Šta je novo?

Cene nekretnina

Što se tiče hrane to smo već ispunili.
Evo baš gledam nove podatke za HICP; Srbija je od 2015-2025 (avgust) bila u top 5 najinflatornijih zemalja Evrope, sa indeksom blizu 60%. To je tačno duplo od proseka EU. Albanija je na 33.2%, Hrvatska na +40%, Crna Gora na 44.8%, Makedonija na 51.3%.

Country
2025-08 (2015 = 100)
1. Hungary
174.87​
2. Estonia
166.05​
3. Romania
163.21​
4. Serbia
159.5
5. Czechia
156.5​
6. Lithuania
155.71​
7. Poland
153.8​
8. Latvia
151.6​
9. North Macedonia
151.33​
10. Slovakia
150​
11. EU27
129.7
12. EA20
126.1​

Što se tiče cene hrane, ona je nastavila da raste brže od ukupne inflacije, oko 6.8% u periodu septembar 2024 - avgust 2025. To je duplo više od eurozone i nešto ispod duplo EU (što znači da smo im se dalje približili). Po inflaciji hrane (merena HICP-om) smo na drugom mestu (2015 = 100), sa 84% kumulativnog rasta:

CountryFood Index 2025-08
Growth September 2024-August 2025
1. Hungary
206.36​
3.49%​
2. Serbia
184
6.79%
3. Estonia
183.11​
8.79%​
4. Bulgaria
182.28​
6.60%​
5. Romania
176.95​
8.13%​
6. Latvia
175.22​
6.82%​
7. Lithuania
175.07​
4.90%​
8. Poland
173.8​
4.60%​
9. Slovakia
169.27​
3.90%​
10. Albania
162.76​
0.20%​
11. EU27
148.68
3.7%
12. EA20
142.14
3.1%

Sta znam, meni je 3 sobe u 100 kvadrata idealno. Doduse, ne kao u pomenutom primeru, gde se slazem da je kao u vagonu.
Pristalica sam velikog dnevnog boravka, ne volim vise manjih soba. Dodao bih i dva kupatila, jer znacajno povecavaju komfor. Taman za 100ak kvadrata :)
Veliki dnevni boravak je najpotcenjenija stvar kod nas, rekao bih.

Naravno, sve zavisi od prilika, broja dece i slicno. Bolje je imati vise soba, kao sto si rekao, nego spavati u velikoj dnvenoj i razvlaciti trosed svaki put.
Meni je sada žao što nisam uzeo trosoban od 107m2, isti kao moj samo sve veće.
Dobro razlika je u 29m2 i oko 85k i to moj mozak nije mogao da shvati 😉
Realno sam mogao za taj ,,luksuz,, uzeti kredit pa da me podseća svaki mesec da luksuz košta.
Nego sam ja više razmatrao tamo za kredit da uzmem ili još jedan manji stan da izdajem ili parking mesta, a ne veći i komforniji stan iste sobnosti.

Ne znam sta ovde konkretno problematično sa rasporedom? Izdvojena kuhinja, prostrano kupatilo, upotrebljiva terasa. Jedino je dnevni boravak skučen za stan od gotovo 100 m2, a spavaće su velike (ja bih radije da bude obrnuto).
raspored sve kako treba. problem je u veličini soba u "tunel" osećaju u svakoj prostoriji u 100 kvadrata

Ali u parlamentarnim kapitalističkim demokratijama radnička klasa je živela najbolje u celoj istoriji.

Kapitalizmu su potrebni potrošači.

U SAD je vladajuća klasa- ne znam šta bi bila vlasnička klasa- "peruanska" elita koja kontroliše novac- najvažnije, medije, holivud, političare i uslovljava mišljenje glasača, a zadnjih par decenija otvoreno poništava njihove odluke na izborima. Isto je i uvećem delu Evrope.

Ti opisuješ feudalizam, a koristiš reč kapitalizam.

Rast standarda radničke klase je primarno vezan za tehnološki napredak i proizvodnu efikasnost, a ne za bolju raspodelu resursa u kapitalizmu. Kada svega ima više, onda i oni na dnu imaju više nego što su imali. Raspodela u kapitalizmu je u svom prirodnom stanju gora i od feudalizma, što se vidi na primeru USA gde je dozvoljeno da kapitalizam divlja, zbog čega 50% populacije drži samo 2.5% bogatstva.

Vlasnička klasa je klasa vlasnika tj. klasa onih koji ne moraju da rade za novac, već zapošljavaju druge da rade za njih i prisvajaju višak vrednosti. U marksističkoj teoriji ova klasa se naziva buržoaska, ali mislim da je taj termin malo zastareo danas. Različito je od "vladajuća", zato što vlast i moć unutar društva ne mora nužno imati (samo) buržoazija, već i politička kasta, koja je strukturno postavljena izvan ove radnik-vlasnik dinamike.

Potrošači su naravno potrebni, zbog čega je potrebno pronaći balans, tj. optimalno stanje gde radnika plaćaš minimalno da ostane zavisan od tebe, a opet dovoljno da mu ne padne na pamet da preispituje sistem i sprovodi revoluciju. To je teška lekcija koju je buržoazija naučila u XIX i XX veku.

Dobro je dok ti je to buduće vreme. Meni je zašlo u sadašnjost.
Ne kažem da nije sadašnjost ali kontam od sledeće godine da nas tek čeka poskupljenje. Koristim dok mogu, keva peče ajvar, moram negde da ugovorim piletinu, mleko da vidim ko ima, tast pravi vino, rakija ispečena, ćale će suvo meso... kao vesele 90te.

Za mene licno bi bilo idealno stan sa 3 spavace sobe, izmedju 90 i 100 kvadrata, sobe bi bile izmedju 10 i 13 kvadrata, sta ce mi vise, da sam imao vise para uzeo bi takav, bas je bio u mojoj zgradi jedan od 91 kvadrat te strukture cini mi se, ali nisam imao za vise pa sam uzeo ovaj od 64-65

Ne znam sta ovde konkretno problematično sa rasporedom? Izdvojena kuhinja, prostrano kupatilo, upotrebljiva terasa. Jedino je dnevni boravak skučen za stan od gotovo 100 m2, a spavaće su velike (ja bih radije da bude obrnuto).
Dnevni boravak je premali, tj dobra je kvadratura ali je sirina sobe mala, na ovoj duzini prostorije vezano za trpezariju izgleda stvarno kao tunel. Slicna prica je i za spavace sobe, preuske su. Kupatilo je na granici moglo je da bude kvadrat vece. Ima bas veliki hodnih i deganzman. Moj utisak je da je moglo malo bolje da se rasporedi ali dobro verovatno postoje ogranicenja gde prolaze vertikale i sta je nosece.

Poslednja izmena:
u lozničkoj 7-9-11 sa baš imao blizak susret sa strukturama i pričao sam sa njihovom prodajom. evo ovde najmanjeg stana u zgradi, pa procenite sami da li valja struktura i da li je prostor kvalitetno iskorišćen.

Pogledajte prilog 251983
Velike su spavace sobe ali ono sto bode oci je sto je kuhinja u mraku tj mora uvek da se radi pod svetlom.

Neverovatno mi je da u 97m2 imaju samo 3 sobe, tu je bez problema moglo da stane 4. Zamisli da imas stan od 98m2, i dvoje dece, i nemas posebno spavacu sobu i 2 decje. Slicna struktura (bez degazmana i odvojenog toaleta) kakva se ovde nudi se moze naci i u stanovima sa 50-60 m2. Normalno, prostorije jesu manje.
Recimo
Pogledajte prilog 251990
Ali opet, ovo sa 98m2 je za one koji hoce luksuz. Ja sam cuo da ima i dvosobnih stanova sa 80m2.
Sa kesama luka i paradajza kroz dnevnu sobu do kuhinje?!? U BnV nema 4sobnih stanova bez 110-115m2

Meni je sada žao što nisam uzeo trosoban od 107m2, isti kao moj samo sve veće.
Dobro razlika je u 29m2 i oko 85k i to moj mozak nije mogao da shvati 😉
Realno sam mogao za taj ,,luksuz,, uzeti kredit pa da me podseća svaki mesec da luksuz košta.
Nego sam ja više razmatrao tamo za kredit da uzmem ili još jedan manji stan da izdajem ili parking mesta, a ne veći i komforniji stan iste sobnosti.
Po meni taj komfor koji dolazi iz manjeg broja soba po kvadraturi nema cenu. Kada sam kupovao stan, bilo je daj da se skucim, nisam ni mislio o nekim takvim lux stvarima.
Sada iznajmljujem “lux” stan i tek kada sam poceo da zivim tu sam shvatio kolike su prednosti.

Plan je da prodam ovaj i kupim stan kakav zelim. Meni je i zelja da imam kupatilo u okviru glavne spavace, mada sam video ovde na forumu da i to ima neke svoje mane.

Meni je i zelja da imam kupatilo u okviru glavne spavace, mada sam video ovde na forumu da i to ima neke svoje mane.
Razmisli samo o odrzavanju tog kupatila i sta ces sa vlago/parom ako nema prirodnu ventilaciju. Meni recimo se nikako ne svidja ideja da iz kupatila sa plocica predjem na parket ali opet ... lepota je u oku posmatraca.

Mnogo projektuju duboke stanove, ko tuneli budu sobe, uske a duboke
Pa to je sve odredjeno velicinom parcele i orjentacijom zgrade a opet da se maksimizuju kvadrati. Evo skoro mi izadje stan na oglasima, jedina kvadratna soba je kupatilo :) Hodnik u zgradi je maltene nepostojeci a stepeniste u zgradi pod takvim nagibom da bi i iskusni skijasi razmisli pre nego stanu nogama na isto. Tunelski stanovi, trpezarije u sklopu dnevne sobe, ulaz u stan kroz trpezariju, odsustvo spajza ili plakara, mizerne terase, ... Investitorski urbanizam, sve u cilju broj kvadrata na parceli. Kvalitet i projektovanje nula.

Imam utisak da se bolje projektuju stanovi u NS nego u Bg, barem ove manje zgrade. Mozda se varam ali tako mi se cini na ovih par uzoraka sto sam video.

Razmisli samo o odrzavanju tog kupatila i sta ces sa vlago/parom ako nema prirodnu ventilaciju. Meni recimo se nikako ne svidja ideja da iz kupatila sa plocica predjem na parket ali opet ... lepota je u oku posmatraca.
Ja sam bas rekao investitoru da mi izbaci kupatilo iz master sobe i da napravi malu ostavu, ispostovao me, cak sam i menjao nesto oko druge sobe i hodnika i sve me je ispostovao i nije nista naplatio

Nema više skoro nigde kupatila sa prozorom u novogradnji, ventilator reši problem vlage.

Baš me zanima na šta ti prelaziš sa pločica kad izađeš iz kupatila? :ROFLMAO:

Meni je bas to master kupatilo u spavacoj omiljeni detalj u stanu. Ceo zivot se nesto patim sa kupatilima, il moras pesacis preko pola stana, il mala tus kabina, il slab pritisak, il voda cas lava cas led, sad prvi put sve imam da mi je potaman. Od svih stvari kojima sam opremio stan nista mi ne daje taj osecaj 'e ovo je luksuziranje' kao tusiranje sad.

Imam utisak da se bolje projektuju stanovi u NS nego u Bg, barem ove manje zgrade. Mozda se varam ali tako mi se cini na ovih par uzoraka sto sam video.

I u Ns ima bisera, sobe od 4,16m2 a ove od 6m2 su vec postale normala

Prilozi

• Screenshot_2025-09-18-13-44-08-128_com.mi.globalbrowser.jpg
    Screenshot_2025-09-18-13-44-08-128_com.mi.globalbrowser.jpg
    36,2 KB · Pregleda: 54
Vrh