošto ti kiša ne može ništa. nije bila upotrebljiva samo tokom zimskih meseci.
Ne razumem, bukvalno nijedna terasa nije natkrivena u ovim zgradama, sve su otvorenog tipa.
Kada kazem da je stan natkriven mislim da ti svuda terasa od stana iznad stoji iznad dnevne sobe, sto nije idealno definitivno.

Kako sam stariji sve mi se više čini da su te terase, dvorišta u visokom prizemlju neuspeli pokušaji da se zameni kuća sa dvorištem :)
Ok ima se dobar pogled iz penthausa, značio je taj prostor u Koroni...
Ako čovek mora biti u metropoli non stop onda nema mnogo izbora ...

Ne razumem, bukvalno nijedna terasa nije natkrivena u ovim zgradama, sve su otvorenog tipa.
Kada kazem da je stan natkriven mislim da ti svuda terasa od stana iznad stoji iznad dnevne sobe, sto nije idealno definitivno.
natkrivene su im terase.

natkrivene su im terase.
Mozda su natkrivene ove terase sto nisu okrenute ka kaskadi? Ne razumem kako cela terasa moze biti natkrivena kada imas stepenastu gradnju, osim ako deo terase od iznad nije ukrasni i samo sluzi za natkrivanje ove ispod?

Nisam pobornik teorija zavere ali definitivno se ta legalizacija i generalno uknjizavanje vuklo brzinom ranjenogh puza. Eno po Filmskom gradu i Ceraku pola stanova nije uknjizeno i traze dlaku u jajetu ljudima koji zele to da uknjize, zasto - ja to ne znam, ali ako se tako radi onda je plodno tlo da se sire glasine.

Pod pojmom legalizacije se svasta provlaci i tu definitivno treba napraviti razliku. Imamo neke supe i stale po selima preko magacina i hala do nelegalnih kuca i splavova (vecinomu zasticenim podrucijima). Ona na sve to kada se dodaju regularno izgradjeni stanovi ali sa manjim odstupanjima u projektima nastane opsta papazijanija. Ko ce to da rasprede i kako pojma nemam ali znam samo da ovom brzimom nece biti u skorije vreme i da je veoma zgodan argument za bilo kakvu predizbornu kampanju.

Meni se cini da je ovo previse krupan zalogajh da bi moglo da se progura tek tako. S druge strane ogroman je pritisak da bude uradjeno a svi vlasnici onh nelegalnh objekta na boljim lokacijama stoje u niskom startu. Mislim da od ove price nema nista pouceni predhodnim iskustvima ali ajde ... neka prodje mesec dva da vidimo i to cudo ...

Ja sam prvi izbegao stan koji je odmah ispod povucenog sprata i otisao malo nize, jer nikad ne mogu da budem siguran koliko je hidroizolacija dobro uradjena. Ipak je necija terasa zapravo plafon moje dnevne sobe recimo.
Tu ne znas kome je veca koska uvaljena. Ovome sto ce da procuri u jednom trenutku ili onome gore koji to mora da sanira. Mislim ... nece to tek tako da procuri ako je lepo uradjeno ali vrag ce ga znati... Hidro izolacija je tu manji problem od toplotne i svih problema sa kondezom koje to nosi sa sobom.

Mozda su natkrivene ove terase sto nisu okrenute ka kaskadi? Ne razumem kako cela terasa moze biti natkrivena kada imas stepenastu gradnju, osim ako deo terase od iznad nije ukrasni i samo sluzi za natkrivanje ove ispod?
da, ova strana što nije okrenuta ka kaskadi ima skroz natkrivene terase. a ove kaskadne deluje da natkrivaju nekih 80% površine terase
1758534614731.png

Pa ako prodaju Plato Bezaniju ljudi za 4400 eur, mislim da BNV vise nije ni skup po danasnjem trzistu...
U poslednje vreme srećem već nekoliko ljudi koji su u fazonu "u centar ni da mi plate!" Pod tim podrazumevaju sve sa ove strane mosta, Dorćol, Vračar, Savski Venac ali i urbanizovane delove Palilule i Zvezdare. Zašto je tako, pojma nemam, ali izgleda da će NBG (a posledično i Zemun, Bežanija, pa možda i Surčin) sve više dobijati na ceni. Kad vidim da je novogradnja u Vojvođqnskoj 3600+PDV, onda ovaj Vračar deluje zapravo bagatelno jeftino.

Vrh