Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovde je kvadrat zapravo 3500€ (čitajte opis, neto kvadratura je 34m2) jer u Bugarskoj kao i u Španiji, kvadratura je izražena u bruto vrednosti (debilno). Novogradnja u Bugarskoj dolazi bez parketa, sanitarija i pločica, i PDV je 20% a ne 10%. Malo sam istraživao to tržiste,.
Kao u NL znači. Samo u NL ne dobijate ni ogletovane ni okrečene zidove. Ovde u novogradnji dobijaš faktički sivu gradnju što bi naši rekli. Doduše ajde instalacije su razvedene :)) Ali sve ostalo moraš sam. Ili da platiš dodatno investitoru a to su cene najskuplje x3

Kao u NL znači. Samo u NL ne dobijate ni ogletovane ni okrečene zidove. Ovde u novogradnji dobijaš faktički sivu gradnju što bi naši rekli. Doduše ajde instalacije su razvedene :)) Ali sve ostalo moraš sam. Ili da platiš dodatno investitoru a to su cene najskuplje x3
Mislim da se cak ni ovde ne dobiju zidovi, sve je siva faza.

Ako je suditi po zakonu,svi objekti pa i i oni nelegalni moraju se prijaviti za porez na imovinu.
Ko iz države treba da odgovora zbog svesnog zanemiravanja zakona,zato što su samo legalni plaćali porez na imovinu?
Ima puno nelogičnosti u celom tom izlaganju,mada nisu saopštili sve šta će pisati u tom zakonu,a mora da piše puno.
Šta se dešava sa onima što su već ranije nešto predali a nikakav odgovor do sada nisu dobili?
Nije isto na primer,ako si kupio nešto od investitora, i kada si sam zidao.
Puno pitanja i pravnih zavrzlama, da bi se predao samo jedan jedini papir za legalizaciju.

Znaci nelegalni su izbegavali placanje poreza na imovinu, i sad se legalizuju za male pare :)
Lepo je neko rekao: "Isplati se ne postovati zakon".
Ali sve je strpano u jedan kos, i sad ako se protivis protiv ovog ispada da si protiv toga da neko ko je jedva sagradio kucu moze da je legalizuje, a ako podrzavas ovo time omogucujes da neko zaradi milione iako je svesno krsio zakon i gradio bez dozvole i postovanja ikakvog zakona.
Mislim, ja generalno podrzavam ovo, samo se pitam sta ce da provuku u pozadini svega ovoga (pored toga sto je ovo populisticka predizborna mera, jer zasto ovo nisu uradili do sada), a vec sam napisao i kakvu poruku salje (da si bu**** ako si posten).

Dodaj na to 10-15% jer je 1300€ bruto kvadratura, plus plocice, parket, sanitarija za kupatilo, a mozda cak i krecenj + ruke + pdv 20%. Dodje ti kvadrat mnogo vise nego ovih 1300€.
I dalje nije 3000-4000e kao sto je 7 minuta kolima od centra Beograda (jer je ovo sto sam ja poslao 7 min od centra Sofije).

Od Trga Republike do Slavije ti treba 7 min najmanje kad nije guzva. Most ne mozes ni da predjes za to vreme, znaci racunaj cak i 4k da je cena 7 min od centra svuda.

Nesumnjivo da je u Sofiji priustivije stanovanje nego kod nas, u svakom slucaju.

I dalje nije 3000-4000e kao sto je 7 minuta kolima od centra Beograda (jer je ovo sto sam ja poslao 7 min od centra Sofije).

Od Trga Republike do Slavije ti treba 7 min najmanje kad nije guzva. Most ne mozes ni da predjes za to vreme, znaci racunaj cak i 4k da je cena 7 min od centra svuda.

Nesumnjivo da je u Sofiji priustivije stanovanje nego kod nas, u svakom slucaju.
Upravo je to poenta price. Neko ko zivi u Sofiji i ima dobru platu moze da zivi kao car i bez problema resi svoje stambeno pitanje. U Beogradu ni sa dobrom platom od tipa 3k evra ne mozes da kupis stan kakav zelis bez uzimanja kredita i mnogo kompromisa.
Ovde se prica o tome kako neko sa platom od recimo 3k evra moze da ustedi pare za ucesce i kupi stan kao da je 3k neka uobicajena plata. 3k plata je vise od 3 puta veca plata od proseka u republici i malo manje od 3 puta manja od prosecne plate u gradu. To je ekvivalent recimo mesecnoj plati od 10k evra u Amsterdamu, Minhenu ili drugim evropskim gradovima, pa vi vidite sta moze sa tom platom da se kupi tamo, da ne pricam o mnogo jeftinijim gradovima koji su i dalje fantasticni za zivot (mnogo bolji od Beograda za zivot).

Znaci nelegalni su izbegavali placanje poreza na imovinu, i sad se legalizuju za male pare :)
Lepo je neko rekao: "Isplati se ne postovati zakon".
Ali sve je strpano u jedan kos, i sad ako se protivis protiv ovog ispada da si protiv toga da neko ko je jedva sagradio kucu moze da je legalizuje, a ako podrzavas ovo time omogucujes da neko zaradi milione iako je svesno krsio zakon i gradio bez dozvole i postovanja ikakvog zakona.
Mislim, ja generalno podrzavam ovo, samo se pitam sta ce da provuku u pozadini svega ovoga (pored toga sto je ovo populisticka predizborna mera, jer zasto ovo nisu uradili do sada), a vec sam napisao i kakvu poruku salje (da si bu**** ako si posten).
Bukvalno. Kao da subvencionišu one koji su izbegavali plaganje poreza i svega. To može samo dalje da podstakne druge da isto tako rade.

Vidi, da ne bude sad da pravdam cene u Beogradu, jer iz ranijih mojih objava mozes primetiti da nisam neko ko misli da je stanje na trzistu normalno, ali imaj na umu da je i Kotež 10ak minuta od Trga Republike, postoji mogućnost da je ovaj kompleks u nekom lošem delu Sofije iako je blizu centra.

Ili je to možda zona koja tek treba da se razvije, pa je ovo dobra prilika za investiciju. Ne znam 😊

Kao sto sam rekao, treba svaki slucaj ispitivati za sebe. To sto je neko kupio nesto nelegalizovano ne znaci da je kriv. Mozda nije imao para za nesto bolje, a agent ga je izlagao da ce to sigurno biti legalizovano, pa je tako proslo. Plus, ti stan prakticno ne mozes kuptii bez notara (ranije suda), tako da je zakon generalno napravljen da tebe kao kupca stiti u slucaju da ne znas zakon jer po prirodi svoje pozicije ti i ne moras da znas zakon). Ali, ako si investitor i nesto gradis, ti to prirodi stvari moras da znas zakone i ako ih krsis moras da snosis posledice. Smatram da treba kaznjavati pre svega one koji su krsili zakon, a ne one koji su bili naivni i neinformisani. Tacno je da ima i onih koji su svesno kupivali nesto nelegalizovano i jeftinije u nadi da ce legalizvoati i prodati skuplje, mozda imaju i neku vezu i slicno pa su mislili da ce proci brze, ali je poenta prica da prvo treba da odgovaraju najodgovorniji, pa tek onda mozemo pricati o ostalima. Ali to je proces koje moze jako dugo potrajata, a mi kao drustvo i drzava smo daleko od toga.
Kupljen lokal u izgradnji od društvene/državne firme 1990. Isplaćen unapred 90%. 100% kad je bio završen. Izgradjen 92, firma otišla u stečaj 92. Pre stečaja su dali saglasnost da lokal naše vlasništvo. Opština čija je parcela nikada nije prenela vlasništvo na državnu firmu, posle je otišla u stečaj i nisu ni prebacili. Zemlja u rasulu itd. I tako 30-40 lokala. I šta sad 🙂? Jesmo li mi krivi ili država.
Deda kupio plac za izgradnju kuće. Predao projekat pre izgradnje komunistima bla bla bla. Sve odobreno pre izgradnje. Gradnja se odužila desetak godina. Raspala de SFRJ i onda puj pike ne vazi. Od 2000 godine 3 puta plaćao za legalizaciju, 11 puta su menjali zakon. Nikada ništa nije stiglo 😁. Ja nasledio kuću od njega pa ću da se obaram sa njima sledeće godine verovatno. Opet....ko je kriv? Radjeno sve po zakonu i ps-u i corak. Izgubljen si kao stari predmet kojim niko ne želi da se bavi u moru zakonskih promena. U principu trebam da nadjem nekog ko radi taj posao i da uradi umesto mene. 4-5 put....

Vidi, da ne bude sad da pravdam cene u Beogradu, jer iz ranijih mojih objava mozes primetiti da nisam neko ko misli da je stanje na trzistu normalno, ali imaj na umu da je i Kotež 10ak minuta od Trga Republike, postoji mogućnost da je ovaj kompleks u nekom lošem delu Sofije iako je blizu centra.

Ili je to možda zona koja tek treba da se razvije, pa je ovo dobra prilika za investiciju. Ne znam 😊
Od Koteza do Trga Republike za 10 minuta moze samo helikopterom. U ovom momentu, nedelja u 10 uvece ti treba 15 minuta. A radnim danom u 17h, bez pola sata nema sanse. Neka neko potvrdi da ne lupam, ali za 10 min nema sanse. Ove aproksimacije su mi najjace, nisi jedini, tvrdilo se ovde da se stize u 17h od Airport City-ja do Dorcola za 15 min.

Naravno da ova lokacija u Sofiji ima mana, ali je bukvalno blizu centra, pogledaj na mapi, sa dobrim pristupom, bez zacepljenih mostova, sa metroom. Jeste od jeftinijih lokacija, ali ni ove skuplje nisu preskupe i nepriustive kao ovde.

Bukvalno. Kao da subvencionišu one koji su izbegavali plaganje poreza i svega. To može samo dalje da podstakne druge da isto tako rade.
Povrh svega, nagradjuju najbogatije sa najnizim iznosom za legalizaciju naspram trzisne cene kvadrata,smeju se u lice postenim gradjanima koji su od usta odvajali za legalan kvadrat i porez, i jos se time hvale.

Poslednja izmena:
Kupljen lokal u izgradnji od društvene/državne firme 1990. Isplaćen unapred 90%. 100% kad je bio završen. Izgradjen 92, firma otišla u stečaj 92. Pre stečaja su dali saglasnost da lokal naše vlasništvo. Opština čija je parcela nikada nije prenela vlasništvo na državnu firmu, posle je otišla u stečaj i nisu ni prebacili. Zemlja u rasulu itd. I tako 30-40 lokala. I šta sad 🙂? Jesmo li mi krivi ili država.
Rekao bi da ste taj lokal platili tačno onoliko koliko vredi... Bilo je i u to vreme da se kupi dobar lokal, za normalne pare, a moglo je i kao tvoji roditelji, da se kupi za tepsiju ribe, pa dobiješ mačku u džaku.

Druga filozofija države ćirko. Nema nikakve zamke i ostalo. Jednostavno su liberalizovali tržište u pustili izgradnju. Povećala se ponuda i nisu rasle cene. Državu ne zanimaju skupi stanovi, usmerili su se na druge stvari.
Najbolja stvar je da je kamata na stambene oko 2,5%. Ako kupuješ na kredit to je suludo koliko su jeftiniji stanovi tamo. Bolje da ne unosim odnos, skenjaćemo ljude da može i drugačije u nekoj državi.

Rekao bi da ste taj lokal platili tačno onoliko koliko vredi... Bilo je i u to vreme da se kupi dobar lokal, za normalne pare, a moglo je i kao tvoji roditelji, da se kupi za tepsiju ribe, pa dobiješ mačku u džaku.
To je laž sa vaše strane naravno. 1990 je sve bilo normalno u zemlji. Sve to što pričaš je krenulo kasnije. 26m2 smo platili tačno 48.000dm.
To je bila velika suma i kupovali smo od države tj društvene firme koja je pravila tržni centar.
Izuči ti malo taj period. Valjalo bi da proširiš znanje. Sve mnogo loše je krenulo 1992.

I mene zivo zanima,sta ce taj sa tim lokalom da napise u taj jedan jedini svoj na svome papir.
U celom tom spisaniju ,ima smo jedna recenica,da za komercijalne objekte ne vaze cene sa datih primera,sto ce reci da ce biti pod legalizaciom ali pod bitno drugacijim uslovima koji su nam za sada nepoznati.

Poslednja izmena:
I mene zivo zanima,sta ce taj sa tim lokalom da napise u taj jedan jedini svoj na svome papir.
Misliš na mene? Šta da napišem? Od dokumentacije imam sve arhivirano naravno. Ne postoji mogućnost da ga legalizujem jer opština ne može da prebaci zemljište na propalu društvenu raščerupanu gradjevinsku firmu. Takav je zakon. Standardna priča. Ugašena državna, a otvorena privatna sa svim tim istim mašinama 😁.
Mislim, mene baš briga, svakako ne planiram prodaju lokala ali je država zatajila mnogo.

Poslednja izmena:
To je laž sa vaše strane naravno. 1990 je sve bilo normalno u zemlji. Sve to što pričaš je krenulo kasnije. 26m2 smo platili tačno 48.000dm.
To je bila velika suma i kupovali smo od države tj društvene firme koja je pravila tržni centar.
Izuči ti malo taj period. Valjalo bi da proširiš znanje. Sve mnogo loše je krenulo 1992.
Koje si godište?

Ima nas ovde koji se sećamo kako su se lokali kupovali 90-tih od državnih firmi, kako su se plaćali, i koliko je to na kraju zaista koštalo. Te 1992. godine, zvanični kurs je bio 20 dinara za 1 DEM, a crni kurs je bio 300 din za jedan DEM, što znači da nekretninu od 48.000 DEM realno platiš 3.200 DEM. A 1993 zvaničan kurs je bio 40 din za 1 DEM, a crni kurs tipa 40.000 din za 1 DEM, što je 1000 puta manje, i što bi značilo da su tvoji roditelji tada isplatili tu nekretninu, platili bi je 48 DEM. Da ti sumiram, ako su je kupili 1992, platili su je 15 puta manje nego što vredi, ako su je kupili 1993, platili su je 1000 puta manje nego što vredi.

Koje si godište?

Ima nas ovde koji se sećamo kako su se lokali kupovali 90-tih od državnih firmi, kako su se plaćali, i koliko je to na kraju zaista koštalo. Te 1992. godine, zvanični kurs je bio 20 dinara za 1 DEM, a crni kurs je bio 300 din za jedan DEM, što znači da nekretninu od 48.000 DEM realno platiš 3.200 DEM. A 1993 zvaničan kurs je bio 40 din za 1 DEM, a crni kurs tipa 40.000 din za 1 DEM, što je 1000 puta manje, i što bi značilo da su tvoji roditelji tada isplatili tu nekretninu, platili bi je 48 DEM. Da ti sumiram, ako su je kupili 1992, platili su je 15 puta manje nego što vredi, ako su je kupili 1993, platili su je 1000 puta manje nego što vredi.
Drzavne firme nisu bile bas tolike veverice,gledao se crni kurs,bilo je povoljnije ali ne bas toliko.

Koje si godište?

Ajde nauči da čitaš. I za moje godište i kako je kupljen. 1990 godina, početak 1990, 90% lokala isplaćeno unapred u markama. Nikakvim dinarima. Kakav kurs i ostale gluposti. Kraj 1991 (decembar isplaćeno 10% koliko je nedostajalo). Saglasnost o prenosu lokala data januara 1992 i onda je krenulo sve nizbrdo. Kurs i ostalo i sve firme su popucale.
Bukvalno smo dali skoro sve što smo imali za kupovinu tog lokala i onda puklo sve u zemlji 😁
Nemoj da se hvališ neznanjem. Sve to što pričaš je kasnije bilo. Tu su profitirali oni koji su uzimali kredite i pozajmice u dinarima (čekove) pa su kupovali gradjevinski materijal i to je sve pojela inflacija.

Poslednja izmena:
Vrh