Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa sta znam, u energetici najveca razlika je nuklearka a ona je izgradjena ‘74, za vreme Sovjeta. Od Belene-a, koji su trebali izgraditi u ovom velu su odustali.

Aj da kazemo da je reciklaza zaista toliko zastupljena, kakve to na kraju razlike pravi u trzistu nekretnina?
Mislim da su vec u procesu izgradnje novih reaktora za postojecu nuklearnu elektranu, sto ce dodatno prosiriti snagu nuklearke.

Vrednost investicijs je 15 milijardi €

Tako nešto i ja slutim. 🫤 A ovo je samo najava. Nije dovoljno ni sačeki zakonski tekst, nego mora da se vidi i kako se primenjuje u praksi. Ja njima ništa ne verujem.

Ako bi se zaista usvojilo ovako kako je najavaljeno? To bi povećalo ponudu, i cene bi par malo male. Ali bi to vršilo pritisak na cene novogradnje, zato sam i skeptičan.

Nego, je l' ima neko aktuelne podatke za broj odobrenih kredita za mlade? Koliko od 5000 otvrenih mesta je popunjeno?
Samo Joe je uspeo da dobije 😉, ali i Defke zbog nesebicnog angažmana na forumu Ana…

Ovaj Expo će nam doći glave, sam novac se preusmerava tamo, onih 20.000za pomoć deci isplaćuju u transama po 5.000 već mesecima…

Deset strana pišete o legalizaciji čija je najava predizborni igrokaz. Isto kao Mercedes u Priboju, Mubdala fabrika elektronike ... Avioni, kamioni, nedostaje samo hleb za 3 dinara i Srbija garant mira pa da zatvorimo krug.

Čovek je patološki lažov sa teškom narcisoidnim poremećajem, ja, ja, ja ... pa ja ...

Poslednja izmena:
Најављена легализација је нешто најгоре што једна власт може да учини друштву у целини на дужи рок. Али, треба им лова. Држава нема пара, јавни приходи су јако лоши, а научило се на давање шаком и капом. Још се и обећало, нема коме није. Притом, не мислим да директан приход од тих најављених такси, иако ни то неће бити занемарљив износ. Мислим на порез на имовину. Свако ко се буде пријавио за легализацију, експресно ће добити решење пореске управе за ту своју "нову" имовину. То решење ће ретроактивно важити 5 година, још ако се ради о доградњи постојећих објеката, поништиће им амортизационе стопе. Причамо о јако великом износу, који ће бити обрачунат и "фактурисан" у брзом року,

Најављена легализација је нешто најгоре што једна власт може да учини друштву у целини на дужи рок. Али, треба им лова. Држава нема пара, јавни приходи су јако лоши, а научило се на давање шаком и капом. Још се и обећало, нема коме није. Притом, не мислим да директан приход од тих најављених такси, иако ни то неће бити занемарљив износ. Мислим на порез на имовину. Свако ко се буде пријавио за легализацију, експресно ће добити решење пореске управе за ту своју "нову" имовину. То решење ће ретроактивно важити 5 година, још ако се ради о доградњи постојећих објеката, поништиће им амортизационе стопе. Причамо о јако великом износу, који ће бити обрачунат и "фактурисан" у брзом року,

Pritom vrlo je moguće da rade to da bi svoje nelegalne kvadrate koje su gradili 13 godina zaštitili u slučaju da izgube izbore.

Ovoliki populizam u tako kratkom periodu znači da se trude svim silama da oporave rejting, ali kraj im je neminovan.

Naravno, obveznice se nisu prodale dovoljno, ovo im je verovatno bilo u fioci vec neko vreme

Pritom vrlo je moguće da rade to da bi svoje nelegalne kvadrate koje su gradili 13 godina zaštitili u slučaju da izgube izbore.

Ovoliki populizam u tako kratkom periodu znači da se trude svim silama da oporave rejting, ali kraj im je neminovan.
Litmus test za stanovnistvo, potez je naravno proracunat da ce razbesneti legaliste koji svakako su protiv rezima ali ce privoleti neutralne i ucvrstiti postojece glasace, kojima su zakoni vise preporuke.
I na sve to povecanje penzija, iako je po preporukama MMFa bilo da se povecanja stopiraju.

Sad je pitanje samo koja grupa je u manjini.

Litmus test za stanovnistvo, potez je naravno proracunat da ce razbesneti legaliste koji svakako su protiv rezima ali ce privoleti neutralne i ucvrstiti postojece glasace, kojima su zakoni vise preporuke.
I na sve to povecanje penzija, iako je po preporukama MMFa bilo da se povecanja stopiraju.

Sad je pitanje samo koja grupa je u manjini.

Imali smo mi ovu fazu i sa demokratama, deljenje akcija itd. Potezi govore mnogo više od reči. Frka im je. To se vidi i po tome što nije raspisao uzbore.

Ali brkaju se pojmovi,namerno.Ovo nije zakon o legalizaciji,ovo je samo upis prava svojine sa zabelezbom da nema garancije na to kako je izveden objekat.Legalizacijom se dobijala upotrebna dozvola i bila je potrebna dokumentacija izvedenog stanja. Sad se samo olakšava promet i naplatice se porez.Da budemo realni nema rusenja useljenih objekata,to nikad niko nece moci da uradi.

Ali brkaju se pojmovi,namerno.Ovo nije zakon o legalizaciji,ovo je samo upis prava svojine sa zabelezbom da nema garancije na to kako je izveden objekat.Legalizacijom se dobijala upotrebna dozvola i bila je potrebna dokumentacija izvedenog stanja. Sad se samo olakšava promet i naplatice se porez.Da budemo realni nema rusenja useljenih objekata,to nikad niko nece moci da uradi.
Sto je sasvim dovoljno za 90% ljudi na ovom podrucju, koriscenje objekata i infrastrukture bez upotrebne dozvole je normalizovano od strane drzave

Pitanje je koliko i ova mera moze dovesti do pada cena. Svakako takvi stanovi i kuce su se i ranije prodavali vidjao sam po oglasima samo za manje pare i za kes iskljucivo. Znaci oni ce sada samo uhvatiti prikljucak sa ostalima i kao takvi samo dici cene na nivo na kome se prodaju legalni kvadrati. Dakle moze biti bolja ponuda koja moze dovesti do odredjenog pada cena ali i to samo u odredjenim delovima grada gde je takav tip gradnje bio najvise zastupljen. Ostali delovi gde nema takvih kvadrata u tolikom broju da moze nesto da utice na cenu tesko da ce ista da se menja. Znaci ne vidim da ce ova mera nesto oboriti cenu na Nbg ili nekim centralnim opstinama gde i nema toliko nelegalnih objekata. Mada svakako je ovo dokaz da je cup prazan i po stoti put ko se drzao zakona i radio po ps-u ispao magarac.

Pitanje je da li ce banke davati kredite sa ovakvim zabelezbama iz novog projekta o legalizaciji.

Pitanje je koliko i ova mera moze dovesti do pada cena. Svakako takvi stanovi i kuce su se i ranije prodavali vidjao sam po oglasima samo za manje pare i za kes iskljucivo. Znaci oni ce sada samo uhvatiti prikljucak sa ostalima i kao takvi samo dici cene na nivo na kome se prodaju legalni kvadrati. Dakle moze biti bolja ponuda koja moze dovesti do odredjenog pada cena ali i to samo u odredjenim delovima grada gde je takav tip gradnje bio najvise zastupljen. Ostali delovi gde nema takvih kvadrata u tolikom broju da moze nesto da utice na cenu tesko da ce ista da se menja. Znaci ne vidim da ce ova mera nesto oboriti cenu na Nbg ili nekim centralnim opstinama gde i nema toliko nelegalnih objekata. Mada svakako je ovo dokaz da je cup prazan i po stoti put ko se drzao zakona i radio po ps-u ispao magarac.
Upravo tako,sve se to prometovalo i do sad,jedina razlika je sto ce moci na kredit.Kao sto rekoh mislim da nece imati uticaj na cenu nanize,samo ce se nivelisati da sadašnjim uknjizenim objektima.Takodje delovi opština na kojima ima najviše nelegalnih,Rakovica,Palilula,Zvezdara,Surcin,Zemun nece uticati na cene na boljim gradskim lokacijama.Gomila tih stanova ulazi u kategoriju do 100000 evra.

Imali smo ovde ljude koji su tvrdili da je legalizacija namerno stopirana da bi se drzala cena BnV. Izgleda da im ta cena nije vise bitna lol.

Upravo tako,sve se to prometovalo i do sad,jedina razlika je sto ce moci na kredit.Kao sto rekoh mislim da nece imati uticaj na cenu nanize,samo ce se nivelisati da sadašnjim uknjizenim objektima.Takodje delovi opština na kojima ima najviše nelegalnih,Rakovica,Palilula,Zvezdara,Surcin,Zemun nece uticati na cene na boljim gradskim lokacijama.Gomila tih stanova ulazi u kategoriju do 100000 evra.

Svakako je to pritisak na strani ponude, jer se broj kupaca neće povećavati. Uostalom, videćemo kako će ta legalizacija da izgleda u praksi.

Drugačije je. Bolja infrastruktura, nisi zavistan od centra. Bolji saobraćaj. Imaju metro. Tražnja prati ponudu i ne dozvoljava da toliko naraste cena. Nekretnine im nisu primarne za investicije, nema bankarskog nepoverenja, lakše se gradi, država obezbedi infrastrukturu, veća je regulacija tržišta jer su EU pa se smanjuju špekulacije itd itd.
Istraži malo više. Zanimljivo je
Pa istrazujem ali koliko vidim gradnja im je manja od nase, sto valjda znaci da je i traznja veca.

Inace su tamo do 2011 u Sofiji zajedno sa Rumunima u Bujurestu imali slican price to income odnos kao Bg, samo sto je kod njih tad pao i nije se vratio (mada kod njih se sada oporavljaju ubrzano https://sofiaglobe.com/2025/04/08/h...d-18-3-in-q4-2024-y-y-highest-increase-in-eu/).

Sve me navodi na zakljucak da nije tu bilo nesto preterano drugacije filozofije, samo drasticno veci egzodus stanovnistva i previse gradnje 2006-2010

Svakako je to pritisak na strani ponude, jer se broj kupaca neće povećavati. Uostalom, videćemo kako će ta legalizacija da izgleda u praksi.
Povecanje ponude mislim da ce biti mizerno,ko je hteo da proda mogao je i do sad,samo kes kupci.Jedina razlika sto ce sad novac od kreditnih kupaca uci na trziste,a to znaci lancani skok kupovina i prodaja i kao logičan sled rast cena.

Povecanje ponude mislim da ce biti mizerno,ko je hteo da proda mogao je i do sad,samo kes kupci.Jedina razlika sto ce sad novac od kreditnih kupaca uci na trziste,a to znaci lancani skok kupovina i prodaja i kao logičan sled rast cena.

Pa ispada da ne postoji fenomen koji ne podiže cene u Beogradu, to je zaista jedno mitsko biće onda.

Imali smo ovde ljude koji su tvrdili da je legalizacija namerno stopirana da bi se drzala cena BnV. Izgleda da im ta cena nije vise bitna lol.
Mislis da to nije tacno? Ako nije tacno zasto legalizacija sada i pitanje je legalizacija cega i u kojoj kolicini. Predizborna obecanja su samo to ... obecanja.
Da ne bude kao u onoj narodnoj "obecanje ludom radovanje" ili sto bi rekli majstori "sta mi tesko da obecam" :D

Poslednja izmena:
Ako se sprovede zakon o legalizaciji potraznja ce svakako dosta da padne sem mozda u prvoj gradskoj zoni, ljudi u zadnjih 5,6 god su toliko naplaseni sa razlogom da niko ne bi kupio nekretninu a da papiri svi nisu cisti 1/1...samim tim ce i cene dosta da padaju po opstinama gde su bili nelegalizovani objekti a ima ih premnogo...ako se bude usvojio zakon posle nove godine kako se prica svakako ce to biti dug proces dok dodje sve do realizacije.

Odavno su oni trebali da primenjuju zakon na sve izgrađene objekte, pa i na nelegalne u pogledu poreza na imovinu,zakon je odavno usvojen,samo je selektivno primenjivan.
Pogledajte sada,gađaju se nekim cenama za legalizaciju,i umesto da daju poseban popust nelegalnim objektima koji su plaćali porez,jer ima i takvih koji su prijavili porez,oni još nagrađuju izbegavanje zakona o porezu na imovinu.
Zakon o legalizaciji koji je donet davnih dana ,pokazao se kao totalno neuspešan pokusaj,kako u smislu zaposlenih koji rade na njemu,tako i u svakom drugom tehničkom smislu.Verovatno je digitalizacija doprinela da se drastično smanji umni rad lelemuda po opštinskim kancelarijama,pa će nam možda veštačka inteligencija uvesti red i rad 😁

Naravno, obveznice se nisu prodale dovoljno, ovo im je verovatno bilo u fioci vec neko vreme
Obveznice se nisu prodale jer su dali previše nisku kamatu kao što sam rekao već i još indeksirane u dinarima na 10 godina. Neka daju eurske obveznice s 5% kamatom pa da vidiš kako će da planu! Jorgovanka je uspešno držala kurs 13,5 godina ali da li će još uspeti narednih 10... E to je već veliko pitanje. Ja se lično ne bi kladio pošto niko se ne izjašnjava po pitanju dinara i kursa, ni vlast ni opozicija. Pretpostavljam da svi žele d aupale mašine da štampaju... Dinarske obveznice ispod 7% godišnje kamate nemaju rezona, a ako su na 10 godina min 10%.

Ne znam samo odakle svima te "informacije" da država nema para?! Vidim da se to svuda provlači ali po meni to baš nema nikakvog smisla i mislim da su čiste laži. Ali dobro.

Vrh