Šta je novo?

Cene nekretnina

Ljudi su generalno neznalice oko gradjevine pa sve prolazi, zato i mogu investitori da luduju dok ima potraznje.
Slazem se, to i jeste problem. Sto bih ja bio ekspert za gradjevinu? Ja imam svoju ekspertizu (kenjanje po forumima) 😀 Sto bih ja morao da znam bilo sta o gradjevini kad kupujem stan?

Ono kao kupujes stan, ocekujes da te stiti neki zakon i tehnicka kontrola. A realno i da se razumes, ako kupis dok se jos kopa temelj, ne mozes im nista posle, cak i ako primetis nesto lose, ni da si sveti ekspert velikomucenik. A tad se kupuje, ne kad se zavrsava zgrada. Ko ima para da kupi kad se zavrsava zgrada i kad moze da pogleda neke stvari, taj stvarno ima para. A i tad ne mozes da vidis puno, koliko mogu da skapiram iz price sa foruma. Tako da se sve svodi na lutriju. Dajes zivotne pare, a igras lutriju, jer je sistem takav.

Slazem se, to i jeste problem. Sto bih ja bio ekspert za gradjevinu? Ja imam svoju ekspertizu (kenjanje po forumima) 😀 Sto bih ja morao da znam bilo sta o gradjevini kad kupujem stan?

Ono kao kupujes stan, ocekujes da te stiti neki zakon i tehnicka kontrola. A realno i da se razumes, ako kupis dok se jos kopa temelj, ne mozes im nista posle, cak i ako primetis nesto lose, ni da si sveti ekspert velikomucenik. A tad se kupuje, ne kad se zavrsava zgrada. Ko ima para da kupi kad se zavrsava zgrada i kad moze da pogleda neke stvari, taj stvarno ima para. A i tad ne mozes da vidis puno, koliko mogu da skapiram iz price sa foruma. Tako da se sve svodi na lutriju. Dajes zivotne pare, a igras lutriju, jer je sistem takav.
Upravo tako. Čak ni cena nije problem da je to sve kako valja ali ovo gledaš fušeraj i nemaš izbora. Zato kažem da su cene nerealne spram kvaliteta i izvedbe. Ovo kako prave bukvalno im je i 1500e po kvadratu mnogo.

Da li to znaci da je energetski razred samo mrtvo slovo na papiru? U smislu, odredjuje se na osnovu dokumentacije, a po zavrsetku gradnje se ne proverava stvarno stanje?
Projektna dokumentacija obuhvata i završetak gradnje. Potpisuju inženjeri da je odradjeno po Projektu za izvodjenje ili se pravi ako je bilo izmena Projekat izvedenog objekta.
E po tome treba da se radi Energetski pasoš i naravno da bi trebalo da se izadje na sam objekat ako ne veruješ.

Čestitke! Koja je opcija za fiksnu? Može li se preći u nekom trenutku? Koja je banka ? Je l ovih 30 godina prelazi u penzionerske dane?
Vidim da Intesa nudi prevremenu otplatu bez penala, kako je kod tvog kredita to regulisano?
Nudjena mi je 4.49% fiksna na 20 god, ali sam ja hteo varijabilnu trenutno, jer ne ocekujem velike skokove euribora u narednih par godina.

Ne ulazi u penzionerske dane, ja imam ispod 35 godina 😂

Nema penala za prevremenu otplatu

Za IT-ovca, koji radi od kuce, mozda ovo:
Ima li nekih informacija o ovome? Skoro je gotovo i izgleda fino. Ima li detalja o investitoru.

Realno se poštuje i dobro je uredjena gradjevina kod nas. Mogu da ti na nabrajam brdo loših primera ali generalno je ok. Ima dosta kontrole važnih stvari.
Po meni se ljudi uvek uhvate za neke greške.
Pisao sam već, kolega stručnjak čitav život u potrazi za stanom, a čitav život radi kao ozbiljan ekspert- projektant i član komisije za tehnički prijem zgrada. Nijedna mu nije bila odgovarajuća, uvek je našao zamerke i tako 20+ godina.
Kao i ovde na forumu, po drugim temama imaš ljude koji pitaju par stvari i onda kupe stan, a neki upadnu u vrtlog godinama pa eto i decenijama.

A stolarija im alu-drvo tako da nije bas svuda stedeo nego eto, ne zeli neplaniran trosak niti dodatni, komarnici nisu bili ni planirani. Plus ima neki problem sa strujom vec dva meseca ne prikljucuju na edb, a skoro sve zavrseno.

Fuserise se svuda pa i u vecim projektima posebno jer se tamo manje vidi. Samo kazem da se generalno gleda profit i da svaka dodatna stavka ne ulazi u obracun koliko god da je m2. Eto komarnici bi mu mozda digli trosak 100-200e po stanu, a stan kosta u proseku 180000e. Kontam da dosta ljudi i ne zna za energetski razred i da mu je isto da li je stiropor 5cm ili kamena vuna 15cm. Bitno kako izgleda fasada. Ljudi su generalno neznalice oko gradjevine pa sve prolazi, zato i mogu investitori da luduju dok ima potraznje.
Mislim da sam vec pominjao ovde ali da ponovim. Mona zgrada recimo ima B energetski razred, a zgrada istog investitora koja je u isto vreme gradjena na Vracaru za duplo vece pare i na papiru boljom materijalizacijom je dobila klasu C.
Vecina zgrada u BnV koje sam gledao imaju klasu C isto, da je samo do papirologije verujem da bi tamo lako nabili i A.

Ocigledno je i do izvodjenja/okoline ne samo do materijala.

Realno se poštuje i dobro je uredjena gradjevina kod nas. Mogu da ti na nabrajam brdo loših primera ali generalno je ok. Ima dosta kontrole važnih stvari.
Po meni se ljudi uvek uhvate za neke greške.
Pisao sam već, kolega stručnjak čitav život u potrazi za stanom, a čitav život radi kao ozbiljan ekspert- projektant i član komisije za tehnički prijem zgrada. Nijedna mu nije bila odgovarajuća, uvek je našao zamerke i tako 20+ godina.
Kao i ovde na forumu, po drugim temama imaš ljude koji pitaju par stvari i onda kupe stan, a neki upadnu u vrtlog godinama pa eto i decenijama.
Pa da. Skoro sam gledao jednu procenu procenitelja za novogradnju sa energetskim pasosom B klase. Ozbiljni proracuni, ozbiljna prica, previse stvari naucnih, uopste nije zezanje, te osvetljenost, te osuncanost, materijali, tip grejanja, uticaj vetrova, bas je ono sveobuhvatni izvestaj o zgradi, sa sve brojkama, grafikonima i svime sto treba.

Pa da. Skoro sam gledao jednu procenu procenitelja za novogradnju sa energetskim pasosom B klase. Ozbiljni proracuni, ozbiljna prica, previse stvari naucnih, uopste nije zezanje, te osvetljenost, te osuncanost, materijali, tip grejanja, uticaj vetrova, bas je ono sveobuhvatni izvestaj o zgradi, sa sve brojkama, grafikonima i svime sto treba.
Ok. Šta kažu može li B? ;)

To su klasični proračuni, ozbiljno bi bilo recimo da se uzme u proračun i degradacija kroz vreme, uticaj promene klime, pa onda normirano na model, itd ...

Ok. Šta kažu može li B? ;)
Pa moze B haha
E sad obicno je kod nas B i C kod novogradnje, kako se kome zalomi.
To su klasični proračuni, ozbiljno bi bilo recimo da se uzme u proračun i degradacija kroz vreme, uticaj promene klime, pa onda normirano na model, itd ...
To ce da rade kad bude morala starogradnja da ima pasoš, biće žurka kroz vreme i prostor i put kroz petu dimenziju da te stare zgrade dobiju bilo kakav pasoš, a kamoli A ili B.

Pa moze B haha

To ce da rade kad bude morala starogradnja da ima pasoš, biće žurka kroz vreme i prostor i put kroz petu dimenziju da te stare zgrade dobiju bilo kakav pasoš, a kamoli A ili B.
Stare zgrade ako dobace do D biće premija. To generalno o nije loše jer će starogradnje onda realno da košta.

Pa moze B haha

B je retkost kod novogradnje, obično je to C razred. Većina starijih zgrada ne bi mogla uopšte dobije pasoš, kao što si rekao. Čak se i neke naizgled bolje novogradnje pomuče i jedva dobiju C razred. Trenutno je kod nas relativno jeftina energija, ali i to kreće da poskupljuje, tako da će ova stavka kao i u razvijenijim zemljama biti veoma važna.

Vrh