Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja tebe stvarno jako retko uspem nešto da razumem. A nije da ne pročitam to sto si napisao par puta…

u čemu je tajna?
Evo...rekao je kolega pre neko vreme da na 30 kilometara od centra Bgd imaju kuće na prodaju za 60.000 evra para.
Ok ?
Drugi kolega je rekao da kada se kupuje stan od 200.000 evra mora se obratiti pažnja da li ispod okapnice od prozora ima izolacija od vode i vlage...
Ok?
Jasnije ?

Drugi kolega je rekao da kada se kupuje stan od 200.000 evra mora se obratiti pažnja da li ispod okapnice od prozora ima izolacija od vode i vlage...
Nisam rekao da mora da se obrati paznja nego da je bruka kako fuseraje na stanovima od 200K+ (realno fuseraje i na stanovima od 500K). Ko ce to da gleda uopste nije bitno.

Prilozi

• Screenshot 2025-09-19 at 12.04.40.png
    Screenshot 2025-09-19 at 12.04.40.png
    271,1 KB · Pregleda: 56
bukvalno najomraženiji ljudi. u današnje vreme konkurencija je stvarno velika što se tiče omraženosti profesija, ali ovi su sigurno uračunati na tu listu
Ako mu je agent sugerisao ovu više nego prikladnu cenu, samim tim je zaradio svoju proviziju iako je uvećana 50% od standardnih 2%.

Meni je ovaj na Limanu bolje sredjen stan. Jos je kvadratura veca i i pristojnija cifra. E sad sta je to Liman i kakoav je kraju odnosu na Detelinaru stvarno ne znam. Mislim prolazio sam kroz NS, popio par kafa, rucao a nisam nikada bio duze od dve nedelje da mogu da kazem da poznajem grad.,
Javi se kada si u NS-u pa ću te provozati i biti lični vodič. Realno je Liman bolji kraj, ali ovde sam suviše subjektivan, pa najbolje sam da proceniš. U mladosti je bilo dosta čarki izmedju ova dva naselja, iako smo sada naravno drugari(mladost 😉).Pored Limana ti je Dunav, kej, Štrand, svi imaju svoja dvorišta, igrališta po kvartovima, centar ti je blizu, široki bulevari, fakulteti su na Limanu, puno zelenila, parkinga itd...Planski baš pravljeno naselje.
Ako mu je agent sugerisao ovu više nego prikladnu cenu, samim tim je zaradio svoju proviziju iako je uvećana 50% od standardnih 2%.
Ovde je ukupno 3%, a u Beogradu 4%(2+2).

bukvalno najomraženiji ljudi. u današnje vreme konkurencija je stvarno velika što se tiče omraženosti profesija, ali ovi su sigurno uračunati na tu listu
Mom drugaru u NS-u kome prodaju stan tražili standardnih 3% i posle ga nagovarali da potpiše eskluzivni Ugovor za još 3 %. Znači ukupno 6% ako oni prodaju, a ako sam proda ipak ide njima tih 3%. Kada ih je pitao šta dobija on time, kažu baš će se potruditi biće prioritet i najbolji agenti će raditi na prodaji.
Kaže im, a dosada ste kulirali, pre bih vas tužio nego to potpisao.
Posle ga je nazvala atraktivna kulturna pričljiva agentica da se izvini i da mogu uz kafu da reše nesuglasice... Malo flert na kafi i ostavio ih je da mu prodaju stan, ali koliko znam nije potpisao eskluzivni Ugovor ili ne sme da mi kaže, jer sam mu rekao da se posle toga više ne družimo 😉

Sta se desava ako neko ima ugovor sa agencijom a proda stan mimo te agencije? Kakvi su to uopste ugovori i koliko su pravno valjani?

Mom drugaru u NS-u kome prodaju stan tražili standardnih 3% i posle ga nagovarali da potpiše eskluzivni Ugovor za još 3 %. Znači ukupno 6% ako oni prodaju, a ako sam proda ipak ide njima tih 3%. Kada ih je pitao šta dobija on time, kažu baš će se potruditi biće prioritet i najbolji agenti će raditi na prodaji.
Posle ga je nazvala atraktivna kulturna pričljiva agentica da se izvini i da mogu uz kafu da reše nesuglasice... Malo flert na kafi i ostavio ih je da mu prodaju stan, ali koliko znam nije potpisao eskluzivni Ugovor ili ne sme da mi kaže, jer sam mu rekao da se posle toga više ne družimo 😉
Koja nebuloza. Sad hoce ekskluzivni ugovor gde oni sebi osiguravaju zaradu bez potrebe da se uopste i trude. A to da se potrude dodatno naplacuju.
Ja sam licno imao iskustva sa vise agenata kao kupac, nijedan nije na mene ostavio dobar utisak, svi sa kojima sam radio su muvatori i cilj im je samo da ti prodaju bilo koji stan, a ne da ti nadju ono sto trazis. Cak sam i na preporuku preko jednog agenta trazio stan kad sam kupovao, a u medjuvremenu sam nasao i kupio stan, a onda me je ta agencija zvala da mi ponude taj isti stan po vecoj ceni. Mislim, taj agent je mom drugu koji mi je preporucio tog agenta zavrsila neke pravne stvari oko kupovine stana i on je verovatno zadovoljan, ali imam osecaj da su u mom slucaju hteli da zloupotrebe to poverenje. Drugi agenti lazu, izmisljaju price,... Mislim, jeste njima posao da prodaju stan, kao sto je i policiji "posao" da bije ljude ili kao sto je cuvarima logora posao da paze da neko ne pobegne. Karikiram naravno, samo kazem da je njima priroda posla takva da oni moraju da te ubede da kupis nesto sto mozda i ne zelis, da pristanes na uslove koji ti mozda i ne odgovaraju i sl. Ok, neko ce reci "niko te ne tera, ti to ne moras da potpises i sl", ali je poenta price da njih ne treba posmatrati kao nekog ko se razume u trziste i zna da nadje ono sto je najbolje za tebe, nego kao nekog ko hoce da te obrlati da uzme pare. I zato ih treba izbegavati kad god je moguce ili se jako dobro postaviti prema njima.

Sta se desava ako neko ima ugovor sa agencijom a proda stan mimo te agencije? Kakvi su to uopste ugovori i koliko su pravno valjani?
Ne potpises ekskluzivni ugovor, nadjes kupca kog ti nije dovela agencija, prodas stan i nikom nista nisi duzan.

Ako bi prodao stan kupcu kog ti je doveo agent mimo agencije, a potpisao si sa njima obican ugovor (ne ekskluzivni) - onda bi verovatno imali nekog pravnog osnova da te tuze i ganjaju.

jaka priča iskreno.
gnjide obične. kur*e imaju više skrupula od njih

Evo, ovaj stan deluje ok.
Skroz korektan, ako se dobija i ta garaža u ceni. Mane, zgrada nema lift, ona "soba" koja je verovatno ostava je haos, a tačno se vidi da se ti prdavci od kupatila vuku još od 70ih kada su valjda ljudi prali na ruke šta znam te istiskuje veš mašinu u kuhinji, a sušenje na terasi, zimi u stanu. Izgleda da je normalno kupatilo rezervisano za one sa dubljim džepom koji se ne plaše da im kupatilo pojede kvadrat više. Kada sam gledao jedan stan sa tako malim čak i manjim kupatilom prodavac je to navodio kao prednost, veš mašina u kuhinji, gospodja ne mora da šeta do kupatila dok je u kuhinji, a pošto je i kuhinja bila mala i nije čak imala ni rernu (bila je veš mašina umesto rerne) kaže pa i to je prednost, ko još danas sprema hranu u stanu da mu stan smrdi na piletinu.

Mogu da te tuže ako si se obavezao da ćeš prodati preko njih, ali ne znam za primere u praksi gde se to desilo.
Uf ... pa to je bas bezveze. To prakticno znaci da agencija moze da otaljava tvoj stan sve dok se ne pojavi kupac jer nema motiv da juri prodaju. U stvari tu je biznis model da imas sto vise takvih ugovora, ne radis nista i kako se koji kupac pojavi ubiras procenat ... pa ekstra ... lesinari ...

Poslednja izmena:
Ne potpises ekskluzivni ugovor, nadjes kupca kog ti nije dovela agencija, prodas stan i nikom nista nisi duzan.
Sta je to ekskluzivni ugovor? Ima li neko primer takvog ugovora i da li su ti ugovori overeni kod notara?

Ako bi prodao stan kupcu kog ti je doveo agent mimo agencije, a potpisao si sa njima obican ugovor (ne ekskluzivni) - onda bi verovatno imali nekog pravnog osnova da te tuze i ganjaju.
To me interesuje ... moracu malo kod advokata da se raspitam.

Ovde je ukupno 3%, a u Beogradu 4%(2+2).
U Bg su teski lesinari ... Ima i relativno finih agenata ali vecina sa kojom sam se sreo je olos A klase

EDIT: Na 300K to je 12K provizije, prodaj 1 godisnje i ne radi nista ... ma ... Treba im zakonski ograniciti naknadu i da se decidno navede koje su njihove obaveze, jos jedan primer kakav smo raspad od drzave

Jedino što treba da se uradi je da se zabrani uzimanje provizije od kupca, osim kad kupac sam angažuje agenta. To bi promenilo potpuno i sliku o agentima kod ljudi i bilo bi poštenije, umesto što se sad donekle bave prevarom kad vaćare kupce za proviziju.

Inače mislim da su agenti potrebni i nekada neophodni element na tržištu nekretnina.

Vrh