Šta je novo?

Cene nekretnina

Da li mislis da ce tvoj slucaj sa lokalom sada biti legalizovan kroz svoj na svome?

Dečko smanji doživljaj, ne kopčamo se ovde na leđima. Ako ti je ovo 85 godište, koliko si tad imao godina? 7? Znao si kako su tvoji roditelji kupili taj lokal i kako funkcionišu stvari?

Uostalom, pogledaj taj ugovor, videćeš da u njemu piše "prodajna cena 48.000 dem, isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Jugoslavije".

Vi ste defakto vlasnici tog lokala, dobitnici tranzicije. Ali kad platiš lokal koliko i dobre cipele, ne treba da se iznenadiš što nije baš sve 1/1.

Dečko smanji doživljaj, ne kopčamo se ovde na leđima. Ako ti je ovo 85 godište, koliko si tad imao godina? 7? Znao si kako su tvoji roditelji kupili taj lokal i kako funkcionišu stvari?

Uostalom, pogledaj taj ugovor, videćeš da u njemu piše "prodajna cena 48.000 dem, isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Jugoslavije".

Vi ste defakto vlasnici tog lokala, dobitnici tranzicije. Ali kad platiš lokal koliko i dobre cipele, ne treba da se iznenadiš što nije baš sve 1/1.
🤩 Vazi brate, znaš bolje od mene. Tranzicija 1990 😁. Dobitnik hahaha. Na koga ja trošim slova....

Drzavne firme nisu bile bas tolike veverice,gledao se crni kurs,bilo je povoljnije ali ne bas toliko.
Stim što se lokali nisu kupovali tako što pokucaš na vrata i kažeš dobar dan, ja bi da kupim lokal, već si imao kuma koji je tamo neki finansijski direktor, i on ti namesti da kupiš lokal za realno 200 maraka koji vredi 50.000 maraka u to doba.

Druga filozofija države ćirko. Nema nikakve zamke i ostalo. Jednostavno su liberalizovali tržište u pustili izgradnju. Povećala se ponuda i nisu rasle cene. Državu ne zanimaju skupi stanovi, usmerili su se na druge stvari.
Najbolja stvar je da je kamata na stambene oko 2,5%. Ako kupuješ na kredit to je suludo koliko su jeftiniji stanovi tamo. Bolje da ne unosim odnos, skenjaćemo ljude da može i drugačije u nekoj državi.
Jel ta tvrdnja o 'drugoj filozofiji drzave' potkrepljena necim konkretnim ili dolazi iz istog bunara iz koga i vecina tvojih instajderskih informacija?

Sta bi ti falilo? Hoces sa devojkom na vikend u Njujork? Ne mora drezdis po ambasadama mesecima, samo kupis kartu i ides. Mislim, ako te pusti zena pre toga 😀
Sta ako necu u Njujork nego na Kubu? Ili u Moskvu?

Jel ta tvrdnja o 'drugoj filozofiji drzave' potkrepljena necim konkretnim ili dolazi iz istog bunara iz koga i vecina tvojih instajderskih informacija?

Sta ako necu u Njujork nego na Kubu? Ili u Moskvu?
E pa jeste. Neke od značajnih stvari su:
Energetika: nuklearna elektrana, hidroelektrane, vetroparkove i solarne elektrane. Ne zavisi od ruskog gasa, ima više krakova.
Reciklaža, prerada otpadnih voda (80%, kod nas 10%). U principu sve što se tiče toga su u okviru EU proseka zbog EU standarda. Oni ih guraju, uslovljavaju, daju im pristup fondovima.
Dosta su slični nama. Mnogo sličniji nego što želimo da priznamo. Jbg članstvo je na njih pozitivno uticalo. Još se razvijaju naravno.
Nažalost ispred su nas u mnogim stvarima koje su baš skupe za razvoj.
Energetika, reciklaža, nuklearka.....sve je to papreno skupo a oni to već imaju.
Nama je okosnica razvoja strane kompanije, Beograd na vodi i sad expo.
Što se tiče priuštivosti, stan u Beogradu na kredit koji plaćaš malo manje od 5% za fiksu ratu.......pa kod njih za 60% tog iznosa možeš da kupiš stan u Sofiji, stan na moru kod njih i stan za zimovanje u Banjskom i opet da ti bude niža rata jer je kod njih manje od 3%.
Druga filozofija. Nije za poredjenje uopšte.

Nemoj tako, propuštaš idealnu priliku. Uostalom, ne želiš da drugi pomisle da si ti taj koji ispada majmun.
Već imaš svoje formirano mišljenje. Niko ne može da ga promeni. Da te uhvatim za ruku, pokažem sve detaljno opet ne bi uspeo da ti objasnim. Tako da se povlačim, živi u svojoj realnosti i to je to. Lepše ti je tako.

Poslednja izmena:
Već imaš svoje formirano mišljenje. Niko ne može da ga promeni. Da te uhvatim za ruku, pokažem sve detaljno opet ne bi uspeo da ti objasnim. Tako da se povlačim, živi u svojoj realnosti i to je to. Lepše ti je tako.
Imam formirano mišljenje jer znam šta se i kako se tada radilo, kao što to znaju svi ostali. Ti si taj koji tvrdi suprotno. Šta je problem da okačiš ugovor? Zatamni podatke i okači, ne moraš ceo ugovor samo tu stranicu sa deviznom klauzulom, šta ti je teško?

Imam formirano mišljenje jer znam šta se i kako se tada radilo, kao što to znaju svi ostali. Ti si taj koji tvrdi suprotno. Šta je problem da okačiš ugovor? Zatamni podatke i okači, ne moraš ceo ugovor samo tu stranicu sa deviznom klauzulom, šta ti je teško?
Ok. Naćiću ti priznanicu o isplaćenom iznosu u DM. Može? Kačim je ove nedelje kad stignem da je iščeprkam. Čim stignem kačim ovde i tagujem te. Kucano je pisaćom mašinom i udaren je pečat firme koji ću da cenzurišem.
A od tebe hoću javno da napišeš da si arogantno neznalica govedo i da te ne vidim više ovde. Vazi?

E pa jeste. Neke od značajnih stvari su:
Energetika: nuklearna elektrana, hidroelektrane, vetroparkove i solarne elektrane. Ne zavisi od ruskog gasa, ima više krakova.
Reciklaža, prerada otpadnih voda (80%, kod nas 10%). U principu sve što se tiče toga su u okviru EU proseka zbog EU standarda. Oni ih guraju, uslovljavaju, daju im pristup fondovima.
Dosta su slični nama. Mnogo sličniji nego što želimo da priznamo. Jbg članstvo je na njih pozitivno uticalo. Još se razvijaju naravno.
Nažalost ispred su nas u mnogim stvarima koje su baš skupe za razvoj.
Energetika, reciklaža, nuklearka.....sve je to papreno skupo a oni to već imaju.
Nama je okosnica razvoja strane kompanije, Beograd na vodi i sad expo.
Što se tiče priuštivosti, stan u Beogradu na kredit koji plaćaš malo manje od 5% za fiksu ratu.......pa kod njih za 60% tog iznosa možeš da kupiš stan u Sofiji, stan na moru kod njih i stan za zimovanje u Banjskom i opet da ti bude niža rata jer je kod njih manje od 3%.
Druga filozofija. Nije za poredjenje uopšte.
Pa sta znam, u energetici najveca razlika je nuklearka a ona je izgradjena ‘74, za vreme Sovjeta. Od Belene-a, koji su trebali izgraditi u ovom velu su odustali.

Aj da kazemo da je reciklaza zaista toliko zastupljena, kakve to na kraju razlike pravi u trzistu nekretnina?

Pa sta znam, u energetici najveca razlika je nuklearka a ona je izgradjena ‘74, za vreme Sovjeta. Od Belene-a, koji su trebali izgraditi u ovom velu su odustali.

Aj da kazemo da je reciklaza zaista toliko zastupljena, kakve to na kraju razlike pravi u trzistu nekretnina?
Liberalizacija tržišta. Otišli su im ljudi od ulaska u EU. To im je skroz u drugom planu. Mislim na stanogradnju.

Liberalizacija tržišta. Otišli su im ljudi od ulaska u EU. To im je skroz u drugom planu. Mislim na stanogradnju.
Sta to znaci? Stanogradnja im je u drugom planu ali grade mnogo vise?

Edit: pri tom, izgleda da i ne grade bas mnogo vise nego manje: https://www.nsi.bg/en/statistical-data/245/789

~3000 stanova po kvartalu u Sofiji, to je solidno manje od Beograda.

Izgleda da razlog jeftinijih stanova tamo nije neka ‘druga filozofija drzave’, vec mnogo prostija, daleko jaca emigracija i prekomerna gradnja kada su tek usli u EU.

Poslednja izmena:
Sta to znaci? Stanogradnja im je u drugom planu ali grade mnogo vise?
Drugačije je. Bolja infrastruktura, nisi zavistan od centra. Bolji saobraćaj. Imaju metro. Tražnja prati ponudu i ne dozvoljava da toliko naraste cena. Nekretnine im nisu primarne za investicije, nema bankarskog nepoverenja, lakše se gradi, država obezbedi infrastrukturu, veća je regulacija tržišta jer su EU pa se smanjuju špekulacije itd itd.
Istraži malo više. Zanimljivo je

Stim što se lokali nisu kupovali tako što pokucaš na vrata i kažeš dobar dan, ja bi da kupim lokal, već si imao kuma koji je tamo neki finansijski direktor, i on ti namesti da kupiš lokal za realno 200 maraka koji vredi 50.000 maraka u to doba.
i sad čekaju krizu da kupe opet jeftino :)

Ok. Naćiću ti priznanicu o isplaćenom iznosu u DM. Može? Kačim je ove nedelje kad stignem da je iščeprkam. Čim stignem kačim ovde i tagujem te. Kucano je pisaćom mašinom i udaren je pečat firme koji ću da cenzurišem.
A od tebe hoću javno da napišeš da si arogantno neznalica govedo i da te ne vidim više ovde. Vazi?
Ne moraš da tražiš priznanicu, samo fotkaj deo ugovora koji stipuliše kako se plaća kupoprodajna cena 😉

A možeš i da pitaš roditelje koliko ih je stvarno koštao taj lokal. Mada ja jesam generalno bu****, raspravljam se ovde sa balavcima koji nisu u životu kupili par patika, a pričaju o nekretninama.

Što reče @enfario neka gradi onaj ko treba da gradi. Neće to mnogo povećati cenu. Ne mora da položi garanciju ali da ne može da proda ni za keš do 80% izgradjenosti ili bar max 20% rezervacije do 80% izgradjenosti. Na 80% izlazi komisija i proverava da li je sve u skladu sa gradjevinskom dozvolom i investitor nastavlja dalju prodaju. Ukoliko nije investitor se blokira, država neka oduzme imovinu ako investitor nema da isplati kupce, neka država završi zgradu i neka ostali kupci kupuju dalje od države. Time si zbrinuo i one koje su isplatili stan i one koji tek kupuju, a investitor ostaje bez ikakvog profita ili u minusu.
Stavlja se tačka na nelegalnu gradnju, ubuduće nelegalni objekti postaće vlasništvo države, istakao je Vučić.
Čitaju forum :D

Већ је био пресек стања пре 10 година. Сад кад лепо држава по ко зна који пут шаље поруку да си бу**** што радиш легално, шта ће то спречити људе да не понове исто и надају се новом пресеку стања? Шта ће то спречити следећег колонијалног управника Србије за тих 10 година да у политичком шкрипцу не донесе нови сличан закон (мада гајим наду да неће бити и да ће ова екипа до тада бити у затворима)?

Практично све ово је обухваћено студентским захтевима, поштовање закона пре свега, против овакве хајдучије су се та деца дигла!
Pre 10 godina nije bio presek stanja,vise je bio popis ili snimak pa hajde da predate za legalizaciju.Sad se prvi put sa nekom idejom spominje zaustavljanje nelegalne gradnje,sto bi po meni bilo super.Po ovom zakonu ide samo upis prava svojine sa zabelezbom da je po ovom zakonu i da država ne garantuje za gradjevinski deo objekta i da se koristi na sopstvenu odgovornost.Ovim se samo olakšava promet.I dalje ce ovi objekti biti jeftiniji od onih sa upotrebnom dozvolom.Moje misljenje je da nece dovesti do nominalnog pada cena i da je cilj svega naplata poreza.Naravno da ce i dalje biti pokušaja,pa nama je u genima da ako mozemo nesto smuljamo,ucarimo nesto,prevarimo sistem.
Realno,u ovoj zemlji vecina ljudi zeli kolonijalnog upravnika i nece se to skoro promeniti,moze samo doci do zamene ekipe na vlasti.Za bilo koju promenu je potreban obrazovan narod,a ovde se upravo to nepovratno zakopalo i idemo ka "privatizaciji skolstva".U politički deo,u to cija je igranka,ne bih da ulazim,ali veruj da u zatvor niko ici nece,kao sto nije ni do sad.

Pre 10 godina nije bio presek stanja,vise je bio popis ili snimak pa hajde da predate za legalizaciju.Sad se prvi put sa nekom idejom spominje zaustavljanje nelegalne gradnje,sto bi po meni bilo super.Po ovom zakonu ide samo upis prava svojine sa zabelezbom da je po ovom zakonu i da država ne garantuje za gradjevinski deo objekta i da se koristi na sopstvenu odgovornost.Ovim se samo olakšava promet.I dalje ce ovi objekti biti jeftiniji od onih sa upotrebnom dozvolom.Moje misljenje je da nece dovesti do nominalnog pada cena i da je cilj svega naplata poreza.Naravno da ce i dalje biti pokušaja,pa nama je u genima da ako mozemo nesto smuljamo,ucarimo nesto,prevarimo sistem.
Realno,u ovoj zemlji vecina ljudi zeli kolonijalnog upravnika i nece se to skoro promeniti,moze samo doci do zamene ekipe na vlasti.Za bilo koju promenu je potreban obrazovan narod,a ovde se upravo to nepovratno zakopalo i idemo ka "privatizaciji skolstva".U politički deo,u to cija je igranka,ne bih da ulazim,ali veruj da u zatvor niko ici nece,kao sto nije ni do sad.

Буквално је био пресек стања легално/нелегално. Све после те мислим 2015. није ни могло да се легализује. Дакле имаш снимак, упореди, спроведи законе који су тада донешени! Свака градња без грађевинске дозволе је кривично дело и повлачи затвор и новчану казну и све се то повећава ако се настави градња после решења о обустави радова!

За остало се слажем. Ја буквално од било које опозиције сутра очекујем оно што није урађено 6. октобра! Отварање свих архива/досијеа, лустрација, кривична одговорност.

Vrh