Šta je novo?

Cene nekretnina

Mi mozda imamo sta da ponudimo EU, ali za EU to nije razlog da nas primi, oni vec uzimaju sve sto imamo da im ponudimo bez potrebe da nam daju clanstvo. Njima samo treba kolonija za sirovine i jeftinu radnu snagu i mesto za odlaganje otpada, pa im je zato bolje da ne budemo u EU da im kvarimo prosek. Nismo na vreme usli u EU, sad nam preostaje samo da budemo njihova kolonija i "zona zrtvovanja".
Upravo ... Klasicni neokolonijalizam.

Evo ti par dobrih kuca:

Nista od toga se ne prodaje mesecima, ova prva je nova u oglasu, nisam je vidjao ranije.
Nestale ove dve kuce iz oglasa, je li ih neko sa foruma kupio?

Sto nas onda ne prime tamo? :) To je cisto politicko pitanje, i nema od tog posla nista ...
Naravno da jeste (delom) politicko pitanje, ali to ne znaci da 'od tog posla nema nista'. Kad se politicke kockice jos malo posloze tad ce nas i primiti, u paketu sa jos nekim.

Nego moraju Srbi da misle da su nekakav izuzetak dal pozitivno dal negativno.

Južna pokrajinu smo de facto dali i odrekli se nje za ovih 12 godina. Šta smo dobili?
Inace je bila cvrsto u nasim rukama pre 12 godina? Koliko smo 'dali' toliko smo i dobili. Rekao bih se da smo dobili i vise.

Evo par cena (za garsonjere su digli cenu 10% u odnosu na pre 2 godine):
1758038600062.png

1758038651769.png

1758038714425.png

Naravno da jeste (delom) politicko pitanje, ali to ne znaci da 'od tog posla nema nista'. Kad se politicke kockice jos malo posloze tad ce nas i primiti, u paketu sa jos nekim.

Nego moraju Srbi da misle da su nekakav izuzetak dal pozitivno dal negativno.

Inace je bila cvrsto u nasim rukama pre 12 godina? Koliko smo 'dali' toliko smo i dobili. Rekao bih se da smo dobili i vise.
Šta smo dobili malo više?
Koje razrešavanje?

Mislim da je vise od 50% politicko pitanje (u nekim slucajevima i 90%) no to sad nije toliko bitno. U narednih 10 godina ulaze CG i Albanija i to je to ... Nasu sudbinu ce da kroje Kosovo i RS

Šta smo dobili malo više?
Koje razrešavanje?
MIlijarde investicija i pristup fondovima za 'davanje' necega sto nismo ni imali (nit smo realno skroz 'dali').
Mislim da je vise od 50% politicko pitanje (u nekim slucajevima i 90%) no to sad nije toliko bitno. U narednih 10 godina ulaze CG i Albanija i to je to ... Nasu sudbinu ce da kroje Kosovo i RS
Ma da, Albanija i Crna Gora su strateski i ekonomski neophodne ali im Srbija ne treba.

Svakako, i da je to tacno (a nije), nije toliko ni bitno. Nama svakako ne odgovara da udjemo u sledecih 4-5 godina. Koja milijarda iz fondova vise ne zamenjuje demografski rizik ulaska na ovom nivou standarda. Cak nije iskljuceno da vise profitiramo kao connector ekonomija ako se hladni rat sa Kinom jace rasplamsa.

Svakako, i da je to tacno (a nije), nije toliko ni bitno.
Hoces da stavis neku paru na opkladu?

Nama svakako ne odgovara da udjemo u sledecih 4-5 godina. Koja milijarda iz fondova vise ne zamenjuje demografski rizik ulaska na ovom nivou standarda. Cak nije iskljuceno da vise profitiramo kao connector ekonomija ako se hladni rat sa Kinom jace rasplamsa.
Ovo jeste tacno donekle. Pitanje je samo kako ce da nas tretiraju i kakva ce politika EU prema Kini da bude u narednim godinama (to ponajvise zavisi od Amerikanaca EU se tu nista ne pita). Ni EU nema sada kapacitete za prosirenje niti politicka garnitura tamo moze da uradi nesto posebno (oni ne mogu ni sebe da zakrpe kako treba)

Poslednja izmena:
Osnovnu stvar nemamo kao drzava, jasno definisane granice. A samo taj problem da se "resi" traje vec nekoliko decenija, a trajace jos dugo. Ne bih se usudio da prognoziram koliko dugo.

@Pera Zdera Pero, imam drugara koji je u Uppsali, uzeo je stan za 3000 po kvadratu, plata mu je oko 4300 eura, da li je ta plata iznad proseka i da li je taj stan skuplji? Mislim da je zgrada iz perioda 2003-2007, kolika bi mogla da mu bude rata kredita ako je uzeo na maksimalni broj godina?
Plata mu je iznad proseka. Pocetna plata lekara na specijalizaciji u domu zdravlja ti je oko 38k kruna posle poreza, 50k bruto, mada kasnije uspeju da izguraju do oko 60k. To ti je otprilike svuda neki okvir prosecne plate, eventualno blago iznad proseka.
Izgleda da je kupio dobar stan na periferiji, ali Uppsala je bas kompaktan grad sa oko 250k ljudi tako da to ne moze da se uporedi njihova periferija sa nasim. Na 10-15min je autom gde god da krene.
Zavisi koliki je stan, jel znas koliko kvadrata? Sigurno je uspeo da uzme varijabilnu ispod 3% na 50 godina na koliko ovde cesto daju. Na prvi pogled mi deluje da se ispruzio koliko je dugacak. Ako je uzeo 45m2 onda mu je rata oko 470e. Na tu platu to mu je smesna suma, sigurno znacajno manje nego da iznajmljuje stan. Kod nas bi mu rata bila 750e za fiksnu na 30god, 4.6% otprilike koliko vidim na krediumu za unicredit kao najpovoljniju, ne znam kolike su tacne kamate i kolika je varijabilna.

Hoces da stavis neku paru na opkladu?

Sto da ne.
Ovo jeste tacno donekle. Pitanje je samo kako ce da nas tretiraju i kakva ce politika EU prema Kini da bude u narednim godinama (to ponajvise zavisi od Amerikanaca EU se tu nista ne pita). Ni EU nema sada kapacitete za prosirenje niti politicka garnitura tamo moze da uradi nesto posebno (oni ne mogu ni sebe da zakrpe kako treba)
To su pitanja iznad nasih platnih razreda. Za sad deluje da nam i ne ide tako lose.

Može da bude i drugih razloga, ali mi je jednostavno kontraintuitivno, odnosno mogu da nabrojim baš dosta razloga zašto ovolike distorzije tržišta nisu dobre (što ne znači nužno da su sasvim loše).
Ovakve stvari su generalno "jeftiniji" i ograničeniji alat od snižavanja referentne stope. Targetiraš samo one koji uđu u (potencijalni) problem, umesto da rizikuješ stabilnost čitavog sistema opštim snižavanjem cene novca. Ima naravno i tu socijalno-političku konotaciju; krediti su masivno prisutni u domaćinstvima, pa se šalje ona stara poruka: "Ne damo nikom da vas tuče", a posebno ne bankama derikožama.

Imam taj luksuz da čekam i analiziram situaciju lagano, ne moram da donosim brzoplete zaključke :gobb:
Свиђали су ми много се твоји врцави постови, и начин на који си доприносио форуму на почетку. Међутим, ова промена у јако квалитетног аналитичара је још и више добродошла. Браво (не мислим сад на овај конкретан пост). Може се и даље шта квалитетно прочитати на форуму. Итекако. Живео Беобилд! Живела Србија! Живела чешка пива!

Gde u Novom Sadu ima da se uzme nekretnina za porodicu sa dvoje dece, koja ukupno ima oko 250-270k din mesečno. Depozit od 20% da kažem da gledamo da nije problem jer mogu da imaju od neke prodaje 30k.
Stan bi trebalo da bude barem trosoban, lokacija nije trenutno toliko bitna.
Rade u ok firmama, tako da bi banke mogle da daju kredit i plata ce im skakati oko 5-10% godisnje.
Posto imaju pomoc za domacu hranu(službeno vozilo i gorivo) i na buduće povećanje plate i sigurnost u poslu da bi mogli maksimalno da se zaduže koliko dozvole banke.
Poseduju vec nekretninu ali zbog guzve i roditelja moraju uskoro da se sele.

Ja bi samo voleo da vidim uporednu specifikaciju m2 nekog projekta ovde kod nas i onog bugarskog od pre neke strane. Materijal ovde košta toliko materijal tamo košta toliko, pdv ovde toliko pdv tamo kosto toliko, rad ovde kosta toliko, tako kosta toliko, zemljiste, infrastruktura...da utvrdimo gde su razlike, onda bi mogli lakse da diskutujemo.
Šta je to što podiže kod nas cenu kvadrata 2x ili 3x
Osim činjenice da smo tigrovi i imamo ogromnu količinu novca i nikog nije briga da li kvadrat plaća 3-4-5000. Ako nećeš ti ima ko će.
Bugarin bi naravno naplaćivao isto 3000 ali tamo nema ko da plati...udružili se svi bugari i bojkotuju ove što naplaćuju 3000. Investitori se uplašili udruženih bugara pa im naplaćuju kvadrat u prestonici 1300€ sa pdv.
Treba dovesti tog Investitora u Srbiju. Ili tog izvodjača radova i projektni tim.
Ne znam kako može ovu cenu da ima i da je u zaradi i to su oni još u EU.
Kada sam pravio pre 2-3 specifikaciju troakova izgradnje i konačnog ključ u ruke sistema otprilike je bilo 1400eur/m2 i to još da naše firme učestvuju tako da bi dosta usluga bile stvarno na neki minimalnu cenu bez ugradjivanja.
Još smo sva trojica(Investitora) u tim poslovima. Zemljište jednim delom bilo moje, znači i razumna cena za zemljište.
Jedino smo hteli stvarno bolju gradnju od standardne i da sredimo i spoljno uredjenje i liftove. Više zgradica u nizu na 3 sprata. Neka i izbacim lift to je 75eur/m2 bilo.
Naravno da smo mogli uštede da pravimo, ali to je naša polazna tačka bila sa svim opisanim na periferiji NS-a.
1400eur/neto m2 pre 2-3god, sada je to skuplje.
Dogovor je bio da ne prodajemo ispod 1700/1750eur u samoj izgradnji.

Vrh