Da, to sam napisao. Ali ajde da pojasnim kao nekada kada sam imao volju i bio pun entuzijazma ovde. Fed spušta kamate a kamate na kredite za nekretnine rastu u USA. Spustili su zbog usporavanja ekonomije i slabog tržišta poslova. To se zove fed pivot i obično je u 70% situacija padalo tržište zbog toga.
Tržište percipira stagflaciju i traži veći prinos na obveznice. USA vlada menja dugoročni dug kratkoročnim i fingira smanjenu tražnju. Zato još ne vidimo npr stope iznad 5% na 30y bonds. To je zapravo opasna taktika jer su onda više izloženi krizi kratkoročno. U smislu finansiranje. To nije preveliki % što rade ali dovoljno da veštački obore kamate i očekivanja tržišta. Poslednji put je to bilo 2006-2007 pred seku.
Japan to isto radi jer se plaši zbog visokog duga. Ne mogu da spasu i jen i obveznice.
Neka budjava situacija je trenutno. Ako podignu kamate, problem je zbog duga i polomiće tržište. Ako spuste kamate pokušavaju da ubrizgaju život ekonomiji, u smislu ne da dodje do rasta nego da ne dodje do pucanja. Kamata je iznad Fed targeta od 2%(2,9% je sa tendencijom rasta zbog tarifa). Tržište radne snage je sve lošije.
Sad se bukvalno čeka samo da se nešto dogodi: seka na steroidima, Iran i spaljivanje krivice na isti. Iran=skupo gorivo=inflacija. Kina tj Tajvan= otišli asseti u podrum jednu deceniju minimum. Paljenje printera= inflacija . Bukvalno ne znamo šta ali znamo da mora nešto
Šta će biti ne znam ali ovo su nam opcije verovatno u 2026.